DCSV 1 - RVC 2, seizoen 2011 - 2012


09-12-2011


Ruime overwinning DCSV op RVC 2


DCSV heeft goede zaken gedaan in de 2e klasse B van de HSB. RVC 2, dat een paar plaatsen boven ons stond, werd met ruime cijfers verslagen, 6½-1½. Fedde Stegenga stond een halfje af, Marc Jager verloor en voor de rest werden alle partijen in winst omgezet. Hier onder vindt u de partijverslagen van de spelers zelf.


Bord 1 (Ton Paalvast, zwart)


TP-John Schalen, elo-rating 1745. Na een kabbelende opening met 1. c4 e5 2. Pc3 Pf6 3. g3 probeert zwart actief spel te krijgen en het lukt me om hem een dubbelpion te bezorgen die hem ook nog eens een slechte witveldige Loper oplevert. Dit was wellicht een van de lessen die ik vorige week heb opgepikt in de masterclass van onze bekertegenstander. Na de 15e zet verras ik mijn tegenstander met een slimme P-zet die hem even later een (dubbel)pion achterstand kost. Vervolgens probeert hij door een actieve Dame de schade te beperken maar door een hele slimme Loperzet dwing ik hem deze actieve Dame te ruilen waardoor ik kan beginnen met mijn overige stukken zijn zwakke pion op a2 onder druk te zetten. Dit duurt bijna de hele verdere partij. Uiteindelijk op het moment dat hij een 2e pion gaat verliezen, geeft hij het op.


Bord 2 (Robert Boermans, wit)


Na in mijn vorige partij op zet 13 de beslissende fout gemaakt te hebben deed mijn tegenstander dat nu. Met zijn pion-aanval op een van mijn paarden liet hij een “aftrek-aanval op de dame” met mijn andere paard toe. Materiaal verlies was niet te voorkomen, en ik zou een zeer actieve stelling met meerdere dreigingen krijgen. Zijn keuze voor een dame-offer (plus 2 pionnen) tegen een toren en loper verloor waarschijnlijk sneller. Veel materiaal verdween van het bord en zijn toren en loper konden niet snel tot goed samenspel komen. Mijn dame had de stelling behoorlijk in zijn greep. Toen verlies van nog een pion niet was te voorkomen gaf hij op.


Bord 3 (Marc Jager, zwart)


In de ruilvariant van de Caro-Kann ontstaat een gespannen stelling, met kansen voor beide kleuren. Zwart maakt echter een strategische fout op de 15e zet, waarna wit een pion wint en druk krijgt op de zwarte stelling. Deze wordt uiteindelijk omgezet in een vernietigende aanval op de lang gerokeerde zwarte koning. Vlak voor het mat valt dan in hopeloze stelling de zwarte vlag.


Bord 4 (Fedde Stegenga, wit)


Zwart ging met de "Moderne variant" in op het Koningsgambiet.

Wit kreeg actief spel, maar zwart slaagde er in om de ontwikkeling van de witte stukken op de damevleugel te verhinderen. In het middenspel kon wit eindelijk beginnen met het ontwikkeling van zijn stukken op de damevleugel. Daarnaast offerde/verspeelde zwart zijn pion op g5, wat hem een half open g-lijn opleverde. De stelling die hierdoor ontstond noopte min of meer beide spelers tot herhaling van zetten: ½-½.


Bord 5 (Arjen Hofman, zwart)


Arjen had een eenvoudige avond. De tegenstander gaf al op zet 9 een vol paard weg en stond al snel daarna dameruil toe, waarna het eindspel eenvoudig gewonnen was.


Bord 6 (Reinier van der Veen, wit)


In een klassiek geweigerd damegambiet krijg Reinier (wit) al vroeg initiatief op de damevleugel. Dit bouwt hij langzaam verder uit, geholpen door wat mindere zetten van de tegenstander. Wit kiest voor een aanvalsplan wat hem bewust met een dubbelpion op e4 en e5 doet opzadelen. Dit helpt echter ook weer met insluiten en met het binnendringen door het centrum. Na de 34 zet van zwart ontstaat de gegeven diagramstelling.

Wit dringt nu binnen met 35.Dd6. Na 35...Da7 volgt 36.Db6, en zwart lijkt tot afruil gedwongen. Dit doet hij dan ook, wat wit een gewonnen eindspel oplevert, en professioneel wordt afgemaakt in de laatste 5 minuten van wits tijd. Interessant is dat zwart (i.p.v. 36...Dxb6) ook nog 36...Da8 had kunnen doen (dreigt Dxe4+). Na 37. Pd6 geeft de computer een variant die zwart remise door eeuwig schaak oplevert, via a5-a4, a4xb3 en Da8-a2+, maar na 37.Kf3 lijkt wit ondanks vele schaakjes nog steeds te winnen. Een zeer mooie partij voor wit, alleen jammer dat uit de analyse blijkt dat zwart in de aanloop naar de diagramstelling meerdere remisekansen heeft laten liggen.


Bord 7 (Rens ter Veen, zwart)


In een Siciliaan met Lg5 ontstond een stelling waarin weinig valt te ondernemen. Rens besloot voorzichtig een spelde prik uit te delen op de damevleugel met de opmars van de a-pion. Na afruil der paarden zei John Schalen (bord 1 van RVC) tegen Rens: "je hebt een typische halmastelling op het bord".

Er ontstond de volgende stelling na de 24e zet van wit c2 - c4

Rens zag in deze stelling dat ie kon profiteren van de blokkade van Ld1 voor de witte torens in de diagonale positie en dat de witte lopers op één lijn kwamen te staan in het verloop.

Er volgde: 24 .... Txc4 !!!! 25 bxc4 Lxc4 26 Lc2 Lxd3 27 Lxd3 Tb3 28 e5 (28 Td1 c4 etc) Txd3 29 exf6 Txe3 30 fxe7 Txe7 31 g3 Te4 enz en tegenstander gaf na enkele zetten op (0 -1)


Bord 8 (Paul Steenweg, wit)


In het “verlaat” aangenomen damegambiet maakte ik op 5e zet een fout en moest een paard ruilen tegen een pion. Ik had geen compensatie. Dat wordt snel verliezen, dacht ik toen. Toch maar spelen op complicaties, dacht ik verder. Zwart speelde vrij plan loos en wit kreeg de kans zijn stukken te ontwikkelen en een soort drukstelling op te bouwen. Op de 23e zet maakte zwart een fout en gaf een pion weg. Remise wellicht binnen handbereik, dacht ik toen. Zwart bleef planloos spelen en gaf wit de kans zijn drukstelling te optimaliseren. Toen zwart geen voortgang zag bood hij remise op de 33e zet. Ik zelf dacht, dat ik toen al beter stond en wilde doorspelen. Overleg met Rens over het remise-aanbod. Ook Rens zei: doorspelen; dus ik speelde voor winst. Even later kreeg ik inderdaad mijn voordeel toen ik via een combinatie een paard verschalkte. Het andere paard van zwart was echter zeer sterk. Ik koos de verkeerde voortzetting en moest een kwaliteit geven. Materieel nu weer gelijk, alleen ik (wit) had het loperpaar en een vrijpion. Toen zwart een verkeerde koningszet deed in het eindspel kon ik mijn vrijpion opspelen. Zwart maakte het me nog makkelijker door mijn witveldige loper te slaan met zijn toren. Nu was promotie niet meer te verhinderen en zwart gaf na d7d8D op.


> Archief > Seizoen 2011-2012 > HSB-competitie 2011-2012 > DCSV 1 2011-2012