Veiligheid computer

INTERNET - VEILIGHEID COMPUTER

Op het internet zijn er heel wat bedreigingen. De meeste bedreigingen kan je voorkomen door aan de ene zijde voorzichtig te zijn met wat je doet op het internet ( persoonlijke alertheid ) en aan de andere zijde je materiaal ( computer, gsm, ... ) te onderhouden.

In dit hoofdstuk gaan we eens kijken hoe we onze computer kunnen onderhouden zodat het veilig is om te surfen op het internet.

Volgende bedreigingen kunnen zich voor doen:

      • Virussen: een virus installeert zich op je computer via besmette bestanden per e-mail, usb, foto's, documenten, ... Een verkeerde handeling of onoplettendheid van de gebruiker is meestal nodig.
      • Trojaans paard: is een programma dat de gebruiker installeert om iets nuttigs te doen. Dit programma installeert echter op de achtergrond ook malafide software verborgen in het mooi uitziende basispakket.
      • Wormen: deze zijn het gevaarlijkste aangezien ze zich automatisch verspreiden via internet en geen handelingen van de gebruiker nodig hebben. Zij maken gebruik van fouten in het besturingssysteem. Alleen snel updaten van het besturingssysteem en de virusscanner helpen.
      • Hoax: ( = grap ) is technisch gezien geen virus. Deze grap probeert de gebruiker te overtuigen om een handeling te doen waarbij de gebruiker zijn eigen computer onklaar maakt.
      • Hacking: is het binnendringen van een dief ( hacker ) in je computer door je wachtwoord te raden of via speciale software.
      • Spamming: is het lastig vallen van een gebruiker door overvloedig berichten te sturen naar de gebruiker.
      • Phishing: is het proberen achterhalen van je persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden, bankkaartgegevens, ... via een website die lijkt op een bestaande website van een bank of andere service met inloggegevens.

Volgende beveiligingen doe je best:

      1. Gebruik geen oud besturingssysteem zoals windows xp, vista aangezien deze niet meer worden geüpdatet. ( https://support.microsoft.com/nl-be/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet )
      2. Zorg dat al je updates geïnstalleerd zijn. Je kan manueel controleren via "meldingsscherm --> alle instellingen --> bijwerken en beveiligen --> Windows updates --> manueel controleren".
      3. Zorg dat je een anti-virusscanner ( bescherming tegen virussen ) hebt en dat deze up-to-date is. Windows 10 heeft een eigen virusscanner maar je kan er altijd een aanschaffen of via https://www.gratissoftwaresite.nl/ een installeren. Scan je computer regelmatig eens manueel, volledig op virussen. Doe dit bij twijfel of gewoon als voorzorgmaatregel. In Windows 10 is dit als volgt: "meldingsscherm --> alle instellingen --> bijwerken en beveiligen --> Windows defender --> beveiligingscentrum openen --> virus en bedreigingsbeveiliging --> geavanceerde scan --> volledig"
      4. Zorg dat de firewall aan staat. Deze beschermt jou tegen hackers en beperkt de kans op het indringen van je computer? In Windows 10 is dit als volgt: "meldingsscherm --> alle instellingen --> bijwerken en beveiligen --> Windows defender --> beveiligingscentrum openen --> firewall en netwerkbeveiliging"
      5. Maak een account aan op je computer met beperkte rechten ( geen administrator ) en log voortaan in via dit account. Dit maakt het moeilijker om malafide software te installeren op het systeem. In Windows 10 is dit als volgt: "meldingsscherm --> alle instellingen --> account --> gezin en andere personen"
      6. Zorg dat elk mobiel toestel een wachtwoord of een andere beveiliging heeft bij het opstarten. Een wachtwoord op een Windows computer kan je aanpassen met de knoppen CTRL+ALT+DEL
      7. Surf incognito (Google chrome ) op toestellen in publieke ruimtes zoals een hotel, internetcafé, .... Bij het incognito surfen wordt je surfgedrag, cookies, zoekgeschiedenis, wachtwoorden, ... niet op de computer bij gehouden. In Google chrome doe je dit als volgt: "aanpassen en beheren (drie puntjes) --> Nieuw incognitovenster".
      8. Wis je browsergegevens op publieke computers via "aanpassen en beheren (drie puntjes) --> meer hulpprogramma's --> Browsergegevens wissen ...".

Overzicht:

      1. Gebruik geen oud besturingssysteem
      2. Updates installeren
      3. Anti-virusscanner ( bescherming tegen virussen ) controleren
      4. Firewall aanzetten.
      5. Account met beperkte rechten ( geen administrator )
      6. Inlogbeveiliging
      7. Surf incognito (Google chrome )
      8. Wis je browsergegevens op publieke computers