Reportage

ARBETET MED NACKAS GRÖNOMRÅDEN

Det ska byggas 13500 nya bostäder på västra Sicklaön, vilket kommer bilda en mycket tät och blandad stad. 15000 nya arbetsplatser ska ta plats som totalt blir upp mot 20000 nya hus. Den nya staden tar plats och skogarna blir mindre. Träden blir glesare och all växtlighet kanske försvinner tillslut. Hur jobbar då Nacka för att detta inte ska ske? Johan Krogh som är kommunalråd (c) samt ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden har alla svar på detta. 


På gymnasieskolan YBC, fick SAM 22 besök Johan Krogh som klev in i klassrummet klädd i kostym, förberedd på alla frågor han skulle få. Han introducerade sig själv samt berättade lite om hur Nacka jobbar med mål 11. Efter introduktionen fick klassen börja ställa sina frågor som de hade skrivit ned på sina datorer. När det gäller frågor om hållbara grönområden finns det mycket att säga.


Ett hållbart grönområde handlar om både biologisk mångfald och oss människor. Våra grönområden som ligger nära bostadsområdet används av väldigt många boende i Nacka och de uppskattas väldigt mycket. De stadsnära grönområdena är till för att användas av människor, börjar Krogh. 


Han fortsätter att förklara om hur ett grönområde bör vara för att vi människor ska gynnas, att de behöver vara tillgängliga samt ha goda funktioner. Det är bra att det finns tillgång till toaletter, grillplatser osv, vilket också kan locka människor att börja vara i naturen mer. Med tanke på den biologiska mångfalden kan det vara väldigt dåligt att människor befinner sig i grönområdena och vissa kan tycka att vi människor ska hålla oss borta från naturen för att den ska må bra och hålla i längden


Med tanke på allt byggande som händer i Nacka just nu finns det en risk att grönområden försvinner. Därför är det viktigt att inrätta fler naturreservat så att växtligheten bibehålls. 


Ett tankesätt med nackas växtlighet är 3, 30, 300 vilket innebär att vart man än befinner sig ska man kunna se tre träd, mer än 30% av ett område ska vara grönt samt att det ska vara minst 300 meter till närmaste park eller växtlighet, uttrycker Krogh. 


Majoriteten av nackaborna är väldigt glada över hur grönt Nacka är och alla tillgångar till naturen. Över halva Nacka är grönt och alla invånare har väldigt nära till naturen. 


Vi jobbar aktivt med att inrätta nya naturreservat. Ett väldigt stort reservat har byggts i Skarpnäs som i storlek är hälften så stort som Södermalm. Tanken är även att Ryssbergen ska byggas till ett naturreservat. Det planeras att bygga nya reservat nästan överallt i Nacka. När de planerar för nya boenden är tanken att inte riva upp skog eller hugga ner träd, utan att man hittar platser som redan har hårdmark, som parkeringar osv, säger han också. 


Det finns redan väldigt många fina grönområden i Nacka, ett väldigt bra exempel är området vid Sickla sjö. Enligt Kroghs beskrivning av ett perfekt grönområde passar det in. Det är en plats där många olika målgrupper kan vistas och njuta av utomhusaktiviteter. Detta område är utrustat med en lekplats för barn, en stor äng för lekar. En mindre väg finns för promenader med hunden, cykelturer och vardagliga promenader. Längs denna finns det gatlyktor för senare promenader. Det finns toaletter och soptunnor, även möjligheter att spela tennis samt boule vilket passar olika målgrupper. Det finns också andra saker att göra förutom aktiviteter, till exempel kan man bara sitta ner och njuta av naturen. 


Det kostar ingenting att befinna sig här, men det finns en kostnad för att hyra tennisplanen. Det finns också grillplatser och visionen för området är att vara tillgänglig för så många målgrupper som möjligt och att barn ska kunna leka och folk ska kunna njuta av naturen. Området är inte jättestort och det är byggnader vart ögonen än når. Eftersom att Sickla planeras bli en stad är det väldigt viktigt att dessa grönområden finns eftersom att tillgången till skog och växtlighet kan bli lite svårare. 


Det är väldigt tydligt att det finns en begränsning när det gäller kommersiella intressen då det inte finns några annonser eller reklam i området. Istället läggs fokuset på att uppmuntra besökare att hålla området rent genom att slänga sitt skräp i soptunnan till exempel. Den målgruppen som inte vistats mycket på detta grönområde skulle då vara tonåringar, förutom om sammanhanget kanske skulle gälla att bada och grilla. 


Källor


Johan Krogh (kommunalråd (c) samt ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden)


Nacka kommun (2015)

https://www.nacka.se/495a16/globalassets/underwebbar/teknisk-handbok/aktuella-bilagor/nacka-kommuns-styrande-dokument/gronstruktur_nacka_stad.pdf (hämtad 2023-03-09)