Projecte subvencionat per l'Agència de Residus de Catalunya i el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente. Amb la col·laboració del Consell Comarcal de l'Alt Empordà.

L'Ajuntament de Fortià aposta per l'autocompostatge com a via de gestió exclusiva dels residus orgànics que es generen al municipi.

El servei de compostatge comunitari preveu la recollida porta a porta dels residus i el seu tractament en el compostador mecànic municipal.

El servei comarcal de compostatge casolà segueix funcionant i els veïns i veïnes que ho desitgin poden inscriure's a l'Ajuntament.

La recollida d'orgànica es realitza porta a porta els dilluns, dimecres i divendres a les 8h del matí.

Cal deixar el cubell d'orgànica davant el portal de l'habitatge i el personal de l'Ajuntament el buidarà i transportarà fins al compostador municipal. Però si es detecten residus no orgànics dipositats al cubell, el personal no el recollirà.

El compostador

Els residus orgànics es tracten en el compostador mecànic situat al camp de futbol municipal. Es tracta del compostador model JK5100 de la marca JORAFORM.

En el compostador la matèria orgànica es transforma en un adob de qualitat per al jardí i l'hort. L'Ajuntament emmagatzema el compost resultant en un cubell situat al costat de la caseta, a disposició gratuïta per tots els ciutadans que ho desitgin.

Com funciona?

El responsable introdueix la fracció orgànica a l'apartat del lateral dret elevant la tapa de seguretat, al tancar la tapa, el dosificador de pelet s'activa i automàticament introdueix aquesta fracció seca al primer contenidor de la màquina, ja triturat, juntament amb la fracció orgànica. Un cop són al primer compartiment, mitjançant un molí, la fracció orgànica i la fracció seca seran barrejades. Aquest és el compartiment de descomposició (fase mesòfila).

Passats 10 dies, la matèria orgànica serà transportada, mitjançant l'ajuda del molí interior, cap al segon compartiment (prèvia obertura de la comporta que els separa) per entrar a la fase de maduració. La matèria estarà 10 dies més emmagatzemada en aquest espai per poder finalitzar el seu procés i obtenir un compost previ. Posteriorment, el compost madura a l'exterior durant 10 dies més per a obtenir un adob de qualitat per utilitzar en horts i jardins.

Resultats

Actualment, hi han 58 habitatges inscrits al servei de recollida porta a porta de la matèria orgànica. L'escola municipal també participa en el projecte aportant els residus del menjador escolar.

Des que es va posar en funcionament el compostador mecànic el desembre de 2020, fins a l'agost de 2021 s'han tractat 7,5 tones de residus orgànics generats per les 128 persones participants.

Durant el mateix període s'han obtingut 2,2 tones de compost, que han estat recollits pels veïns i veïnes per aplicar-lo als seus horts i jardins particulars. La brigada municipal també l'ha utilitzat per al manteniment de la jardineria del municipi.