ACTIVITATS A PLANESES

AGRICULTURA REGENERATIVA


Aprèn un nou model d'agricultura que permet donar resposta als reptes del canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat i la sobirania alimentària


Una agricultura que permet produir aliments de qualitat per a tot el món i sense dependre del petroli i de les grans empreses agroquímiques

QUÈ T'OFEREIX PLANESES?

VISITES PROGRAMADES A LA FINCA

Planeses realitza visites programades de dues hores i mitja a peu per la granja per a grups organitzats que ho sol·licitin

CURSOS D'AGRICULTURA REGENERATIVA

S'ofereixen tres cursos d'un dia de durada, on els assistents podran conèixer a fons les bases teòriques i el funcionament dels diferents elements productius de la finca

Estada d'una setmana a Planeses amb tot un programa d'activitats per introduir els participants al dia a dia d'una finca regenerativa

"La complexitat dels problemes ambientals i socials als quals ens ha portat el model actual de producció d'aliments genera en moltes persones una sensació d'inevitabilitat i pessimisme que porta a la paràlisi i l'acceptació d'una situació que és insostenible.

A Planeses Agricultura Regenerativa et mostrarem com el canvi del model actual de producció d'aliments a un model d'Agricultura Regenerativa pot ser la base d'una solució radical però realista, i que podem començar a aplicar ja per a resoldre els reptes socials i ambientals als quals ens enfrontem, oferint a tots la possibilitat de participar en aquest canvi"

Marc Gràcia, investigador del CREAF y col.laborador de Planeses Agricultura Regenerativa

VISITES PROGRAMADES

Què t'oferim

Planeses realitza visites programades de dues hores i mitja a peu per la granja per a grups organitzats que ho sol·licitin. Les visites s'adequaran als interessos de cada grup sol·licitant, podent visitar tota la finca o part d'aquesta, sempre acompanyats d'un responsable de la finca.

A qui van dirigides

Grups familiars, grups escolars (de primària a postgrau), grups professionals, grups d'empreses o qualsevol altre grup que s'autoorganitzi per a la visita.


Objetiu

Els assistents realitzaran una visita guiada dels diferents components duna finca regenerativa, on podran veure de manera directa les diferents tècniques regeneratives i la manera d'integrar-les.

Dades bàsiques de les Visites Programades

Durada de cada visita: 2,5 h.

Lloc: Mas Planeses, Sant Ferriol, La Garrotxa (Girona).

Nombre de persones: 50 com a màxim.

Preu: 350€ per grup.

Dates: quan es sol.liciti, encara que preferentment seran a la primavera, estiu i tardor, quan la granja està més activa.

Idiomes: català, castellà o anglès.

Com sol.licitar una visita: envieu-nos un correu a cursos@planeses.com amb els vostres interessos en la visita i buscarem la millor data per a fer-la

CURSOS D'AGRICULTURA REGENERATIVA

En tres mòduls que es poden fer individualment o els tres junts

Què t'oferim

A partir de la nostra experiència, proposem cursos d'un dia de durada, on els assistents coneixeran a fons la gestió regenerativa dels diferents elements productius de la finca tant des del punt de vista teòric com des de la pràctica.


A qui van dirigits

Pagesos i ramaders amb la seva pròpia finca o que treballen al sector, tècnics privats i de l'administració, estudiants agraris i altres professionals interessats en les diferents eines de l'agricultura regenerativa per a la posada en marxa de projectes productius.


Objetius

Es pretén que en finalitzar el curs els assistents disposin del coneixement i les eines per entendre el funcionament dels sistemes explicats i per poder pensar com aplicar-los en el seu propi projecte.


Metodologia dels cursos 

Les jornades s'iniciaran a les 8 h del matí acompanyant les feines  diàries del personal de Planeses. Un cop acabades les tasques diàries es farà una sessió fins a l'hora de dinar per conèixer les bases de funcionament necessàries per poder adaptar l'experiència aportada per Planeses a altres condicions socials i ambientals. El curs inclou un dinar i una sobretaula per poder generar una discussió entre tots els assistents. S'acabarà la jornada acompanyant de nou el personal de Planeses a les tasques de la tarda, finalitzant a les 18 h.


Curs 1: Petits animals (pollastres i conills) i gestió de pastures


S'explica la gestió de petits animals (pollastres i conills) en pastura. Inclou l'explicació del disseny utilitzat, el moviment dels animals a la pastura, l'alimentació dels animals i la manera de protegir-los de possibles depredadors i malalties. També es parla sobre aspectes de processament i comercialització dels productes. S'hi inclou una anàlisi de costos (temps i insums) per al funcionament en el marc del projecte de Planeses.

Curs 2: Vaques de llet i vedells en pastures (sistema PRV)

S'explica tota la gestió que es fa amb un ramat de vaques de llet en pastura. Inclou el funcionament del sistema de pasturatge intensiu programat, el moviment del ramat entre parcel·les, la gestió dels vedells i la munyida de les vaques. També es parla sobre aspectes de processament i comercialització dels productes produïts. S'hi inclou una anàlisi de costos (temps i insums) per al funcionament en el marc del projecte de Planeses.


Curs 3: Hort regeneratiu sense llaurar

S'expliquen les característiques de l'hort regeneratiu de Planeses, on no es llaura, no s'arrenquen les males herbes i no s'utilitzen fertilitzants externs. Es discutirà el disseny de l'hort i es veuran les tasques de control de males herbes, plantació, reg i preparació de biofertilitzants i preparats per al control de malalties i plagues a partir de plantes de l'entorn (mètode JADAM). S'hi inclou una anàlisi de costos (temps i insums) per al funcionament en el marc del projecte de Planeses.

NOVETAT

Curs 4 : Introducció a la teoria i pràctica de l'Agricultura Regenerativa. Experiència a Planeses

En una sola jornada se donarà una idea general de tots els elements de la granja: la gestió dels petits animals (pollastres i conills ) en pastura,  la gestió  amb un ramat de vaques de llet en pastura, vedells i bous, i les característiques de l'hort regeneratiu de Planeses, en que no es llaura, no s'arrenquen males herbes i no es fan servir fertilitzants externs. 

Dates: A demanda del grup que ho sol.liciti

S'OFEREIXEN 10 BEQUES PARCIALS PER CURS. INFORMA'T

Dades bàsiques dels Cursos

Durada de cada curs: un dia (10 hores, des de les  8h del matí fins a les 6h de la tarda).

Lloc: Mas Planeses, Sant Ferriol, La Garrotxa (Girona).

Nombre de persones: 30 per curs.

Preu: 1 curs: 150 € /pers (amb beca). 290 €/pers (tarifa normal), inclou menjar. El preu per a realitzar el bloc sencer dels tres cursos previstos es redueix a 450 € /pers (amb beca) i 700 €/pers sin beca

Dates:

21 Octubre: Petits animals

22 Octubre: Vaques de llet i vedells

23 Octubre: Hort sense llaurar

Idiomes: castellà

Per a qualsevol dubte pots enviar un correu a cursos@planeses.com

EXPERIÈNCIA REGENERATIVA

Estada d'una setmana en Planeses amb tot un programa d'activitats

Què t'oferim

Introduir-te al dia a dia d'una finca regenerativa. Durant una setmana coneixerem a fons els principis del model regeneratiu i la seva aplicació a una granja real. També veurem com fer arribar aquesta regeneració a la nostra alimentació elaborant i consumint productes fermentats (xucrut, quefir, …). Realitzarem visites al bosc i experiències culturals per gaudir de la zona on està situada Planeses.

A qui va dirigida

Qualsevol persona interessada a conèixer una alternativa de producció d'aliments que dóna resposta als reptes ambientals i alimentaris de la qualitat dels aliments, emergència climàtica, crisi energètica, pèrdua de biodiversitat, sobirania alimentària.

Objetiu

Es pretén que en acabar la setmana els assistents hagin viscut una experiència regenerativa i tinguin la capacitat de fer una anàlisi crítica de la relació de la nostra societat amb la natura i com podem canviar-la.

Dades bàsiques de l' Experiència Regenerativa

Durada de cada experiència: una setmana.

Lloc: Mas Planeses, Sant Ferriol, La Garrotxa (Girona).

Nombre de persones: 16 com a màxim.

Allotjament i menjar: S'inclouen tots els àpats durant l'estada, elaborats amb productes regeneratius de la finca. L'allotjament serà en tendes de campanya completament equipades amb matalassos, llençols i tauletes per dormir (de 2 i 4 places per tenda).  Veure tenda

Preu: 1.500€ per persona (2.600€ per parella).

Dates: PENDENT DE PROGRAMACIÓ

Idiomes: castellà.

Per a qualsevol dubte pots enviar un correu a cursos@planeses.com

Programa de l'Experiència Regenerativa

DIUMENGE

· Arribada i sopar.

DILLUNS

 ·  Pollastres i conills en pastura: acompanyament de les feines a la granja i treball a l'aula sobre el que s'ha vist.

·  Principis de l'agricultura regenerativa.

 DIMARTS

·   Vaques en pastures: acompanyament de les feines a la granja i treball a l'aula sobre el que s'ha vist.

·   Producció de fermentats làctics: quèfir, etc

·   Producció de fermentats vegetals.

 DIMECRES

·   Hort sense llaurar: acompanyament de les feines a la granja i treball a l'aula sobre el que s'ha vist.

·   Visita a Besalú, un poble medieval proper a la finca.

 DIJOUS

·   Producció de biofertilitzants i tractaments per a les plantes: acompanyament de les feines a la granja i treball a l'aula sobre el que s'ha vist.

·   Visita i interpretació del bosc.

 DIVENDRES

·   Integració dels elements productius de la granja.

·   El repte regeneratiu i com fer la transició.

DISSABTE

·   Esmorzar i comiat.

Sobre Planeses Agricultura Regenerativa

Un projecte experimental d'agricultura en transició

A Planeses Agricultura Regenerativa portem 10 anys treballant per trobar una manera nova de fer agricultura que permeti oferir una alternativa real a la situació actual.

Sobirania alimentària, canvi climàtic, pèrdua de diversitat, contaminació, qualitat nutricional dels aliments, són alguns dels reptes principals a què ens enfrontem com a societat. El sistema agrícola actual és una de les principals causes d'aquesta situació. L'agricultura ecològica (amb els estàndards que defineix el segell) no resol gaire aquests reptes.


Però és possible una altra agricultura? I pot ser rendible?


Nosaltres creiem que sí, fent servir el recurs de la pastura i els boscos per alimentar animals de manera adequada a la seva naturalesa i produir verdures cuidant el terra. Per això som una de les primeres granges a Espanya que integra la producció de pollastre, gallines, conill, boví i verdures en un mateix espai, utilitzant tècniques regeneratives.

No t'enganyarem, emprendre un projecte agrari no és fàcil. I per molts cursos als quals vagis, continuaràs trobant obstacles al camí.


Però la nostra experiència et pot ajudar a estar més preparat pel que et trobis, i a tenir recursos i contactes per donar-te suport en el teu camí. T'esperem!

ORGANITZACIÓ

Marc Gràcia

Responsable del projecte Life Polyfarming i investigador del CREAF


Pepi Broncano

Área de Cursos i Visites de Planeses i investigadora del CREAF

Faustina de Solà-M

Planeses Agricultura Regenerativa

Javier Retana

Investigador del CREAF i assessor de Planeses Agricultura Regenerativa


CONTACTE: Per qualsevol dubte ens pots escriure a:  cursos@planeses.com

Amb la col.laboració del  Centre de Recerca Ecològiques i Aplicacions Forestals

Web CREAF

polyfarming