Comunicații poștale

RECENZIILE ELEVILOR

Cataraga Aurelia

Specialitatea: Comunicații Poștale - grupa CP 0120

A studia o specialitate înseamnă a trece pe o altă treaptă în viață, pe treapta pe care orice speranță, vis sau scop poate deveni realitate. Aici, ai independență, libertatea de a decide, multă energie, entuziasm și dorința de a deschide noi uși spre succes, spre noi aventuri. În acești 3 ani de studii s-au întâmplat și bune și rele, dar am înțeles

căci pentru a învăța o profesie ai nevoie te timp și dorință, restul vin de la sine.

Timp de 2 ani locuiesc în căminul instituției CEEE, pot să spun că mi-a devenit

a doua casă, atât de bine și în siguranță mă simt când sunt în cămin. Probabil, vă întrebați de ce am ales să-mi fac studiile la IP CEEE. Păi bine totul a fost spontan, nu eram decisă ce voi alege după finalizarea studiilor gimnaziale: voi continua să învăț la liceu sau voi merge la colegiu. A fost o decizie grea la început, totuși am optat pentru studii în Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, deoarece, de mică, vara deseori locuiam în Chișinău, veneam în parcul Valea Trandafirilor care se află vizavi de colegiu, deseori îl sorbeam din priviri spunându-mi: ”această școală este mai mare decât școala din satul meu natal, când voi fi mare voi învăța aici!”, iar acum sunt fericită de alegerea mea.

Perioada studiilor este cea mai frumoasă perioadă a vieții de care trebuie să profităm la maxim. La vârsta noastră e păcat să nu ne distrăm, dar în același timp trebuie să

fim responsabili și să acumulăm necesarul de cunoștințe pentru a deveni cei mai buni în domeniu. Mulțumim cadrelor didactice pentru bagajul de cunoștințe pe care ni-l dau dar și pentru lecțiile de viață.

Deci nu mai stați pe gânduri pregătiți-vă bagajul, actele și veniți să studiem împreună!”

!!! Alege Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE) !!!

Să creăm viitorul tehnologizat împreună!!!


Nicoară Adriana

Specialitatea: Comunicații Poștale - grupa CP 0120

„Fiind studentă în anul III la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, specialitatea Comunicații Poștale, pot spune că sunt satisfăcută din toate punctele de vedere și anume: profesori, excelență în învățământ și acumularea unui ansamblu de cunoștințe în Comunicații poștale și Telecomunicații cu scopul dezvoltării profesionale și personale, formarea și dezvoltarea competențelor necesare pentru activitatea în domeniul respectiv. Eu am ales să vin la studii la acest colegiu pentru competențe profesionale caracteristice domeniului și în particular programelor de formare profesională bazate pe cunoștințe și abilități. Ținând cont și de faptul că specialitatea este înrudită cu domeniul financiar-bancar și economic, după o perfecționare succintă absolvenții sunt, conform estimărilor reale, solicitați în domeniul comerț,

finaciar-bancar la posturi de operatori, economiști, contabili, vânzători, agenți de schimb valutar. Calificarea obținută Tehnician transporturi, poștă și telecomunicații îți oferă posibilitatea de a activa în cadrul entităților publice sau private în calitate de operatori în Oficiile și Agențiile poștale ale Î.S. Poșta Moldovei, în oficiile Centrelor de telecomunicații, controlului vamal, cartatori în secțiile Centrelor și Direcțiilor poștale în cadrul intern și internațional, instructori, trezorieri în Centrele și Direcțiile poștale, însoțitori de poștă, curieri, agenți de comerț, agenți de schimb valutar, agenți la băncile economice și comerciale, tehnicieni de utilizare a echipamentului tehnic și a programelor folosite la prestarea serviciilor poștale și de alt gen.

Vă așteptăm și pe voi să fiți parte a I.P. CEEE!”

Alege Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE)

Să creăm viitorul tehnologizat împreună!!!


Iorga Renata

Specialitatea: Comunicații Poștale - grupa CP 0121

„Fiind o adolescentă indecisă la etapa când analizam unde să îmi continui studiile, am ales calea bunicii, domeniul Comunicațiilor Poștale, care îl poți studia doar în Instituția Publică Centrul de Excelență în Energetică și Electronică.

Sunt mândră de alegerea mea, deoarece astăzi studiez într-o instituție de învățământ minunată, cu un colectiv deosebit, puternic și plin de energie pozitivă, instituție cu săli de studii spațioase și luminoase, laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație, cămine, sală de sport, etc. și toate se afla în inima Chișinăului, oraș supranumit „Orașul din piatră albă”.

Specialitatea Comunicații Poștale îmi oferă oportunitatea de a avea un job asigurat.

Studiind acest domeniu, am posibilitatea de a activa în domeniile: operator poștal/bancar, contabil, asistent social, domeniul vamal, economie, telecomunicații, etc.

Fiind anul doi de studii și deoarece sunt o persoană plină de energie, mă implic în multe proiecte și activități școlare și extrașcolare pe care mi le oferă instituția. Aici am cunoscut profesori care au talentul de a preda ore atractive și productive, precum și colegi frumoși la chip și suflet, prietenoși și ajutători.

Mă bucur că fac parte din echipa I.P. CEEE, pentru că reușesc să mă dezvolt în domeniul dorit, să-mi dezvolt abilitățile de un bun orator, să descopăr miracolul fizicii și romantismul versului eminescian, totodată studiind și domeniul Comunicațiilor poștale atât prin orele teoretice dar și prin stagiile de practică din laboratoarele instituție cât și din sectorul real.”

Alege Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE)

!!!Să creăm viitorul tehnologizat împreună!!!


MISIUNEA DE BAZĂ

Misiunea:  de bază a specialistului Tehnician transporturi, poștă și telecomunicații (specialitatea Comunicații poștale) este formarea unei personalităţi integre şi dezvoltarea competenţelor profesionale, pentru a face față cerinţelor actuale şi de perspectivă ale pieţei forţei de muncă locale şi internaţionale prin:

Absolvenţii domeniului de formare profesională pot activa în cadrul entităţilor publice sau private în funcție de Tehnician transporturi, poștă și telecomunicații, în calitate de operatori în Oficiile și Agențiile poștale ale Î.S. Poșta Moldovei, în ofiiciile Centrelor de telecomunicații, controlului vamal,  cartatori în secțiile Centrelor și Direcțiilor poștale în cadrul intern și internațional, instructori, trezorieri în Centrele și Direcțiile poștale, însoțitori de poștă, curieri, agenți de comerț, agenți de schimb valutar, agenți la băncile economice și comerciale, tehnicieni de utilizare a echipamentului tehnic și a programelor folosite la prestarea serviciilor poștale și de alt gen. Posibilităţile de avansare pe verticală spre calificări de nivel superior: după 1 an de vechime în muncă pot fi promovați pe scara ierarhică spre posturile de adjuncți, șefi oficii poștale în cele de peste 1100 de Oficii și Agenții poștale, secțiilor și sectoarelor de producție instructori și manageri în unitățile de producție a Î.S. Poșta Moldovei și operatori privați (DHL; TNT; UPS etc.). Ținând cont și de faptul că specialitatea este înrudită cu domeniul financiar-bancar și economic, după o perfecționare succintă sunt, conform estimărilor reale,  solicitați în domeniul comerţ, finaciar-bancar la posturi de operatori, economiști, contabili, vânzători, agenți de schimb valutar, etc.

Dat fiind faptul că serviciul poștal reprezintă sorgintea unui serviciu universal, care funcționează în toate țările lumii fiind reglamentate de reguli și cerințe tehnologice unice absolvenții pot fi angajați fără dificultate în orice țară la posturile sus menționate.

Calificarea: Tehnician transporturi, poștă și telecomunicații

Durata de studii:  4 ani – în baza studiilor gimnaziale

                       3 ani – studii cu frecvență redusă, în baza studiilor liceale, SM, ȘP, BAC

DESCRIERE SUCCINTĂ

Decrierea succintă a calificării:

Tehnician transporturi, poștă și telecomunicații are competențe transversale caracteristice domeniului, formate prin cunoaşterea unei limbi străine şi a comunicării, a fenomenelor statale şi de drept, a filosofiei şi eticii profesionale, a tehnologiilor informaţionale, a fenomenelor micro și macro economiei, marketingului și managementului. Este autonom și responsabil, interactiv social, se dezvoltă personal şi profesional, este capabil să se adapteze operativ şi eficient la modificările din societate.

Tehnicianul transporturi, poștă și telecomunicații are competențe profesionale caracteristice domeniului și în particular programelor de formare bazate pe cunoștințe, abilități și alte achiziții din Comunicații poștale, transporturi și telecomunicații, să asigure: efectuarea analizei funcţionării eficiente a rețelei poștale, asigurarea indicatorilor de calitate de deservire și a serviciilor prestate, îndeplinirea corectă a proceselor și operațiilor tehnologice de primire, prelucrare, transportare și înmânare a trimiterilor poștale interne și internaționale a presei, prestarea altor servicii aferente. Îndeplinirea cerințelor de deservire, securitate, sănătate și igienă a muncii.


POȘTA MOLDOVEI

În urma mişcării de renaştere și eliberare naţională, declanșată în perioada 1988-1989, la 23 iunie 1990 este adoptată declaraţia de suveranitate a Republicii Moldova, iar la 27 august 1991 Parlamentul proclamă independenţa Republicii Moldova.

  La 29 ianuarie 1993, Ministerul Informaticii, Informaţiilor și Telecomunicaţiilor al Republicii Moldova emite un ordin semnat de ministrul Ion Casian cu privire la reorganizarea întreprinderilor de informatică și telecomunicaţii în întreprinderi de stat "Poşta Moldovei" și "Moldtelecom", în care se mentionează: "În scopul sporirii eficacității serviciilor prestate în sfera telecomunicaţiilor și poştei republicane și luând în considerare recomandaţiile și practica organizaţiilor internaţionale referitor la structurile în domeniul vizat, s-a decis efectuarea separării patrimoniului comunicaţiilor poştale și difuzării poştei cu toate mijloacele tehnice, transportul, clădirile, echipamentul auxiliar, destinate pentru efectuarea activităţii procesului de comunicaţii poştale, de patrimoniul telecomunicaţiilor". Pe baza întreprinderilor de informatică și telecomunicaţii care au fost supuse reorganizării în cadrul Ministerului Informaticii, Informaţiei și Telecomunicaţiilor al R.M., cu începere de la 1 martie 1993, au fost create: Întreprinderea de Stat "Poșta Moldovei" și întreprinderea de telecomunicaţii "Moldtelecom".


Anterior perioadei de instituire a Întreprinderii de Stat "Posta Moldovei", și anume, începând cu data de 16 noiembrie 1992, Republica Moldova a devenit membru plenipotenţiar al Uniunii Poştale Universale, formând cu celelalte țări-membre un teritoriu poştal unic. Pe parcurs, în colaborare cu alte state, ÎS "Poşta Moldovei" a aderat la un șir de organisme internaţionale de resort: Comunitatea Regională în Comunicaţii (CRC), PostEurop (Asociaţia operatorilor poştali din Europa - de la 1 ianuarie 1997) și altele.

 

Principalele reguli și condiţii de administrare, dezvoltare și exploatare a serviciilor poştale publice în Republica Moldova, drepturile și obligaţiile statului, persoanele fizice și juridice în domeniul comunicaţiilor interumane și transportului bunurilor materiale sunt stabilite prin ”Legea Poştei”, adoptată de parlamentul Republicii Moldova la 18 mai 1995. Conform acestei legi, Întreprinderii de Stat "Poşta Moldovei" i-a fost atribuită calitatea de operator naţional cu drept exclusiv de prestare a serviciilor poştale de bază, iar mijloacele de comunicaţii poştale existente la data adoptării ei au fost declarate proprietate a statului.

 

Din februrie1996, printre serviciile prestate de Poşta Moldovei se înscrie și serviciul de poştă rapidă EMS Moldova. În scopul sporirii calităţii Serviciului Poştei Rapide, în anul 2000 s-a implementat reţeaua internaţională TULIPS, un sistem de urmarire și evidenţă a trimiterilor EMS, care informează clientela, în caz de necesitate, despre locul aflării trimiterii.

 

 

Poşta Moldovei desfaşoară, de asemenea, o remarcabilă activitate filatelică. Din 1991, când a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale consacrate primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova și până în decembrie 1998 au fost emise 76 serii de mărci poştale. La 23 iunie 2001, pentru prima dată în Moldova a fost organizată Expoziția Filatelică Internațională Republica Moldova - România ”Aripi peste Prut”. O dată remarcabilă în acest domeniu este și deschiderea magazinului filatelic în luna martie a anului 2004.

 

Î.S. ”Poşta Moldovei” asigură prestarea serviciilor poştale universale la nivelul intregii tări, acționând în direcţia lărgirii spectrului de servicii, ridicării competitivităţii și accesibilităţii serviiciilor prestate. Utilizarea tehnologiilor informaţionale moderne asigură prestarea de către Î.S. ”Poşta Moldovei” a serviciilor noi, precum poşta electronică și servicii Internet.

 

Un pas important în această direcţie îl constituie implementarea în luna mai a anului 2005 a sistemului automatizat ”IFS-STEFI”, elaborat de Uniunea Poştală Universală, care permite efectuarea schimbului de mandate internaționale prin poşta electronică.

 

Din decembrie 2004 este implementat sistemul informaţional ”Automatizarea locului de muncă al operatorului poştal”, care asigură on-line regimul de activitate cu serverul central al ÎS ”Poşta Moldovei”.

 

Întru extinderea relaţiilor de colaborare și antrenare în procesul de dezvoltare a activităţilor telematice, în ianuarie 2007 ÎS "Poşta Moldovei” a aderat la Cooperativa Telematics din cadrul Uniunii Poştale Universale. 

 

O afacere de succes cere capacitate de adaptare și inovare pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor publicului. Orice întreprindere are nevoie de oameni, iar o afacere de succes are nevoie de mai mult - de angajaţi calificaţi. Administraţia Î.S. ”Poşta Moldovei” a făcut un pas important pentru asigurarea ramurii cu cadre calificate, inaugurând în primăvara anului 2007 un Centru de Instruire pentru deservirea lucrătorilor întreprinderii, obiectivul de bază al căruia este dezvoltarea calificării profesionale a angajaţilor întreprinderii din toate raioanele ţării. Acest lucru face posibil instruirea a mai multe cadre poştale profesioniste.


COMUNICAȚII POȘTALE REDATE PRIN IMAGINI

LUCRĂRILE ELEVILOR

CE SPUN ELEVII DESPRE SPECIALITATEA ,,COMUNICAȚII POȘTALE"

09 octombrie

Ziua Mondială a Poștei

CP.mp4

Opiniile elevilor despre specialitatea COMUNICAȚII POȘTALE

NOUTĂȚI

La data de 18.05.2021 în sediul Î.S. Poșta Moldovei s-a desfășurat o întrevedere între administrația Î.S. Poșta Moldovei, reprezentată de directorul general interimar dl Vitalie ZAHARIA și administrația I.P. Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, reprezentată de directorul interimar dna Mariana BARLADEAN, referitor la parteneriatul dintre aceste 2 entități cu privire la programul de formare profesională 71430 Comunicații poștale.

De asemenea, au fost abordate mai multe subiecte referitoare la implementările din domeniu și tendința de familiarizare a elevilor cu acestea.

Potrivit directorului general interimar al Î.S. Poșta Moldovei, aceasta este orientată spre dezvoltarea continuă și dat faptul că este unicul operator de profil din țară, oferă un vast spectru de servicii poștale și financiare, iar scopul elevilor este de a se adapta la schimbările produse în domeniu, să le însușească și să le aplice în practică.

Î.S. Poșta Moldovei propune:

• Includerea în procesul de studii a modulelor ce cuprind e-comerț (comerțul electronic), e-banking și digitalizarea specialității Comunicații poștale.

• Posibilitatea acordării burselor de merit din partea Î.S. Poșta Moldovei.

• Vizite de instruire și informative a specialiștilor principali a Î.S. Poșta Moldovei.

• Dotarea specialității cu software de instruire în domeniu a tehnicienilor.

• Donații specifice domeniului.

PARTENERIATE

ABSOLVENȚII