Brugervejledning

Den første forudsætning for at bruge kataloget er selvfølgelig, at man kan finde en given mønt. Det er nævnt i forordet, at kataloget ikke er opbygget optimalt med hensyn til denne funktion. For specialisten er dette næppe et større problem, men for at komme i gang er det nødvendigt med en indgang via Siegs Møntkatalog eller Holger Hedes værk. (Disse kataloger er tilgængelige her på siden under 'Henvisninger og Kontakt'.) Har man bestemt en mønt i henhold til et af disse kataloger, kan man gå til henholdsvis Sieg-Tabel eller Hede-Tabel, hvor der er en translation til relevante numre i nærværende katalog. 

Har man bestemt en mønts placering i kataloget, er det nemt at finde ud af en rimelig værdi for mønten, hvis man går til Registrede Salg. Her er der angivet salgspriser for realiserede auktionssalg i det omfang, som jeg har haft mulighed for at registrere disse salg.

Sjældenhedsgradueringen.

Sjældenhedsgraden er angivet efter årstal og Schou-nr. for de typer, hvor jeg har lavet et skøn. Hvis der ikke står noget på denne position er det mest sandsynligt, at mønten er ret almindelig, men intet er sikkert. Den manglende angivelse kan også skyldes min manglende viden om sjældenhed. Jeg har jo ikke det fuldstændige overblik.

For nogle mønter har jeg angivet et antal kendte eksemplarer, og dette skal selvfølgelig opfattes som det antal, jeg kender til. Der kan selvfølgelig eksistere flere. Ellers har jeg benyttet følgende klasser:

Uhyre sjælden

Meget sjælden

Sjælden

Ret sjælden.

Her vil jeg ikke sætte antal eksemplarer på betegnelserne, idet de er ret elastiske. Gradueringen bygger på mit kendskab til mønterne gennem samling i mere end 25 år, og sjældenhedsgraden er sat ud fra min erfaring om, hvorvidt det er vanskeligt at erhverve en mønt. Hvis der er stor interesse omkring en given mønt vil den således kunne opnå graden 'Sjælden',  selvom der faktisk eksisterer mange eksemplarer. Derimod er der nok mange af de små mønter, som er særdeles sjældne, uden at de har opnået en særlig sjældenhedsgrad. Dette vil jeg selvfølgelig prøve at reparere på så længe jeg er aktiv. Meget vil også fremgå af de registrerede salg, idet jeg prøver at holde øje med, hvad der kommer - men det kræver så, at der bliver indleveret materiale til auktion. Her dukker der så noget op i lots, medens de ubemærkede sjældenheder vil forblive uset.