Slam(Ins)

Com s’implementa el poetry slam al context educatiu?

El Poetry Slam és un format de poesia que ha irromput amb força a les aules arreu d’Europa, on les seves aplicacions i potencialitats educatives es multipliquen (tant a nivell docent com creatiu). Gràcies al suport de diverses administracions municipals portem a terme aquest projecte que va nèixer gràcies a l'impuls de l'Ajuntament de Sant Boi.


L’enfoc no està centrat en la vessant acadèmica de la literatura, sinó que s’orienta a:


  • La creació d’un context de confiança per a l’obertura personal assertiva i l’expressió d'inquietuds, pensaments i emocions.

  • Oferir un espai que trenqui la rutina del centre proposant la poesia com a vehicle.


L’equip de l’Associació Cultura Excêntrica inclou per la coordinació i implementació del projecte, un pedagog, un docent, una historiadora i una biologa, amb trajectòries professionals destacades. (Curriculum Vitae a petició)


Aquesta és una activitat d’aproximació vivencial a la poesia oral. A través de la formació i de la pràctica participativa del poetry slam ens endinsem en el món de la poesia des d’un vessant que connecta els alumnes amb l’expressió emocional, el pensament crític i la gestió de l’adversitat com a pràctica creativa i artística.

Molts són els joves que escriuen per entendre millor el món que els envolta, per explicar-se a si mateixos frustracions, vivències, desitjos, etc. però habitualment és una pràctica oculta i no reconeguda pel grup d’iguals. Disciplines com el Hip Hop o el Poetry Slam han revifat el valor social de l’oralitat animant a milers de joves de tot el mon a connectar amb l’escenari i la cultura a través de la paraula dita.

Durant les sessions es plantegen diferents dinàmiques per afavorir l'escriptura partint del mon interior de cada alumne. La gestió de les emocions o els debats socials són temes clau que surten a partir dels seus propis poemes (més intimistes o socials) i que s'aprofiten per generar espais de reflexió i consciència al voltant de la diversitat humana.


Tot plegat amb una “competició” com a excusa: Qui serà el millor rapsoda jove de la Vila?

Les sessions portades a terme als centre educatius es fonamenten en fer una aproximació a la poesia des d’allò lúdic, emocional i d’expressió artística. Des d’una vessant pràctica dotem a l’alumnat d’eines per canalitzar el seu món interior i l’expressió de les seves emocions, des del seu codi i llenguatge, per tal de fer atractives i properes, a la seva realitat, les propostes a desenvolupar en cadascuna de les sessions.