Η ιστορία του κάστρου της Μεθώνης

Η καστροπολιτεία της Μεθώνης με τη μακραίωνη ιστορία της αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα δείγματα διασωθέντων κάστρων στην Ελλάδα. Λαμβάνει τη σημερινή της μορφή την περίοδο της Ενετοκρατίας με ενισχυμένα οχυρωματικά έργα, που πραγματοποιούνται το 1209. Προστατεύεται τόσο φυσικά όσο και τεχνητά από τη θάλασσα και μία τάφρο αντίστοιχα. Σε έκταση αγγίζει τα 93 στρέμματα περίπου με τείχη, που οριοθετούν και τις τρεις πλευρές της καστροπολιτείας. 

Η κεντρική πύλη του κάστρου, κατασκευασμένη από πωρόλιθους και διακοσμημένη με περίτεχνα σχέδια, δεσπόζει επιβλητικά πίσω από την τάφρο, που προστατεύει τα τείχη. Οι πύργοι, κυριότερος σκοπός των οποίων ήταν η ενίσχυση των τειχών της καστροπολιτείας, σώζονται σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτοί μέσω μιας περιήγησης στον χώρο.

Η πέτρινη γέφυρα με τα 14 λίθινα τόξα, που οδηγεί στην κεντρική πύλη του κάστρου αποτελεί νεότερο κατασκεύασμα του εκστρατευτικού γαλλικού σώματος του στρατηγού Maison, χρονολογούμενη το 1828. Χρησίμευσε στη σύντομη αλλά νικηφόρα επίθεση των γαλλικών δυνάμεων εναντίον της οθωμανικής φρουράς του κάστρου. 

Εντός της καστροπολιτείας εντοπίζονται πλήθος διασωθέντων κτισμάτων. Στην περίφημη πλατεία των όπλων, την οποία συναντάμε λίγο μετά την είσοδό μας στον αρχαιολογικό χώρο, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έναν μονόχωρο, ξυλόστεγο ναό. Το κάστρο πέρα από τις εμφανείς ενετικές επιρροές, που έχει δεχθεί, φέρει ευκρινώς και πολυάριθμα οθωμανικά στοιχεία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπως παραδείγματος χάριν τα οθωμανικά λουτρά και τη βάση ενός μιναρέ, μοναδικό υπόλειμμα ενός κατεστραμμένου, πλέον, τζαμιού.

Το χαρακτηριστικότερο, ωστόσο, κτίσμα, που αποτελεί και έμβλημα της Μεθώνης, είναι το Μπούρτζι. Χτισμένο πάνω σε μια νησίδα στεριάς μέσα στη θάλασσα, αποτελεί το τελευταίο άκρο του κάστρου. Πρόκειται για έναν οκτάπλευρο πύργο, του οποίου η οικοδόμηση ξεκίνησε από τους Ενετούς λίγο πριν το 1500 και ολοκληρώθηκε από τους Οθωμανούς κατά τον 16 ο αι. Κατά καιρούς εξυπηρέτησε διάφορους σκοπούς: αποτέλεσε έδρα φρουράς για τον έλεγχο του λιμανιού, φυλακή, φάρο του λιμανιού, αλλά και καταφύγιο για τους κατοίκους σε περιόδους πολιορκίας.

Η γεωστρατηγική θέση του κάστρου στο φυσικό λιμάνι της περιοχής και η πολύ καλή οχύρωσή του συνετέλεσαν στη ανάδειξη της Μεθώνης σε υπολογίσιμη δύναμη και εμπορικό κέντρο του Μεσαίωνα και των νεότερων χρόνων. Αναδείχθηκε, τέλος, σε σημαντικό σταθμό για τον δρόμο των προσκυνητών προς τους Αγίου Τόπους, κυρίως, κατά τα μεσαιωνικά χρόνια.

FacebookInstagramYouTube