İktisat Okumaları
Dönem boyunca okumanız önerilen 5 kitap aşağıda yer alıyor.
Daha İyi Bir Türkiye için Hangi Fikri Yıkalım kitabını mutlaka okuyorsunuz.
Ara sınav için Ekonomi Rehberi ve İktisadı Anlamak
Final sınavı için Görünmeyen Ekonomist ve Hızlı ve Yavaş Düşünme
kitaplarını okuyacaksınız.
Ara Sınav ve Final sınavı haftasının her birinde yanda yer alan Rapor dosyasını el yazısı ile doldurup bana teslim edeceksiniz.
Burada sizden istenen kitapların özetleri değil, bu kitapları okumanın size ne kattığıdır.
In Economics: The User’s Guide, Ha-Joon Chang explains how the global economy works, and why anyone can understand the dismal science. Unlike many economists who claim there is only one way of ‘doing economics’, he introduces readers to a wide range of economic theories, from classical to Keynesian, revealing how they all have their strengths, weaknesses and blind spots. By ignoring the received wisdom, and exposing the myriad forces that shape our financial fate, Chang provides the tools that every responsible citizen needs to understand – and address – our current economic woes.
Ekonomi Rehberi para ve piyasa gibi basit kavramlardan başlayıp yatırım bankacılığı ve likidite krizi gibi daha karmaşık konulara varıncaya değin ekonomiyi A’dan Z’ye tüm yönleriyle ele alıyor. Terim ve kavramların yanı sıra klasik ekonomi, neo-klasik ekonomi, Marksist ekonomi, kalkınmacılık ve neo-liberalizm gibi belli başlı ekonomi anlayışlarına eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşan Koreli kalkınma uzmanı Ha-Joon Chang, ekonomide tek bir doğru olmadığını, farklı doğruları savunan farklı okullar bulunduğunu belirtiyor.
Dani Rodrik argues that the multiplicity of theoretical frameworks – what economists call ‘models’ that exist side by side is economics’ great strength. Economists are trained to hold diverse, possibly contradictory models of the world in their minds. This is what allows them, when they do their job right, to comprehend the world, make useful suggestions for improving it, and to advance their stock of knowledge over time. In short, it is what makes economics a ‘science’ a different kind of science from physics or some other natural sciences, but a science nonetheless.
Dani Rodrik iktisatçıların “model” olarak adlandırdığı çok sayıda teorik çerçevenin iktisatta bir arada yer almasının iktisadın kuvvetli yönünü oluşturduğunu ileri sürüyor. İktisatçılar gerçek dünyaya ilişkin çeşitli ve olasılıkla çelişkili modelleri akıllarında tutacak şekilde eğitim alırlar. İşlerini düzgün yaptıklarında iktisatçıların dünyayı anlamalarını, onu daha iyi bir yer hâline getirmek için faydalı önerilerde bulunmalarını ve bilgi birikimlerini zamanla arttırmalarını sağlayan şey budur. Kısaca söylemek gerekirse, iktisadı – fizikten ya da diğer doğa bilimlerinden farklı olmakla birlikte – “bilim” yapan budur.
Who makes most money from the demand for cappuccinos early in the morning at Waterloo Station? Why is it impossible to get a foot on the property ladder? How does the Mafia make money from laundries when street gangs pushing drugs don’t? Who really benefits from immigration? How can China, in just fifty years, go from the world’s worst famine to one of the greatest economic revolutions of all time, lifting a million people out of poverty a month?
Looking at familiar situations in unfamiliar ways, THE UNDERCOVER ECONOMIST is a fresh explanation of the fundamental principles of the modern economy, illuminated by examples from the streets of London to the booming skyscrapers of Shanghai to the sleepy canals of Bruges.
Waterloo İstasyonu’nda sabahın erken saatlerinde kapuçino talebinden en çok kim para kazanıyor? Emlak merdivenine adım atmak neden imkansızdır? Uyuşturucu satan sokak çeteleri para kazanamazken mafya çamaşırhanelerden nasıl para kazanıyor? Göçten gerçekten kim faydalanıyor? Çin, sadece elli yıl içinde nasıl dünyanın en kötü kıtlığından tüm zamanların en büyük ekonomik devrimlerinden birine dönüşerek ayda bir milyon insanı yoksulluktan kurtarabilir?
Tanıdık durumlara alışılmadık şekillerde bakan GÖRÜNMEYEN EKONOMİST, Londra sokaklarından Şangay’ın yükselen gökdelenlerine ve Brugge’ün uykulu kanallarına kadar örneklerle aydınlatılan modern ekonominin temel ilkelerinin yeni bir açıklamasıdır.
Why is there more chance we’ll believe something if it’s in a bold type face? Why are judges more likely to deny parole before lunch? Why do we assume a good-looking person will be more competent? The answer lies in the two ways we make choices: fast, intuitive thinking, and slow, rational thinking. This book reveals how our minds are tripped up by error and prejudice (even when we think we are being logical), and gives you practical techniques for slower, smarter thinking. It will enable to you make better decisions at work, at home, and in everything you do.
Neden bir şey kalın harflerle yazılmışsa ona inanma ihtimalimiz daha yüksektir? Neden yargıçların öğle yemeğinden önce şartlı tahliyeyi reddetme olasılığı daha yüksektir? Neden iyi görünümlü bir kişinin daha yetkin olacağını varsayarız? Cevap, seçimlerimizi iki şekilde yapmamızda yatıyor: hızlı, sezgisel düşünme ve yavaş, rasyonel düşünme. Bu kitap zihnimizin hata ve önyargılarla (mantıklı olduğumuzu düşündüğümüzde bile) nasıl çelme taktığını ortaya koyuyor ve size daha yavaş, daha akıllıca düşünmeniz için pratik teknikler sunuyor. İşte, evde ve yaptığınız her şeyde daha iyi kararlar almanızı sağlayacaktır.
Gökhan Şen’in kitabı; ekonomiden sanayiye, tarımdan eğitime, bilimden kadın politikaları ve istihdama, tarihten kültür sanata dek güzel bir Türkiye hayaliyle düşünen, sorgulayan, yazan, alanının en entelektüel zihinleriyle konuşan bir çalışma.
Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım? ayak uydurmaya değil; cesur adımlar atmaya, aksaklıkları tamir etmeye, daha güzelini keşfetmeye tutkun herkes için heyecan verici bir kitap.
İktisat ve Toplum dergisi aboneliği 2023 yılında Üniversite öğrencilerine ücretsiz sunuluyor.
Abonelik için tıklayınız.
You can access the Finance & Development magazine published by the IMF for free here and read it in PDF.
Düzenli takip etmemiz gereken bir gazete
Düzenli izlemeli, okumalı ve dinlemeliyiz.
TCMB’den iktisat öğrencileri için faydalı bir blog.
A useful blog for economic students from TCMB.
http://www.tcmbblog.org (Türkçe – English)