Hoe Boekenpraat tot stand kwam


Toelichting door Joran Nijhuis, masterstudent Geschiedenis en stagiair bij de Bijzondere Collecties van februari tot april 2022.

Toen ik in februari mijn stage begon bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit Antwerpen stond de invulling daarvan open en waren de mogelijkheden talrijk. Er diende echter wel gewerkt te worden aan een publieksproject. Onder de titel Boekenpraat dacht ik na over verschillende manieren om de boeken uit de Bijzondere Collecties te laten ‘praten’. Boeken en hun inhoud komen bijvoorbeeld echt tot leven als je er gepassioneerd over hoort spreken.


‘Boekenpraat’ heeft in de ontwikkelingsfase meerdere gezichten gehad. Dat kwam enerzijds omdat ik verschillende formats moest bedenken, anderzijds door de aard van de collectie. De omvang van de Bijzondere Collecties mag dan eerder bescheiden zijn, het aanbod van ca. 30.000 werken van oude drukken, manuscripten, kaarten, prenten en moderne preciosa creëert toch enige keuzestress. 


Ik begon met een plan waarin ik verschillende suggesties opstelde. Samen met mijn twee begeleiders besloten we om de meest haalbare suggestie uit te voeren, zodat dit afgerond kon worden binnen het bestek van deze stage. Een eerste gezicht van Boekenpraat zou digitaal worden. Zo konden we de diversiteit van de collecties op een visueel aantrekkelijke manier tot hun recht laten komen én kon ik op tamelijk zelfstandige basis aan de slag om een website te ontwerpen. 


Voor de invulling van het concept kozen we om samen te werken met ambassadeurs. Wie anders dan studenten, onderzoekers, experten of liefhebbers van het oude boek kunnen onze collectiestukken (en hun studieobjecten) van boeiend commentaar voorzien? Aan hen werd gevraagd om op persoonlijke wijze duiding te geven bij een werk naar keuze. De voorbeelden in deze ‘Boekenpraat’ zijn dus favorieten van bezoekers, die regelmatig of slechts sporadisch gebruik maken van de Bijzondere Collecties. 


Boekenpraat stopt uiteraard niet bij het einde van de stage. Integendeel, het is een dynamisch platform dat de rijkdom van de Bijzondere Collecties in de kijker zet; ook andere bezoekers zullen nog kunnen meeschrijven aan dit verhaal. In de nabije toekomst zal Boekenpraat ook op andere manieren vorm krijgen, en hopelijk kunnen anderen aan de slag met de fundamenten die ik heb gelegd. 



Dit project is dankzij extensieve samenwerking tot stand gekomen. Ik wil alle personen graag bedanken voor hun bijdragen.

 







"Het Universiteitsarchief en de afdeling Bijzondere Collecties dragen zorg voor rijke en gevarieerde erfgoedcollecties. We werken nauw samen en delen onze expertise. Het is ons doel om het 'geheugen van de Universiteit Antwerpen' in kaart te brengen; een werk dat nog lang niet af is."