A doua ediție a Sesiunii de ComunIcări a

Societății Române pentru Astronomie Culturală

În perioada 16-17 noiembrie 2018 va avea loc la Timișoara a doua ediție a sesiunii de comunicări a Societății Române pentru Astronomie Culturală. Ca și anul trecut, evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara. Evenimentul de anul trecut a strâns peste 20 de pasionați din toate colțurile țării care pe durata unei zile maraton au asistat la prelegeri și discuții pe teme legate de astronomia în cultură.

Sesiunea de comunicări este un bun prilej pentru pasionații de astronomie în cultură (arheoastronomie, istoria astronomiei, etnoastronomie, gnomonică, etc.) să își expună rezultatele, ideile și să interacționeze cu alte persoane cu interese similare din țară și de peste hotare.

Anul acesta sesiunea de comunicări va avea invitați din țările învecinate (Serbia, Ungaria, Bulgaria).

Timp de două zile invitații vor participa la seminarii unde vor susține prelegeri de 15-20 de minute și vor efectua vizite în zona Timișoarei la situri arheologice și monumente de interes arheoastronomic.

Lucrările în extenso ale abstractelor prezentate vor fi publicate în volumul 2 al sesiunii de comunicări care va apare în primăvara lui 2019.

La finalul sesiunii se va acorda premiul pentru excelență în intreaga activitate unei personalități din domeniul astronomiei în cultură. Câștigătorul de anul trecut a fost domnul profesor Dimitrie OLENICI.

Evenimentul de anul acesta este colocat cu Concursul de Astronomie Practică Ioan Curea ce va avea loc pe 17 noiembrie la Planetariul UVT.

Secțiunile de anul acesta sunt:

 1. Arheoastronomia (situri istorice aliniate astronomic)
 2. Gnomonica (cadrane solare din regiune, istoria cadranelor solare, etc.)
 3. Istoria astronomiei (evenimente, personalități, descoperiri din trecut cu relevanță astronomică)
 4. Etnoastronomia (astronomia în societatea umană actuală: simboluri, mituri, folclor)
 5. Impactul astronomiei asupra vieții umane (poluarea luminoasă, etc.)
 6. Astronomia și educația

Termenele pentru 2018 sunt:

 • 1 octombrie 2018: înscrierea participanților și trimiterea abstractelor
 • 16-17 noiembrie 2018: sesiunea de comunicări
 • 31 ianuarie 2019: trimiterea lucrărilor în extenso
 • 30 aprilie 2019: publicarea volumului 2 al sesiunii de comunicări SRPAC

Ca și anul trecut SRPAC oferă premiul pentru excelență pentru întreaga activitate în domeniul astronomiei culturale. Așteptăm nominalizări sau autonominalizări (un CV și o scrisoare de motivare) pe adresa noastră de contact până pe 1 octombrie 2018.


Câștigători anteriori:

 • 2017 - prof. Dimitrie OLENICI

Sponsori