URBACT CAMPUS

Συμμετοχή τριών μελών της ομάδας δράσης του έργου BEEPATHNET του Δήμου Νέας Προποντίδας στη διήμερη εκδήλωση URBACT Campus του URBACT Ελλάδας Κύπρου, που έλαβε χώρα στον Πειραιά.

Τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού & Αξιολόγησης, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης κα Mατθίλδη Κωνσταντοπούλου, κα Μαρία Παπουτσή και κα Νατάσα Ζαρκοπούλου, εκπρόσωποι του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου, διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα και ζεστή εκδήλωση, παρέχοντας πρόθυμα βοήθεια και υποστήριξη στους συμμετέχοντες.

Η εκπαίδευση των συμμετεχόντων έγινε από δύο πιστοποιημένους Έλληνες εκπαιδευτές του Προγράμματος, τον κ. Κωνσταντίνο Καραμάρκο, Επικεφαλής Εμπειρογνώμων του URBACT έργου RU:RBAN, Σύμβουλο Αστικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης και την κ. Ελένη Φελέκη, Ερευνήτρια – Ειδική Συνεργάτιδα Α.Π.Θ., Επικεφαλής Εμπειρογνώμων του URBACT.

Συμμετείχε επίσης και η Ελληνίδα εκπρόσωπος της Γραμματείας του Προγράμματος URBACT από το Παρίσι, η κ. Τζένη Κουτσομάρκου.

Σκοπός του URBACT Campus είναι να λειτουργήσει ως ένα μέσο ώστε οι πόλεις να γνωρίσουν, να μελετήσουν και να πειραματιστούν με τις μεθόδους που το πρόγραμμα έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί για να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για τη μεταφορά των Καλών Πρακτικών και ειδικότερα:

1. Να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να εργάζονται ακολουθώντας τις ολοκληρωμένες και συμμετοχικές κατευθύνσεις που διδάσκονται από το πρόγραμμα κατά τη Μεταφορά της Καλής Πρακτικής

2. Να αντιμετωπίσουν τα κοινά εμπόδια κατά την διαδικασία της μεταφοράς

3. Να μάθουν να εργάζονται ακολουθώντας τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και τους δικούς τους τρόπους εκμάθησης μέσα από την καταγραφή και την ανταλλαγή των γνώσεων που αποκομίζουν.

Στο URBACT Campus είχαμε την ευκαιρία, οι ελληνικές και κυπριακές πόλεις που συμμετέχουμε σε έργα του προγράμματος URBACT III, να έρθουμε σε επαφή μεταξύ μας, να μάθουμε περισσότερα για τις δράσεις των πόλεων και να ανταλλάξουμε πληροφορίες σχετικά με τις κοινές αστικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε πόλη ξεχωριστά.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες και η ενημέρωση που έλαβαν τα μέλη της ομάδας έργου BeePathNet καθώς και η πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν πολύτιμες και βοήθησαν στην πληρέστερη κατανόηση των εννοιών των ημερολογίων (diaries) και των σύντομων βίντεο (vox-pops) που προβλέπονται, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος, να γίνουν από κάθε πόλη.