BOEKENPRAAT


 Boekenpraat zet werken uit Bijzondere Collecties in de kijker. 

Experten, onderzoekers, studenten en andere bezoekers lichten toe
welke objecten zij om een of andere reden speciaal vinden. 

___

In de toekomst willen we Boekenpraat verder uitwerken. We willen aan de slag met interviews, podcasts en andere multimediale communicatie. We willen meer studenten aan het woord laten. We willen Boekenpraat laten groeien. 

Heb je zelf ideeën en wil je hieraan meewerken? Laat het ons weten! 



"Aan het begin van mijn stage bij Bijzondere Collecties kon ik enkele dagen in het magazijn rondneuzen en daar ben ik heel wat moois tegengekomen." 

"In 2019 verwerft de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen een klein middeleeuws fragment. Ook voor mijn doctoraatsonderzoek zou dit een grote aanwinst betekenen."

"Ik heb altijd een voorliefde voor de underdog gehad. Van de verlepte komkommer tot het scheve en kalige kerstboompje, ze gaan steevast met mij mee naar huis."

"Een schoonbroer van me werkte in de medische beeldvorming en had enkele prenten gedigitaliseerd. Het computerscherm zoog de aandacht van de gefascineerde bezoekers naar zich toe. Dat waren tijden."

"Le Vatican is het soort efemeer drukwerk dat bijna nooit bewaard wordt en niemand weet waarom onze bibliotheek het nog altijd in bezit heeft."

"Ik denk dat ik onbewust als het ware een onuitwisbare band met het Hof van Liere heb opgebouwd, die door deze mooie pentekening voor mij in zeker zin wordt gesymboliseerd."

"In deze tijden van e-readers en goedkope pockets is een auteur of lezer van een boek al snel onder de indruk van ‘een harde kaft’."

 "Diezelfde dag nog werden twee karren binnengereden met dozen vol mappen met foto’s. Het werd al snel duidelijk dat ik hier veel tijd zou spenderen..."

"Meer dan vijf maanden heb ik aan dit boek gezwoegd om het in te voeren in de catalogus."

"En zo kwam ik erbij om het hele familieboekje van Pieter De Block en aanverwanten door te lezen, en ook al was dat paleografisch soms een hele klus, het was de inspanning meer dan waard."

"De universiteit bezit verschillende collecties prenten. Zij vormen een rijke bron voor verschillende soorten onderzoek zoals stadsgeschiedenis, kunstgeschiedenis, iconografie, religiegeschiedenis, volksdevotie, digital humanities en materiaalkunde."

"Het boek is niet geïllustreerd en in een eenvoudig rood gemarmerde band gebonden. Het is evenwel bijzonder vanwege twee (van de drie) eigendomsmerken die erin staan."

"Betje en Aagje horen bij de pittigste dames uit onze literatuurgeschiedenis en je kan er donder op zeggen dat ze eigengereide - en daarmee a priori boeiende - keuzes maakten."

"In het kader van de editie van het Alexander-fragment, was het mijn taak om een materiële analyse en reconstructie uit te voeren. Mijn honger naar perkament zou dan eindelijk gestild worden. Gewapend met potlood, meetlat en vergrootglas ging ik aan de slag in de leeszaal van de Bijzondere Collecties."

"Als iemand met een voorliefde voor de beeldende kunsten was het een aangename verrassing om tijdens mijn werkdagen hier zo nauw mee in contact te komen. Het is daarom zeker een aanrader om zelf eens te speuren in de verschillende collecties die hier te vinden zijn. Je weet namelijk nooit wat je zult ontdekken."

"Ogier schrijft zijn eerste hoofdzondeklucht als zeventienjarige toneelschrijver onder de naam Droncken Heyn, maar deze wordt uiteindelijk omgedoopt tot De Gulsicheydt. Weliswaar krijgt de klucht de naam van de hoofdzonde gulzigheid, maar kan de vraag gesteld worden in hoeverre de zonde een functie vervult in het toneelstuk"

"[quote]"