Ediția a X-a 2022-2023

R E G U L A M E N T U L

CONCURSULUI ŞI SIMPOZIONULUI INTERNAȚIONALE

”CU POLUAREA NU-I DE JOACĂ!”

EDIȚIA A X-A, HUŞI, 2023

 

Clubul Copiilor Huşi – structură a Clubului Copiilor „Spiru Haret” Bârlad în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui organizează CONCURSUL ŞI SIMPOZIONUL INTERNAȚIONALE ”CU POLUAREA NU-I DE JOACĂ!”, Editia a X-a.

Concursul şi Simpozionul se adresează tuturor elevilor şi preşcolarilor din ţară și străinătate, precum şi cadrelor didactice.

Motivarea proiectului

Înţelegerea modului în care umanitatea este legată de natură şi implementarea acestei idei, prin joc, în rândul preşcolarilor şi elevilor.

În viaţa fiecarui copil, jocul ocupă, evident, locul preferat. Pentru copil, aproape orice activitate este joc: “Jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieţii. Jocul este singura atmosferă în care fiinţa sa psihologică poate să respire şi, în consecinţă, poate să acţioneze” (Claparede).

Jocul reprezintă pentru copil ceea ce reprezintă munca pentru adult. Dacă adultul se simte competent prin lucrările sale, copilul se simte important prin succesele obţinute în joc.

Prin urmare, cunoscând locul pe care îl ocupă jocul în viaţa copilului, ne dăm seama de eficienţa folosirii lui în procesul instructiv-educativ. În sistemul influenţelor ce se exercită în vederea creşterii acţiunii formative a şcolii,  jocul didactic are un merit deosebit în pregătirea copiilor pentru o viaţă activă si creativă.

   Obiectivul general /scopul

Obiectivul genaral al proiectului este să insuflăm spiritul protecţie faţă de natură încă de la cele mai fragede vârste.

Scopul este implicarea activă a copiilor în activităţi pentru remedierea efectelor acţiunilor distructive ale omului, prin diversificarea activităţilor de timp liber.  În sprijinul acestuia se urmăreşte realizarea unei culegeri de materiale şi mijloace didactice care poate fi folosită cu succes în activităţile din Palatele şi Cluburile Elevilor (şi nu numai).

Obiectivele specifice ale proiectului:

- Conştientizarea elevilor asupra efectelor negative ale poluării;

- Conştientizarea necesităţii reciclării materialelor;

- Implicarea activă a copiilor în activităţi pentru remedierea efectelor acţiunilor distructive;

- Identificarea şi corelarea agenţilor/factorilor care influenţează echilibrul ecologic;

- Dezvoltarea personalităţii tinerilor prin educarea unor concepte sociale ale acestora, cum ar fi comunicarea, munca în echipă, integrarea în echipă, asumarea rolurilor în echipă;

Condiţii de participare

Concursul se adresează tuturor elevilor si preşcolarilor din ţară și străinătate.

Concursul se va desfăşura pe secţiuni (A.I, B.I, B.II) şi pe grupe de vârstă: preşcolar, primar, gimnaziu şi liceu. Lucrările pot fi realizate individual sau pe echipe formate din doi elevi.

Grup ţintă: Elevi din clasele 0- XII şi preşcolari, inclusiv elevii cu CES

Simpozionul: secţiunea C se adresează tuturor elevilor din ţară și străinătate, iar  secţiunile D.I şi D.II se adresează cadrelor didactice.

Simpozionul pentru elevi (C)  se va desfăşura pe grupe de vârstă: primar, gimnaziu, liceu. Lucrările pot fi realizate individual sau pe echipe formate din doi elevi.

Grup ţintă: Elevi din clasele C.P.- XII, inclusiv elevii cu CES.

Secţiunile concursului:

ü  A. I. ”O comoară din nimicuri” - Jucării confecţionate din materiale reciclabile sau din natură.

ü  B. „Un Pământ mai curat pentru viitorul omenirii”

B.I. – colaj cu materiale reciclabile (se poate folosi tehnica quilling, origami, mozaic, etc.).

B.II. – colaj cu materiale din natură (Atenţie! A nu se combina materialele reciclabile cu materialele din natură)

 Lucrările vor avea numai formatul A4, pe orice tip de material.

ü  C. „Ce ne costa poluarea mediului?” – Simpozion pentru elevi - prezentări

Această secţiune este dedicată numai elevilor din clasele C.P. – IV, V-VIII şi IX-XII.

Prezentarile să nu depăşească 5 minute. Prezentarea va începe, pe primul ecran, cu: numele autorilor, grupa/clasa, institutia de învătământ, profesor coordonator, localitatea, judeţul. Ultimul ecran va conține bibliografia: nume, prenume autor, titlul lucrării, editura, localitatea , anul (acolo unde este cazul). Prezentările se vor realiza cu ajutorul uneltelor Web 2.0: Prezi, Animoto, Kizoa, Genialy, Scratch, Sway, Emaze, Power Point, etc. Prezentările Power Point sau link-ul vor fi trimise pe adresa de e-mail a concursului.

Prezentările nu trebuie tipărite pe hârtie.

 

ü   D. „Ne jucăm, învăţăm” – Simpozion pentru cadrele didactice

Această secţiune este dedicată cadrelor didactice.

Fiecare participant va trimite la sediul unităţii noastre referate cu tema:

I. „Jocul didactic folosit în activitatea de predare-învăţare” (ex. rebus, diagrame, puzzle,  jocuri realizate în Flash, ”Cine ştie răspunde”, etc.). Jocurile didactice  vor fi însoţite de descrierea lor, reguli de joc, avantajele şi dezavantajele folosirii lor în procesul de predare-învăţare, etc. Jocurile didactice pot fi creaţie personală sau dacă sunt preluate, obligatoriu se va specifica sursa acestora. Link-ul pentru jocurile pe calculator, precum şi descrierea jocului vor fi trimise la adresa de e-mail: cupoluareanuidejoaca2013@yahoo.com, dar şi prin poştă.

 

II.   „Metode activ-participative în activitatea de predare-învăţare-evaluare”. Referatul va putea  avea urmatoarea structură: descrierea metodei, momentul aplicării în lecţie, descrierea unui caz concret de aplicare a metodei la o anumită temă (obligatoriu), avantajele şi dezavantajele metodei, etc.

 Redactarea se va face pe format A4 în Times New Roman 12 cu diacritice, marginile de 2 cm, spațiere la un rând. Titlul va fi scris cu majuscule Times New Roman 14 Bold centrat. La un rând de titlu va fi scris cu Times New Roman 12 italic, pe câte un rând aliniat la dreapta: numele autorului,  institutia de învătământ, localitatea, judetul, iar la un rând de acestea se va scrie textul care să aibă maxim 2-3 pagini. De asemenea, acestea vor fi trimise în plic si în format electronic pe CD sau pe adresa de  e-mail, pentru includerea in CD-ul final.

Fiecare autor îşi asumă corectitudinea informaţiilor şi originalitatea referatelor.

Nu se acceptă doi autori la lucrare.

 

Prima etapă- selecția participanților

 

Fiecare județ va organiza faza județeană la Palatul Copiilor din reședința de județ. Acolo unde nu se va organiza faza județeană, toate lucrările vor fi trimise spre organizatori, iar aceștia vor stabili clasamentul pe județe. Lucrările care se vor clasa pe locul I la fiecare secțiune și categorie de vârstă din fiecare județ vor fi trimise prin poștă la echipa de organizare, fiind însoțite de procesul verbal. Aceasta, în urma analizei respectării condițiilor de participare solicitate, a proceselor verbale primite, va confirma participarea la concurs, în mod direct, cu prezență fizică/hibrid/online, în funcție și de evoluția epidemiei de COVID-19.

 

Pentru participanții din județul Vaslui și din județele unde nu se organizează faza județeană se va proceda în felul următor:

Lucrările, pentru secţiunile A şi B,  vor fi trimise prin poştă. Acestea pot fi realizate individual sau de către echipaje formate din doi elevi. Se pot trimite maxim 3 lucrări./secțiune.

Lucrările vor fi etichetate cu etichete detaşabile (care nu vor fi lipite nici pe faţă, nici pe spate, ci vor fi ataşate cu o agrafă ), care vor conţine urmatoarele informaţii:

·         Titlul lucrării;

·         Numele şi prenumele fiecărui autor;

·         Grupa/clasa;

·         Instituţia din care provine

·         Localitatea şi judeţul

·         Numele şi prenumele cadrului didactic coordonator

·         Secţiunea la care participă.

·                    Link-ul lucrărilor pentru secţiunea C sau prezentările, vor fi trimise în format electronic pe CD sau pe adresa de e-mail cupoluareanuidejoaca2013@yahoo.com. Lucrările pentru secţiunea C pot fi realizate individual sau de către echipaje formate din doi elevi. Se pot trimite maxim doua lucrări/cadru didactic.

Pentru această etapă, lucrările vor fi trimise prin poştă, împreună cu fişa de înscriere (ștampilată și semnată), până la data de 31 martie 2023, la adresa următoare: Mik Mihaela Evelina, str. V. Alecsandri, nr. 14, Huşi, jud. Vaslui, cod 735100. Pentru informaţii suplimentare persoană de contact prof. Mik Mihaela Evelina tel. 0763645260 sau e-mail, cupoluareanuidejoaca2013@yahoo.com.

Lucrările nu se returnează.

Dispozitii finale:

Fiecare cadru didactic poate participa cu maximum trei lucrari/secțiune (secţiunile A şi B), două lucrări la simpozionul pentru elevi (la secţiunea C) si  un singur referat la simpozionul pentru cadre didactice (la secţiunea D). 

Fişa de înscriere (în format doc editabil, fără semnături și ștampilă), descrierea jocului didactic şi referatul pentru cadrele didactice vor fi trimise atât în formă letrică, prin poştă odată cu lucrările, cât şi electronic pe e-mail.

Lucrările care vor fi trimise după data anunţată, care nu sunt etichetate corespunzător, care nu respectă regulamentul sau care nu se încadrează în tematica propusă nu vor intra în concurs.

Lucrările nu vor fi returnate participanţilor.

Concursul şi simpozionul pentru elevi este fără taxă de participare.

 

Pentru participanții din județul Vaslui și pentru participanții din județele unde nu s-a organizat faza județeană, la începutul lunii aprilie va avea loc jurizarea lucrărilor de către organizatori.

Jurizarea se va face de comisii, constituite pentru toate secţiunile. Comisiile vor fi alcătuite din inspectori şi profesori de specialitate.

Jurizarea se va realiza pe judeţe, pe secţiuni şi pe categorii de vârstă, având în vedere urmatoarele criterii: originalitatea-10p, complexitatea-10p, aspectul estetic-10p, integrarea în tematica concursului-40p, respectarea regulamentului (folosirea materialelor reciclabile sau din natură)-30p.

  Vor fi eliminate din concurs lucrările cu caracter obscen, cele care conţin mesaje violente şi cu caracter rasist, cele care imită alte lucrări sau sunt preluate de pe internet.

Elevii şi echipajele care au obţinut locul I din fiecare judeţ, la fiecare secţiune şi categorie de vârstă,  vor participa la etapa a doua a concursului.

Trimiterea tabelelor cu rezultatele (proces verbal), precum şi detaliile pentru a doua etapă, se va face prin e-mail în perioada 12-29 aprilie 2023, de aceea trecerea adresei de e-mail a participanţilor (cadrelor didactice) în fişa de înscriere este obligatorie.

 

 

Etapa a II-a - Concurs şi simpozion

A doua etapă a concursului şi simpozionului se va desfăşura cu participare directă sau on-line pe 20 mai 2023.

Premiile I /secțiune/categorie de vârstă/județ se califică automat la etapa internațională a concursului. Lucrările vor fi expediate în prealabil pentru realizarea expoziției tematice. Participarea directă va avea loc în Sala de lectură de la Biblioteca Municipală „M. Ralea” Huși, unde elevii își vor prezenta lucrările (materialele folosite, mesajul ecologic transmis prin lucrare, utilitatea lucrării etc.) şi vor prezenta referatele şi ppt-urile selectate la simpozion. Participanții din străinătate, cât și cei din țară care nu vor putea participa în mod direct, vor participa on-line. Va avea loc jurizarea lucrărilor de către un juriu, pe secţiuni şi pe categorii de vârstă. În timp ce elevii prezintă lucrările pentru concurs, cadrele didactice însoţitoare prezintă lucrările pe teme de metodica predării în sala de lectură de la Secţiunea Maturi a Bibliotecii Municipale „M. Ralea” Huşi.

Jurizarea se va face de comisii, constituite pentru toate secţiunile. Comisiile vor fi alcătuite din inspectori şi profesori de specialitate.

Jurizarea se va realiza pe secţiuni şi pe categorii de vârstă, având în vedere urmatoarele criterii: originalitatea-10p, complexitatea-10p, aspectul estetic-10p, integrarea în tematica concursului-40p, respectarea regulamentului (folosirea materialelor reciclabile sau din natură)-30p.

  Vor fi eliminate din concurs lucrările cu caracter obscen, cele care conţin mesaje violente şi cu caracter rasist, cele care imită alte lucrări sau sunt preluate de pe internet.

La secţiunile A şi B se vor acorda premiile I, II, III şi mentiuni, precum și premii speciale. La secţiunea C lucrările de pe primele trei locuri vor primi diplome de excelenţă. Pentru ceilalţi participanţi se vor acorda numai diplome de participare la concurs şi simpozion.

Se vor înmâna diplomele (Dacă etapa a doua se va desfăşura on-line, diplomele se vor trimite prin poştă). În funcţie de sponsorizări se vor acorda medalii şi trofeul concursului.

Cu lucrările participante atât la simpozion (pentru elevi şi cadre didactice), cât şi la concurs se va realiza o culegere de lucrări pe CD cu ISSN ISSSN-L.

Diplomele tipărite şi adeverinţele pentru cadrele didactice vor fi trimise prin poştă până la data de 31 iulie 2023.

Pentru informatii suplimentare, vă rugăm să contactaţi profesorul organizator Mik Mihaela Evelina (tel. 0763645260), e-mail cupoluareanuidejoaca2013@yahoo.com,

Dispozitii finale:

Nerespectarea regulamentului atrage după sine eliminarea din concurs.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a modifica data desfăşurării uneia sau mai multor faze ale concursului, cu obligaţia de a anunţa în timp util participanţii.

Nu se asigură cazare și masă, deoarece etapa a doua are loc într-o singură zi.

Cu toate lucrările participante la concurs se vor realiza un CD cu ISSN, ISSN-L şi expoziţii în holul clubului, în şcolile partenere la organizarea concursului  şi la Biblioteca Municipală ”M. Ralea” Huşi.

Se vor elibera adeverințe pentru cadrele didactice de coordonator al elevilor la concurs și simpozion, diplome cu premii sau de participare pentru concursul elevilor și diplome de excelență sau de participare pentru simpozion, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice. Data limită de trimitere a adeverințelor și a diplomelor este de 30 iulie 2023.

 

Colaboratori proiect:

-  Prof. Căprariu Carmen şi prof. Voluşniuc Cristina, de la CLUBUL COPIILOR HUŞI

-  ŞCOALA PROFESIONALĂ SPECIALĂ „SF. ECATERINA” HUŞI - prof. Petrescu Tincuța, prof. Giugaru Beatrice Henriette, prof. Veronica Tărnăuceanu şi prof. Frenţescu Otilia Paulina

- ŞCOALA GIMNAZIALA NR. 1 LUNCA BANULUI, GRADINITA CU PN OȚETOAIA - ed. Marilena Chirilă

- ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 SAT PĂDURENI: profesor de limba engleză Giorgiana Pascal

- ŞCOALA GIMNAZIALĂ „ANASTASIE PANU” HUŞI – prof. înv. primar Cuceanu Raluca, înv. Malanca Mihaela, prof. Brînză Veronica, prof. Benchea Oana Roxana şi prof. Irimia Andreea

- ŞCOALA GIMNAZIALĂ „M. SADOVEANU” HUŞI - prof. Brînză Gabriel Marius şi prof. Brănici Daniela

-    COLEGIUL NAŢIONAL „CUZA VODĂ” HUŞI, director, prof. Iacob Manuela şi colaboratori proiect prof. Atasiei Maricica – te. 0745097651, bibliotecar Gălușcă Irina - 0766685532 și laborant Popa Claudia

 

- BIBLIOTECA MUNICIPALĂ “MIHAIL RALEA” HUŞI – director Alina Tudose

 

Director,                                                                                Coordonator proiect,

Prof. Popescu Mariana                                                          prof. Mik Mihaela Evelina