Rekrytering till experimentella delen av Smärtkänslighetsprojektet - PainSens

Vi söker deltagare med långvarig smärta och deltagare till en kontrollgrupp utan långvarig smärta. Du måste vara 18 år eller äldre för att delta. 

En ökad smärtkänslighet och generaliserad smärta är kopplat till ett dysfunktionellt smärtsystem. Exempel på ökad smärtkänslighet är att man känner en starkare smärta än normalt eller att man känner smärta i situationer som normalt inte är smärtsamma, såsom lätt beröring. Det är viktigt både för patienter, vårdpersonal och forskare att kunna beskriva och kommunicera kring långvariga smärta för ökad förståelse.

Vi utvärderar två frågebaserade instrument, Pain Sensitivity Questionnaire och Central Sensitization Index, och deras relation till experimentella smärttröskelmätningar. Dessa skall kunna användas både i befolkningsstudier och vid besök inom hälso- och sjukvården.

Hur går projektet till?

Du kallas till tre besök, ett bastillfälle, en 2-månaders uppföljning och en efter 12 månader. Vid besöken får du fylla i en enkät, som innehåller frågor kring dig och din hälsa. Efter detta mäts a) din hjärtfrekvensvariabilitet, b) trycksmärttröskeln på höger och vänster sida på din nacke/skuldra samt på framsidan av underbenet, c) ett kyltest utförs där du får stoppa ner din hand i 10 gradigt vatten i upp till 60 sekunder, d) ny omgång av dina trycksmärttrösklar, samt d) din hjärtfrekvensvariabilitet. I samband med smärttröskelmätningarna och kyltestet kan ett kortvarigt obehag eller lätt smärta upplevas.

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet.

Försäkring och ersättning

Alla deltagare kommer att vara försäkrade vid varje experimentellt mättillfälle. Alla som deltar i både basmätningen och 2-månaders-uppföljningen i studien ges en mindre ekonomisk ersättning, samt då man deltar i 12-månaders uppföljningen.

Vill du delta i projektet?

Om du vill delta kan Du anmäla ditt intresse genom att fylla i formuläret via QR-koden, länken https://sunet.artologik.net/gu/Survey/31591 eller skicka e-posta till anna.ekman@gu.se med ditt namn, postadress, telefonnummer och email. Vi kontaktar dig sedan via telefon eller e-post.

Ansvarig för projektet: Anna Grimby-Ekman. E-post: anna.ekman@gu.se   Mobil: 076 - 618 31 23