STATUTUL

Asociaţiei de proprietari bloc F6


CAPITOLUL I

Denumirea, forma juridică, obiectul de activitate, sediul,

durata şi membrii asociaţiei de proprietari

Art.1 - Denumirea asociaţiei de proprietari este „Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2”

Art.2 – Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 este persoană juridică română de drept privat, non-profit (fără scopuri patrimoniale), non-guvernamentală, apolitică constituită în baza prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002.

(2) Asociaţia de proprietari îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu prezentul statut. Asociaţia de proprietari are ştampilă proprie.

Obiectul de activitate

Art.3 - Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 are ca obiect de activitate:

a) asigurarea condiţiilor de funcţionare normală atât a locuinţelor (apartamentelor) şi spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, denumite în continuare spaţii, aflate în proprietate exclusivă, cât şi a spaţiilor construcţiilor şi instalaţiilor, aflate în proprietate comună indivizibilă, aferentă condominiului;

b) creşterea gradului de confort şi siguranţă al proprietarilor şi membrilor de familie ai acestora care locuiesc în cadrul asociaţiei;

c) cointeresarea proprietarilor în administrarea clădirii;

d) creşterea calităţii serviciilor către proprietarii clădirii;

e) asigurarea unui climat optim de convieţuire socială, apărarea bunurilor asociaţiei şi gospodărirea eficientă a spaţiilor şi dotărilor patrimoniale.

(2) În scopul realizării obiectului său de activitate asociaţia de proprietari are următoarele atribuţii principale:

a) încheie contracte cu furnizorii de produse şi de servicii şi îşi asumă obligaţii în nume propriu şi în numele proprietarilor;

b) angajează şi, după caz, suspendă din funcţie administratorul proprietăţii comune indivize şi personalul necesar bunei gospodăriri a acestei proprietăţi;

c) reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea proprietăţii comune;

d) adoptă şi amendează bugetul de venituri şi cheltuieli, precum şi fondul de rulment; asigură calcularea şi încasarea cotelor obişnuite şi speciale pentru cheltuieli comune de la proprietari; impune penalizări pentru întârzierea la plata cotelor de întreţinere;

e) adoptă sau amendează decizii, reguli sau regulamente;

f) iniţiază şi apără în procese, în nume propriu şi/sau al asociaţilor, interesele comune legate de clădire;

g) exercită şi alte atribuţii care i-au fost conferite prin acordul de asociere sau prin votul asociaţilor;

h) urmărirea comportării în timp a construcţiei, pe toată durat de existenţă a acesteia.

(3) Pentru furnizarea unor servicii necesare realizării obiectului său de activitate asociaţia de proprietari poate angaja persoane fizice sau juridice specializate, din cadrul asociaţiei şi/sau din afara acesteia. Personalul necesar bunei gospodăriri a proprietăţii comune din clădire poate fi angajat prin contract individual de muncă sau prin convenţie civilă de prestări de servicii, conform celor ce se stabilesc prin negociere.

Art.4 - Sediul asociaţiei este în ROMÂNIA, BUCUREŞTI, str. Dreptăţii, nr. 28, blocul F6, scara 2, sectorul 6.

Art.5 - Durata Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 este nelimitată.

Art.6 - Membrii Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 sunt toţi proprietarii, persoane fizice sau juridice, deţinători ai uneia sau mai multor locuinţe ori spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din condominiu, care au semnat acordul de asociere, prezentaţi în anexă.

(2) Înscrierea ulterioară în Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , a proprietarilor care nu au fost prezenţi la Adunarea generală de constituire sau care iniţial au refuzat, se face la cererea scrisă a acestora, cu aprobarea Comitetului de conducere, fără alte formalităţi.

(3) Calitatea de membru al Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 se pierde prin anularea dreptului de proprietate a unui spaţiu locativ (vânzare, înstrăinare, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile), dată la care se modifică titularul actului de proprietate şi/sau a titlului de proprietate. Noul proprietar va semna acordul de asociere la data respectivă.

(4) Calitatea de membru al Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 se dobândeşte prin luarea în posesie a unei unităţi de proprietate din cadrul asociaţiei, prin act de vânzare-cumpărare sau ca urmare a unui act juridic valabil (succesiune, partaj, etc.)

(5) În cazul persoanelor juridice statutul, acordul de asociere şi actul de constituire al Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 va fi semnat şi parafat de către reprezentantul legal sau de către proprietarul societăţii.

CAPITOLUL II

Patrimoniul asociaţiei de proprietari

Art.7 - Patrimoniul Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 este format din:

a) mijloace băneşti, care pot fi majorate sau reduse în urma deciziei adunării generale a asociaţiei de proprietari, cu respectarea prevederilor legale. Majorarea acestor fonduri se poate face numai prin vărsarea de lichidităţi;

b) mijloace materiale: scule, dispozitive, utilaje şi mijloace fixe necesare în administrarea proprietăţii comune.

(2) La data constituirii se va prelua parţial, pe baza unui proces-verbal de predare-primire patrimoniul Asociaţiei de locatari desfiinţate. Procesul-verbal va fi semnat de către preşedintele Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 şi de către reprezentantul asociaţiei de locatari desfiinţate.

(3) Mijloacele băneşti ale Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 sunt alcătuite din fondurile constituite la înfiinţarea asociaţiei, din sumele prevăzute şi încasate conform listelor lunare de plată a cotelor de contribuţie a proprietarilor la cheltuielile asociaţiei, care reprezintă contravaloarea facturilor sau actelor de plată, precum şi din alte venituri ale asociaţiei. Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 are unul sau mai multe conturi la unitatea bancară sau la filiala C.E.C. stabilită de comitetul executiv al acesteia.

(4) Fondul de rulment se constituie pe baza hotărârii adunării generale a Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 . Necesitatea constituirii acestuia este determinată de modul de întocmire a listei lunare de plată, termenul de plată a cotelor de contribuţie şi sistemul de penalizări al asociaţiei de proprietari şi al furnizorilor de servicii.

(5) Fondul de rulment se calculează pentru fiecare proprietar în funcţie de numărul de persoane înregistrate în cartea de imobil şi de cota-parte de proprietate indiviză din proprietatea comună, după natura serviciului facturat (modul de repartizare a consumurilor aferente facturilor).

(6) Valoarea fondului de rulment trebuie să fie egală cu suma corespunzătoare acoperirii cheltuielilor lunare, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, dintr-un an calendaristic.

(7) În condiţii de instabilitate economică, fondul de rulment se actualizează periodic prin depunerea de către fiecare proprietar a unei sume reprezentând diferenţa dintre valoarea existentă şi cea necesară acoperirii cheltuielilor lunare ale asociaţiei de proprietari, corespunzătoare fiecărui proprietar.

(8) Fiecare proprietar va beneficia de propriul fond de rulment pentru acoperirea cheltuielilor curente.

(9) Fondul de rulment constituit se utilizează numai pentru plata facturilor curente, aferente consumurilor lunii anterioare. După plata facturilor curente fondul de rulment se reîntregeşte lunar prin încasarea cotelor de contribuţie afişate pe lista de plată a lunii în curs, având ca referinţă de calcul aceste facturi curente, corespunzătoare consumurilor lunii anterioare.

(10) În perioadele în care valoarea fondului de rulment este mai mare decât volumul cheltuielilor, diferenţa devine depozit bancar purtător de dobândă.

(11) Fondul de rulment se încasează distinct faţă de cota de contribuţie lunară.

(12) Fondul de rulment se restituie în întregime respectivului proprietar, în momentul pierderii calităţii de membru al asociaţiei de proprietari, urmând ca viitorul proprietar, membru al asociaţiei, să achite fondul de rulment, corespunzător cheltuielilor aferente lui.

(13) Fondul de reparaţii se constituie până la limita maximă aprobată de adunarea generală a asociaţiei de proprietari la stabilirea bugetului de venituri şi cheltuieli anual, în funcţie de necesităţile stabilite de comitetul executiv, prin contribuţia lunară a membrilor, proporţional cu cota-parte din proprietatea comună.

(14) După efectuarea reparaţiilor, fondul de reparaţii se reîntregeşte lunar prin contribuţia fiecărui proprietar, iar sumele rămase necheltuite fie se restituie proprietarilor, fie se constituie într-un depozit bancar, urmând a fi incluse în bugetul anual următor, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.

(15) În momentul pierderii calităţii de membru al asociaţiei de proprietari, fondul de reparaţii nu se restituie, urmând a fi alimentat în continuare de viitorul proprietar.

(16) Fondurile special constituite şi alte fonduri au acelaşi regim ca şi fondul de reparaţii.

(17) Mijloacele materiale se compun din: mobilier, unelte, utilaje, materiale pentru curăţenie şi iluminat, consumabile necesare desfăşurării activităţilor în cadrul asociaţiei de proprietari şi altele asemenea.

(18) Elementele mobile ale proprietăţii comune ale proprietarilor, prevăzute în acordul de asociere, fac parte din patrimoniul asociaţiei.

(19) Mijloacele materiale se dobândesc prin cumpărare sau prin donaţie. Sumele necesare pentru cumpărarea mijloacelor materiale, altele decât cele care sunt cuprinse în cheltuielile administrative, se obţin prin contribuţia proprietarilor, proporţional cu cota-parte din proprietatea comună, şi se restituie sau se depozitează, în măsura în care nu au fost cheltuite, conform hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.

Art.8 - Patrimoniul asociaţiei de proprietari poate proveni şi din donaţii şi sponsorizări, subvenţii, finanţări, scutiri de obligaţii financiare, împrumuturi şi credite, fonduri obţinute potrivit legii în cadrul acţiunilor proprii de profil.

(2) Apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, cumpărate de Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , vor face parte din patrimoniul asociaţiei.

Art.9 - Gestionarea patrimoniului, precum şi activitatea financiar-contabilă se exercită de membri comisiei de cenzori sau alţi membri ai asociaţiei de proprietari, cu cunoştinţe de specialitate şi experienţă în domeniile economic, financiar şi juridic, sau de persoane fizice sau juridice, asociaţii ori agenţi economici specializaţi.

(2) Controlul gestiunii patrimoniului, precum şi al activităţii financiar-contabile se exercită printr-o formă adoptată de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari.

Art.10 - Patrimoniul Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale asociaţilor, decât numai în cazul donaţiilor prevăzute cu clauze speciale şi aprobate de Adunarea generală a Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2.

CAPITOLUL III

Structura organizatorică şi modul de funcţionare al asociaţiei

Art. 11 – Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 este condusă de ADUNAREA GENERALĂ, care reprezintă autoritatea cea mai înaltă a asociaţiei. După prima întrunire organizatorică adunarea generală se întruneşte cel puţin o dată în fiecare an calendaristic.

(2) Întrunirea adunării generale va fi anunţată în scris prin afişare la loc vizibil, cu cel puţin 10 zile înainte de data convocării.

(3) Pentru ca hotărârile adunării generale să fie valabile, este necesară prezenţa majorităţii membrilor asociaţi, personal sau prin reprezentant.

(4) În cazul în care cvorumul nu este întrunit, adunarea generală va fi convocată la o dată ulterioară. La adunarea reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei au fost convocaţi, proprietarii prezenţi pot hotărî, cu majoritate de voturi, asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi, indiferent de cvorum.

(5) Hotărârile adunării generale vor fi luate cu majoritate de voturi (cu cel puţin jumătate plus unu din voturile proprietarilor prezenţi la adunarea generală).

(6) Hotărârile adunării generale privind modificarea statutului sau dizolvarea asociaţiei de proprietari ori perceperea unei sume speciale destinate achitării cheltuielilor comune neprevăzute în buget, dar necesare, se adoptă cu votul a două treimi din numărul membrilor asociaţiei de proprietari.

(7) Votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună. Proprietarul poate fi reprezentat de un membru al familiei sau de un alt reprezentant care are o împuternicire semnată de proprietarul în numele căruia votează. Un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta cel mult încă un membru absent, prin împuternicire scrisă. În cazul egalităţii de voturi, votul preşedintelui este decisiv.

(8) Hotărârile Adunării generale sunt executorii, inclusiv pentru proprietarii din clădire care nu sunt membri ai Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2. Dacă o decizie a asociaţiei de proprietari este contrară legii sau acordului de asociere ori este de natură să producă daune considerabile intereselor unei minorităţi a proprietarilor, orice proprietar poate iniţia acţiune în justiţie împotriva respectivei decizii, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia. Acţiunea în justiţie nu trebuie să întrerupă aplicarea deciziei decât atunci când instanţa hotărăşte suspendarea aplicării deciziei respective.

(9) Adunarea generală are următoarele atribuţii principale:

a) aprobă Darea de seamă anuală asupra activităţii comitetului executiv al asociaţiei de proprietari, raportul comisiei de cenzori şi raportul exerciţiului bugetar, acordând anual descărcare de gestiune comitetului executiv şi celui care exercită administrarea condominiului, în măsura în care cei în cauză nu se fac vinovaţi de lipsuri în gestiune sau de alte fapte care implică răspunderi materiale ori penale; adoptă şi amendează bugetele de venituri şi cheltuieli, precum şi fondul de rulment, dacă acesta se constituie; validează rectificări ale bugetului de venituri şi cheltuieli;

b) adoptă sau amendează deciziile, regulile şi regulamentele asociaţiei de proprietari;

c) hotărăşte cu majoritate de voturi din numărul membrilor prezenţi asupra necesităţii constituirii fondului de rulment, fondului de reparaţii şi a altor fonduri speciale, în condiţiile legii;

d) hotărăşte cu acordul a cel puţin două treimi din numărul membrilor asociaţi modificările ulterioare ale statutului asociaţiei de proprietari şi/sau ale acordului de asociere;

e) hotărăşte asupra: naturii şi volumului mijloacelor materiale şi băneşti necesare desfăşurării activităţii asociaţiei de proprietari; modului de folosire a mijloacelor băneşti, sumele până la care comitetul executiv poate angaja cheltuieli în numele asociaţiei de proprietari şi limita maximă sau cuantumul sumelor ce se pot reţine în casa proprie pentru efectuarea plăţilor curente (plafonul de casă);

f) hotărăşte modul de asigurare a administrării condominiului de către o persoană fizică sau juridică;

g) hotărăşte volumul serviciilor necesare a fi efectuate pentru buna funcţionare a condominiului;

h) hotărăşte asupra cuantumului salariilor, indemnizaţiilor şi premiilor pentru personalul angajat cu contract individual de muncă sau cu convenţie civilă de prestări de servicii, membri sau nemembri ai asociaţiei de proprietari, şi asupra valorii de contractare (procent, criterii şi altele asemenea), în cazul în care managementul clădirii este asigurat de persoane juridice; hotărăşte care dintre funcţiile din structura organizatorică a asociaţiei de proprietari pot fi salarizate;

i) hotărăşte asupra acordării unor drepturi băneşti membrilor asociaţiei de proprietari, aleşi sau nu în structura organizatorică a asociaţiei, care desfăşoară activităţi lucrative folositoare acesteia;

j) hotărăşte asupra duratei (nu mai mică de15 zile într-o lună calendaristică) celor care locuiesc temporar, veniţi în vizită, sau care prestează activităţi gospodăreşti în timpul zilei, precum şi asupra perioadei (nu mai mică de 15 zile într-o lună calendaristică)de la care proprietarii, respectiv chiriaşii, pot solicita, în scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoană;

k) la constituirea asociaţiei de proprietari, hotărăşte numărul membrilor comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori, precum şi durata mandatelor acestora;

l) alege, dintre membrii asociaţiei de proprietari, comitetul executiv al asociaţiei, validându-l dintre aceştia pe preşedinte;

m) alege, dintre membrii asociaţiei de proprietari, comisia de cenzori sau hotărăşte delegarea atribuţiilor comisiei de cenzori unor persoane fizice sau juridice, asociaţii ori agenţi economici specializaţi, pe bază de contract;

n) revocă, atunci când este cazul, oricare dintre membrii comitetului executiv sau ai comisiei de cenzori, alegând un succesor pentru ocuparea locului vacant, prin votul majorităţii simple a celor prezenţi;

o) hotărăşte termenul (cel mult 15 zile calendaristice) şi forma de plată a cotelor de contribuţie a membrilor asociaţiei de proprietari;

p) validează sistemul de penalizări stabilit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari; hotărăşte modul de folosire a sumelor încasate din penalizări de întârziere şi din dobânzile la sumele depuse în contul asociaţiei;

r) hotărăşte cu cel puţin 2/3 din voturile tuturor membrilor asociaţiei de proprietari asupra necesităţii angajării de credite bancare pentru îndeplinirea scopurilor asociaţiei de proprietari şi modul de garantare a acestora;

s) hotărăşte cu membrilor asociaţiei de proprietari asupra participării cu capital la constituirea de agenţi economici sau asupra oportunităţii cumpărării ori preluării în locaţie de gestiune a spaţiilor comerciale situate la parterul condominiului; de asemenea, decide, cu acelaşi număr de voturi, asupra cumpărării de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, din cadrul condominiului, de la persoane fizice sau juridice, membre ale asociaţiei de proprietari, în scopul eficientizării activităţii acesteia; hotărăşte destinaţia spaţiilor cumpărate sau preluate de asociaţia de proprietari;

t) hotărăşte cu votul tuturor membrilor asociaţiei de proprietari preluarea în administrare, concesiune sau închiriere a terenurilor aferente condominiului;

u) adoptă măsuri sau programe sociale privind ajutorarea familiilor nevoiaşe, membre ale asociaţiei de proprietari, pe perioade limitate; adoptă programe de instruire şi conştientizare a proprietarilor asupra importanţei folosirii raţionale a utilităţilor (apă, curent electric, gaze naturale şi altele asemenea);

v) hotărăşte schimbarea instalaţiilor comune precum: încălzirea centrală, centrale termice, rezervoarele cu apă şi alte dotări de amploare similară. De asemenea hotărăşte cu votul a două treimi dintre membrii asociaţiei de proprietari necesitatea instalării unei centrale termice proprii, a unui hidrofor pentru alimentarea cu apă rece şi a altor utilităţi de acest fel;

x) adoptă măsuri privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de deţinătorii de animale de casă din cadrul condominiului.

(10) Discuţiile şi hotărârile adunării generale se consemnează într-un registru de procese-verbale (numerotat, sigilat şi parafat), care se păstrează la preşedintele asociaţiei de proprietari la sediul asociaţiei; procesul-verbal se va semna de toţi membrii participanţi.

Art.12 - Autoritatea de a stabili direcţiile privind funcţionalitatea şi administrarea condominiului poate fi delegată de către Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 către COMITETUL EXECUTIV al acesteia.

(2) Comitetul executiv va acţiona în numele proprietarilor în ceea ce priveşte administrarea şi funcţionalitatea condominiului, cu excepţia atribuţiilor rezervate exclusiv acestora.

(3) Comitetul executiv se va întruni de cel puţin 4 ori pe an. Numărul membrilor ce formează comitetul executiv va fi stabilit de adunarea generală a Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2, dar va fi un număr impar şi nu mai mic de 3.

(4) Comitetul executiv va fi condus de un preşedinte care va fi desemnat în persoana celui care întruneşte cel mai mare număr de voturi la alegerea comitetului executiv.

(5) Comitetul executiv va alege vicepreşedintele şi secretarul, care sunt membri ai comitetului executiv.

(6) Preşedintele asociaţiei de proprietari va fi şi preşedintele comitetului executiv.

(7) Atribuţiile comitetului executiv sunt:

a) aduce la îndeplinire hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari, execută bugetul de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari şi întocmeşte proiectul bugetului pentru anul următor; prezintă dări de seamă asupra activităţii desfăşurate, precum şi propuneri de măsuri pentru îmbunătăţirea acesteia; în situaţii excepţionale, hotărăşte rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs, în prima adunare generală validându-se această rectificare; convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari în şedinţe extraordinare ori de câte ori este nevoie;

b) răspunde de îngrijirea, păstrarea în bune condiţii şi supravegherea utilităţilor condominiului, spaţiilor comune şi instalaţiilor; răspunde de activitatea curentă de administrare şi de întreţinere a clădirii; aprobă scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe şi declasarea obiectelor de inventar. Angajează şi eliberează din funcţie personalul necesar pentru întreţinerea şi funcţionarea clădirii, spaţiilor comune şi instalaţiilor. Angajarea personalului se face cu contract individual de muncă sau cu convenţie civilă de prestări de servicii, prin negociere;

c) analizează oferte şi negociază contracte, în cazul în care administrarea condominiului, parţial sau total, va fi asigurată de persoane juridice (societăţi comerciale, instituţii specializate, asociaţii); aprobă sistarea contractelor privind serviciile acestor persoane juridice;

d) avizează listele lunare de plată, răspunde de încasarea lunară a cotelor de contribuţie de la proprietari; emite somaţii către restanţierii care depăşesc termenul de plată; rezolvă contestaţiile proprietarilor cu privire la cuantumul cotelor de contribuţie în termen de 5 zile calendaristice de la depunerea acestora;

e) urmăreşte, în condiţiile legii, recuperarea pagubelor produse asociaţiei de proprietari; în cazul persoanelor angajate cu contract individual de muncă, sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispoziţiile Codului muncii; în cazul neidentificării persoanelor vinovate, dă dispoziţii de reparare din contul asociaţiei de proprietari, în condiţiile legii;

f) negociază contracte cu persoane fizice sau juridice, membre sau nemembre ale asociaţiei de proprietari, pentru închirierea ori întrebuinţarea unor elemente sau suprafeţe din proprietatea comună. Elementele proprietăţii comune sunt prevăzute în acordul de asociere;

g) propune adunării generale ca managementul de proprietate şi managementul financiar, inclusiv atribuţiile comisiei de cenzori, să fie preluate, pe bază de contract, de către persoane juridice;

h) hotărăşte necesitatea efectuării operaţiunilor de verificare şi control asupra modului de gestionare a bunurilor asociaţiei de proprietari;

i) înştiinţează proprietarii despre necesitatea efectuării reparaţiilor la părţile şi instalaţiile comune ale clădirii (pentru apartamentele sau spaţiile proprietate de stat înştiinţarea va fi făcută instituţiei care le are în administrare); avizează începerea, într-o ordine de priorităţi, a lucrărilor de reparaţii;

j) dă dispoziţii de realizare a unui sistem propriu de protejare a bunurilor asociaţiei de proprietari, de securitate a clădirii, a proprietăţii;

k) propune adunării generale crearea unor fonduri speciale necesare pentru buna funcţionare şi dezvoltare a clădirii, precum şi pentru crearea unei ambianţe plăcute pentru petrecerea timpului liber în cadrul condominiului de către proprietarii membri ai asociaţiei şi alte persoane; urmăreşte completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei;

l) împuterniceşte administratorul pentru a putea efectua verificări privind: situaţia reparaţiilor la instalaţiile proprietate comună, înlăturarea pierderilor de apă datorate instalaţiilor pe verticală sau pe orizontală defecte ori a altor pierderi în instalaţiile interioare, care determină creşterea nejustificată a cheltuielilor, citirea contoarelor individuale, acolo unde există, şi, dacă este cazul, în funcţie de prevederile contractuale cu furnizorii, asigurarea unei igiene corespunzătoare, sugerând, când este cazul, proprietarilor efectuarea de dezinsecţii, dezinfecţii, deratizări asupra proprietăţii individuale şi rezolvarea altor probleme;

m) participă la recepţia lucrărilor angajate de asociaţia de proprietari pentru reparaţii asupra proprietăţii comune, precum şi a altor lucrări;

n) stabileşte modul de calcul şi de încasare a fondului de rulment şi avizează actualizarea acestuia, când este cazul;

o) hotărăşte asupra managementului financiar al asociaţiei de proprietari (data afişării listei de plată, formatul şi caracteristicile listei de plată, locul şi programul de încasări şi altele asemenea), dacă acesta este asigurat de o persoană fizică; stabileşte şi supune validării adunării generale a asociaţiei de proprietari sistemul de penalizări pentru neplata cotelor lunare de contribuţie şi pentru pierderi datorate inexistenţei depozitelor bancare rezultate din exerciţiul financiar-contabil, ţinând cont de nivelul cel mai ridicat permis de legislaţie; hotărăşte condiţiile în care se efectuează introducerea la plată a persoanelor care locuiesc clandestin în bloc;

p) hotărăşte acţionarea în justiţie a proprietarilor vinovaţi de neplata cotelor lunare de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele neprevăzute, timp de mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit;

r) hotărăşte acţionarea în justiţie a celor ce se fac vinovaţi de încălcarea prevederilor contractuale pe care asociaţia de proprietari le-a angajat, în cazul în care nu se găsesc soluţii de rezolvare prin conciliere;

s) asigură condiţiile necesare securităţii şi igienei în procesul muncii, precum şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor, conform prevederilor legale;

t) supune aprobării adunării generale a asociaţiei de proprietari şi transmite hotărârea acesteia cu privire la transformarea suprafeţelor apartamentelor în spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă sau cu privire la modificarea destinaţiei suprafeţelor deja transformate, ţinând cont de respectarea de către solicitant a prevederilor statutului şi a legilor; anunţă furnizorii de servicii dacă în termenul prevăzut de statut proprietarii cu astfel de solicitări nu prezintă asociaţiei dosar cu copii de pe contractele individuale angajate cu aceştia. Dacă în urma acestor transformări activitatea ce urmează să se desfăşoare implică cheltuieli suplimentare pentru asociaţie, negociază şi încheie, anual, o convenţie cu proprietarul/proprietarii. Convenţia va cuprinde şi modul de defalcare a cheltuielilor de întreţinere pentru spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă.

u) hotărăşte societatea bancară la care Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 îşi va deschide unul sau mai multe conturi;

v) propune adunării generale a asociaţiei de proprietari măsuri şi soluţii cu privire la dezvoltarea condominiului şi eficientizarea activităţii asociaţiei de proprietari, modificări ale statutului, participări cu capital, cumpărări sau închirieri de spaţii, concesionări de terenuri, contractări de credite, asigurări şi altele asemenea, în condiţiile art. 11 alin. (9) lit. s);

z) răspunde tuturor întrebărilor şi solicitărilor venite de la proprietari; încurajează şi sprijină iniţiative personale ale membrilor asociaţiei de proprietari, în scopurile acesteia.

(8) Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , prin Comitetul executiv, poate suspenda din funcţie sau poate rezilia contractul individual de muncă ori convenţia civilă de prestări de servicii, încheiată cu oricine din rândul personalului angajat ori, după caz, poate rezilia contractele încheiate cu alte persoane fizice sau juridice, în condiţiile legii.

(9) Comitetul executiv lucrează valabil în prezenţa a jumătate plus unu din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri cu cel puţin două treimi din numărul membrilor prezenţi.

(10) Discuţiile şi hotărârile se consemnează în registrul de procese-verbale, care se păstrează la preşedinte, procesele-verbale semnându-se de toţi membrii comitetului executiv prezenţi.

Art.13 - Adunarea generală a asociaţiei de proprietari alege dintre membrii asociaţiei de proprietari o COMISIE DE CENZORI care va verifica situaţia financiară şi contabilă şi va consilia asociaţia în ceea ce priveşte problemele financiare şi statutare.

(2) Numărul membrilor comisiei de cenzori, care va fi impar, dar nu mai mic de 3, şi durata mandatului acestora se stabilesc la adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari.

(3) Membrii comisiei de cenzori nu pot face parte din comitetul executiv şi trebuie să aibă cunoştinţe în domeniile financiar, economic şi/sau juridic. Comisia de cenzori va alege dintre membrii săi un preşedinte.

(4) Mandatul membrilor comisiei de cenzori încetează înainte de expirarea duratei sale, prin revocare sau în cazul imposibilităţii de a-şi continua atribuţiile.

(5) Comisia de cenzori are următoarele atribuţii:

a) verifică îndeplinirea condiţiilor statutare privind prezenţa şi votul în adunările generale ale asociaţiei de proprietari;

b) verifică execuţia bugetară, propunerile pentru proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul următor şi propunerile pentru rectificarea bugetului pentru anul în curs;

c) efectuează controlul preventiv pentru plăţile cu numerar şi urmăreşte depunerile în contul curent al asociaţiei de proprietari ale numerarului ce depăşeşte plafonul de casă, în cazul în care managementul financiar al asociaţiei de proprietari este asigurat de o persoană fizică. Viza de control preventiv se acordă de un membru al comisiei de cenzori, în cazul în care asociaţia de proprietari nu are o persoană care îndeplineşte funcţia de contabil;

d) dacă managementul financiar este asigurat de o persoană fizică, verifică, cel puţin o dată pe semestru, gestiunea asociaţiei de proprietari, stabilirea şi încasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei, consemnând constatările într-un registru de procese-verbale, care se păstrează de preşedintele comisiei de cenzori sau de un alt membru stabilit de aceasta;

e) verifică dacă registrele asociaţiei de proprietari îndeplinesc condiţiile legale necesare desfăşurării corespunzătoare a managementului financiar;

f) întocmeşte, pe baza verificărilor efectuate, şi prezintă (o dată pe an) adunării generale a asociaţiei de proprietari rapoarte asupra activităţii sale şi asupra gestiunii asociaţiei de proprietari, propunând anual descărcarea de gestiune a comitetului executiv şi a celui care asigură managementul condominiului;

g) propune spre aprobare adunării generale a asociaţiei de proprietari sau, după caz, comitetului executiv programe, proiecte de programe cu măsuri necesare desfăşurării managementului financiar; propune recuperarea, în condiţiile legii, a pagubelor produse de personalul ce deserveşte asociaţia de proprietari sau de membri ai acesteia. Recomandă comitetului executiv sesizarea instanţelor de urmărire penală, când constată săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-contabilă;

h) în cazul în care managementul financiar se hotărăşte a fi asigurat de persoane juridice, comisia de cenzori, prin preşedinte sau membri delegaţi, participă la negocierea contractelor respective, stabilind şi modalităţile de exercitare a acestuia.

i) verifică şi validează documentele şi angajamentele de plată; verifică lunar situaţia încasărilor şi plăţilor care va fi semnată de toţi membrii comisiei.

(6) Adunarea generală a asociaţiei de proprietari poate hotărî transferarea atribuţiilor comisiei de cenzori unor persoane fizice sau juridice, asociaţii sau agenţi economici specializaţi, pe bază de contract.

Art.14 - Conducătorul executiv al asociaţiei de proprietari este PREŞEDINTELE. Preşedintele este înlocuit de vicepreşedinte (al doilea după numărul voturilor primite în adunarea generală în care a fost ales preşedintele care este înlocuit), care îi va îndeplini atribuţiile, în cazul absenţei acestuia sau când se află în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile.

(2) Preşedintele Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 (este şi preşedinte al Comitetului Executiv) are următoarele atribuţii:

a) verifică respectarea şi îndeplinirea hotărârilor adoptate de adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi de comitetul executiv, controlează persoanele care deservesc asociaţia de proprietari şi propune soluţii corespunzătoare pentru îndeplinirea sarcinilor acestora; în cazul în care administrarea condominiului este asigurată de persoane juridice, supraveghează stricta respectare a clauzelor contractuale;

b) reprezintă asociaţia de proprietari în încheierea şi derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele asociaţiei; reprezintă asociaţia de proprietari împotriva unor terţi, inclusiv în acţiunile judecătoreşti iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar, membru al asociaţiei, care nu şi-a îndeplinit obligaţiile statutare faţă de asociaţie, sau în procesele iniţiate de unul dintre proprietari, care contestă o decizie a asociaţiei;

c) avizează ordinea de priorităţi şi planul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii ale părţilor şi instalaţiilor comune ale condominiului;

d) are drept de semnătură asupra conturilor asociaţiei de proprietari;

e) primeşte cererile şi reclamaţiile de la proprietari şi sesizările administratorului, pe care le supune dezbaterii comitetului executiv;

f) convoacă comitetul executiv trimestrial sau ori de câte ori este nevoie;

g) întocmeşte ordinea de zi a şedinţei comitetului executiv şi conduce lucrările acesteia;

h) eliberează adeverinţele necesare proprietarilor care îşi înstrăinează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, din care să rezulte dacă aceştia şi-au achitat sau nu au achitat la zi cheltuielile care le revin în cadrul asociaţiei de proprietari;

i) semnează deciziile de imputare, precum şi orice alte acte (cereri, acţiuni de chemare în judecată, sesizări, reclamaţii şi altele asemenea) emise de comitetul executiv; semnează contractele individuale de muncă sau convenţiile civile de prestări de servicii cu personalul angajat, precum şi orice alte contracte încheiate de asociaţia de proprietari cu persoane fizice sau juridice;

j) păstrează şi foloseşte ştampila asociaţiei de proprietari. Cu aprobarea Comitetului Executiv o poate da spre folosinţă celui ce asigură managementul financiar;

k) împuterniceşte, cu acordul Comitetului Executiv, persoana care asigură managementul clădirii cu prima sau cea de a doua semnătură asupra conturilor asociaţiei;

l) răspunde în faţa Adunării Generale de rezolvarea problemelor litigioase ale Asociaţiei.

Art.15 - SECRETARUL COMITETULUI EXECUTIV va păstra şi va întocmi procesele-verbale ale şedinţelor comitetului executiv şi procesele-verbale ale tuturor adunărilor generale ale asociaţiei de proprietari.

(2) Secretarul comitetului executiv poate păstra registrele şi celelalte acte ale asociaţiei de proprietari, potrivit hotărârii comitetului executiv.

Art.16 - CONTABILUL ASOCIAŢIEI de proprietari răspunde de organizarea şi conducerea contabilităţii potrivit legii. În cazul în care se optează pentru conducerea contabilităţii în partidă simplă administratorul poate cumula şi funcţia de contabil.

Art.17 - CASIERUL ASOCIAŢIEI de proprietari răspunde de efectuarea de încasări şi plăţi în numerar, cu respectarea prevederilor Regulamentului operaţiunilor de casă. Administratorul poate cumula şi funcţia de casier.

CAPITOLUL IV

Managementul asociaţiei de proprietari

Art.18 - Prin managementul Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , managementul condominiului sau administrarea condominiului se înţelege managementul de proprietate (administrarea propriu-zisă a condominiului, a instalaţiilor şi a tuturor elementelor proprietăţii comune, funcţionarea centralelor termice aflate în proprietatea sau în administrarea asociaţiei de proprietari) şi managementul financiar (contabilitate şi casierie).

(2) Activitatea de management al condominiului se asigură fie de persoane fizice angajate cu contracte individuale de muncă sau convenţii civile de prestări de servicii, fie de persoane juridice, prin contracte de administrare, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari.

Art.19 - ADMINISTRATORUL, persoană fizică, poate fi desemnat dintre membrii asociaţiei de proprietari sau dintre alte persoane cu cunoştinţe profesionale ori cu experienţa necesară în domeniu.

(2) Administratorul, persoană fizică, poate fi angajat şi pe funcţia de contabil, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute în statut şi în normele metodologice.

(3) Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 angajează administratorul şi contabilul, persoane fizice, pe bază de contract individual de muncă sau de convenţie civilă de prestări de servicii, care prevede drepturile şi obligaţiile fiecăreia dintre părţi, stabilite prin negociere.

(4) Pentru reparaţii şi pentru alte activităţi de întreţinere administratorul, ţinând cont de cost, timp de execuţie şi calitate, propune comitetului executiv, spre analiză şi aprobare, agenţi economici care satisfac cerinţele în vederea executării lucrărilor, conform legilor existente.

(5) Pentru asigurarea funcţionării centralelor termice (dacă acestea există) aparţinând Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 sau aflate în administrarea acesteia pot fi angajaţi fochişti şi alte persoane, prin contract individual de muncă sau prin convenţie civilă de prestări de servicii, sau poate fi delegat un agent economic specializat, persoană juridică.

(6) Încadrarea personalului cu contract individual de muncă se face cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.

(7) Durata şi valoarea contractului individual de muncă şi a convenţiei civile de prestări de servicii, sarcinile, drepturile şi obligaţiile se stabilesc prin negocieri între părţi, cu respectarea prevederilor legale.

(8) Administratorul, persoană fizică sau juridică, are următoarele atribuţii principale:

A. asigură managementul financiar al asociaţiei de proprietari prin:

a) gestiunea bunurilor şi fondurilor băneşti;

b) întocmirea listelor lunare de plată;

c) încasarea, în locuri specifice, a cotelor de contribuţie a proprietarilor la cheltuielile curente ale asociaţiei de proprietari;

d) efectuarea plăţilor şi încasărilor;

e) sesizarea comitetului executiv în vederea somării restanţierilor şi aplicarea procedurii de recuperare a restanţelor, cu penalizările aferente;

f) calcularea şi încasarea penalizărilor conform sistemului aprobat de adunarea generală a asociaţiei de proprietari;

g) actualizarea, dacă este cazul, cu avizul comitetului executiv, a fondului de rulment;

h) întocmirea şi păstrarea evidenţelor contabile şi a registrelor asociaţiei de proprietari, specifice managementului financiar;

i) prezentarea, la solicitarea comitetului executiv sau a comisiei de cenzori, a rapoartelor ori a documentelor necesare unor verificări financiar-contabile ale asociaţiei de proprietari;

j) verificarea sau avizarea, dacă este cazul, a indexului contoarelor de reţea aferente mai multor asociaţii de proprietari;

k) controlul facturării corecte a consumurilor în funcţie de indexul contoarelor de bloc sau al contoarelor individuale, dacă acestea există şi au fost montate în conformitate cu prevederile legale, şi în funcţie de normele metodologice de repartizare a consumurilor, acolo unde nu există contorizare la nivel de asociaţie de proprietari;

l) verificarea existenţei contractelor între persoanele juridice, membre ale asociaţiei de proprietari şi furnizorii de servicii (apă, gaze, energie electrică şi termică, salubrizare şi altele asemenea);

m) respectarea altor prevederi privind modul de exercitare a managementului financiar;

B. asigură managementul de proprietate al asociaţiei de proprietari prin:

a) urmărirea comportării în timp a construcţiei, pe toată durata contractului; întocmirea fişelor tehnice periodice cu privire la starea clădirii şi a instalaţiilor acesteia;

b) răspunderea faţă de funcţionalitatea şi integritatea elementelor proprietăţii comune, faţă de mijloacele materiale ale asociaţiei de proprietari şi de utilizarea în bune condiţii a acestora;

c) procurarea mijloacelor materiale necesare pentru întreţinerea şi reparaţiile curente ale elementelor proprietăţii comune; răspunderea asupra integrităţii acestora;

d) înştiinţarea comitetului executiv şi luarea măsurilor necesare pentru efectuarea la timp şi eficient a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii;

e) urmărirea realizării contractelor cu persoane fizice sau juridice pentru reparaţii, închirierea unor spaţii sau elemente din proprietatea comună, activităţi sociale şi alte tipuri de activităţi;

f) verificarea existenţei contractelor de închiriere între asociaţia de proprietari şi persoane fizice sau juridice care la data constituirii acesteia folosesc spaţii ori elemente din proprietatea comună. Dacă aceste contracte nu există, administratorul îi înştiinţează pe cei în cauză, punându-le în vedere ca în termen de 30 de zile lucrătoare să încheie contracte cu asociaţia de proprietari;

g) supravegherea execuţiei lucrărilor de reparaţii şi de întreţinere şi participarea la recepţia lor, consemnând finalizarea acestora; asigurarea efectuării de plăţi corespunzătoare stadiului lucrării;

h) controlul personalului angajat de asociaţia de proprietari pentru curăţenie, evacuarea gunoiului menajer şi alte activităţi, cu privire la îndeplinirea obligaţiilor contractuale şi, în caz de încălcare a acestora, sesizarea comitetului executiv;

i) efectuarea de verificări în vederea înlăturării defecţiunilor apărute la instalaţiile de folosinţă comună şi a eliminării pierderilor care determină creşterea nejustificată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari (scurgeri de apă şi altele asemenea). Dacă se constată defecţiuni la instalaţiile aparţinând proprietăţii individuale (apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă), se înştiinţează proprietarul respectiv asupra obligaţiei de a remedia aceste defecţiuni;

j) asigurarea cunoaşterii şi respectării regulilor de locuit în condominiu;

C. îndeplineşte orice alte obligaţii prevăzute de legislaţia în vigoare.

Art.20 - Anul fiscal al asociaţiei de proprietari va fi anul calendaristic.

(2) Înainte de începutul următorului an fiscal şi pentru fiecare an fiscal ce urmează comitetul executiv va pregăti şi va prezenta proprietarilor, în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, un buget de venituri şi cheltuieli anual, suficient pentru a acoperi cheltuielile anticipate ale asociaţiei.

(3) Bugetul anual de venituri şi cheltuieli se adoptă prin votul majorităţii simple a adunării generale a asociaţiei de proprietari.

(4) Toţi proprietarii trebuie să plătească în avans cota ce le revine din bugetul pentru cheltuielile comune - cheltuieli repartizate în funcţie de cota-parte de proprietate indiviză din proprietatea comună. Plata se face conform hotărârii luate în adunarea generală a asociaţiei de proprietari.

(5) Cota de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari reprezintă suma pe care fiecare proprietar trebuie să o plătească lunar.

(6) Cheltuielile lunare ale asociaţiei de proprietari sunt repartizate în cheltuieli de întreţinere şi cheltuieli comune.

(7) Cotele de contribuţie se calculează în baza facturilor emise de furnizorii de servicii, fondurilor aprobate în adunarea generală a asociaţiei de proprietari şi a normelor metodologice în domeniu.

(8) Cheltuielile de întreţinere (apă rece şi caldă; combustibil pentru prepararea apei calde; gaze naturale; energie electrică; iluminarea scării; instalaţii scară; salubritate; salarii pentru administrare, contabilitate, casierie şi curăţenie; materiale consumabile; pentru întreţinere; alte servicii ce deservesc proprietarii) se repartizează în funcţie de numărul de persoane care locuiesc în luna respectivă în condominiu.

(9) Pentru proprietarii care determină consumuri suplimentare (spălări de maşini, covoare şi altele asemenea) calculul cotei de contribuţie se face conform baremurilor stabilite prin legile sau actele normative existente.

(10) Cheltuielile comune (fonduri stabilite; cheltuieli administrative; întreţinerea interfonului; salarii pentru fochist, instalator, electrician, portar şi altele asemenea; prime; credite bancare; alte servicii către proprietatea comună) se calculează în funcţie de cota-parte indiviză din proprietatea comună.

(11) Facturile primite de asociaţia de proprietari de la furnizorii de servicii, care nu conţin index de consum, trebuie să respecte normele metodologice de repartizare a consumurilor, conform prevederilor legale.

(12) Stabilirea cotelor-părţi din veniturile asociaţiei de proprietari, care sunt venituri comune, se face proporţional cu cota-parte din proprietatea comună aferentă fiecărui proprietar.

(13) Pentru neplata cotelor de contribuţie prevăzute în lista de plată afişată lunar, inclusiv a celor neprevăzute, asociaţia de proprietari, prin sistemul de penalizări propriu, impune o penalizare oricărui proprietar care se face vinovat, după o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice de la termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma cotei de întreţinere lunare la care s-a aplicat.

(14) Urmărirea de către asociaţia de proprietari a sumelor datorate de proprietarii restanţieri se face în baza extrasului din ultima listă de plată. Cheltuielile efectuate în scopul recuperării datoriilor vor fi suportate de restanţierii în cauză.

(15) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari pentru sumele datorate de oricare proprietar poate fi pusă în aplicare prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă pentru acoperirea datoriilor.

CAPITOLUL V

Obligaţiile proprietarilor

Art.21 - Fiecare proprietar este obligat să îşi menţină proprietatea imobiliară (proprietatea individuală şi cota-parte de proprietate comună indiviză aferentă acesteia) în bună stare şi este răspunzător de daunele provocate din cauza neîndeplinirii acestei obligaţii.

Art.22 - Proprietarii de apartamente şi spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă sunt obligaţi să plătească cotele de întreţinere obişnuite sau speciale către asociaţia de proprietari, pentru a se putea acoperi toate cheltuielile comune ale clădirii.

Art.23 - PROPRIETARII din condominiu, indiferent dacă fac parte sau nu din asociaţia de proprietari, sunt OBLIGAŢI:

a) să plătească în avans cota ce le revine din bugetul de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari;

b) să anunţe, în scris, numele persoanelor care locuiesc temporar, venite în vizită, sau care prestează activităţi gospodăreşti în timpul zilei, de minimum 15 zile pe lună, conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit. c) din Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari;

c) să semnaleze în timp util orice problemă care apare la instalaţiile de folosinţă comună;

d) să respecte regulamentul intern al asociaţiei de proprietari cu privire la normele de convieţuire socială în cadrul condominiului, să anunţe comitetul executiv al asociaţiei de proprietari despre intenţia de a schimba destinaţia proprietăţii individuale, cerând acordul în scris, şi să prezinte, în copie, toate documentele necesare desfăşurării activităţilor propuse (contracte, avize şi altele asemenea), în termen de 30 de zile lucrătoare de la obţinerea acordului;

e) să nu schimbe aspectul proprietăţii comune fără acceptul scris al comitetului executiv al asociaţiei de proprietari;

f) să accepte accesul în spaţiul său, cu un preaviz de 15 zile, al unui reprezentant al asociaţiei de proprietari, atunci când este necesar să se repare sau să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai prin spaţiul respectiv. Reprezentantul asociaţiei de proprietari va fi însoţit de persoana care va repara defecţiunea şi de cel puţin un martor din cadrul asociaţiei de proprietari. Fac excepţie cazurile de maximă urgenţă, când nu este necesar nici un preaviz;

g) în condiţii de neparticipare la luarea deciziilor şi la desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiei de proprietari, să nu aducă prejudicii morale celorlalţi proprietari asociaţi sau celor care desfăşoară activităţi pentru asociaţie;

h) să încheie cu asociaţia de proprietari contracte de închiriere, pe care le negociază cu comitetul executiv, pentru elemente sau suprafeţe din proprietatea comună folosită în interes personal.

Art.24 - PROPRIETARII, MEMBRI AI ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI, AU URMĂTOARELE OBLIGAŢII:

a) să respecte statutul asociaţiei de proprietari;

b) să se supună hotărârilor adunării generale a asociaţiei de proprietari;

c) să participe la adunările generale ale asociaţiei de proprietari;

d) să respecte orice angajament făcut faţă de asociaţia de proprietari;

e) să nu aducă prejudicii materiale asociaţiei de proprietari;

f) să participe, atunci când este solicitat, la acţiuni deosebite, de maximă urgenţă, corespunzătoare scopurilor asociaţiei de proprietari;

g) să se conformeze obligaţiilor proprietarilor din condominiu, prevăzute la art. 23.

Art.25 - Dacă proprietarul unui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă sau orice altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau altei proprietăţi individuale, trebuie să realizeze reparaţiile necesare ori să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.

Art.26 - În cazul spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, respectiv al apartamentelor, cu mai mult de un proprietar, relaţiile de coproprietate dintre proprietari vor fi reglementate în conformitate cu prevederile Codului civil.

Art.27 - Zidurile dintre apartamentele alăturate, care nu fac parte din structura de rezistenţă a condominiului, pot fi reamplasate, prin acord între proprietarii apartamentelor sau spaţiilor respective şi cu înştiinţarea asociaţiei de proprietari, în condiţiile legii.

(2) Zidurile dintre apartamente şi proprietatea comună, care nu fac parte din structura de rezistenţă a condominiului, pot fi reamplasate numai prin amendarea acordului de asociere.

Art.28 - Dacă unul dintre proprietari împiedică, cu bună ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a condominiului, creând prejudicii celorlalţi proprietari, după caz, măsurile pentru folosirea normală a condominiului se vor hotărî pe cale judecătorească, la solicitarea asociaţiei de proprietari.

Art.29 - Fiecare proprietar, chiriaş sau ocupant al unui apartament ori spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă are obligaţia să se conformeze regulilor prezentului statut, precum şi regulilor, regulamentelor, hotărârilor şi rezoluţiilor adoptate legal de asociaţia de proprietari.

CAPITOLUL VI

Drepturile proprietarilor

Art.30 - Fiecare proprietar, indiferent dacă face parte sau nu din Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , are dreptul de a folosi proprietatea comună din condominiu în condiţiile stabilite de lege, de regulamente ale autorităţilor în drept, dar nici un proprietar nu poate folosi această proprietate astfel încât să lezeze drepturile sau interesele oricărui alt proprietar al acesteia, inclusiv cele stabilite prin prezentul statut.

Art.31 - Fiecare proprietar poate folosi, poate ipoteca sau poate înstrăina, în deplină libertate, proprietatea imobiliară pe care o deţine în cadrul condominiului.

Art.32 - Membrii asociaţiei de proprietari au şi următoarele drepturi:

a) să participe cu vot deliberativ la adunarea generală a asociaţiei de proprietari, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei. Pentru a beneficia de acest drept, persoana în cauză trebuie să posede capacitate juridică deplină. Minorii şi persoanele puse sub interdicţie nu pot fi aleşi în organele de conducere sau de control ale asociaţiei de proprietari;

b) să solicite şi să primească, ori de câte ori este necesar şi motivat, explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie afişat pe lista de plată şi să conteste, în scris, la comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei, cuantumul stabilit al acestei cote, iar în cazul în care contestaţia a fost respinsă, să se adreseze adunării generale; contestaţia nu suspendă plata contribuţiei, dar determină, în cazul aprobării, aplicarea unei proceduri de reglementare ulterioară, în cadrul comitetului executiv sau al adunării generale a asociaţiei de proprietari;

c) dacă o decizie a asociaţiei de proprietari este contrară statutului, acordului de asociere, legilor sau este de natură să producă daune considerabile unei minorităţi a proprietarilor, orice proprietar poate acţiona în justiţie valabilitatea respectivei decizii, în termen de 60 de zile de la adoptarea acesteia;

d) să solicite, în baza unei cereri către preşedintele asociaţiei de proprietari, diminuarea temporară a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei (reducerea cheltuielilor de întreţinere, dar nu şi a cheltuielilor comune), dacă lipsa din apartament este de cel puţin 15 zile calendaristice pe lună;

e) să pună întrebări şi să solicite explicaţii comitetului executiv, referitoare la activitatea asociaţiei de proprietari;

f) să beneficieze, când este cazul, de toate facilităţile rezultate în urma activităţilor desfăşurate de asociaţia de proprietari, în funcţie de cota-parte de proprietate şi de gradul de implicare;

g) să participe la activităţile lucrative ale asociaţiei, benevol, în funcţie de capacităţile profesionale;

h) să beneficieze de garanţii morale şi materiale, stabilite de adunarea generală a asociaţiei de proprietari, pentru iniţiative personale, finalizate, în folosul asociaţiei de proprietari;

i) să prezinte spre rezolvare probleme specifice asociaţiei de proprietari sau probleme deosebite, care nu au putut fi soluţionate pe cale obişnuită, şi să participe activ la acţiunea de soluţionare.

CAPITOLUL VII

Dizolvarea asociaţiei de proprietari

Art.33 - Asociaţia de proprietari se va dizolva în situaţia în care numărul proprietarilor condominiului scade sub 5 sau cu acordul tuturor proprietarilor ori al reprezentanţilor acestora, în condiţii de maximă urgenţă, când situaţia sau când starea condominiului o impune.

Art.34 - Asociaţia de proprietari se va putea dizolva şi în următoarele cazuri:

a) când scopul pentru care a fost legal înfiinţată nu se îndeplineşte;

b) prin hotărârea adunării generale a asociaţiei de proprietari, adoptată cu votul a cel puţin două treimi din numărul membrilor asociaţi.

Art.35 - În momentul dizolvării patrimoniul asociaţiei de proprietari, respectiv veniturile provenite din preluarea sau din lichidarea bunurilor asociaţiei, acesta va fi distribuit proprietarilor proporţional cu cotele-părţi din proprietatea comună sau, dacă este cazul, după cota de participare a proprietarilor la constituirea bunurilor asociaţiei.

Art.36 - Dizolvarea asociaţiei de proprietari va fi anunţată la judecătoria sau administraţia financiară unde aceasta a fost înregistrată.

CAPITOLUL VIII

Dispoziţii finale

Art.37 - Activitatea Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 se desfăşoară şi cu respectarea metodologiei de încheiere, de executare şi încetare a raporturilor de muncă, de conducere a evidenţei, de efectuare a operaţiunilor de disciplină financiară şi de casă, precum şi de verificare financiar-contabilă, stabilite de ministerele de resort şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

(2) Arhivarea documentelor şi a registrelor asociaţiei de proprietari se face conform prevederilor legale.

Art.38 - Dacă toţi proprietarii, membri ai Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , sunt abonaţi individuali, pe bază de contract, ai furnizorilor de servicii, asociaţia de proprietari este degrevată de atribuţiile avute până la data respectivă, cu referire la calculul şi încasarea cotelor de contribuţie, precum şi la plata facturilor aferente.

(2) Pe baza unui contract între furnizorii de servicii şi asociaţia de proprietari, cu aprobarea adunării generale a asociaţiei de proprietari, asociaţia poate presta servicii de intermediere, conform statutului şi legilor în vigoare.

Art.39 - Pentru obţinerea de venituri necesare desfăşurării activităţilor sale, asociaţia de proprietari poate desfăşura activităţi lucrative, în condiţiile legii.

Art.40 - Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor şi, respectiv, ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu sprijinul aparatului propriu al consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, vor organiza exercitarea controlului financiar-contabil şi gestionar asupra activităţii Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 , la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociaţiei de proprietari.

(2) În acest scop Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 este obligată să pună la dispoziţie autorităţilor prevăzute la alineatul precedent registrele, actele asociaţiei şi toate informaţiile considerate utile de acestea.

(3) În situaţia în care se constată fraude sau lipsuri în gestiune, vor fi sesizate organele de cercetare, iar comitetul executiv al asociaţiei de proprietari va fi îndrumat să folosească căile legale pentru recuperarea prejudiciului şi pentru a acţiona în justiţie împotriva celui care se face vinovat.

Art.41 - Organizarea şi conducerea contabilităţii asociaţiei de proprietari se face potrivit legii.

Art.42 – În cazul decesului unuia dintre asociaţi, activitatea asociaţiei de proprietari va putea continua cu succesorii testamentari sau legali, după caz.

Art.43 - Soluţionarea litigiilor dintre Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 şi terţe persoane fizice sau juridice române este de competenţa instanţelor judecătoreşti române.

(2) Litigiile Asociaţiei de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 cu persoane fizice sau juridice străine sunt de competenţa organelor judecătoreşti prevăzute în legislaţia română.

Art.44 - Pentru recuperarea banilor datoraţi şi a dobânzii aferente, Asociaţia de proprietari Dreptăţii, bloc F6, scara 2 îi va putea chema în justiţie pe proprietarii care nu îşi achită cotele de întreţinere datorate mai mult de 90 de zile.

(2) Executarea acestor hotărâri judecătoreşti se va face conform Codului de procedură civilă.

Art.45 - Prezentul statut a fost redactat în ......... exemplare.