Robbeneiland

virtuele multi


Mandela's gevangenschap

Nelson Mandela (1918 - 2013) heeft in totaal 27 jaar gevangen gezeten.

In 1962 begon Mandela's periode op Robbeneiland, een streng bewaakte gevangenis op een eilandje 7 kilometer uit de kust van Kaapstad. Hij heeft daar 18 jaar van zijn leven in gevangenschap moeten doorbrengen. In 1982 werd hij overgebracht naar de Pollsmoor-gevangenis op het vasteland bij Kaapstad. In 1988 werd Mandela overgebracht naar de Victor Verster-gevangenis bij Paarl waar hij een privé verblijf kreeg met zwembad en tuin.

Op 11 februari 1990 werd Nelson Mandela uiteindelijk vrijgelaten.


In 2019 ben ik op vakantie geweest in Zuid-Afrika en heb daar o.a. ook het Robbeneiland bezocht. In de gevangenis zelf kregen we een indrukwekkende rondleiding van een ex-gevangene die daar zelf 5 jaar gevangen had gezeten.

Via deze virtuele multi wil ik jullie een indruk geven hoe zo'n eiland en gevangenis eruit ziet. En mocht je ooit nog eens op vakantie gaan naar Zuid-Afrika probeer dan naast het Krugerpark ook het andere Zuid-Afrika te bezoeken, bijvoorbeeld het Robbeneiland.

En vergeet niet m.b.v. de gevonden Trackable code die je kunt berekenen met de antwoorden op de vragen, mijn Trackable (die ook op mijn auto geplakt zit) te loggen.
Je hebt hiervoor wel een computer, internet, e-mail, Google en Google Maps met Streetview nodig.
Als bij de vragen staat dat je moet
stapeltellen is dat altijd tot één cijfer.

Veel plezier met de ontdekkingstocht maar denk ook even aan Madiba (Nelson Rolihlahla Mandela) en aan iedereen die op Robbeneiland gevangen gezeten heeft.

We starten in de haven op Robbeneiland waar we net uit de ferry vanuit Kaapstad aan wal zijn gegaan. Klik hiervoor op de knop hieronder.

Deel 1

Kijk even in het rond en loop met de borden aan de linkerkant en het water rechts langs het Hawekantoor, de Takelstoor en de Giftshop richting de ingangspoort van Robbeneiland die je in de verte ziet liggen. We stappen in de bus die al staat te wachten voor onze rondrit.

A: Stapeltel de Zuid-Afrikaanse vertaling van "We serve with pride" die op de poort is te lezen?

Ga door de poort en rijd door totdat je op een soort rotonde met daarop een kanon komt. Ga hier rechtsaf en de 1e weg links. Je ziet even verderop een gebouw met een groen dak.

B: Stapeltel de naam (volgens het bordje links naast de ingang) van dit gebouw ?

Dit gebouw toont de band aan die Kaapstad en dit eiland heeft met de Islam.
Rijd een klein stukje verder en je komt meteen aan bij het meest beveiligde gevangenisgebouw op het eiland. Dit is nu een museum. Er zijn 5 uitkijktorens, 5 meter hoge dubbele hekken en 3 meter hoge muren rondom de binnenplaatsen. De gebouwen waren ten tijde van de apartheid opgedeeld in vier secties: A, B, C en D. Sectie B (waar Nelson Mandela van 1964 tot 1982 opgesloten zat) was gereserveerd voor de politieke gevangen. Gevangen werden opgesloten in kleine hokjes met getraliede ramen en moesten dwangarbeid verrichten in de kalkmijn. Ze werden zowel geestelijk als fysiek mishandeld en mochten bijna geen contact hebben met de buitenwereld. En ook hier werd onderscheid gemaakt in afkomst: het dieet van de gevangen was gebaseerd op hun huidskleur.

Rijd door de poort vlak voor het witte gebouw met een grote regenton en ga verder vlak lang het hek richting de uitkijktoren. Hier waren vroeger de ' sportvelden' voor de gevangenen. Sla bij de volgende geopende poort linksaf. Je rijdt nu langs de muur en ziet 2 gebouwen aan de rechterkant. Kijk gerust even binnen als je wilt. Sla op de T-splitsing linksaf en rijd verder langs het hek. Sla 2 keer linksaf en houdt het hek aan je linkerkant. Blijf het hek en de muur volgen totdat je weer aan de voorkant bij de uitkijktoren uitkomt.

C: Hoeveel vierkante putdeksels zie je hier?

Stap even uit en loop naar binnen over de loopplank links naast de uitkijktoren. Loop even rond op de binnenplaats van de A-sectie. Je ziet in een hoek een grijze regenton staan met daarop de tekst " nie drink nie" .

D: Stapeltel wat hier in grote letters boven geschreven staat?

Rechts zie je een houten paal in de grond. Ga hier met je gezicht naar toe recht voor staan, open het Kaartweergave schermpje met de blauwe lijnen en het oranje poppetje linksonder. Vouw dit schermpje uit en vergroot het en klik in het midden op de blauwe lijn recht voor je (zie figuur 1). Als het goed is ben je nu aanbeland in de cel van gevangene James Ngqondela (te zien in Streetview weergave). Hij heeft hier 2 keer gevangen gezeten.

E: Stapeltel de 4 jaartallen van de periodes die hij hier gevangen heeft gezeten?

Struin wat rond door een aantal cellen en ga naar de binnenplaats van sectie B (blauw omlijnde rechthoek met 2 kleine cirkels) die bij deze cellen hoort. Dit gaat het makkelijkst in het Kaartweergave scherm. Klik in 1 van die cirkels. Rechts in de hoek is een ingang. Ga nu naar binnen via deze ingang door op de blauwe lijn in die hoek te klikken en sla meteen rechtsaf bij de deur met tralies die open staat en ga de gang met cellen in. De 4e cel rechts (die open staat) is de cel van Nelson Mandela.

F: Stapeltel de kleur (niet blauw) van het tafeltje in de cel van Nelson Mandela?

Kijk nog even naar onderstaande foto's en vergeet niet de waarde van G te bepalen. Klik daarna op de Murray Bay Rd knop om met deel 2 van de ontdekkingstocht te beginnen.

Figuur 1

Hek en uitkijktoren © Nuktu


Binnenplaats © Nuktu


Cel Nelson Mandela © Nuktu


Dieet op basis van huidskleur © Nuktu


G: Wat is het verschil in oz (ounce) tussen de hoeveelheid vlees die een Aziatische gevangene en een zwarte Afrikaanse gevangene (Bantus) per dag kreeg ?

Deel 2

Ga verder rechtdoor en houdt de gevangenis aan je rechterkant. Ga als je op de asfaltweg bent rechts op het verharde zandpad. Als je goed kijkt zie je aan de linkerkant het melaatsen kerkhof liggen. Op het moment dat je rechts weer een hek van de gevangenis ziet sla je het zandpad aan de linkerkant in. Sla aan het einde van dit pad op de T-splitsing linksaf. Je komt nu weer op een soort verharde rotonde uit, Houdt rechts aan en sla meteen weer rechtsaf. Je komt dan op een rotonde uit andere zonder afslagen. De weg loopt langs de Lime Quarry (kalksteen mijn). Als je goed kijkt zie je het bordje nog in de verte staan. Gevangenen werden gedwongen hier te werken. De kalksteen werd gebruikt om de wegen op het eiland te verharden. Door de felle zon op de witte kalksteen hebben vele gevangen (ook Nelson Mandela) beschadigingen aan hun ogen opgelopen.

Melaatsen kerkhof © Nuktu


Kalksteenmijn © Nuktu


We draaien om en gaan weer terug en slaan meteen weer linksaf. Houd rechts aan (dus niet het zandpad). Op de rotonde houden we links aan en rijden tussen het huisje en de boomstronk door. We rijden rechtdoor en zien links een blauw bord waarop soldaten met een voorwerp bezig zijn.

H: Stapeltel het Nederlandse woord van dat voorwerp waarmee de soldaten bezig zijn?

Steek bij het blauwe bord de weg over (pak niet de asfaltweg) en houdt links aan (de weg waar de witte bus uitkomt dus). Rijd met de klok mee om de bebouwing heen. Je ziet nu links naast de dichte poort een bruin bordje met witte letters.

I: Stapeltel de naam van dit huis?

Dit complex heeft oorspronkelijk dienst gedaan als verblijf voor de soldaten en later als school voor de kinderen van gekleurde bewakers.Rijd weer verder en de verharde weg gaat over in een verhard zandpad. Als je weer bij de voorkant van het complex bent aangekomen bij het witte gebouw met nummer T 156 sla je het 2e verharde zandpad links in. Je komt op de asfaltweg uit, slaat linksaf en passeert rechts een kerkgebouw. Volg de asfaltweg . Aan de linkerkant zie je een andere gevangenis die eruit ziet als een soort hangar. De gevangenis was voor 'normale' door de Zuid-Afrikaanse wet veroordeelde gevangenen.Houdt op de kruising met in het midden van de weg zwart-witte randen rechts aan. Je passeert nu rechts de busremise en komt aan bij The Village Precinct (bewoond gebied). Houdt rechts aan met aan de linkerkant de kliniek. Rijd rechtdoor , de asfaltweg gaat weer over in een verhard zandpad. Rijd door totdat je bijna niet meer verder kunt.

J: Stapeltel het Nederlandse woord voor het soort gebouw dat je links in de verte ziet staan (rood-wit)?

Draai om. Het 1e zandpad links loopt naar een stuk artillerie uit de 2e Wereldoorlog (De Waal Battery). Als je een klein stukje verder rijdt kun je het nog net zien. Rijd dezelfde weg weer terug. Sla bij de kliniek en het stopbord rechtsaf. Volg de asfaltweg . Je komt aan de rechterkant een wit kerkje (Garrison Church) tegen.

K: Stapeltel het jaartal waarop dit kerkje werd gebouwd?

Blijf steeds rechtdoor rijden over de Church street en ga op de kruising rechtdoor. Je rijdt nu op de South Perimeter Rd. Rechts zijn wat mannen aan het 'werken'. Rijd rechtdoor en let op de Overstekende kinderen. In de verte zie je de beroemde berg bij Kaapstad al opdoemen. De asfaltweg gaat weer over in een verhard zandpad. Je komt nu aan bij het mooiste uitzichtpunt van het eiland. Rijd een stukje door tot je links of rechts van het gebouwtje bent waar je vrij zicht hebt op Kaapstad en de Tafelberg.

Maak nu een foto (printscreen) waarop Kaapstad en de Tafelberg zichtbaar zijn en mail deze naar onderstaand e-mailadres.
Je ontvangt dan de formule (dit kan enkele minuten duren) om de trackingcode met de gevonden letters te berekenen.

nelson<voorwerp dat je moest stapeltellen bij letter H><jaartal dat je moest stapeltellen bij letter K>@gmail.com

Bijvoorbeeld als het voorwerp een fiets was en de kerk in 2020 werd gebouwd: nelsonfiets2020@gmail.com

Je zult zien dat er nog één letterwaarde ontbreekt, van de letter L. De waarde daarvan moet je nog ontdekken op de terugweg naar de ferry.

Toen ik hier in 2019 was, was het zicht gelukkig veel beter getuige de foto hieronder.

Kaapstad en Tafelberg vanaf Robbeneiland © Nuktu

Deel 3

Draai om en ga dezelfde weg terug. Je komt dan weer terug op de asfaltweg. Bij het kruispunt waar de mannen aan het werken zijn blijf je op de asfaltweg en ga je rechtdoor. Aan de rechterkant passeer je weer de gevangenis die eruit ziet als een hangaar en het witte kerkje. Houdt rechts aan op de T-splitsing van asfaltwegen. Houdt links aan op de kruising met de zwart-witte randen. Blijf daarna de asfaltweg volgen. Nadat je aan de linkerkant een andere kerk bent gepasseerd zie je links een verkeersbord dat je ergens voor waarschuwt.

L: Stapeltel de naam (meervoud) waarvoor hier wordt gewaarschuwd?

Blijf de asfaltweg volgen totdat je hierop niet meer verder kunt. Je bent dan weer bij het bord blauwe bord van letter H.

Dit is het EINDE van deze tocht.
Ga op eigen gelegenheid terug naar de ferry. Hopelijk is de zee onderweg naar Kaapstad niet te woest want als je geen zeebenen hebt zou het wel eens kunnen dat je zeeziek wordt. Mijn vrouw kan hierover meepraten.

Ik hoop dat je hebt genoten en zie graag je log bij de Trackable tegemoet.

Succes bij het discoveren!

LET OP:

In dit document staat de hele zoektocht ook beschreven zodat je hem kunt printen als je dat makkelijker vindt.

Meer info over het Robbeneiland is te vinden op de Officiële website, meer info over Nelson Mandela op Wikipedia.