A 6-a ediție a Sesiunii de ComunIcări a 

Societății Române pentru Astronomie Culturală

În 2024 conferința internațională de astronomie în cultură, ediția cu numărul 6 va fi organizată în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, România. Evenimentul va avea loc pe 7 septembrie începând cu ora 09:00.

De-a lungul timpul conferința noastră a strâns zeci de participanți din România, Serbia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova și Venezuela. Câteva imagini, de sus în jos (2021-2017).

În 2022, conferința internațională de astronomie în cultură, ediția 5-a, a fost colocată cu ediția a 29-a a Conferinței Societății Europene pentru Astronomie în Cultură și avea loc pe 9 septembrie, la Timișoara. Conferința a fost organizată ca parte a unei sesiuni în cadrul SEAC 2022. Lucrările sesiunii SRPAC nu au fost publicate în revista conferinței deoarece majoritatea prezentărilor au avut rezultate deja publicate cu alte ocazii.

În 2021, conferința a fost organizată la Bârlad, de către Asociația Astronomică Sirius cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de activitate.

În 2019, conferința a fost dedicată sărbătoririi a 55 de ani de la punerea în funcțiune a primului planetariu din țară! Model ZKP-1, instalat la Universitatea de Vest Timișoara.

Sesiunea de comunicări este un bun prilej pentru pasionații de astronomie în cultură (arheoastronomie, istoria astronomiei, etnoastronomie, gnomonică, etc.) să își expună rezultatele, ideile și să interacționeze cu alte persoane cu interese similare din țară și de peste hotare.

Lucrările în extenso ale abstractelor prezentate în 2024 vor fi publicate în volumul 5 al sesiunii de comunicări în format electronic în primăvara lui 2025.

Lucrările trimise de participanți după conferință din anii anteriori sunt disponibile atât pe academia.edu cât și în format tipărit (ISSN: 2601-5021):

La finalul sesiunii se va acorda premiul pentru excelență în intreaga activitate unei personalități din domeniul astronomiei în cultură. Câștigătorii edițiilor precedente au fost domnul profesor Dimitrie OLENICI (2017), domnul profesor Virgil V. SCURTU (2018), domnul profesor Ioan ADAM (2019), domnul inginer Mircea PTEANCU (2021), respectiv domnul inginer Leonard DOROGOSTAISKY (2022).

Secțiunile de anul acesta (2024) sunt:

Termenele pentru 2024 sunt:

Ca și anul trecut SRPAC oferă premiul pentru excelență pentru întreaga activitate în domeniul astronomiei culturale. Așteptăm nominalizări sau autonominalizări (un CV și o scrisoare de motivare) pe adresa noastră de contact până pe 1 august 2024.


Câștigători anteriori:

Sponsori