Α΄ Λυκείου

 ΑΡΧΕΙΑ PowerPoint ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 

Για να κατεβάσετε τα αρχεία κάντε κλικ στον παρακάτω πίνακα στον αντίστοιχο σύνδεσμο

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Κάντε κλικ στους παρακάνω συνδέσμους για να απαντήσετε on line στα θέματα του διαγωνισμού. 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2013  (test on line)

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2014  (test on line)

 Για να κατεβάσετε το ψηφιακό βιβλίο της βιολογίας κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο 

http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2666/Biologia_A-Lykeiou_html-empl/

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ


Ανακάλυψε πως το νεογέννητο παιδί του είναι του αγέννητου δίδυμου αδελφού του

Ενα νεογέννητο παιδί αποτελούσε ένα σπάνιο περιστατικό που ονομάζεται γενετικός χιμαιρισμός.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2015

Μωρό που γεννήθηκε πριν λίγο καιρό στις ΗΠΑ αποκαλύφθηκε πως διαθέτει το DNA του... αγέννητου αδελφού του πατέρα του!

Η ταυτόχρονη χρήση πολλών συσκευών προκαλεί μεταβολές στη φαιά ουσία

Άλλη μια επιστημονική έρευνα παρέχει ενδείξεις ότι η σύγχρονη τεχνολογία αλλάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδίως αν κανείς ταυτόχρονα βλέπει τηλεόραση, «σερφάρει» στο διαδίκτυο, ενώ «τσεκάρει» στο κινητό του τα μηνύματα που έχει στο facebook. 

Νέα μελέτη εξηγεί γιατί οι άνδρες διαβάζουν καλύτερα τους χάρτες ενώ οι γυναίκες έχουν ανώτερη μνήμη και συναισθηματική νοημοσύνη

Σημαντικές διαφορές ως προς την «καλωδίωση» του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών εντοπίζει αμερικανική μελέτη, ενισχύοντας παλαιά στερεότυπα για τα δυνατά και αδύνατα σημεία των δύο φύλων, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Μύθος η αριστερή ή δεξιά «κυριαρχία» του εγκεφάλου

Για πολλούς ο πόνος είναι σημαντικό πρόβλημα, ωστόσο οι γιατροί δεν έχουν κάποιο όργανο για να τον μετρήσουν και αναγκαστικά βασίζονται στις αναφορές των ασθενών. Νέα μελέτη υποδεικνύει τώρα ότι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη μέθοδο αντικειμενικής μέτρησης.

Ένα ταξίδι μέσα στα άδυτα του εγκεφάλου αποτελεί το όνειρο κάθε νευροεπιστήμονα και όχι μόνο. Σε έναν βαθμό αυτό κατέστη για πρώτη φορά δυνατόν με μια νέα απεικονιστική τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το σχετικό βίντεο μάς ταξιδεύει στον εγκέφαλο ενός ποντικού αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά τη δικτύωση και τη μοριακή δομή του. 

Η αποσιώπηση ενός και μόνο γονιδίου ήταν ικανή να μετατρέψει τον ηλικιωμένο εγκέφαλο (ποντικών) σε έναν νεαρό εγκέφαλο, γεμάτο πλαστικότητα, έτοιμο για μάθηση αλλά και για ταχεία επούλωση των εν δυνάμει βλαβών του. Αυτό αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση «Neuron» ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ. 

Το μητρικό γάλα, και ειδικά το πρωτόγαλα που παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό, περιέχει περισσότερα από 700 είδη βακτηρίων, περισσότερα από ό,τι αναμενόταν, ανακοίνωσαν ισπανοί ερευνητές. Υποψιάζονται μάλιστα ότι αυτή η πλούσια μικροχλωρίδα του γάλακτος είναι ωφέλιμη για τα βρέφη.

Κατακόρυφη πτώση της ανδρικής γονιμότητας παγκοσμίως!

Μεγάλη μελέτη δείχνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 1/3 τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Η αναπαραγωγική υγεία των ανδρών βρίσκεται σε κατακόρυφη «πτώση» , όπως δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την ποιότητα και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων.Στη μεγάλη αυτή μελέτη που περιελάμβανε 26.000 άνδρες και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction» αναφέρεται ότι μεταξύ του 1989 και του 2005 ο μέσος αριθμός σπερματοζωαρίων έπεσε κατά ένα τρίτο, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Παράλληλα αντίστοιχη μείωση εμφάνισε και η ποσότητα υγιών σπερματοζωαρίων που «κολυμπούν» μέσα στο σπερματικό υγρό. 

Παράλυτοι σκύλοι μπόρεσαν και πάλι να περπατήσουν καθώς Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν κύτταρα, που πήραν από τη μύτη τους, στη σπονδυλική τους στήλη, ανοίγοντας μια νέα σελίδα και δίνοντας ελπίδες σε παράλυτους ανθρώπους.