Αντιμετώπιση Ουρολιθίασης

Το φαινόμενο της Ουρολιθίασης

Η ουρολιθίαση αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος καθώς το φαινόμενο εμφάνισης συμπωματικής λιθίασης ανέρχεται κατά μέσο όρο 10 -12%.

Οι πέτρες ουροποιητικού είναι πολυκρυσταλλικά συσσωματώματα και μπορούν να προκαλέσουν στον ασθενή πόνο ή και λοίμωξη. Οι λίθοι αυτοί μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος και αποτελούνται από διαφορετικές ουσίες όπως ασβέστιο, οξαλικό ουρικό οξύ κ.α.

Η λιθίαση του ουροποιητικού εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις γυναίκες έναντι των ανδρών (αναλογία 3:1) , σε ηλικιακό εύρος μεταξύ 35 και 45 ετών.

Τί προκαλεί την ουρολιθίαση;

Τα αίτια που προκαλούν ουρολιθίαση πέρα από την κληρονομικότητα περιλαμβάνουν:

  • την αφυδάτωση: η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων

  • την κακή διατροφή: τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και ζωικές πρωτεΐνες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας

  • τις μεταβολικές διαταραχές: ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία και η υπέρτασγ και η ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών στα ούρα, οδηγώντας σε σχηματισμό λίθων

  • τα φάρμακα: πολλά φάρμακα, όπως τα διουρητικά και τα αντιόξινα με βάση το ασβέστιο, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λιθίασης του ουροποιητικού.

  • διάφορες ιατρικές παθήσεις: κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολιθίασης.

Τα κύρια συμπτώματα

Γενικότερα, τα συμπτώματα ξεκινούν, όταν ο λίθος εμποδίζει την ομαλή ροή των ούρων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνά πολύ δυνατό πόνο, κωλικό και πιθανές επιπλοκές, όπως τη ρήξη νεφρού, έκπτωση νεφρικής λειτουργίας, ουρολοίμωξη – ουροσήψη καθώς και αιματουρία, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα αντιληπτή από τον ασθενή.

Αντιμετώπιση της λιθίασης ουρητήρα με τη μέθοδο της εξωσωματικής λιθοτριψίας

Στην εποχή μας, η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων λιθίασης του ουροποιητικού γίνεται μέσω της εξωσωματικής λιθοτριψίας. Η μέθοδος αυτή ενσαρκώνει την έννοια της μη επεμβατικής ιατρικής θεραπείας, κατακερματίζοντας το 80-90% των λίθων. Κατά τη μέθοδο αυτή, με μια μόνο συνεδρία και ήπια χορήγηση παυσίπονων ή αναισθησίας και ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο ο ασθενής απαλλάσσεται από τις πέτρες γρήγορα, με ασφάλεια και κυρίως με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Προετοιμασία για λιθοτριψία


Η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της επέμβασης περιλαμβάνει ελαφρά δίαιτα, αποφυγή ανθρακούχων - αλκοολούχων ποτών, διακοπή αντιπηκτικής αγωγής, ενώ οι εξετάσεις που πρέπει να έχουν προηγηθεί

αφορούν καλλιέργεια ούρων, ακτινογραφία νεφρών – ουρητήρων - κύστεως, υπέρηχος ή αξονική ουροποιητικού.


Ουρητηροσκοπική λιθοτριψία

Για τις απαραίτητες εκείνες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με την εξωσωματική λιθοτριψία, ρόλο αναλαμβάνει η ολοκληρωτική παρεμβατική ενδοουρολογική αντιμετώπιση.

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς στην καταπολέμηση της ουρολιθίασης!

Ο Δρ. Ιωάννης Χριστοφής, Διευθυντής της Γ’ Ουρολογικής Κλινικής και Μονάδα Εξωσωματικής Λιθοτροψίας του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική αποτελεί έναν από τους πλέον έμπειρους και διακεκριμένους ουρολόγους στην ολιστική αντιμετώπιση της ουρολιθίασης στην Ελλάδα και προαγωγός της μη επεμβατικής μεθόδου της εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουροποιητικό σύστημα.

Η ομάδα του ΙΑΣΩ εγγυάται άμεσες λύσεις σε θέματα εμφάνισης λίθων, διαθέτοντας το τελευταίας γενιάς εξωσωματικό λιθοτρίπτη παγκοσμίως και μοναδικό στην Ελλάδα, με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των παρωχημένων μηχανημάτων σε άλλα νοσοκομεία και κλινικές της χώρας.