Het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Rijswijk heeft veel vragen en zorgen opgeroepen. Om inzicht te krijgen in de mening van bewoners van Steenvoorde Noord (met name de Ministerbuurt), heeft Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord een vragenlijst verspreid onder huishoudens die nieuwe rolcontainers krijgen. De respons was hoog en biedt een duidelijk beeld: bewoners willen geen nieuwe rolcontainers. We bedanken alle deelnemers en presenteren in dit verslag de resultaten en het vervolg.
Update afvalbeleid: Gesprek met de wethouder en de gemeenteraad
De afgelopen maanden hebben wij als Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord (BOSN) ons actief ingezet om de zorgen rondom het gewijzigde afvalbeleid onder de aandacht te brengen bij de gemeente. Aanleiding was het besluit om rolcontainers in te voeren in onze wijk, zonder dat daarbij voldoende rekening is gehouden met het draagvlak, de praktische bezwaren en de impact op onze leefomgeving.
Wat hebben we gedaan?
We spraken met tientallen bewoners en organiseerden een wijkbrede enquête waar meer dan 200 inwoners op hebben gereageerd. Hieruit bleek dat meer dan 80% van de respondenten tegen het nieuwe beleid is. Voor alle resultaten, zie de pagina met resultaten en zie rechts onze ingestuurde brieven.
We stelden een brief op aan de gemeenteraad en wethouder waarin we de resultaten en bezwaren onder de aandacht brachten. We zijn hierdoor door de wethouder uitgenodigd om op gesprek te gaan en wij hebben tijdens de raadsvergadering van 8 april ingesproken voor de gemeenteraad. Onder andere naar aanleiding van onze brieven en inspreken heeft de wethouder een aantal belangrijke toezeggingen gedaan:
Er komen nieuwe inloopavonden, zodat bewoners vragen kunnen stellen en zorgen kunnen uiten.
De communicatie wordt verbeterd: duidelijker en afgestemd op de vragen in onze wijk.
Er is ruimte voor ons als bewonersorganisatie om actief mee te denken over de brieven en de gesprekken in de wijk.
We blijven goed opletten en houden jullie via deze website op de hoogte van vervolgstappen Heb je vragen of wil je meehelpen? Neem dan contact met ons op via bestuur@steenvoordenoord.nl of stuur een appje naar onze secretaris, Thomas: 06 14 45 79 25
Wil de ons inspreken terugzien? Kijk dan op:
https://rijswijk.raadsinformatie.nl/vergadering/1282087
Op het tijdstip van 12:20 spreekt onze secretaris Thomas. Op 2:05:50 gaat de wethouder in gesprek met de gemeenteraad over het afvalbeleid en de verbeterpunten die de gemeente gaat uitvoeren.
Resultaten en samenvatting
Uit de enquête blijkt dat het grootste deel van de bewoners in Steenvoorde Noord negatief is over het nieuwe afvalbeleid. Zo is 72% negatief over de OPK-container en 81% negatief over de GFT-container. Een ruime meerderheid van 80% maakt momenteel gebruik van de ondergrondse containers en heeft hier een sterke voorkeur voor, terwijl slechts 13% liever een rolcontainer gebruikt. 85% van de bewoners vindt het vervelend dat zij straks geen gebruik meer kunnen maken van de ondergrondse containers voor OPK en GFT als zij nieuwe rolcontainers krijgen. Ook maken veel bewoners zich zorgen over het straatbeeld: 83% vindt dat rolcontainers de straat lelijker maken. Positief is dat door de enquête ruim 15 bewoners zich hebben aangemeld om samen met de afvalbrigade de wijk op te schonen.
Veel bewoners geven aan geen rolcontainers te willen omdat de containers veel ruimte innemen, lelijk zijn voor het straatbeeld en de voorkeur te hebben voor de bestaande afvalinzamelfaciliteiten en ondergrondse containers. Bewoners zijn vooral kritisch over de GFT-rolcontainers, onder andere omdat deze erg gaan stinken en niet vaak genoeg worden geleegd. Ook geven veel oudere bewoners aan niet in staat te zijn om de rolcontainers te verplaatsen. Bovendien hebben veel bewoners bij ons aangegeven teleurgesteld te zijn in de communicatie vanuit de gemeente. Zo hebben veel bewoners geen terugkoppeling ontvangen van de inloopavonden, die wel is toegezegd. Ook kwam de brief van begin januari, waarin de rolcontainers zijn aangekondigd, als een onaangename verrassing.
55% van de bewoners in het bevraagde gebied heeft onze vragenlijst ingevuld. Van de 360 uitgedeelde vragenlijsten zijn er dus 197 ingevuld. Dit geeft dus een heel goed beeld van wat bewoners vinden van de rolcontainers in het gebied Steenvoorde Noord. Ter vergelijking: bij de inloopavonden van de gemeente zijn in totaal 151 inwoners gesproken. Bovendien heeft de gemeente voor deze inloopavonden bewoners uit heel Rijswijk uitgenodigd, terwijl onze vragenlijst alleen het gebied Steenvoorde Noord dekt. De resultaten van de vragenlijst geven dus een beter beeld van de mening van bewoners in Steenvoorde Noord en het zou interessant zijn om te zien welke inzichten een vergelijkbare enquête in heel Rijswijk zou opleveren.
Voor een volledig overzicht van de aanleiding voor deze vragenlijst, de totstandkoming van de vragen en de resultaten, zie onderaan deze pagina een uitgebreide toelichting met tabellen.
Conclusies en vervolg
De resultaten laten zien dat een ruime meerderheid van de bewoners geen rolcontainers wil en de voorkeur geeft aan de bestaande ondergrondse containers. Daarnaast ervaren veel bewoners de communicatie vanuit de gemeente als onvoldoende en maken zij zich zorgen over de impact op het straatbeeld en het gebruiksgemak van afvalinzameling.
Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord gaat deze resultaten communiceren naar de gemeenteraad, de wethouder en de bewoners. Op basis van de resultaten vragen wij, namens de bewoners, het volgende aan de gemeente:
Stop de invoering van rolcontainers en herzie het beleid. Wij waarderen de inzet op afvalscheiding en kostenbeheersing, maar er is onvoldoende rekening gehouden met praktische bezwaren, draagvlak en impact op de leefomgeving. Onze enquête toont dat een grote meerderheid tegen de rolcontainers is, terwijl de gemeente stelt dat meningen verdeeld zijn. Ook in andere buurten horen we dezelfde signalen.
De gemeente moet alsnog een terugkoppeling geven over de inloopavonden. De communicatie moet beter. Veel bewoners hebben herhaaldelijk aangegeven geen reactie te hebben ontvangen en willen weten hoe hun input is meegewogen in de besluitvorming. Hoewel een terugkoppeling was toegezegd, is deze uitgebleven, wat de al gebrekkige communicatie van de gemeente verder ondermijnt. Daarnaast schiet de verslaglegging van de inloopavonden tekort. Het blijft onduidelijk welke specifieke zorgen en bezwaren zijn voorgelegd aan inwoners, zoals het feit dat zij verplicht één of twee nieuwe containers krijgen.
Benut bestaande bewonersorganisaties. Onze enquête toont aan dat bewonersorganisaties een effectieve brug vormen tussen gemeente en inwoners. Maak structureel gebruik van deze netwerken om bewoners beter te betrekken bij beleid. Dit participatietraject is volledig gerealiseerd met vrijwillige inzet, wat aantoont dat laagdrempelige en kostenefficiënte participatie mogelijk is.
Daarnaast doen we aanbevelingen voor bewoners:
Blijf in gesprek met de gemeente. Laat uw mening horen tijdens inspraakmomenten en blijf betrokken bij de besluitvorming. De wethouder benadrukte: “Wij blijven luisteren en staan open voor verbeteringen.” Heeft u vragen of verbeteringen? Stuur een e-mail naar stadhuis@rijswijk.nl Of bel naar telefoonnummer 14 070 (optie 4) of +31 70 326 10 00. Het Rijswijks Contact Centrum is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.
Deel uw ervaringen en zorgen met Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord. Wij zetten ons in om uw stem te laten horen en ondersteunen bewoners bij het onder de aandacht brengen van hun standpunten. Heb je aanvullingen, suggesties of onderwerpen die aandacht verdienen? Laat het ons weten via bestuur@steenvoordenoord.nl
Meld u aan voor de afvalbrigade! Veel van uw buren hebben zich opgegeven voor onze afvalbrigade! Wilt u samen met hen onze wijk schoonhouden? We organiseren deze opruimdagen in 2025 op de zaterdagen op: 1 maart, 7 juni, 6 september en 6 december. Meld je aan via bestuur@steenvoordenoord.nl
Aanleiding voor de enquête
De gemeente Rijswijk heeft in 2023 nieuw afvalbeleid vastgesteld, waarbij laagbouwwoningen een of twee extra rolcontainers krijgen voor oud papier en karton (OPK) groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Huishoudens krijgen 1 of 2 containers voor OPK en GFT als deze niet al in hun bezit zijn. Daarnaast blijkt uit communicatie vanuit de gemeente dat bewoners van laagbouwwoningen geen gebruik meer kunnen maken van de ondergrondse containers voor GFT of OPK omdat deze in principe alleen nog bestemd zijn voor bewoners van hoogbouw.
Dit beleid kwam voor veel bewoners onverwacht, mede door onrust die in 2023 was ontstaan. Naar aanleiding van de motie “staak het nieuwe inzamelen” heeft de gemeente daarom meerdere inloopavonden georganiseerd, waarbij zij 151 inwoners uit heel Rijswijk heeft gesproken. De gemeente geeft aan dat de resultaten van deze gesprekken zijn meegenomen in het beleid, de communicatie en de uitvoering. In een informatiebrief aan de gemeenteraad worden de uitkomsten van de gesprekken toegelicht. Hieruit is echter niet duidelijk op te maken hoe inwoners er echt tegenover staan: “Sommige inwoners wensen juist wel een of meerdere minicontainers en anderen juist niet en geven de voorkeur aan ondergrondse containers.” Daarnaast staat in de brief: “De inwoners die op gesprek zijn geweest krijgen allen een brief thuis met de terugkoppeling over de gesprekken.” Inwoners geven echter aan geen terugkoppeling te hebben ontvangen.
Bewoners kwamen bij ons met signalen van onvrede over zowel het nieuwe beleid als de communicatie daarover. Naar aanleiding van de onverwachte brief van begin januari 2025 maakten veel bewoners zich weer zorgen. Velen gaven aan dat ze liever geen extra rolcontainers ontvangen. Daarom hebben wij als bewonersorganisatie een eigen participatietraject opgezet.
Ons doel was om objectief in kaart te brengen hoe bewoners het beleid ervaren en de gemeente te helpen aan een zo’n accuraat mogelijke informatiepositie om onderbouwde beleidskeuzes te maken. De wethouder benadrukte dat inwoners met hun vragen en zorgen altijd terecht kunnen bij de gemeente: “We blijven luisteren en staan open voor verbeteringen.” Daar maken we met deze enquête en de resultaten graag gebruik van.
Opzet en aanpak enquête
De enquête is zorgvuldig tot stand gekomen en biedt een neutrale en zo nauwkeurig mogelijke uitleg over het nieuwe afvalbeleid en de gevolgen ervan. De informatie in de enquête is gebaseerd op gemeentelijke beleidsstukken, signalen van inwoners en mailwisselingen tussen inwoners en de gemeente. Bewoners werden ook doorverwezen naar de gemeentelijke website voor verdere details.
Toegankelijkheid stond centraal bij de opzet. De vragen zijn in begrijpelijke taal opgesteld en de enquête kon op verschillende manieren worden ingeleverd: via de brievenbus, digitaal met een QR-code of per e-mail. Dit heeft bijgedragen aan een hoge respons. De enquête is voor verspreiding nagekeken door diverse bewoners.
Er zijn circa 360 enquêtes verspreid onder laagbouwwoningen in ons werkgebied, Steenvoorde Noord. De meeste laagbouwwoningen liggen in de Ministerbuurt.
Zie onderaan de pagina de brief die wij als Bewonersorganisatie hebben verspreid.
Tabellen en Resultaten per vraag
De respons op de enquête was uitzonderlijk hoog: 197 unieke bewoners hebben de vragenlijst ingevuld. Dat is meer dan de helft van de bewoners in ons gebied voor wie het nieuwe beleid gaat gelden. Ter vergelijking: bij de inloopavonden van de gemeente zijn in totaal 151 inwoners uit heel Rijswijk gehoord. Bovendaan laten onze resultaten helder zien hoe bewoners tegenover het nieuwe afvalbeleid staan.
Bekendheid met het afvalbeleid
78% van de respondenten is op de hoogte van het nieuwe afvalbeleid.
14% weet dat er iets gaat veranderen, maar niet precies wat.
8% heeft geen kennis van het nieuwe beleid.
Mening over een nieuwe OPK-container (oud papier en karton)
72% is negatief over de invoering van een OPK-rolcontainer.
16% staat positief tegenover deze container.
In een deel van de overige reacties geven bewoners aan al gebruik te maken van een OPK-container. De meningen verschillen hierbij.
Mening over een GFT-container (groente-, fruit- en tuinafval)
Meer dan 81% is negatief over de invoering van een GFT-rolcontainer.
Slechts 13% staat hier positief tegenover.
Bewoners die hier "anders" hebben ingevuld hebben hierbij grotendeels de kans genomen om aan te geven waarom ze tegen de GFT-containers zijn. Daarom is het percentage dat negatief is over GFT-containers eigenlijk nog hoger.
Huidige manier van afval scheiden
80% gebruikt de ondergrondse containers in de wijk.
15% maakt al gebruik van rolcontainers. Het gaat hier met name om de OPK-containers
10% brengt afval zelf weg.
5% gooit GFT en/of OPK bij het restafval.
Voorkeur voor afvalscheiding
80% geeft de voorkeur aan de ondergrondse containers en bestaande afvalinzamelfaciliteiten.
13% kiest liever voor rolcontainers.
Veel bewoners geven aan dat het afhangt of het OPK of GFT betreft. De overige antwoorden bestaan met name uit bewoners die het gebruik van een OPK-rolcontainer niet erg vinden, maar minder positief zijn over de GFT-container.
Bezorgdheid over extra rolcontainers
85% vindt het vervelend als zij 1 of 2 nieuwe rolcontainers krijgen én geen gebruik meer kunnen maken van de ondergrondse containers voor GFT of OPK.
Ervaring met rolcontainers in de openbare ruimte
83% vindt dat rolcontainers het straatbeeld aantasten.
Positieve uitkomst: betrokkenheid bij een schone wijk
Door de enquête zijn ruim 15 bewoners geïnteresseerd geraakt om zich aan te sluiten bij onze afvalbrigade om de wijk op te schonen!
Zaterdag 31 augustus was de aftrap van de Zwerfafvalbrigade Steenvoorde Noord. Het bestuur van Bewonersorganisatie Steenvoorde Noord heeft samen met drie jongere hulptroepen het zwerfafval van de straat en uit de bosjes gehaald.
Gebiedsregisseur Bart Groot Koerkamp heeft gezorgd voor de gratis knijpers, vuilniszakken en ringen om de vuilniszakken in te hangen, waarvoor dank. We hebben ons logo laten bedrukken op de gele veiligheidshesjes van de Action en dat zorgde ervoor dat we herkend werden. We werden ook makkelijker aangesproken door buurtbewoners die hun waardering uitspraken voor het initiatief. Een stille wens van ons is om op deze manier buurtbewoners aan te moedigen om als vrijwilliger bij ons team aan te sluiten. Helaas wordt er nog steeds veel te veel op straat gegooid. Onze wijk is te groot om met een klein team van 4 bestuursleden zwerfafval op te ruimen. Een mooi streven is om onze buurtbewoners te activeren om samen onze wijk schoon te houden!
Wilt u zich ook aanmelden voor onze afvalbrigade en samen met buurtbewoners zwerfvuil opruimen? We organiseren deze opruimdagen in 2025 op de zaterdagen op:
1 maart
7 juni
6 september
6 december.
Laat weten of u ook wilt lopen via bestuur@steenvoordenoord.nl
Wij zorgen voor de afvalprikkers en koffie!