.

ATRIUM UB&BINOMI

El valor d’una educació universitària no és l’aprenentatge de molts fets,

sinó l’entrenament de la ment per pensar.

Albert Einstein (1879-1955)

2024

El passat 24 de gener del 2024, la Comissió Europea (CE) va aprovar la creació de la nova Oficina Europea d'Intel·ligència Artificial (IA). Aquest nou organisme, que esdevindrà el centre neuràlgic de la IA al Vell Continent, serà qui supervisarà el compliment i l'aplicació d'aquesta nova tecnologia dins dels 27 països. L'oficina va obrir les portes el 21 de febrer del 2024 a Brussel·les. 

ACORD GOV/45/2024, de 27 de febrer, pel qual es crea la Comissió d'Intel·ligència Artificial i s'estableixen mesures en matèria d'intel·ligència artificial.

Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya: 

"La intel·ligència artificial (IA) és el camp de la informàtica que desenvolupa i estudia el comportament intel·ligent de les màquines i del programari.

Vist l'interès creixent per l'ús de la IA en educació, el Departament d'Educació ha creat un grup de treball específic amb l'objectiu de fer seguiment de l'ús d’aquesta tecnologia i valorar-ne les aplicacions en educació. El grup està format per personal del Departament i compta amb l'assessorament d'un equip d'experts de l'àmbit universitari.

Aquest document té com a propòsit fomentar la reflexió entre els i les docents i en els claustres: planteja oportunitats d'ús i desafiaments de la IA i recull, també, dubtes i incerteses que encara estan per resoldre.

Cal ser conscients que l'evolució de la IA és molt ràpida i, consegüentment, aquest document pot quedar desfasat aviat." 

IA en EDUCACIÓ. IA a les Aules

El Llibre blanc sobre la Intel·ligència Artificial aplicada a l’Educació i la Llengua elaborat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI), té com a objectiu el de contribuir a l’impuls i el foment de l’adopció i la incorporació de la IA en el sector de l’educació com també analitzar la importància de les seves aplicacions a la llengua catalana, analitzant l’aplicabilitat de la IA per fer front als principals reptes de la regió a curt i mig termini.

Un nou estudi de MIT CSAIL, MIT Sloan, The Productivity Institute i IBM's Institute for Business Value investiga i examina de manera crítica la practicitat econòmica de l'ús de la IA per automatitzar tasques al lloc de treball, amb un èmfasi específic en la visió per ordinador. (...)

2023

L'ús de la intel·ligència artificial a la UE estarà regulat per la Llei d'intel·ligència artificial, la primera llei integral sobre IA del món. 

[Aquest article "An MIT Exploration of Generative AI" (MIT Press) és una versió anterior del document que es va publicar originalment l'abril de 2023.]

(...) A mesura que cada nova onada de tecnologia es propaga per la societat, hem de decidir si i com integrar la tecnologia als nostres entorns d'aprenentatge. Això era cert amb els ordinadors personals, després amb Internet i ara amb les tecnologies d'IA generativa. Per a cada nova tecnologia, hi ha moltes maneres diferents d'integrar la tecnologia en com ensenyem i aprenem. Aquestes opcions són de vital importància: les diferents opcions poden tenir resultats i implicacions molt diferents.(...)

2022

Artificial Intelligence and Education. A critical view through the lens of human rights, democracy & the rule of law/Council of Europe (2022) 


Aquestes directrius ètiques sobre l'ús de la IA i les dades a l'educació i la formació estan dissenyades per ajudar els agents educatius a comprendre el potencial que poden tenir les aplicacions d'IA i l'ús de dades a l'educació i per conscienciar sobre els possibles riscos. D'aquesta manera podran interactuar de manera positiva, crítica i ètica amb els sistemes d'IA i aprofitar-ne tot el potencial.

2021

2020

Per l'Acord del Govern de 18 de febrer de 2020 es va aprovar l'Estratègia d'intel·ligència artificial de Catalunya, que desplegava, sota el nom CATALONIA.AI, una estratègia multisectorial, transversal i centrada en les persones.


www.ub.edu ǀ Contacte ǀ Twitter: @EducacioUB  ǀ Instagram: @educacioub  ǀ  Facebook: @EducacioUB 

www.binomi.cat ǀ info@binomi.cat ǀ Twitter:  @binomi11 ǀ Instagram: @binomi11 ǀ Facebook: @binomitecnopedagogia