Wat is een BIN?

Een BuurtInformatieNetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. De drie pijlers van het netwerk zijn de burgers, de coördinatoren en de lokale politie.

Wie deelneemt aan een BIN, is een waakzame burger die ogen en oren openhoudt om van zijn buurt een veilige buurt te maken, volgens de spelregels van een BIN, onder de leiding van de coördinatoren en in volledige samenwerking met de lokale politie. en de dienst 101.

Het doel is om

Dat doel proberen we te bereiken door waakzaam te zijn in onze eigen buurt, en elke verdachte handeling of persoon te melden aan het noodnummer 101. Cijfers uit anders BINs in Vlaanderen geven duidelijk aan dat het aantal inbraken en pogingen tot inbraak spectaculair daalt waar de burgers zich hebben georganiseerd in een BIN. 

Hoe werkt een BIN?

Er zijn 5 eenvoudige stappen:

Stap 1: Melden
Merk je een iets verdacht of een ongewone situatie in je buurt? Bel dan 101.
bvb. rondslenterende persoon die de huizen observeert, een langzaam rondrijdende bestelwagen, ...
Meld wat je ziet: wie, wat, waar en wanneer
Tip: Hoe bellen en wat zeggen?

Stap 2: De politie gaat na wat er aan de hand is
Beoordelen ze deze melding als dringend, dan versturen ze een SMS aan alle leden van het BIN. 

Stap 3: Preventieve handelingen
Van de BIN-leden wordt dan verwacht dat ze -zo mogelijk- preventieve handelingen uitvoeren (bv. lichten aansteken), terwijl de lokale politie actie onderneemt.

Stap 4: Blijf alert en geef eventuele aanvullende informatie
Heb jij aanvullende informatie op de SMS, verwittig dan ook op jouw beurt de 101 en deel die aanvullende informatie. Die wordt doorgegeven aan de lokale politie; er volgt niet steeds opnieuw een SMS. 

Stap 5: Feedback (optioneel)
Is de melding niet dringend, dan stuurt de politie sowieso geen SMS, maar krijgen de BIN-leden later eventueel feedback via e-mail over de melding. 

Goede Afspraken

... maken goede vrienden: