Balasi Barnabás

Orgonaművész, karnagy, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna templom orgonistája

Kecskés Ádám és Balasi Barnabás hangversenye a komáromi Szent András Bazilikában


Kecskés Ádám, a Budapest Fő utcai Szent Ferenc Sebei templom és Balasi Barnabás, a Budapest Batthyány téri Szent Anna templom orgonaművészének közös hangversenye a komáromi Szent András bazilika 1860-as Buckows-orgonáján

2023. október 29. (vasárnap) 18.00 Tovább

Johann Sebastian Bach orgonaművészete


Balasi Barnabás, a Budapest-Felsővízivárosi Szent Anna templom orgonaművészének Bach-estje, a Budapest-Felsőkrisztinavárosi Keresztelő Szent János templomban

2023. november 9.  (vasárnap) 19.00 Tovább

Balasi Barnabás 1999 óta a Budapest Batthyány téri Szent Anna templom orgonistája, 2014 óta művészeti vezetője. Improvizátorként számos külföldi versenyen képviseli hazánkat. A Bartók Béla Konzervatórium tanára. Munkája révén a Szent Anna templomban új, nyugat-európai egyházzenei arculat alakul, a templom országos hírű orgonája az ott szolgáló 7 orgonista munkája révén valóban liturgikus hangszer szerepét tölti be. Három hivatásos énekesekből álló énekegyüttes zenei vezetőjeként olyan zenei irányokat követ, mely a legnagyobb hiányosságokat mutatja a magyar egyházzenei életben. A liturgiában elsősorban a reneszánsz örökség-, a klasszika- és a romantika- hagyományainak ápolásán túl kiemelt szerepet kapnak a kortárs kompozíciók. A Szent Anna templom kortárs orgonazenéjével, az improvizáció jelenlétével karöltve élen próbál járni a legmodernebb zenei törekvésekben.

2007 óta élete összefonódik Franciaországgal, mely során kapcsolatba kerül párizsi orgonaművészekkel, a Notre-Dame orgonistáival. Szellemiségükkel, munkájukkal felismeri hazánk elmúlt évtizedeinek zenei és kulturális hiányosságait. Improvizációs képességének fejlesztésében a párizsi tanárok, kollégák állnak segítségére és így hamar elsajátítja és magáévá teszi a francia zenék sokarcú nyelvezetét.

2011 és 2015 között a bécsi zeneakadémia orgonaszakán folytat tanulmányokat Martin Haselböck tanítványként. Karnagyi diplomáját 2007-ben Párkai István növendékeként, orgonaművészi diplomáját 2019-ben szerezte a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Fassang László, és Ruppert István növendékekénet.  Orgonatervezőként és orgonaépítések művészeti vezetőjeként számos orgona megalkotásában és felújításában vesz részt. Előadások, kurzusok rendszeres szereplője, zenepedagógus, konzervatóriumi tanárként képviseli a nyugat-európai zeneoktatási módszereket hazánkban, akár az elméleti, akár hangszeres oktatásban.

2007-től 2019-ig a budapesti Szent István Király Konzervatórium, 2019-től a Bartók Konzervatórium tanára.