ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΟΥ

Ολοκληρώθηκε το Τελικό Συνέδριο του έργου BeepathNet!

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν στο Τελικό συνέδριο του έργου BeePathNet που, λόγω της πανδημίας, διοργανώθηκε διαδικτυακά και οι εργασίες του ολοκληρώθηκαν στις 11 Μαΐου 2021.

Στο πρώτο μέρος του συνεδρίου, με θέμα "Προοπτικές για την ανάπτυξη πράσινων και βιώσιμων πόλεων", σπουδαίοι ομιλητές παρουσίασαν ενδιαφέρουσα θέματα σχετικά με τις δυνατότητες και ευκαιρίες που μπορούν να υπάρξουν για πόλεις που στοχεύουν σε μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Η Κα Adele Bucella, Επικεφαλής Μονάδας στη γραμματεία του προγράμματος URBACT, στην εισήγησή της με θέμα "Μεταφορά αστικών πρακτικών διασυνοριακά - είναι πραγματικά δυνατό;" εξήγησε πως αυτό όχι μόνο είναι εφικτό αλλά η διάδοση καλών πρακτικών και η ανταλλαγή γνώσης μέσα από την υλοποίηση έργων και δικτύων μεταφοράς καλών πρακτικών του προγράμματος URBACT γίνεται με πολύ μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα, ο Κος Damien Bertrand, ειδικός στη βιώσιμη διαχείριση των δασών, και μέλος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στην ομιλία του "Επικονιαστές και πόλεις: Προς μια ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη" παρουσίασε και εξήγησε το ρόλο των επικονιαστών στο οικοσύστημα και στην επάρκεια τροφής.

O δρ. Peter Kozmus, Πρόεδρος του Συμβουλίου Μελισσοκομίας στο Υπουργείο Γεωργίας, δασοκομίας και τροφίμων της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και αντιπρόεδρος της Apimondia, στην εισήγησή του με τίτλο "Σλοβενία, ένας υπέροχος τόπος για τις μέλισσες", παρουσίασε πώς η Σλοβενία κατόρθωσε να γίνει ένας ιδανικός τόπος για τις μέλισσες και πώς αυτή η προσπάθεια οδήγησε στην ανάδειξη της Σλοβενίας ως μιας χώρας πρωτοπόρου στον τομέα της μελισσοκομίας και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Μέλισσας μετά από πρωτοβουλία των Σλοβένων Μελισσοκόμων.

Η δρ. Fani Hatjina, Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την υγεία των μελισσών της APIMONDIA και συντονίστρια ULG για τη Νέα Προποντίδα,στην ομιλία της "BeePaths - Από τη Λιουμπλιάνα στον κόσμο - Ο κόσμος των μελισσών με λίγα λόγια" παρουσίασε πώς, μέσα από το Δίκτυο Μεταφοράς του URBACT, έγινε εφικτό να δημιουργηθούν ευρωπαϊκές πόλεις φιλικές προς τις μέλισσες, να διαδοθεί η αγάπη για τις μέλισσες και να εδραιωθούν σε κάθε πόλη οι "μελισσοδιαδρομές" που ενώνουν τον άνθρωπο με τη μέλισσα, το περιβάλλον αλλά και τις πόλεις μεταξύ τους.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου οι πόλεις που συμμετείχαμε στο Δίκτυο Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής BeePathNet είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις Μελισσοδιαδρομές που δημιουργήθηκαν στις πόλεις μας και την εμπειρία μας μέσα από τη συμμετοχή μας στην εταιρική σχέση για τη διάδοση και μεταφορά της Καλής Πρακτικής η της Πόλης της Λιουμπλιάνα για την ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του συνεδρίου, οι εταίροι μας από τη Λιουμπλιάνα μαζί με τα μέλη τους από την Τοπική Ομάδα έργου BeePath, παρουσίασαν τα αποτελέσματα αλλά και την επίδραση που είχε το έργο BeePath και η ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας στην Πόλη της Λιουμπλιάνα. Συγκεκριμένα, δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το πως ξεκίνησε και πώς αναπτύχθηκε η ιδέα της αστικής μελισσοκομίας και ανέλυσαν και κάποια προβλήματα (π.χ σμηνουργία εντός πόλης) που προκλήθηκαν και πώς τα αντιμετώπισαν.

Τέλος, οι επικεφαλής υπεύθυνοι του έργου BeePath κα Maruška Markovčič και Klemen Strmšnik, παρουσίασαν τα μελλοντικά σχέδιά τους για την διεύρυνση του δικτύου των... μελισσοπόλεων αλλά και για τη συνέχιση του έργου BeePath στις πόλεις που συμμετείχαμε.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες, αλλά ιδιαίτερα τους διοργανωτές και συνεργάτες του επικεφαλής εταίρου της Πόλης της Λιουμπλιάνα για την υπέροχη οργάνωση και παρουσίαση!

Επίσης, ευχαριστούμε το URBACT για την στήριξη που παρέχει στους δήμους για την υλοποίηση τόσο σπουδαίων έργων και προγραμμάτων παρέχοντας τα εργαλεία και τα εφόδια για μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο στο σύνδεσμο παρακάτω.

Το Τελικό Συνέδριο του έργου θα λάβει χώρα (διαδικτυακά) την Τρίτη 11/5/2021.

Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθεί η αστική μελισσοκομία ως τρόπος ολιστικής μετατροπής των πόλεων σε πράσινες βιώσιμες πόλεις. Διακεκριμένοι ομιλητές από το URBACT, τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και την APIMONDIA θα παρουσιάσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξή της.

Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου θα παρουσιασθεί η καλή πρακτική BEE PATH της Λιουμπλιάνα που τελικά έγινε ένα δίκτυο με πολλά μέλη, ένα τουριστικό και εκπαιδευτικό μονοπάτι, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και ένα "think-tank" και μια "θερμοκοιτίδα" για την ανάπτυξη νέων ιδεών επιχειρηματικότητας, δίνοντας έμφαση στη μεταφορά αυτής της καλής πρακτικής σε πέντε πόλεις της ΕΕ: Αμαράντε, Πορτογαλία, Μπιντγκός, Πολωνία, Τσεσένα, Ιταλία, Hegyvidék, Ουγγαρία και Νέα Προποντίδα Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του URBACT.

PROGRAM_conferenceUrban_beekeeping_FINAL_11052021.pdf

Στο συνέδριο, θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου και του τρόπου που η κάθε μια από τις 6 πόλεις εταίρους μετέφερε την Καλή Πρακτική για την ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας από την πόλη της Λιουμπλιάνα στη δική της πόλη.

Επίσης, θα υπάρξουν ομιλίες για την αστική μελισσοκομία αλλά και τις δυνατότητες και προοπτικές που υπάρχουν για μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Το απόγευμα της ίδια μέρας θα γίνει μια παρουσίαση και μια συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο που είχε η ανάπτυξη της αστικής μελισσοκομίας στην πόλη της Λιουμπλιάνα.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε μέρος, θα πρέπει να εγγραφείτε υποχρεωτικά μέχρι τις 7 Μαΐου συμπληρώνοντας τη φόρμα στο παρακάτω σύνδεσμο.