GEVOELENS

Add Headings and they will appear in your table of contents.

ACTEREN IS...

Spelen met gevoelens of gevoelens spelen. Acteurs kunnen goed verhalen verzinnen, kunnen zich goed verkleden, kunnen goed doen alsof ze iemand anders zijn, maar ze kunnen ook heel goed spelen met gevoelens…

Als een acteur speelt dat hij verdrietig is, is het belangrijk dat hij dat ook echt voelt, anders is het 'fake' en gelooft het publiek niet dat hij echt wat voelt.

In de voorstelling 'NIETES' wordt er weinig gepraat.
Toch komen we de hele tijd te weten hoe de acteurs zich voelen bij de dingen die gebeuren. Dat komt omdat acteurs krakken zijn in het spelen van gevoelens.

SPELOPDRACHT 1: OOOOOOOH! De klinker 'O'.

Werkwijze:

  • De kinderen staan recht, al dan niet in een kring.

  • Leerkracht neemt het voortouw en begint zachtjes de klinkre 'O' te zeggen. de klinker letter 'O' is leidmotief is deze oefening.

  • De kinderen imiteren zowel volume als intentie. Vraag aan de kinderen met de klank van de letter klinker 'O' een mooie klank te maken (denk aan mediteren, zang, een volle klank). Niet beginnen schreeuwen, maar de klas te vullen met een mooie volle klank.

  • Begin met een klein 'gevoel' en maak het groter en groter.
    Bijvoorbeeld: 'de bange O', 'de blije O', 'de kijk een wat een mooi vuurwerk O', 'ik heb pijn O'.

  • Probeer alle gevoelsregisters open te trekken en speel met het volume.

  • Probeer er op te letten dat het niet enkel luid geluid maken wordt, maar dat ze ook echt een gevoel spelen.

  • Kinderen kunnen zelf nog gevoelens of een situatie voorstellen van hoe ze de klinker 'O' kunnen spelen.

  • Eventueel kan je het uitproberen met andere klinkers, of zien welke je gevoels je kan spelen door één medeklinker uit te spreken, bijvoorbeeld: de boze 'T'.


SPELOPDRACHT 2: GEVOELENS
Werkwijze: vertel de kinderen dat jij een paar keer zal binnenkomen in de klas.
De manier waarop je binnenkomt zal al duidelijk maken hoe jij je voelt: BLIJ - BOOS - VERDRIETIG - BANG. Vraag de kinderen te reageren op jouw verhaal vanuit dezelfde emotie waarmee jij binnenkomt.
(bij uitbreiding kan je natuurlijk nog andere gevoelens gaan exploreren met de kinderen)

Verzin zelf een speelbare eenvoudige oorzaak van je grote gevoel. Bijvoorbeeld:

BLIJ
"GOED NIEUWS!!! - De directeur beloofde 100 kilo snoep aan onze klas en wij mogen al dat snoep verdelen over de andere klassen!"

BOOS
"De directeur heeft gelogen! Hij is van gedachte veranderd en zei nu dat dat snoep toch geen goed idee was.Slecht voor de tanden hé, zei hij!"

VERDRIETIG Je hondje is gestorven....De directeur is jouw buurman en die heeft die 100 kilo snoep zomaar over het muurtje in jouw tuin gekieperd! Jouw hondje heeft daar kilo's en kilo's van opgegeten, is daar ziek van geworden en is daardoor vannacht gestorven...

Of...

De vos was op bezoek in het kippenhok van de school... en alle kippen zijn dood...

BANG: Er zitten 10 megagrote woeste honden met blinkende scherpe tanden in de gang achter je aan! Die honden denken dat jij dat hondje zoveel snoep hebt gegeven en dat hun vriendje daardoor gestorven is... Ze staan te grollen aan de deur om jou een lesje te leren! Vraag de kinderen te zorgen dat die honden die deur niet open krijgen!