Bosbranden

Hoe kunnen we ons voorbereiden  ?

Nieuwe bedreiging voor onze bossen : Bosbranden

Boven op de problemen die bossen nu al hebben, zoals droogte, plagen, vervuiling en boskap, komt er ook nog  bosbranden bij. Gevolgen van opwarming van de aarde, die namelijk lange periodes van extreme droogte en warmte veroorzaken, waardoor de kans op bosbranden toenemen. Dus weken of maanden geen regen en warmte zo rond de 40, zorgen al automatisch voor bosbranden zoals op de Griekse eilanden. Nu hadden ze daar hoogst waarschijnlijk al eerder last van, maar de in zomer van 2023 liep het helemaal uit de hand en volgens de klimaat experts komt dat allemaal langzamerhand ook onze kant op.

Het is alleen de vraag wanneer en zijn we er dan klaar voor ? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk NEE ! Met 12 jaar Rutte en het land in chaos en opkomend populisme dat weer weet uit te buiten, gebeurt er op grote schaal weer te weinig, maar dat is nu langzamerhand echt wel nodig. Gelukkig zijn er kleine initiatieven, en bestaat in Nederland zo waar een echt bosbrand brandweer, de handcrew-overijssel en er zit er ook een in Noord-Holland, maar het zijn er veel te weinig.

Ook zijn er korpsen die speciale en geschikte off-road wagens hebben aangeschaft, maar het is duidelijk dat dat ook niet genoeg zal zijn. Tot nu toe zijn er jaarlijks al diverse kleinen, maar ook wat grotere bosbranden geweest, die het journaal haalden. Maar stel dat de condities een keertje ongunstig zijn, door extreme droogte en er steekt ook een nog harde wind op, dan kan het behoorlijk uit de hand lopen en zelfs dorpen en steden kunnen in gevaar komen.

De plaatjes met tekst er onder zijn ook een bron-link (handje) naar website of video.

Ga naar mijn site voor meer Bos Nieuws, Foto's, Video's en Links : stopboomkap.mnx2010.nl/

Handcrew Teams in Actie (selectie)

In Brabant schijnt de meeste bosbranden voor te komen. De grootste brand in Nederland was in de Deurnese Peel. Op 20 april 2020 stond de Peel in brand. 80% van de Deurnese Peel ging toen in vlammen op. Uiteindelijk ging er 800 hectare natuurgebied verloren.

Een van de grootste problemen bij het blussen van bosbranden, dat er meestal geen water in de buurt is. Dus dat moet allemaal aangevoerd worden, vaak over ontoegankelijke wegen naar de vuurhaarden, dus zijn er speciale terrein wagens nodig en het liefst ook veel, want in ongeveer 10 minuten zijn ze leeg en moeten opnieuw water halen. Dus naar de toegankelijkheid van water moet ook serieus gekeken worden.

Het is misschien een bekend verhaal en een veel gehoorde klacht, maar er is over bosbranden te weinig na gedacht en men leid aan symptoom bestrijding door altijd achter de feiten aan te lopen in plaats door van te voren een goed plan te maken en speciale eenheden te trainen voor dit soort taken. Maar daar is veel geld voor nodig en dat moet er ook komen om brandweerlieden, maar ook vrijwilligers te trainen en het juiste "forest-proof" materiaal aan te schaffen. In zuid Europese landen zoals Griekenland ontstaan meestal meerdere branden tegelijk, waardoor het aanwezige materiaal en mensen opgedeeld moet worden terwijl eigenlijk al te weinig was, waardoor de situatie onhandelbaar dreigt te worden. Als na maanden droogte een harde wind opsteekt, zal de honger van de vuurzee zal moeilijk te stoppen zijn. We moeten onze bossen, dorpen en steden beter beschermen tegen deze toekomstige bosbranden. Ook nog om te voorkomen dat nog meer CO2 in de lucht komt want dat zorgt voor nog meer opwarming en zorgt weer voor een soort neerwaartse spiraal.

We moeten ons meer bewust worden van de veranderingen die plaats vinden door de opwarming van de aarde. We merken het elk jaar meer en meer, warmen en droger. Dus neemt de kans ook toe op het ontstaan van bosbrand. Als we nu in actie komen, voorkomen we daar mee een hoop leed maar ook dat beetje bos wat we nog hebben, die 13%, misschien weten te redden.

De Veluwe & Veluwe Zoom

De Veluwe & Veluwe Zoom lopen een groot risico op bosbrand

De Veluwe een van de grootste oerbossen van Nederland heeft het moeilijk en is duidelijk een risico gebied, het is zeer gevoelig voor bosbrand. Dit gebied ligt over het algemeen hoger dan de rest van Nederland en heeft daarom een grotere afstand naar het grondwater, waardoor de droogte hier duidelijkst zichtbaar is. Nu nog zijn er hele stukken die zijn uit gedroogd, jaren geleden door de droge zomers. De natuur heeft moeite te herstellen en als er dan weer een droge zomer komt wordt de uitdroging erger. Daarbij komt ook dat in Nederland het grondwater peil kunstmatig laag gehouden wordt, omdat de boeren droge weilanden willen, om te voorkomen, dat de koeien in de klei weg zakken.

Ik ben er zelf een keer bij geweest dat een boom in stukken viel door uitdroging, dat is echt triest ... Ook ligt er tegenwoordig veel dood hout op de grond omdat dat goed zou zijn voor insecten en dieren, maar het is ook soort tondel. Kortom alles bij elkaar de ideale situatie voor een grote bosbrand !

Door de klimaat verandering moeten we nu maatregelen nemen zodat we dit ver van te voren kunnen voorbereiden en plannen, in plaats het er op aan laten komen. We kunnen nu al gaan werken aan het creëren van meer toegankelijke water plekken. Op de Veluwe Zoom (waar ik vaak fiets en in de buurt woon) ken ik erg weinig plekken met water poeltjes, waarin water blijft staan in droge periodes

Maar we zouden het ook kunnen aftappen en tijdelijk kunnen opslaan onder de grond en het oppompen in droge periodes. Daarom is het van grootste belang dat Gelderse gemeenten, rond de Veluwe & Veluwe Zoom in beweging komen en bijvoorbeeld een handcrew-gelderland oprichten en extra op te roepen vrijwilligers, voor in het geval dat. Meer info water opslag Veluwe >>> Link WUR (pdf)

"Met 0,5 procent van de rivierafvoer kunnen we 300 miljard liter per jaar in de Veluwe opslaan. Ongeveer een derde van wat we in Nederland onttrekken aan het grondwater voor ons drinkwater" (De Louw)

Ook de brandweer maakt zich zorgen, er wordt volgens hun te weinig rekening gehouden met de gevolgen van klimaat verandering. Vuur kan zich snel verplaatsen, maar ook op een plaats blijven en de grond ingaan en dat brand langer. Het snelste vuur is vliegvuur, die meestal licht brandbaar materiaal gebruikt en zich met de snelheid van de wind verplaatst. Op zeer droge dagen worden vliegtuigen ingezet om op tijd een bosbrand te ontdekken. Als het dan dreigt uit de hand te lopen, wordt er snel opgeschaald. Ook moeten we nu al natuur terreinen brand preventief gaan inrichten, zodat branden zich niet al te snel kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld met preventief afbranden. 

We moeten ook een soort van barrières creëren, zodat de brand er op dood loopt. Zo zijn wegen effectieve barrières voor bosbranden. Brandgangen moeten 10 tot 15 meter breed zijn, met geen of korte vegetatie om effectief te zijn. Een tweebaansweg is breed genoeg, en veel wegen worden als zodanig, breed genoeg, in bossen aangelegd. Maar als de wind opsteekt, zal een brandgang van rond de 100 meter nodig zijn. Bij harde wind helpt zelfs dat niet meer, hoe houd je dat vuur dan tegen ?

Conclusie : De schade aan het bos zal groot zijn.

Met lucht vochtigheid minder dan 50%, is er automatisch een verhoogde risico op bosbranden, omdat het vocht uit alles onttrekt. Tegenwoordig hebben te maken met 90 droge dagen per jaar.

We zijn ons niet bewust van het gevaar wat we tegenwoordig lopen !

Bosbrandweer Noord-Nederland