NAAR THEATER MET DE KLEINSTEN

Tips voor een aangenaam theaterbezoek

  • Theaterbezoek begint niet pas “als de lichten doven in de zaal”. Zeker niet in schoolverband. Een goede voorbereiding in de klas maakt de kinderen nieuwsgierig, helpt hen om met een open geest en een open blik de voorstelling bij te wonen.

  • Bij die voorbereiding is het – naast het nieuwsgierig maken naar de voorstelling zelf – belangrijk de kinderen voor te bereiden op hun rol als publiek. Zeker als de kinderen nog erg jong zijn en geen of weinig ervaring hebben met theaterbezoek. M.a.w. kennen ze de gedragscodes die gangbaar zijn in theater? Kunnen ze in dit verband bijvoorbeeld verschillen en overeenkomsten aanhalen tussen een bezoek aan de cinema en in theater? Of… tussen thuis tv kijken, hangend in de zetel of een theatervoorstelling volgen.

  • In theater is de life aanwezigheid van de acteurs erg belangrijk. Waarom zou je bijvoorbeeld in een cinemazaal wel een zakje popcorn mogen oppeuzelen en waarom mag dat niet tijdens een theatervoorstelling? (Het is niet enkel storend voor wie naast de snoeperd zit, het kan ook erg storend zijn voor de acteurs.) In theater is – naast de kwaliteit van het theaterstuk en de acteerprestaties van de acteurs – de wisselwerking tussen de zaal en de acteurs immers mee bepalend voor het welslagen van de voorstelling.

  • Bespreek met de kinderen ook dat in het begin van de voorstelling de zaallichten uit zullen gaan en de spots daarna op de acteurs worden gezet. Hoewel het zaallicht bij voorstellingen voor kleine kinderen meestal zacht gedimd wordt terwijl de speellichten aangaan, wekt dit bij sommige kinderen een schrikreactie of de bizar aangeleerde reactie van te beginnen gillen. Het moment waarop het zaallicht uitgaat, is net het moment voor het publiek om tot rust te komen en de zintuigen te scherpen. Het moment om je nog even goed in je stoel te nestelen, je oren en ogen goed open te zetten en te genieten van wat er te zien en te horen valt.

  • Voor de rust van de kinderen is het belangrijk goed op tijd aan te komen: zo hebt u ook de tijd om ze rustig allemaal nog even naar het toilet te laten gaan. Kom ook goed op tijd (liefst 20 minuutjes voor aanvang van de voorstelling, zodat ook het plaatsen in de zaal rustig kan gebeuren.)

  • Belangrijk is ook de kinderen zo rustig mogelijk mee naar hun plaatsen te begeleiden

  • Spreek bijvoorbeeld ook van tevoren met je collega’s af welke kinderen je dicht bij je in de buurt laat zitten.

  • Vraag eventueel enkele ouders om het theaterbezoek mee te begeleiden.

  • En voor de leerkrachten… vergeet u niet uw GSM uit te zetten voor u de zaal binnen gaat.

  • Fotograferen is niet toegestaan tijdens de voorstelling. Beeldmateriaal kan je eenvoudig en gratis opvragen via info@bronks.be

  • Specifiek voor Nietes: Nietes is een zotte voorstelling die de kinderen uitdaagt tot interactie... Wees dus niet ongerust als uw rakkers straks heftig reageren op wat gebeurt op de scène. Probeer wel in te schatten waar het niet meer om "reageren op wat er gebeurt" gaat, maar eerder over de aandacht op zichzelf trekken of "roepen om te roepen"... We vertrouwen erop dat jullie kunnen inschatten waar de grens ligt.