Boekenruilkasten in België

Welkom op de lijst van "alle" Boekenruilkasten in België

Boekenruilkast Tervuren

Boekenruilkasten, Boekentillen, Straatbibliotheken, Minibibjes, Little Free Libraries, Boekenasielen, … je kan ze in alle vormen en maten vinden over de hele wereld. Ook in België schieten ze als paddenstoelen uit de grond.  

Misschien zijn ze voor jou nog wat onbekend? Of zoek je een kastje om een boek te gaan ruilen? Dan zit je hier goed! De kans is groot dat ook in jouw buurt een Ruilboekenkast staat! 

Voor wie het concept niet kent : een Boekenruilkast is een kast langs de kant van de weg, in een park of aan een muur van een woning waar boeken in staan die kunnen worden geruild. Je plaatst er een leuk boek in dat een tweede leven verdient en ruilt het met een boek in de kast. Zo kan je onbekende auteurs of genres ontdekken. Of misschien wel dat ene boek dat je al jaren zoekt.

De lijst met boekenruilkasten bevat "alle" gekende Boekenruilkasten in België (ondertussen al meer dan 3500), samengesteld met informatie op internet, gemelde kastjes door eigenaars, meters, peters, etc. Het is mogelijk dat er boekenkastjes zijn verdwenen of bijgekomen, of dat de informatie niet volledig is. 

Ken jij een boekenruilkast in je buurt, die nog niet op de lijst staat, of heb je extra informatie, aarzel dan niet om deze door te mailen naar BoekenruilkastenBelgie[at]gmail.com. 

Boekenruilkasten op Google MyMaps

Aantal Boekenruilkasten in België

Boeken ruilen

Vaak lees je een boek maar één keer, en puilt je boekenkast op den duur uit van boeken die je nooit meer bekijkt. Wegens plaatsgebrek worden ze na een tijdje misschien naar de kelder of de zolder verbannen, waar ze stof liggen te pakken. Vervolgens worden ze met de lenteschoonmaak of bij een opstoot van 'ontspullen' naar de kringloopwinkel gebracht of aangeboden op weggeef-websites.  Of ... je brengt ze naar een Boekenruilkast!

Ergens is er wel iemand die plezier aan jouw uitgelezen boek zal beleven.  

Geef toe, als boekenliefhebber heb je een hart voor boeken, voor de auteurs en voor boeken lezen. Boeken zijn geen wegwerpproduct. Ze zijn niet geschreven om weg te gooien, maar om te lezen en te herlezen. Een boek weggooien is zoals vloeken in de kerk. Je wilt het boek koesteren en hem het liefst een thuis geven in een oneindige bibliotheek, maar soms moet hij plaats maken voor een ander.  Dan wil je dat het boek een tweede leven krijgt, en een derde en een vierde... Je wil het leesvirus doorgeven, kinderen aansporen om te (beginnen) lezen en iedereen aansporen om te blijven lezen.

Dat kan bij een Boekenruilkast. 

Bovendien krijg je er dan gratis en voor niks een ander boek voor in ruil! Zo kan je onbekende auteurs of genres ontdekken. Of misschien wel dat ene boek dat je al jaren zoekt. Of een leuke verrassing die je dag goed maakt. Zo blijkt je uitgelezen boek toch nog waardevol!

Met dit initiatief willen we niet alleen de wegwerpmaatschappij een halt toeroepen en de afvalberg verminderen, maar ook een laagdrempelig antwoord bieden op de toegankelijkheid van boeken voor iedereen. Boekenruil is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook goedkoop en leuk!

Ruil je boek dus in een Boekenruilkast in je buurt! 

Tip : wat is een goed boek om in een Boekenruilkast te plaatsen?

Denk even na of andere lezers blij van dit boek kunnen worden. Cursussen, tijdschriften en woordenboeken zijn geen leuke ruil. Oude, kapotte en vuile exemplaren zijn not done : een boekenruilkast is geen stort of vuilbak! 

Sommige boekentillen hebben een bepaald thema of eigen richtlijnen. Zo zijn er kinderboekenruilkastjes, waar je uiteraard geen volwassenen thrillers in zet. Of literatuurbibjes, die geen publiek hebben voor non-fictie, naslagwerken, etc. 


Enkele richtlijnen

Heb je je eigen thuisbibliotheek opgeruimd en heb je veel boeken om te doneren? Prop ze dan niet in de minibib, maar bel even aan of neem op voorhand contact op met de eigenaar (bvb via de Facebookpagina van het betreffende kastje). Zo beschadig je de boeken niet, blijft de inhoud overzichtelijk en wordt het kastje geen onaangename dumpplaats.

Heb je de zolder van je (over-)grootmoeder of -vader leeggemaakt en heb je stapels oude boeken die je kwijt wil? Check dan even (met de eigenaar) of die wel geapprecieerd worden, want vaak is er geen (breed) publiek voor zo'n exemplaren.

Kom je toevallig langs een boekenruilkast en zie je een leuk boek, maar heb je niets in ruil? Geen probleem! Neem het gerust mee! Sympathiek als je later een ander boek komt brengen, of het uitgelezen boek later in een andere Minibib achterlaat.  Maar hou het beperkt.  

Boekentillen zijn vrijwillig gevuld met boeken van mensen die graag lezen en willen blijven lezen. Een lege plank doet pijn en verpest het hele idee achter de boekenruilkast. Bederf het alsjeblieft niet voor alle (eerlijke) mensen!

Boeken uit een Boekenruilkast mogen geruild worden, gelezen, terug geruild worden, maar mogen onder geen enkel beding verkocht worden. 

Als iedereen meedoet, kunnen veel mensen genieten van lezen, roteren de boeken geregeld en verkommeren ze niet achterin de kast. 


Ben je erg tevreden over de Boekenkast waar jij jouw boeken ruilt? Dan mag je dat gerust laten blijken :-) 

Boekenruilkastjes worden geplaatst door onbaatzuchtige beheerders of onderhouden door vrijwillige meters en peters.  Een notitie in het gastenboek, een berichtje op de Facebookpagina, een post op je eigen Instagram #boekenruilkast #boekenruilen of op andere sociale media, of een kaartje in de bus, een leuke face to face reactie, ... doet altijd plezier.


Heb jij de Boekenruilkast - microbe ook te pakken en wil je ook graag een Minibib plaatsen of beheren? Lees dan hier hoe je kunt meedoen! En meld zeker je nieuwe of  toekomstige Boekenruilkast!


Veel plezier met ruilen en met lezen!