Àrea Bio-Sanitària

Qüestions

1.Què s’entén per contaminació atmosfèrica?. Quins efectes ocasiona en la salut, vegetació, bens materials i medi ambient global?.

Es un problema bastant greu i que la majoria dels ciutadans no li donen importància. Poden ocasionar: especies en perill d'extinció, contaminació del rius, llacs, mars i oceans

2.Quines són les fonts d’emissions dels contaminants?. Explica-les.

Hi han dos tipus de contaminacions la natural i la antropogèniques:

NATURAL: erupcions volcàniques, descomposició anaeròbica de la matèria orgànica, pol·len i espores, incendis forestals, descarregues elèctriques, tempestes de sorra.

ANTROPOGÈNIQUES: us de calefaccions, transport, industria, agricultura i ramaderia, eliminació R.S.

3. Quins factors meteorològics influeixen en la concentració i dispersió de contaminants en l’atmosfera?.

A nivell local, els principals factors de transport i separació són el vent i la fortalesa. La dispersió de contaminants depèn de la font, la quantitat de turbulències a l'atmosfera. El moviment horitzontal i vertical de l'atmosfera es creen les turbulències.

4. És el mateix emissió que immissió?.

No, l'emissió es per minimitzar la contaminació atmosfèrica e necessari el control de les emissions atmosfera i la immissió controla i vigila la presencia dels contaminant a l’aire

5. El transport motoritzat (cotxes, camions, motos, etc.) és la principal font de contaminació de l’aire en las ciutats. A més de la combustió, el desgast de las rodes i els frens també contribueixen a augmentar el nivell de partícules.

Què respirem a les ciutats? Es tracta de que analitzis els contaminants que hi ha a l’aire, on exposis les característiques dels principals contaminants:

Fórmula o acrònim, nom, descripció, efectes i origen principal.

L'aire sec esta composat per un 78% de nitrogen un 21% d'oxigen i un 1% d'argó. També conte el vapor d'aigua, que constitueix entre el 0,1%i el 4% de la troposfera.

6. Què és un contaminant secundari i com és forma?. Posa un exemple d’un contaminant secundari.

El contaminant secundari: és el que es forma per la interacció química entre els contaminants primaris i els components naturals de l'atmosfera.

- És el mateix l’ozó troposfèric que l’estratosfèric?

Sense aquesta cuirassa natural, la Terra seria un mon inert. L'ozó estratosfèric és el qualificat com a bo, mentre que el troposfera, situat en contacte amb la superfície terrestre, és el dolent, pels efectes nocius.

7. El material particulat respirable present en l'atmosfera de les nostres ciutats en forma sòlida o líquida (pols, cendres, sutge, partícules metàl·liques, ciment i pol·len, entre d'altres) es pot dividir, segons la seva grandària, en dos grups principals: PM10 i a la fracció respirable més petita, PM2,5. Segons un investigador del CSIC, en Xavier Querol, la situació d’Espanya és pitjor que la d’altres països, sobretot en les ciutats mediterrànies. Argumenta-ho.

Hi ha, tradicionalment, tres problemes que influeixen de manera decisiva amb els alts nivells de contaminació atmosfèrica el problema del parc dièsel, la concentració urbana i la geografia del país el problema dels dièsel no té més de 35 anys Tot i que el motor dièsel es va inventar el 1893, durant la major part de la seva historia eren motors amb poca potencia en relació a la seva cilindrada. Això els feia fantastics per a situacions en què no es necessités molta acceleració. però si molta força és a dir per a camions, autobusos i maquinaria pesada, però no per a utilitaris

8. Quina funció té la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA)?.

Mesuren la concentració de l'aire del principals contaminants ambiental que perjudiquen la salut de les persones


9. El trànsit és la font d’emissió de contaminants que té més incidència en la contaminació atmosfèrica.

Els dos contaminants perjudicials per a la salut més abundants en l’aire de Barcelona són el diòxid de nitrogen (NO2), un gas irritant que ataca els pulmons i que produeixen sobre tot els motors de combustió interna, i les partícules en suspensió menors de 10 micres (PM10), que afecten especialment el sistema respiratori i cardiovascular, i que tenen origen principalment en els processos de combustió, rodaments i frenades de vehicles, en obres de construcció, o en la pols que arriba del Sahara.

- Quins són els objectius de qualitat de l’aire per a aquests contaminants?

Els elevats nivells de contaminació suposen un gravíssim problema de salut pública. En aquest context i en sintonia amb la resta de metròpolis europees, l'1 de gener del 2020 s'activa la zona de baixes emissions (ZBE) de les rondes de Barcelona.

- Què són les ZBE?

Les ZBE (zones de baixes emissions) que estan en les rondes de Barcelona. El seu objectiu es reduir els nivells de contaminació

10. Heu conegut les funcions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, així com diferents conceptes relacionats amb la contaminació, totes aquestes dades porten a reflexionar.

Un episodi ambiental d'alta contaminació del vent

és una situació en què les condicions atmosfèriques són desfavorables per a la dispersió i la ventilació, la qual cosa fa que la

concentració d'algun contaminant augmenti tant que pot arribar a superar els valors límit establerts per la legislació.

partícules PM10, aquesta situació la pot ocasionar, per exemple, una intrusió de pols d'origen africà.

- Què és un episodi ambiental?

Un episodi ambiental d’alta contaminació de l’aire és una situació en què les condicions atmosfèriques són desfavorables per a la dispersió i la ventilació, la qual cosa fa que la concentració d’algun contaminant augmenti tant que pot arribar a superar els valors límit establerts per la legislació

11. Us proposem que feu un càlcul de la petjada del carboni en el transport. Imagineu que voleu fer un repte i calcular aquesta petjada amb els diferents mitjans de transport per anar de Barcelona a Madrid. Podeu utilitzar :

Cotxe: 6239 km, 1 vegada cada dia, kg CO2 a l'any 43.205,1

Tramvia, tren i metro: 623'9 km,1 vegada al dia, kg CO2 a l'any 5.684,9

Moto: 623'9 km, 1 vegada cada dia, kg C02 a l'anv 27.287.4

Autobús: 623'9 km. 1 vegada cada dia, kg C02 a l'any 14.098,5

Avió: 6239 km, 1 vegada cada dia, kg CO2 a l'any 102.327,9