ABSURDE HUMOR

DE STIJL VAN DE VOORSTELLING

De voorstelling wordt verteld/gespeeld met weinig woorden en vooral door middel van gebaren, mimiek, lichaamshouding, oogcontact en stemgeluid. Hierdoor krijg je een ‘clowneske’ theatervoorstelling, met absurde humor’. Denk hoe een clown een ladder beklimt. Een handeling dat eenvoudig is, wordt voor de clown heel moeilijk, waardoor het grappig wordt. Een clown is vergelijkbaar met een kind die nog niet alles begrijpt en hoe de wereld in elkaar zit. Waardoor wat die doet dwaas, overdreven, onzinnig, niet logisch, on-realistisch, clownesk, grappig, absurd wordt.


JABBERTALK*

De theatervoorstelling TAVERN MICHELLE wordt gebracht in een ‘fysieke beeldende theatertaal’.

Deze ‘fysieke beeldende theatertaal’ of ‘non-verbale taal’ wordt ondersteund door JABBERTALK* of een eigen verzonnen fantasietaal die lijkt op het Frans, soms op het Engels, Duits of Vlaams.


* Jabber betekent in het Engels babbelen of wauwelen en dit is precies waar het bij jabbertalk om gaat. Jabbertalk, ook wel gibberish of fantasietaal genoemd, geeft de spelers de ruimte om bestaande taal los te laten. Er wordt alleen gecommuniceerd door middel van gefantaseerde klanken.


FRAGMENT UIT DE VOORSTELLING:

“Alors monsieur on a pour ce soir le centrifuge qu’on se met dedans, puis on a tout sortes de couvertures garnitures, voila merci. Et puis oui on a euh oui.. un comcombre vraiment top. TSJAK TSJAK TSJAK. Et on mixe les dedans le centrifuge.” Et ici comme ca les patates dedans et on on on mouche mouche la (roeren in pot) et comme ca une petit purreeee c’est voila maintenant on a un purree vraiment top!!!!


ABSURDE HUMOR


OPDRACHT

1. Iedere leerling gaat naast hun stoel gaan staan.


2. Bij het ‘startsignaal’ gaat iedereen gaan zitten op de stoel.


3. Iedere leerling gaat naast hun stoel gaan staan.


4. Bij het ‘startsignaal’ gaat iedereen op een eigen rare manier gaan zitten op de stoel.
Het is vooral de manier waarop je gaat zitten, de weg die je aflegt die ongewoon is.

Misschien kruip je eerst onder je stoel, of weet je helemaal niet waarvoor een stoel dient.


- Vraag aan één leerling op een ongewone rare manier de klas binnen te komen.

Toon het filmpje MINISTRY OF SILLY WALKS ter inspiratie.


Zijn er nog dagelijkse handelingen die je op een ‘ongewone’ / ‘rare’ / ‘vreemde’ manier kan doen? Zoals; je boekentas open doen, schrijven op het bord,...



OPDRACHT

Iedereen kent wel een kookprogramma van de op televisie of het internet.

We spelen zo'n een kookprogramma na, tonen alle handelingen en spreken in een fantasietaal.


Eén leerling komt vooraan in de klas een denkbeeldig (onzichtbaar) gerecht klaar maken.

De leerling verklapt niet wat die klaarmaakt. Aan de hand van ‘het uitbeelden van de handelingen’ mogen de andere kinderen raden wat/ wel gerecht er wordt klaargemaakt. (Bijvoorbeeld: een pizza, cake, frietjes, ...).


De leerling vooraan in de klas mag enkel met lichaamstaal de handelingen uitbeelden. LET OP! Alle handelingen moeten nauwkeurig worden uitgebeeld en de geluiden (het breken van de eieren, het mixen, belletje van de oven) worden met de stem nagebootst.


En, zoals in een kookprogramma, legt die ook alles nauwkeurig uit wat die doet, maar dit kan enkel in ‘jabbertalk. Bijvoorbeeld: De leerling beeldt uit hoe je een cake bakt. Toont (onzichtbaar) hoe je de deeg maakt, kneedt, de deeg in de oven stopt en wacht tot de warme cake uit de oven kan worden gehaald.


Je kan eerst dit fragment tonen als voorbeeld: ‘De Zweedse Kok’ uit de Muppet Show.


Kunnen de andere leerlingen raden wat er is klaargemaakt?