περιγραφή

BeePathNet

"Ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ενθαρρύνει οικολογικές ορθές πρακτικές στην αστική μελισσοκομία "

Το έργο BeePathNet χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III, στο πλαίσιο της δημιουργίας Δικτύων Πόλεων Μεταφοράς (Transfer City Networks) των επιτυχημένων ορθών πρακτικών (urbact.eu/beepathnet).

Η Ορθή Πρακτική του έργου BeePathnet, που επιχειρείται να μεταφερθεί σε περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, εφαρμόσθηκε από την Πόλη της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία και απέσπασε βραβείο www.ljubljana.si/en/news/ljubljana-received-two-urbact-good-practice-titles/).

Το BeePathnet έχει ως στόχο του να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων φιλικών προς τις μέλισσες. Μέσα από τη συμμετοχή των πόλεων στο έργο BeePathNet, θα ενισχυθεί η αναγνώριση της αξίας του ρόλου των επικονιαστών στην βιοποικιλότητα αλλά και των επικονιαστών ως “χρήσιμου εργαλείου” στην ανάπτυξη της γεωργίας και της ευημερίας των πολιτών, επιτρέποντας στις πόλεις να εφαρμόσουν στρατηγικά και βιώσιμα σχέδια δράσης για την αστική μελισσοκομία. Αναμένεται ότι, χάρη στην επιτυχή προσαρμογή και την επαναχρησιμοποίηση ορθών πρακτικών, οι ευρωπαϊκές πόλεις-εταίροι μπορούν να βελτιώσουν τις αστικές πολιτικές τους και, στην περίπτωση της αστικής μελισσοκομίας, να εφαρμόσουν βιώσιμα σχέδια δράσης με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης και επομένως την ευημερία των πολιτών της. Ο στόχος είναι να κατανοήσουμε όλοι τη σημασία των μελισσών για την επιβίωση και την επισιτιστική ασφάλεια, να ανακαλύψουμε τη σημασία του μελιού στην καθημερινή διατροφή αλλά και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας και να μάθουμε περισσότερα για την “κοινωνία” των μελισσών.

Ο δήμος Νέας Προποντίδας σε συνεργασία με το Τμήμα Μελισσοκομίας ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" (που έχει τις εγκαταστάσεις του στο Τοπικό Διαμέρισμα Άγιου Μάμαντος της ΔΕ Μουδανιών), συμμετέχει στο Δίκτυο Μεταφοράς BeePathNet μαζί με άλλες πέντε πόλεις-εταίρους: την πόλη της Λουμπλιάνα (Σλοβενία) ως επικεφαλής εταίρο, την πόλη Cesena (Ιταλία), την πόλη Bydgoszcz (Πολωνία), την πόλη Hegyvidék (Βουδαπέστη) και την πόλη Amarante (Πορτογαλία).

Η συμμετοχή στο εν λόγω δίκτυο αναμένεται να έχει πολλαπλάσια οφέλη για τον Δήμο, καθώς θα ενισχυθεί η συνεργασία με πόλεις του εξωτερικού και η ανταλλαγή εμπειριών, σκέψεων και απόψεων στον τομέα της μελισσοκομίας και, κυρίως μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν βιώσιμα σχέδια δράσης για την αστική μελισσοκομία που θα προάγουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το σχέδιο ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς BeePathNet περιλαμβάνει δύο φάσεις: μια πρώτη φάση έξι μηνών κατά την οποία οι πόλεις εταίροι που συμμετέχουν καλούνται αφενός να γνωρίσουν σε βάθος την ορθή πρακτική της πόλης της Λιουμπλιάνα στον τομέα της αστικής μελισσοκομίας (μέσω της οποίας προωθείται η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας της πόλης και η αναγνώριση της αξίας των μελισσών ως επικονιαστών για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης) και αφετέρου να διερευνήσουν τις δυνατότητες και προοπτικές που έχουν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τα στοιχεία εκείνα της καλής πρακτικής του έργου BeePath που ταιριάζουν στην δική τους πόλη. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του έργου, οι πόλεις εταίροι που συμμετέχουν στο Δίκτυο Μεταφοράς θα υλοποιήσουν τις δράσεις που σχεδίασαν κατά την πρώτη φάση, καθεμία χωριστά αλλά και από κοινού με σκοπό την επιτυχημένη μεταφορά της ορθής πρακτικής.

Η ανάπτυξη της ορθής πρακτικής BeePathNet θα γίνει στην επικράτεια του Δήμου Νέας Προποντίδας. Για την επιτυχία του σχεδιασμού, ανάπτυξης και εφαρμογής του έργου BeePathNet προβλέπεται η σύσταση μιας Τοπικής Ομάδας Εργασίας (URBACT LOCAL GROUP- ULG: Τοπική Ομάδα Urbact), η οποία θα απαρτίζεται από όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες που εκπροσωπούν κυρίως τον τομέα της μελισσοκομίας αλλά και από άλλους τομείς (τουρισμός, εκπαίδευση, αγροτικός τομέας) και θα ασχολείται με τα θέματα αστικής μελισσοκομίας ούτως ώστε να μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την προσαρμογή και τη μεταφορά της ορθής πρακτικής στον Δήμο μας.

Το έργο βασίζεται στη συμμετοχική διαδικασία και σε ανάπτυξη συνεργιών και επομένως, για την επιτυχία του, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται να συμμετέχουν τόσο στο σχεδιασμό της πρότασης του Δήμου για δράσεις σχετικές με την ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου BeePathNet, όσο και στην μετέπειτα υλοποίηση και εφαρμογή των σχεδίων δράσης του προγράμματος.

Ποια ήταν η εμπειρία του Δήμου Νέας Προποντίδας από τη συμμετοχή του στο Δίκτυο Μεταφοράς του URBACT;

Δείτε ένα βίντεο που ετοίμασε η ομάδα του έργου BeePathNet του Δήμου.

BPN-FlyerA5-Nea Propontida-2.pdf
press_release_english.pdf

Εταίροι του έργου BeePathNet

Το Δίκτυο Μεταφοράς BeePathNet αποτελείται από 6 ευρωπαϊκές πόλεις: