Νίκος Αβούρης

Σύντομο βιογραφικό - Ιούνιος 2021

Γεννημένος στη Ζάκυνθο, διπλωματούχος του ΕΜΠ, Σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, (1979), σπουδές στην Επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού με Μάστερ (1980) και Διδακτορικό δίπλωμα (1983) από το Πανεπιστήμιο του Manchester, αντικείμενο έρευνας Interactive reliability analysis of electrical systems. Πριν το Πανεπιστήμιο Πατρών στο οποίο εντάχθηκα το 1993, εργάστηκα ως ερευνητής στο University of Manchester Institute of Science of Technology (UMIST, 1983-84), ως επικ. καθηγητής πληροφορικής στο ΤΕΙ Αθήνας (1984-85) , ως senior researcher στο Joint Research Center JRC of European Commission, Ispra, Italy (1986-1992), ως μηχανικός στην ΔΕΗ (1992-1993).

έρευνα

Το αντικείμενο της ερευνητικής περιοχής μου είναι αυτό της Τεχνολογίας Λογισμικού με έμφαση στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή. Ήδη από την εποχή της διδακτορικής μου έρευνας στην περιοχή των διαδραστικών συστημάτων, εστίασα στην αλληλεπίδραση του χρήστη με το υπολογιστικό σύστημα. Από τα πρώτα χρόνια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ίδρυσα την ερευνητική ομάδα Human-computer interaction group, η οποία θεσμοθετήθηκε ως "Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνολογιών" (Interactive Technologies Lab), το 2015. Στο πλαίσιο της ερευνητικής αυτής ομάδας, αναπτύχθηκε δραστηριότητα στην περιοχή, που οδήγησε σε πλήθος ερευνητικών αποτελεσμάτων, μεταξύ των άλλων έχουν ολοκληρωθεί 17 διδακτορικές διατριβές, έχουμε συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες μάθησης και αλληλεπίδρασης με τον πολιτισμό. Ενδεικτικό της εμβέλειας που είχε η δραστηριότητα στην ερευνητική αυτή περιοχή είναι ότι το βιβλίο "Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου-Υπολογιστή" (Αθήνα, εκδόσεις Δίαυλος, 2000) ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό σύγγραμμα στην Ελληνική γλώσσα στο αντικείμενο, και χρησιμοποιήθηκε για χρόνια ως το εισαγωγικό σύγγραμμα από όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια της χώρας. Είμαι ενεργό μέλος μέχρι σήμερα της κοινότητας που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή αυτή, και έχει μέλη πολλούς άξιους νέους συναδέλφους, μάλιστα οργανώνουμε φέτος το Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή CHI Greece 2021.

διδασκαλία

Η διδασκαλία και η υποστήριξή της με σύγχρονα μέσα, αποτελεί αντικείμενο, έρευνας αλλά και πρακτικής και προσωπικού πειραματισμού. Έχω σχεδιάσει δεκάδες μαθήματα στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ έχω ακόμη διδάξει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Αθηνών, και ως προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Valladolid, Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra, Πανεπιστήμιο NTNU, κλπ.

Τα πιο πρόσφατα από τα μαθήματα που έχω σχεδιάσει και αναπτύξει, τα περισσότερα σε συνεργασία με πολλούς συναδέλφους στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Τεχνολογίας Υπολογιστών, περιλαμβάνουν: Εισαγωγή στους Υπολογιστές με τη Γλώσσα Python, Βάσεις δεδομένων, Διαδραστικές Τεχνολογίες, Προγραμματισμός Διαδικτύου, ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο πρόσφατα μαθήματα περιλαμβάνουν Interactive technologies, Design of Location-based applications, Design to web applications, Front-end web programming.

μεταπτυχιακό πρόγραμμα HCI Master

Σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής και με τη συμμετοχή συναδέλφων από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, ιδρύσαμε το 2018 το νέο αγγλόφωνο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Master in Human-Computer Interaction. Το πρόγραμμα που δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το 2019, οργανώνεται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και το Τμήμα Μηχανικών ΗΥ και Πληροφορικής, ενώ συμμετέχουν συνάδελφοι από το Τμήμα Μηχανολόγων, το ΕΜΠ, κλπ.

συμμετοχή στη διοίκηση

Έχω υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Την περίοδο 2013-2014 ήμουνα πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών και Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ την περίοδο 2007-2014 ήμουν μέλος του επταμελούς οργάνου διοίκησης της Επιτροπής Ερευνών. Από το 2014 μέχρι σήμερα είμαι πρόεδρος της Εφορείας της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου. Είμαι και έχω διατελέσει μέλος πολλών επιτροπών, μεταξύ των άλλων της Επιτροπής που γνωμοδοτεί στη Σύγκλητο για θέματα διδασκαλίας και εξετάσεων στην περίοδο της Πανδημίας Covid-19.

Κατά την περίοδο 2012-2015 ορίστηκα επιστημονικός υπεύθυνος και συντόνισα τη δράση ανάπτυξης ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, που ενέπλεξε εκατοντάδες μέλη της κοινότητάς μας, αναπτύχθηκαν πάνω από 300 ανοικτά μαθήματα, πολλά από τα οποία είναι ακόμη διαθέσιμα και εξυπηρετούν όχι μόνο τους φοιτητές μας αλλά και το ευρύτερο κοινό, βοηθώντας την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου μας.

Κατά την περίοδο 2013-2020 ήμουνα υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού του Πανεπιστημίου Πατρών @UP.

υποψηφιότητα για κοσμητεία 2021-2024

Καταθέτω υποψηφιότητα για την θέση του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου μας για την περίοδο 2021-24. Είναι μια θέση ευθύνης με ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο, αφού ο Κοσμήτορας συντονίζει τα επτά τμήματα της εμβληματικής αυτής Σχολής για το Πανεπιστήμιο μας. Η Πολυτεχνική Σχολή είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, που συμβάλει περισσότερο από κάθε άλλη στην έρευνα και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου, ενώ περιλαμβάνει τμήματα που έχουν πολύ υψηλή θέση στις διεθνείς κατατάξεις.

Η συγκυρία για τη Σχολή μας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού η μακροχρόνια οικονομική κρίση που επιτάθηκε με την πανδημία, η απώλεια των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και η νέα κατάσταση που προέκυψε μετά την συγχώνευση με το πρώην-ΤΕΙ και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου που αφορά και τη Σχολή μας, είναι κρίσιμα θέματα που η Σχολή θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

Οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει πιστεύω να συνδυαστούν με βήματα προόδου που αφορούν τις συνεργασίες και συντονισμό των τμημάτων της Σχολής μας στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και αυξημένη εξωστρέφεια. Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε, επεκτείνοντας το σημαντικό έργο του νυν κοσμήτορα της Σχολής μας, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συμμετοχής της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας των προβλημάτων της εποχής μας, και ο ιδιαίτερος ρόλος που παίζουν οι τεχνολογίες στις σύγχρονες κοινωνίες, κάνουν το ρόλο του συντονιστή μιας ακαδημαϊκής μονάδας όπως η Πολυτεχνική Σχολή πιο κρίσιμο.

Άξονες στους οποίους μπορούμε να στοχεύσουμε κατά την επόμενη τριετία περιλαμβάνουν:

  • Σε συντονισμό με άλλες Πολυτεχνικές σχολές και Πολυτεχνία της χώρας, η αναζήτηση πόρων, όπως ήταν στο παρελθόν οι επιχορηγήσεις ΤΣΜΕΔΕ, για υποστήριξη και ανάπτυξη της εργαστηριακής εκπαίδευσης των νέων μηχανικών.

  • Συντονισμό της ακαδημαϊκής ανάπτυξης των τμημάτων της σχολής, θέσπιση κοινού πλαισίου κανόνων, ιδιαίτερα στα δύο τελευταία έτη και στη διπλωματική εργασία, που θα έχει ως συνέπεια τη δυνατότητα διάθεσης μαθημάτων επιλογής σε φοιτητές διαφορετικών τμημάτων, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι σήμερα.

  • Συντονισμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης της σχολής, υποστήριξη της δημοσιότητας τους, δημιουργία πυρήνα κοινών μαθημάτων εισαγωγής στον μεταπτυχιακό κύκλο, μεγαλύτερες ευκαιρίες κινητικότητας των μεταπτυχιακών φοιτητών και οικονομία κλίμακας σε εκπαιδευτικές ερευνητικές υποδομές.

  • Ανάδειξη καλών πρακτικών και καινοτομίας στη διδασκαλία και έρευνα, ιδιαίτερα της εργαστηριακής εκπαίδευσης, μεγαλύτερη σύνδεση με τη βιομηχανία, συνδυασμένη υποστήριξη του θεσμού της πρακτικής άσκησης που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σχολή μας.

  • Ανάπτυξη συνεργασιών με Πολυτεχνεία στη χώρα και στο εξωτερικό. Ανάπτυξη και ενίσχυση μνημονίων συνεργασίας και προγραμμάτων κινητικότητας, κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή.

  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο για ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, που μπορεί να επιτρέψει συνεργασίες μέσα στη σχολή μεταξύ τμημάτων και συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια.


Είμαι στη διάθεση όλων των συναδέλφων για συζήτηση και ανάπτυξη των ιδεών αυτών, ώστε μαζί να χαράξουμε μια πορεία ανάπτυξης της σχολής, συμβάλλοντας στην πρόοδο του Πανεπιστημίου μας και των σπουδαστών μας.


περισσότερα...