Τα νέα της Βιολογίας

H δεκαετία του 2010 φτάνει στο τέλος της και πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Ειδικότερα, τα τελευταία 10 χρόνια, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν αξιοσημείωτη πρόοδο στην κατανόηση του ανθρώπινου σώματος, του πλανήτη μας και του κόσμου που μας περιβάλλει. Και οι συντάκτες του National Geographic έκαναν ένα εκτενές αφιέρωμα στις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που θεωρούν ότι έχουν θέσει τα θεμέλια για τα πιο σημαντικά ευρήματα κατά την επόμενη δεκαετία.

Η εποχή του Crispr 10/06/2017

https://www.scienceinschool.org/el/content/γρηγορότερα-οικονομικότερα-crispr-η-νέα-επανάσταση-της-γονιδιακής-τεχνολογίας

Το 2010 υπήρξε τεράστια πρόοδος στην ικανότητά μας να επεξεργαστούμε με ακρίβεια το DNA, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην αναγνώριση του συστήματος Crispr-Cas9. Το 2012, οι ερευνητές πρότειναν ότι το Crispr-Cas9 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο γενετικής επεξεργασίας, καθώς κόβει με ακρίβεια το DNA με τρόπους που οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να προσαρμόσουν. Μέσα σε λίγους μήνες, άλλες ομάδες επιβεβαίωσαν ότι η τεχνική δούλευε στο ανθρώπινο DNA. Από τότε, τα εργαστήρια σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να εντοπίσουν παρόμοια συστήματα, να τροποποιήσουν το Crispr-Cas9 για να το κάνουν πιο ακριβές και να πειραματιστούν με τις εφαρμογές του στη γεωργία και την ιατρική.

31-8-2019

Το ακριβό κόστος του φθηνού κρέατος

Tι σχέση έχουν μεταξύ τους η παγκόσμια πείνα, η βιομηχανία τροφίμων και οι πυρκαγιές στο δάσος του Αμαζονίου; Για τους επιστήμονες και τους ακτιβιστές της οικολογίας, άμεση. Όπως άμεση είναι και η σχέση των τριών αυτών συνιστωσών με τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου.

Βρέθηκαν εκατομμύρια νέα γονίδια στο ανθρώπινο μικροβίωμα

Τριπλασιάζονται τα δεδομένα σχετικά με τους μικροοργανισμούς που κατοικούν πάνω μας και εντός μας και οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την υγεία μας

Τσώλη Θεοδώρα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2017 08:40 •

Μια νέα μελέτη του ανθρώπινου μικροβιώματος – των τρισεκατομμυρίων μικροσκοπικών οργανισμών που ζουν επάνω και μέσα στο σώμα μας – αποκάλυψε εκατομμύρια άγνωστα γονίδια σε μικροβιακές κοινότητες στο ανθρώπινο έντερο, το δέρμα, το στόμα και τον γυναικείο κόλπο. Η καινούργια αυτή γνώση αναμένεται να ρίξει πολύ περισσότερο φως στον ρόλο που το μικροβίωμα παίζει στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στην ασθένεια.

Εντοπίστηκαν γονίδια πιο «ανδρικά» και πιο «γυναικεία»

Περίπου 6.500 γονίδια από τα συνολικά 20.000 εκφράζονται διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2017 11:14 •

Περίπου 6.500 γονίδια του ανθρώπινου DNA -από τα συνολικά 20.000- εκφράζονται διαφορετικά στους άνδρες και στις γυναίκες, υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο BMC Biology.

Τα θαλασσοπούλια βλέπουν τα πλαστικά ως «λιχουδιά»!

Ξεγελιούνται από τις οσμές των χημικών ουσιών που μυρίζουν σαν τροφή

Γιατί τόσα πολλά πουλιά γεμίζουν την κοιλιά τους με πλαστικά των θαλασσών; Επειδή ξεγελιούνται από μια χημική ουσία που κάνει τα πλαστικά να μυρίζουν σαν τροφή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα μικροσκοπικά φύκια που προσκολλώνται πάνω στα διάσπαρτα στις θάλασσες πλαστικά, όταν διασπώνται, αναδίδουν μια οσμή που θυμίζει στα πουλιά το πλαγκτόν (κριλ) που συνήθως τρώνε.

Ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα προκαλεί 150 μεταλλάξεις τον χρόνο σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων

8-11-2016

Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα τη μέρα, συσσωρεύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 γενετικές μεταλλάξεις σε κάθε κύτταρο των πνευμόνων του εξαιτίας του καπνίσματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Κάθε μία ξεχωριστά από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία εξελίξεων, που θα οδηγήσουν τελικά στον καρκίνο.

Νέα γενετική μέθοδος θεράπευσε τη μεσογειακή αναιμία σε πειραματόζωα

Τα ελπιδοφόρα ευρήματα έρχονται από αμερικανούς ειδικούς των Πανεπιστημίων Γέιλ και Κάρνεγκι Μέλον

Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική τροποποίησης του γονιδιώματος, με την οποία θεράπευσαν σε ποντίκια τη β-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Ένα στα δέκα παιδιά διαθέτει φυσική άμυνα απέναντι στο AIDS

Το 10% των παιδιών – ένα στα δέκα- φαίνεται να αναπτύσσει αντίσταση στον ιό του AIDS, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημά τους αντιστέκεται και δεν καταστρέφεται από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.......

Εχουμε γονίδια Νεάντερταλ αλλά όχι το ανδρικό!

Δεν διαθέτουμε το χρωμόσωμα Υ που περνά από τον πατέρα στον υιό

Μπορεί οι σύγχρονοι άνθρωποι να είμαστε ολίγον Νεάντερταλ, αφού ακόμη κουβαλάμε μέσα μας μερικά γονίδιά τους, όμως αυτό δεν ισχύει για το «ανδρικό» χρωμόσωμα Υ, το οποίο- αντίθετα με το χρωμόσωμα Χ- περνά αποκλειστικά από πατέρα σε υιό. 

Το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA ίσως αλλάξει το εξελικτικό μας δέντρο

Ανήκει σε μια μυστηριώδη ομάδα ανθρώπων που ζούσε στην Ισπανία πριν από 430.000 χρόνια

Βαγγέλης Πρατικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2016 17:30 •

Σε έναν τεχνικό άθλο που θα ήταν αδύνατος μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ερευνητές στη Γερμανία κατάφεραν να διαβάσουν το DNA μιας μυστηριώδους ομάδας ανθρώπων που ζούσε στην Ισπανία πριν από 430.000 χρόνια. Είναι το αρχαιότερο ανθρώπινο DNA που έχει αλληλουχηθεί μέχρι σήμερα, και δείχνει ότι οι πρόγονοί μας διαχωρίστηκαν από τους προγόνους των Νεάντερταλ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Μετά το DNA, η κληρονομικότητα RNA

H λειτουργία αυτών των μορίων αποδεικνύεται μακράν πιο σύνθετη από ό,τι είχαμε φανταστεί.

Βαγγέλης Πρατικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2016 12:30 • 

Κάποτε θα ήταν αιρετικό να ισχυριστεί κανείς ότι τα χαρακτηριστικά που κληροδοτούν οι γονείς στους απογόνους κωδικοποιούνται σε κάτι άλλο εκτός από το DNA. Κι όμως, υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα «επιγενετικών» πληροφοριών. Το τελευταίο αφορά μόρια RNA, των οποίων η λειτουργία αποδεικνύεται μακράν πιο σύνθετη από ό,τι είχαμε φανταστεί.

Μετά το γονιδίωμα, το επιγονιδίωμα

Παρουσιάστηκε ο χάρτης των «διακοπτών» που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν γονίδια ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου

Βαγγέλης Πρατικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/02/2015 

Δεκατρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του πρώτου ανθρώπινου γονιδιώματος, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ως σήμερα χάρτη του επιγονιδιώματος: ένα δίκτυο διακοπτών που ενεργοποιούν και απενεργοποιούν γονίδια ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, και δείχνουν να παίζουν σημαντικό ρόλο σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Πρωτεΐνη βρέθηκε να αψηφά δόγμα της Βιολογίας

Φαίνεται ότι μπορεί να αποσυναρμολογείται χωρίς οδηγίες από το γενετικό υλικό

Βαγγέλης Πρατικάκης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2015 12:16 

Μια ασυνήθιστη πρωτεΐνη που υπάρχει στους περισσότερους οργανισμούς, από τον άνθρωπο μέχρι τη μαγιά, πηγαίνει κόντρα σε ένα βασικό δόγμα της μοριακής βιολογίας, καθώς δείχνει ότι οι πρωτεΐνες των κυττάρων μπορούν να συναρμολογούνται χωρίς οδηγίες από το γενετικό υλικό.