כנס האסיף

כרם תש"ף


האסיף הוא פרויקט הסיום של מסיימי לימודי ההוראה בכרם. במסגרתו נדרשים הסטודנטים לשאול שאלה הקשורה לעולם החינוך שעלתה בעקבות לימודיהם ומעסיקה אותם מתוך המפגש עם בתי הספר ומערכת החינוך. על הסטודנטים לחקור את השאלה בעזרת הכלים שלמדו בכרם, להציג אותה באופן מורכב ולהציע לה תשובות ו\או פתרונות אפשריים.

הוספנו לוח תגובות לאסיפים: מציגי האסיפים ישמחו לקרוא את תגובותיכם כאן





9:00 טקס פתיחה חגיגי

פתיחה מוזיקלית עם מתן סרי ואביגיל הראל

דברי ברכה:

פרופ' יוסף פרוסט, נשיא מכללת דוד ילין

מר אלי ברקת, מנכ"ל כל ישראל חברים

ד"ר ענבר גלילי שכטר, מנהלת מכון כרם

אורן סלע, נציג המסיימים: "על סיומות בספרות"


מושב מס.1

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 9:30-10:30

מנחת המושב: לי אורלב מצטרפות: ד"ר מיקי הוניג וד"ר נגה בינג

"כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (משלי כז 19)

תקשורת מקרבת והגישה ההיקשרותית במהות העשייה החינוכית

יפעת כהן בן-שלוש

בעבודת האסיף אתמקד בתרומה האפשרית של גישת התקשורת המקרבת של ד"ר מרשל רוזנברג והגישה ההקשרותית של ד"ר גורדון נויפלד לעשייה החינוכית. שתי הגישות הללו נתפסות לעיתים כגישה אחת, או כשלוחותיה של גישה אחת, ולא כך הוא: שתיהן שמות במרכז את טיב מערכות היחסים וביסודן מבקשות להבין את הצורך העומד מאחורי ההתנהגות/ המילים, אך כל אחת מהן מתייחסת למערכות יחסים מזוויות שונות. תקשורת מקרבת, מקרבת בין המשתתפים באינטראקציה, מאפשרת הקשבה, התבוננות ואמפתיה. המטרה בתקשורת מקרבת היא להשתמש בכלים של הקשבה ואמפתיה במטרה לענות על הצרכים של המשתתפים בקשר.



לעבודה ולמלאכה

מקומה של עבודת כפיים בבית הספר


יפעת נחמן

עבודת כפיים ואומנות שימושית או בשמה הנוסף "מלאכת יד" היו בעבר חלק אינטגרלי מהלמידה של כלל התלמידים בבתי הספר. עם התפתחות המחשוב והתקשורת והכניסה אל המאה ה-21 נדחק מקומן של מיומנויות יסוד אלו ונזנח לחלוטין. תרמה לכך גם הביקורת על "החינוך המקצועי" וההעדפה המוחלטת שניתנה למסלולים העיוניים. אולם בכך אבד, לדעתי, חלק חיוני וחשוב בהתפתחותם של ילדים בכל הגילאים. לעבודה באדמה או במגע עם חומר, תפקיד חשוב ביותר בהתפתחות האישית של התלמיד. ההתנסות בעבודה "בידיים ממש" מפתחת בתלמיד יצירתיות, דיוק, יסודיות ואף אחריות ומחויבות עד להגעה לתוצר המוגמר. העמל וההשקעה הנלווית לעבודה מסוג זה הם מסוג הערכים הנרכשים רק בחוויה אישית ובשפה לא מילולית. להבנתנו, למידה מסוג זה מכינה את התלמיד לצדדים המעשיים של החיים ומיטיבה את הלמידה שלו גם במקצועות העיוניים.

מושב מס. 2

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיוון, 09:30-10:30

מנחה המושב: רחל וולפיש מצטרפים: ד"ר סיימון קוטנר וחוה שוורץ

בין מועצה אזורית ועיירה:

בימי קורונה ובשגרה

טל שטיינברג

בשנה זו אני צופה במקביל בשני בתי ספר באזור מגוריי- תיכון ותיק בירוחם, והתיכון החדש במועצה אזורית רמת נגב. המפגשים מעלים אצלי שאלות רבות לגבי סוג האוכלוסייה, המשאבים שיש לה, אופי והתנהגות התלמידים, התפיסה העצמית שלהם, יחסם אל האחר ועוד.

הימים הם ימי למידה מקוונת, ואני מבקשת להתבונן בהבדלים בין שני בתי הספר דרך ההתמודדות שלהם בתקופה הזו : מהי התפיסה של המורים והתלמידים את בית הספר בשעת 'חירום', ובתוך כך מה יחס התלמידים למערכת בית הספר ולמורים המלמדים בה.

במחקר הקטן שערכתי, דרך צפיות ושיח עם מורים ותלמידים, מצאתי שוני רב בין המקומות, שנובעים מהמאפיינים השונים של בתי הספר, יחד עם נקודות דמיון. באסיף אסקור את ההבדלים בין תפקוד בתי הספר הללו בזמן הקורונה, אציע סיבות לכך, ובנוסף אשתף במחשבות בנוגע למקומי שלי כמורה בעתיד באזור זה- היכן אני ואנחנו כמורים לעתיד היינו מעוניינים לחנך וללמד?

הוראה בעזרת סיפור


תומר אזולאי

הנושא שבחרתי לכתוב עליו הוא הוראה דרך סיפור. הגעתי לנושא דרך המחשבה העיקרית שמלווה אותי כמורה והיא איך לגרום לשיעור להיות בעל ערך משמעותי לתלמידים ואיך להעביר נושא מסוים בצורה שהתלמידים יהיו שותפים לתהליך הלמידה.

מאז ומעולם בני האדם אהבו לשמוע ולספר סיפורים, בין אם במערות, מסביב למדורה או בעיר, בבית הקפה או לפני השינה.

בתקופה האחרונה אנשי חינוך וחוקרים החלו לחקור ולחשוב על דרכי למידה אחרות ובתוכם חקרו וכתבו רבות על האיכויות של למידה דרך סיפור.

בטקסט זה אני התמקד באיכויות של הסיפור על פי רודולף שטיינר, כמו כן התמקד גם בשאלה איך לבחור סיפור שמעביר נושא מסוים ומייצר חוויה רגשית ובמקביל נוגע במהות של הנושא ומשמש כקרקע מבוססת להמשך למידה משמעותית.



מושב מס. 3

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 11:30-13:00

מנחה המושב: ד"ר דרור בונדי מצטרפת: רחל וולפיש


מחזיקים כיתה?

המשמעת בכיתה, והשפעתה על התלמידים,

המורים והלמידה

איתמר הראל

השנה החולפת היתה השנה הראשונה בה לימדתי באופן מלא במסגרת ההתמחות. כך גיליתי (מגוף ראשון וכן מהשיח בחדר המורים), שאחד האתגרים המשמעותיים עמם מורה נדרש להתמודד הוא המשמעת בכיתה, ואין כיתה אחת דומה לחברתה. בעיות משמעת אמנם מתחילות בתלמידים אשר מפרים אותה, אך השפעותיה מתרחבות לכלל התלמידים בכיתה, לחווית הלמידה בכיתה, וכמובן לדרך בה המורים חווים ומתייחסים אליה.

ואז במהלך חודש מרץ באה הקורונה ואיתה ההוראה מרחוק, והדינמיקה בכיתה השתנתה לחלוטין. ההוראה מרחוק לוותה בבונוס משמעותי – עם כל אבדן הקשר הישיר, פתאום נעלמו בעיות משמעת וההישגים הלימודיים השתפרו מאד. באסיף זה אסקור את השפעות בעיות המשמעת בכיתה על התלמידים, הלמידה ועל המורים, נדון בחלופות שונות לצמצום בעיה זו ברמה המערכתית, אך גם בטיפים להתמודדות ברמה האישית.


דור ה-Y בבואו למקצוע ההוראה

דן בן עמי

כל כך הרבה נאמר על דור ה-Y, ולפעמים זה נדמה כבר נדוש ומעצבן. אבל חשוב להבין כי מדובר למעשה בניסיון לאפיין עידן חדש באנושות, עידן של אינטרנט, של גלובליזציה ותקשורת, ועוד. זהו קו הגבול שבאמת מפריד בין דור ה-Y לדורות הקודמים – הוא הדור הגלובאלי הראשון, נולד לאינטרנט. מבין המאפיינים של הדור המעניינים אותי בעבודה זו: התבגרות מאוחרת וקושי להתחייב; ואקום אידיאולוגי ואסקפיזם; ציניות מפוכחת. לאור זאת, דור הY חווה הנתגשות חריפה עם מערכת החינוך הממלכתית, וגם אם בחר במקצוע ההוראה בחירה מרצון, אין זה אומר שמתחים אינם קיימים.

עמדתי בסוגייה נובעת מתוך גישתו של בעז צבר לתפקיד המחנך: המחנך אינו כופה על התלמיד שום מסגרת אידיאולוגית כזו או אחרת, אלא דווקא מאפשר ומדגיש את המתח שבין התלמיד והעולם, שבין הילדות והבגרות. דמות המבוגר הרלוונטי השתנתה.

מושב מס. 4

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 11:30-12:30

מנחת המושב: ד"ר גילת כ"ץ מצטרפת: עטר פלג


דילמות ודרכים ליצירת מעורבות הורית

בקרב בני נוער בסיכון, הלומדים בפנימיות

הילה ווסרפוגל

הנערים והנערות המגיעים לכפר הנוער בו אני עובדת הוצאו מהמרחב הביתי כדי לאפשר להם לגדול במרחב בטוח ולהגיע להישגים כמו כל תלמיד אחר במדינת ישראל. מצד שני מחקרים מראים ששותפות בין בית הספר וההורים לילדים בסיכון היא משמעותית ביותר בהישגי התלמידים והצלחתם. השאלה שנשאלת, איך נגשר על המתח בין הצורך להרחיק את הילדים מהסביבה שלהם, והידיעה שקיימת חשיבות גדולה עבור הילד בשותפות הוריו. באסיף בחנתי את הדילמה שנקלענו אליה באופן קיצוני, נוכח תקופת מגיפת הקורונה בה תלמידי חזרו למרחב הביתי, וממנו נהלו את חיי בית הספר.

אתר 929 ללימוד תנ"ך כמבטא מאפיינים

וזהות של תלמידים מדור ה-Z

רחלי אביישר-לבל

תלמידינו משתייכים לדור המכונה "דור ה Z"לדור זה מאפיינים ומרכיבי זהות רבים ושונים אשר משליכים על אפיון סגנון האוריינות שלו. אתר 929 ללימוד תנ"ך משקף במטרותיו ובמרכיבי הזהות העולה מניתוח התכנים הצורה והצהרותיהם של מפעיליו מרכיבים מסקרנים הדומים לאלו של דור הZ נקודות משותפות אלו יכולות לסייע בשימוש בכלי זה בהוראת תנ"ך לתלמידי דור זה. שאלת המחקר נבדקה באמצעות תצפית וראיון עם מורים למקרא המשתייכים גם לצוות המפתחים ב 929.


מושב מס. 5

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 15:00-16:30

מנחת המושב: ד"ר נאוה דקל מצטרפת: עטר פלג


אתגרים וסוגיות בחינוך

בחברה הבדואית

איברהים סיאח


דרך סיפורי האישי אציג סוגיות העוסקות בחינוך בחברה הבדואית שיש לה מערכות חינוך שלא ממש משולבות במשרד החינוך ולא נותנות מענה למטרות הכלליות שלו.

החברה הערבית בדרום או החברה הבדואית כפי שהיא מכונה בחברה הישראלית, היא אוכלוסייה שבטית, מקובעת בנהלים וחוקים שלא פעם מתנגשים עם חוקי המדינה ויוצרים מכשול בפני קידום מערכת החינוך, מדובר באוכלוסייה חלשה שמדינת ישראל מתקשה להתמודד עם האתגרים המרובים שלה.

אראה מדוע השקעת כספים בלבד אינה מספיקה לשינוי העמוק שצריכה לעבור החברה הבדואית למען עתיד ילדיה. ומה ניתן לעשות מעבר להזרמת כספים רבים על ידי משרד החינוך







גם הידע רלוונטי

מה אפשר ללמוד מאגדה הומניסטית על הצורך בידע?

רוני מועלם

איך התייחסות לידע כחשוב מעצימה או אינה סותרת את היות התלמיד במרכז הלימודים?

כיום, בעידן שבו המידע נגיש בלחיצת כפתור, מקובל להפחית בחשיבות הקניית ידע לתלמיד. במקום זה עיקר תפקידו של המורה הוא להפעיל תהליכי חשיבה אצל התלמיד, ובמקרים אחרים להתמקד במשמעות ורלוונטיות של החומר לחיי היומיום של התלמידים, בשני מובנים: אין היררכיה בין הניסיון האישי של התלמיד לבין הידע הנרכש בבית הספר, ובנוסף ההתרחשות בכיתה מדגישה את הרלוונטיות של הנלמד לתהליכים הנפשיים שהתלמיד עובר, ליחסים בינו לבין הסובבים אותו או למתרחש במדינה ובעולם. במצב כזה הקניית הידע חדלה להיות מטרה. היא אמצעי בלבד.

ברצוני לטעון כי גם כיום, כשהידע נגיש, ישנה חשיבות רבה להקניית הידע על ידי המורה בכיתה, ולהמשך התייחסות להקניית הידע כמטרה ולא רק כאמצעי, וכי אין סתירה בין ההתייחסות להקניית הידע כמטרה לבין היות התלמיד וצרכיו במרכז תוכנית הלימודים. מעבר לכך, אטען כי התייחסות לידע כמטרה חיונית להתייחסות מכבדת לתלמיד. אעשה זאת על ידי בחינת מקרה ייחודי של מקצועות הומניים, לימוד התורה, כפי שהוא משתקף באחת מאגדות התלמוד הבבלי.

חינוך לעצמאות ואחריות בקרב תלמידים במערכת החינוך הפורמלית הציבורית

שחר אורן

ברוב בתי הספר הציבוריים במדינה, מרחב הבחירה שיש לתלמידים בנוגע לתהליך הלמידה שלהם מועט, ומסתכם לרוב בבחירה בין מקצועות להרחבה בבגרות. בתכנית הלימודים, טיולים וסיורים, מערכת השעות או המחנך שילווה אותו, אין לתלמיד בחירה כלל במערכת החינוך הישראלית הרגילה. בשנה האחרונה עבדתי כמחנכת במכינה הקדם צבאית "הנגב" בה אפשרויות הבחירה והדיאלוג עם החניכים לגבי אופי ההתנהלות שלהם רב. ההתבוננות על האופן בו המכינה פועלת, תוך לימודי ההוראה במכון כרם, הביאו אותי לחשיבה על מידת העצמאות והאחריות שיש לתלמיד במערכת החינוך הציבורית הפורמלית. במסגרת האסיף אדון בשיקולים השונים למתן אחריות לתלמידים, אתייחס למודלים חינוכיים שמאפשרים לתלמידים מרחב בחירה רב יותר וארצה לבחון את מידת העצמאות והאחריות שניתן להעניק לתלמידים במסגרת החינוך הציבורי הפורמלי.



מושב מס. 6

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 15:00-16:00

מנחת המושב: ד"ר נגה בינג מצטרפת: ד"ר מיקי הוניג


המורה כמנחה: על הוראה בלתי פורמלית במערכת פורמלית

עופר זק

האסיף שלי יעסוק באתגר יצירת למידה משמעותית עבור התלמידים איזה כלי מוצע באסיף? הכלי המוצע הוא לימוד בית מדרשי הלקוח מההתחדשות היהודית. בית מדרש זה מאופיין בחוויית לימוד שיוויונית ופתוחה המזמינה את הלומד להפגיש את חייו עם הלימוד הטקסטואלי ולהכניס אותם לבית המדרש, ושמה דגש על המפגש בין הלומדים לבין הטקסט ובין הלומדים לבין עצמם.

כיצד ניתן לשלב כלי זה בהוראה בבית הספר?

באסיף אדון בשאלה כיצד לשלב את בית המדרש בתוך בית הספר בהתחשב באתגרים העולים מהנסיון להכניס את סגנון הלמידה הלא פורמלי של בית המדרש לתוך המערכת הפורמלית, ויוצרים קושי ממספר בחינות: תפקיד המנחה, המוטיבציה של הלומדים והערכה ומדידה. אציע מספר אפשרויות, החל מהשארת בית המדרש בצד הלא פורמלי של בית הספר וכלה בהכנסת למידה בית מדרשית כאופן למידה מרכזי בעזרתו בית הספר עוסק בנושאים שונים.

תרומתה של מחשבת ישראל לחינוך סביבתי- קריאה אקולוגית בהגות יהודית

אלישע לוינסון

בעבודת אסיף זו, ברצוני להציע קריאה אקולוגית וסביבתית בהגות היהודית, במחשבת ישראל. אדגים כיצד ניתן לבצע קריאה אקולוגית בפרשנותו של הרב סולובייצ׳יק לפרקי בריאת האדם. כמו כן, אציע קריאה זו בכתבים של הוגים נוספים כמו הר׳ קוק וא.ד. גורדון. אראה כי יש מקורות שעוסקים באופן ישיר בנושא הסביבתי ולעומתם אפשרות הקריאה האקולוגית בטקסים שאינם עוסקים הנושא זה באופן ישיר. אציע כי קריאות אלו בהגות היהודית מביאות נפח ועומק ייחודי להם, בהכלה של מתחים, סתירות ומורכבויות, כיאה ובהתאמה למציאות נפשו וחייו של האדם. בנוסף, אציע כי לתחום דעת זה סגולות חינוכיות, משמעותיות בהשפעתו על התלמידים, בהיותו (עדיין?) כאבן ראשה במקורות התרבות והדת. אעלה הצעה ושאלה זו, בהתאם למקום וסגנון הלימוד ובתלות באנשים הלומדים והמלמדים תחום דעת זה. הצעה זו יכולה לאפשר למורים, שלא מתחום דעת ספציפי זה, לגשת אל המקורות הללו מתוך אמונה, הבנה וסקרנות שיש להם מה להציע להעמקה והרחבה של שאלות ונושאים מתחומי דעת שונים

מושב מס. 7

יום ראשון, 14.6, כ"ב בסיון, 17:00-17:30

מנחת המושב: חוה שורץ מצטרפת: ד"ר מיקי הוניג


מה הערך של אימוני הקראטה לתלמידים עם אוטיזם?

אבי שטראוך

כמורה ותיק לקראטה בכלל ומורה לתלמידים עם אוטיזם בארבע שנים האחרונות, אני מודע מאד לערכים שתרגול עקבי באמנות לחימה זו יכול להקנות לכל מתאמן. אני מעוניין לחשוף בפניכם את אופיה וצורתה של אמנות לחימה זו ואת ערכה לאיכות חיינו. באסיף נתכנס ונדבר על ההשפעה של אימוני הקראטה על תלמידים עם אוטיזם, הן באמצעות מחקרים ומאמרים שקראתי והן באמצעות עדויות של מורים ותלמידים שלי.

מושב מס. 8

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 9:00-10:30

מנחת המושב: תמר קריגר-ערמוני מצטרפת: ד"ר ענבר גלילי-שכטר


"איך עושה תהום"

מבט אל שאלת הנטייה

המינית בעולמם של מתבגרים בכיתה

אלה אמבוס

סוגיית הנטייה המינית וההתמודדות עמה היא חלק בלתי נפרד מעולמם של מתבגרים ומתבגרות. כאנשי חינוך המבקשים ללמוד ולהכיר את עולמם של הנערים והנערות, ולהוות דמויות משמעותיות בתהליך ההתבגרות שלהם, אני מאמינה כי עלינו להיות מודעים למטענים שהסוגיה מביאה עמה. אני סבורה כי צוותי חינוך מסוגלים להציע סביבה מכילה ומאפשרת עבור כל התלמידים הנוכחים בכיתה, ביניהם הנערים אשר שאלת זהותם ונטייתם המינית מעסיקה את ליבם, ברמת מודעות כזו או אחרת. במהלך האסיף ננסה לבחון את מקומנו, כאנשי חינוך וכבני אדם, בתהליך ההתמודדות עם שאלת הזהות של נערים ונערות בכלל ונוער גאה בפרט.


חינוך למודעות

ולבריאות נפשית

בגיל ההתבגרות

אורן סלע

במונח "בריאות הנפש" נהוג לציין את תחום הטיפול בבעיות, הפרעות או מחלות נפשיות. בהתאמה, רבים נוטים לחשוב על הקשר של בריאות הנפש לבית הספר כדבר יחסית נדיר, שנוצר סביב תלמידים מסוימים מאוד, הסובלים מקשיי תפקוד או הפרעות חמורות. באסיף שלי אני מבקש לראות את העיסוק בבריאות הנפש כצורך אנושי בסיסי, הנוגע לכלל התלמידים בבית הספר. נקודת המוצא שלי היא כי בני אדם לא יכולים להתמצא בנבכי הנפש האנושית, שלהם עצמם ושל זולתם, מבלי לקבל ולו הדרכה בסיסית. מתבגרים במיוחד צריכים להתמודד עם התעוררותם של חיים נפשיים סוערים בקרבם, בהם הם תכופות מרגישים אבודים ובודדים, וצריכים למצוא דרכי התמודדות בעצמם. האם המורים בבית הספר יכולים להציע כלים בסיסיים להתמצאות, מודעות והתמודדות עם הדבר המורכב שנקרא "נפש"?


אזור הלמידה: להתנתק

מהקרקע מבלי לאבד אחיזה

ליעד בלא


כמורים, משימתנו העיקרית היא יצירת תהליך למידה אפקטיבי. מתפקידו של המורה להוביל את הלומד להרחבת הידע והמיומנויות שברשותו. עם זאת, מפגש עם תוכן או חוויה לא רצויים עשויים להניע את הלומד הרחק מתהליך למידה על ידי המנעות או התחייבות נמוכה ללמידה.

בעבודת האסיף שלי אציג את מודל אזור הלמידה, המתאר את האזורים בהם לומד עשוי להמצא בזמן חווית הלמידה – אזור הנוחות, אזור הלמידה ואזור הפאניקה.

אבקש להדגים כיצד המודל עשוי לסייע למורה כמתווך-למידה בתכנון ההוראה. כמו כן, אציג את המודל ככלי הערכה לעמדה הרגשית של הלומד ביחס ללמידה. בנוסף, אספר בקצרה על קיר הטיפוס כמרחב למידה מסוג אחר, שבו אזור הנוחות, הלמידה והפאניקה הם קצת יותר ממטאפורה.


מושב מס. 9

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 9:00-10:30

מנחת המושב: ד"ר מיכל שמחון מצטרפת: עטר פלג


הקשבה וחוסר הקשבה

בחינוך

רתם ברקוביץ'

הסוגיה שלי עוסקת בחוסר-קשב שקיים לדעתי, לעיתים רבות בבית הספר. על אף תפיסות חינוכיות רשמיות ואינטואיטיביות שמעמידות את ההקשבה לעולמו של התלמיד במרכז, ישנה נטייה לאנשי חינוך לפעול מתוך תפיסת עולמם, ולראות את המתרחש בשיפוטיות מובנית דרך נורמות וציפיות מסוימות, מצב שלא מאפשר פתיחות, סקרנות והיכרות אמיתית עם התלמידים. רעיון זה נובע מזרם שהולך ומתפתח בחינוך, אשר משלב בין חינוך לטיפול ונקרא פדגוגיה טיפולית. במרכזו עומדת ההקשבה והפתיחות לכל סיפור שהתלמיד מגיע איתו. ארצה לחקור איך גם בעולם החינוך, אפשר לבוא מתוך הסיפור של הילד ואיך שהוא חווה אותו, לא לשדר שום ביקורת ולא להוליך מתוך ידיעה של המורה מה נכון, גם כשלמבוגר האחראי יש כיוון של ידיעת הטוב והבריא אליו הוא מוביל מתוך קשב.

חינוך אקולוגי:

חינוך טרנספורמטיבי מקיים בטבע

אלי צמח

"קיימות במובנה הרחב היא היכולת להמשיך לקיים תהליך או מצב לאורך זמן. באקולוגיה, מערכת בת קיימא היא מערכת שהמגוון הביולוגי שלה ופוריותה נשמרים לאורך זמן. בשביל בני האדם, קיימות היא הפוטנציאל לחיים של רווחה בטווח הרחוק, מבחינה סביבתית, כלכלית וחברתית" (אתר מילוג). באסיף זה אציג מדוע לתפיסתי חינוך אקולוגי הוא לא רק חינוך לאיכות הסביבה אלא לחיים "מקיימים". זהו חינוך שמכורח היותו הדדי, הוא מצמצם את הקונפליקט הקיים בין מורה ותלמידים.

המשתתפים באסיף זה מתבקשים להכין מראש את הפריטים הבאים:

1. כלי שתילה - גביע חד-פעמי ממוחזר של מעדן חלב או שכמותו. על הכלי להיות בעל נפח של כוס שתייה לפחות, ויש לחורר בתחתית 2-3 חורים לניקוז מים.

2. אדמה - אדמת שתילה או אדמה מן החוץ בכמות שממלאת את הכלי הנבחר.

3. עגבניה או ירק אחר עם זרעים.

מערכת היחסים שבין הקורא לטקסט והשפעתה על לימוד יצירות ספרותיות

לי ניסמן

מצבו של מקצוע הספרות בבתי ספר מצוי בשפל היסטורי. על פי רוב, התלמידים מוצאים את המקצוע משעמם, את הלמידה טרחנית ואת הטקסטים מיותרים. זאת, בין היתר, מפאת אופי השאלות בבגרות, תוכנית הלימודים וגיוס היצירות שנלמדות לטובת סוגיות אחרות (למשל סוגיות לשוניות, היסטוריות או ערכיות). אולם לטענתי ישנו גורם משפיע לא פחות והוא אופן הלימוד של הטקסטים הספרותיים והיחס הניתן להם בכיתה. זו בייחוד כאשר נעשית בטקסט מניפולציה על מנת להתאים אותו למסר קבוע מראש.

במהלך האסיף אתאר את הסכנה שבהיעלמות הטקסט מול מסרים חינוכיים ולהראות כיצד גיוס הספרות לכדי כלי פדגוגי מבטלת את הדיאלוג שבין הקורא לטקסט. אבקש להעמיד את הטקסט הספרותי מעל למסר, ולדון בהשפעות המניפולציות הנעשות על ידי מורים על העליונות של הטקסט. זו מתוך תקווה להגן על המקצוע וגם על התלמיד – שהיום מפספס את הקסם הייחודי של הקריאה הספרותית.

מושב מס. 10

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 11:00-12:30

מנחת המושב: ד"ר טלי זילברשטיין מצטרף: ד"ר דרור בונדי


המאה ה-21,

טכנולוגיה ולמידה

יונתן לית

עשרים שנה לתוך המאה ה- 21 קיומם של האינטרנט, המחשבים האישיים והסמארטפונים והשימוש בהם ובטכנולוגיות שהם מאפשרים נהיו חלק בלתי נפרד ממציאות חיינו. נוסף על כך שבמשך אלפי שנים היהודים ראו את עצמם כעם הספר, בשנים האחרונות הישראלים נהיו לאומת הסטארטפ, ולמוקד עולמי לייצור והפצה של טכנולוגיות עילית. למערכת החינוך כידוע יש שותפים רבים, ויש לה קצב משלה. בדברים הבאים אשתדל לעצור רגע ולשאול ראשית את עצמנו איך אנחנו מתייחסים לטכנולוגיה, ובהמשך לכך לבחון מה השפעת הטכנולוגיה על הלמידה, על תפקיד המורה ואיזה כיוון היינו רוצים לתת לטכנולוגיה במסגרות למידה.



בין הערכה לציון:

תהום או גשר?

עופר נחום

בעולם קפיטליסטי שבו הכל סחיר, וכל דבר כמעט ניתן לכמת לערך ושווי כלכלי, הכל מדיד, נמדד, ומוכנס לתוך קטגוריות שונות, ממקום זה עולות בי שאלות שמטרידות אותי כמורה: האם בעולם כזה התלמידים הם סחורה והציון שניתן להם הוא הערך הסחיר שמשקף את ערכם? כיצד ניתן בכלל "למדוד" תלמידים ומהן ההשלכות של מדידות אלה עליהם? האם המגרעות של המדידה וההערכה הכמותנית (ציון מספרי) עולות בסופו של דבר על היתרונות שבה? כמורה לקולנוע מעשי אני מחפש אלטרנטיבות לתפיסות מעין אלו, ומוצא אותן בשימוש בהערכה חלופית. באמצעות גישה זו אני מנסה לשמר את החוויה וההנאה של התלמידים מעצם הלימוד, ובמקביל לקבל באמצעות התרגילים והעבודה המעשית שיקוף וחיווי של תהליכי עבודה, יכולות, הבנה, פתרון בעיות ומדדים נוספים שמשקפים את מצבם הלימודי והחברתי של התלמידים באופן שמייתר את הצורך במבחנים. אני שואף ליצור תמהיל שבו ההערכה האיכותנית מהווה עבור התלמידים פקטור מרכזי לצד ההערכה הכמותנית המקובלת. באסיף אציג ואסביר את הגישה שגיבשתי - וממשיך לגבש - בעזרת דוגמאות מעבודותיהם של התלמידים.

"שיר עושה לי טוב על הנשמה"-

שיעור עם שיר

רינת מעגן

אנשים רבים אוהבים לשיר. שירים יכולים להעצים רגשות ומצב רוח קיים ויכולים לשנות מצב רוח. אני מאוד אוהבת לשיר, עם עצמי או עם אנשים נוספים. ספגתי מהבית אהבה לשירים ואחד מהזיכרונות המשמעותיים ביותר שלי מבית הספר הוא פתיחת יום עם שיר עם מחנכת הכיתה. כמורה בעתיד, אני חולמת לפתח את הרעיון לשיר שירים עם תלמידיי בפתיחת בוקר או שיעור.

במהלך האסיף אבקש לדון, ביחד עם עמיתיי, בשאלות הבאות: מה הן ההשפעות של מוסיקה ושירים על הפרט ועל הקבוצה? עד כמה קיימת מסורת לשיר שירים בבתי ספר? האם נכון לפתח את הרעיון של שיעור עם שיר (תוך הכוונה לתלמידי חט"ב ותיכון) ובאילו דרכים ליישם זאת? השאלה האחרונה היא השאלה המרכזית אותה בדקתי באסיף, ומצאתי בעיקר סוגיות רבות למחשבה. במהלך הדיון אביא דוגמאות על בסיס מחקר קצר אודות הקשר בין מוסיקה, מוח, רגש וקוגניציה, נשיר שירים ונחשוב אודות חווית שיעור עם שיר ויישומו.

מושב מס. 11

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 11:00-12:30

מנחת המושב: שלומית דמסקי-כהן מצטרף: ד"ר דוד כהן-צמח


התנסות בניסויי בירושלים והוראה בלקייה בנגב:

הדומה והשונה

מועתסם עיאשי

באסיף שלי אדבר על הפערים בין מערכת החינוך בחברה היהודית לבין מערכת החינוך בחברה הערבית.

אתמקד במערכת החינוך הערבית בנגב, מתוך ניסיון שלי בביה"ס תיכון בנגב, על המורכבות והקשיים של התלמידים וגם של המורים.

נשווה בין ההתמחחות שלי בביה"ס הניסויי בירושלים לבין העבודה שלי בביה"ס אקראא בלקיה, במטרה לעמוד על הפערים ועל סוגיית האחריות.



מה בין חשיפה עצמית

ואותנטיות?


נדב דרינגר

בין בכוונה ובין שלא בכוונה, כמורים, אנו מביאים לכיתה מטען אישי המורכב מהעבר שלנו, נסיון החיים, חוויות שחווינו, אמונות ודעות שגיבשנו לאורך הדרך. לכאורה, מחנך המאמין בהוראה אותנטית יראה בחשיפת מטען זה חלק חיוני בעבודתו החינוכית. אך האם עקרון זה נכון תמיד? האם אין גבולות לחשיפה העצמית? נבחן את שני המושגים – "חשיפה עצמית" ו"אותנטיות" - וננסה להבין מה ניתן ללמוד מהם זה על זה.

חינוך לרב תרבותיות -

תקווה ישראלית


אליה דילמוני

זהו סיפור על ארבעה ילדים שלא יפגשו לעולם:

בישראל בשנת 2020 קיימות ארבע מערכות חינוך שונות, כמעט שוות בגודלן: מערכת חינוך ממלכתית, מערכת חינוך ממלכתית דתית, מערכת חינוך ערבית ומערכת חינוך חרדית. בוגר שצמח באחת מארבע מערכות החינוך הנ"ל, גדל בסביבה חד מגזרית ופגש חברים ממגזר מסוים בלבד, לרוב, גם המורים המחנכים בזרמים אלו- התחנכו באותו זרם חינוך, ואף עברו את הכשרתם להיות מורים במכללה השייכת לאותו זרם שממנו הגיעו.

אז איך בתוך מערכות חינוך נפרדות נוכל לחנך ולהוציא לעולם בסוף התיכון בוגרים רלוונטיים לישראל של 2020? איך נחנך תלמידים לדעת לחיות חיים משותפים אמיתיים מבלי לפגוע ולטשטש זהויות קיימות? ללמוד באוניברסיטה לצד חברים השונים ממך, לצאת לשוק העבודה, להיות קולגה, מנהל- המכיר ברגישויות תרבותיות שונות ויודע לכבד אותם? כיצד נוכל לכונן חברה המצליחה לחיות יחד, מגזר ומגזר, בלי לפגוע זה בזהותו של זה?

מושב מס. 12

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 15:00-16:30

מנחת המושב: אתי אברג'ל מצטרף: גיא פז

תפקידן של שפות זרות כמקדמות שלום (בחינוך) (חינוך וולדורף)

אלינור הפטל


What is the place of foreign languages in the Waldorf curriculum? Why is English often

the first choice as a foreign language, and what is special about it? How does Waldorf education see foreign language teaching, and what is its purpose in the eyes of Waldorf educators?

As my final project (Asif), I would like to explore the role of foreign languages in waldorf

education. More specifically, I would investigate their role as peace-building and bridge-building, for the students. English is most often chosen as the first foreign language taught in Waldorf schools. It might be argued that this is done for the obvious

reasons - English is the leading international language. However, I would like to argue that there is something more than that in the English language - and that its nature, its spirit, lends itself specifically well for peace-building

מרוח לחומר או מחומר לרוח בהוראת אמנות

בין הוראה "מעשית" בסדנא להוראה עיונית

נאוה איזסקו

אסיף זה מבקש לחקור את סוגיית הקשר בין הוראת אמנות סדנאית להוראת אמנות עיונית. אסקור את ההתייחסויות השונות לשיתוף או הפרדה בין שתי גישות: בין הגישה המאחדת את סוגי ההוראה, הגישה המבדילה ביניהן, ובין גישה הוליסטית משלבת. אעמוד על ההיבטים השונים של הפרדת הדיסיפלינות למול התיחסות להוראת האמנות כאל תהליך רב ממדי, משולב לימוד והתנסות סדנאית. אדגים ואמחיש את הגישות השונות להוראה באמצעות התבוננות וניתוח יצירת מפתח של ורמיר: מוזגת החלב.

האסיף יכלול תרגיל אינטראקטיבי קצר בו יתבקשו המשתתפים לפעול במרחב הביתי.

הוראת אמנות עכשווית בבית ספר וולדורף

בין מסורת אידיאולוגית לחדשנות

חמוטל לוין

האסיף שלי עוסק בשאלת אתגר הוראת האמנות העכשווית הכוללת שינויים ותהליכי חשיבה ויצירה מודרניים ופוסט מודרניים, בזיקה למתודה החינוכית של הוראת אמנות בבתי ספר וולדורף. כיצד ועד כמה ניתן להרחיב את הדיסציפלינה הקלאסית ההיסטורית ולהכניס תכנים ותפיסות יצירה חדשניות מבלי לפגוע בעקרונות המכוננים של שיטת חינוך זו.

מושב מס. 13

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 15:00-16:30

מנחת המושב: ד"ר אורית פרנקו מצטרפת: עטר פלג

דאגה ואכפתיות בלמידה מרחוק:

אופן הביטוי של 'אתיקה של דאגה' בשיעורים מקוונים

עופר לוי

התקופה האחרונה לימדה אותנו מה זאת למידה מקוונת. התנסינו בללמד ובללמוד מרחוק, חלקנו גילינו את האור וחלקנו כבר לא יכולים לחכות לשיעור פרונטלי. לרובנו כנראה חסר המבט בעיניים, הנוכחות הפיזית, השיחה פנים אל פנים, המגע האנושי, היחסים שביננו. איך אפשר להנכיח את האנושי בדיגיטלי? באסיף זה נכיר את התיאוריה המוסרית של נל נודינגס. אתיקה של דאגה היא תיאוריית מוסר קצת אחרת, שונה מהתיאוריות המוסריות הקלאסיות, היא מעניקה ליחסים שביננו חשיבות מרכזית בשאלה מה נכון לעשות. בהמשך לכך ננסה לראות האם ואיך אפשר ליישם ולממש אותה בלמידה המקוונת. באסיף אנתח מספר שיעורים שהתקיימו בלמידה מרחוק, ובעזרתם אנסה לענות ולראות איך אפשר לעבור ממצב שבו אנחנו מרצים אל מול מסכים שחורים לסיטואציה בה אנחנו מגיבים ומתייחסים אחד לשניה. איך אפשר לקיים חינוך ברוח הדאגה בלמידה מרחוק? ולמה זה בכלל טוב?

היקשרות כמכוננת למידה

תאוריית ההיקשרות על פי גורדון ניופלד

אילה פרידמן בן שלום

בעבודת אסיף זו אבקש לעמוד על שלושה נושאים מתוך תורתו של הפסיכולוג ההתפתחותי גורדון ניופלד. דרך שלושת הנושאים: מגננות, דמות האלפא של המורה ואיסוף התלמידים, אבחן את טיב הקשר הרצוי בין המורה לתלמידים ואשרטט אילו כלים מעשיים ניתן להפיק מהתורה ההיקשרותית בתחומים אלה. לבסוף אביא שני תיאורי מקרה אישיים בהוראה, בהם יישמתי את הכלים הללו במציאות.


מהי מטרת החינוך?

בעקבות קריאה במאמר של חנה ארנדט "המשבר בחינוך"

רז וינטראוב

בעקבות קריאה במאמרה של חנה ארנדט "המשבר בחינוך" החלטתי לבחון מחדש את היחס שלי אל השאלה האם על המחנך להתעסק בעיקר בהקניית כלים ובפיתוח אינדיבידואלי של התלמיד או שתפקידו של המורה הוא לדאוג ליצור שיח בכיתה על החומר הנלמד ועל ידי כך ליצור שפה משותפת? את האסיף שלי עשיתי בעקבות קריאה תיאורטית ומתוך ההתנסות שלי בכתה בהכנת שיעורי הפילוסופיה. באסיף זה אנסה לשכנע בדעה שלי כי מעבר לחשיבות הקניית הכלים ישנה חשיבות אדירה לחומר הלימוד עצמו, ושאין מקום לזלזל בניסיון ליצור שפה משותפת המבוססת על ידע בציבור הישראלי, על מנת לאפשר לתלמידים את היכולות להיות חלק מהציבוריות ולעצב את המציאות לא רק כיחידים מוכשרים בחברת המון.


מושב מס. 14

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 17:00-18:30

מנחת המושב: ד"ר ענבר גלילי-שכטר מצטרפים: בלהה בן-אליהו וד"ר סיימון קוטנר

"מהו שיבוש תרבות?"

חנן גוליגר


בעבודה זו אנסה להסביר מהו שיבוש תרבות וכיצד הוא בא לידי ביטוי בעולמנו. אנו חיים בעידן מודרני דיגיטלי רווי מותגים תעשייתים. נבדוק האם שיבוש תרבות הוא אמצעי אומנותי הבא להתריס נגד מותגי העל או עוד אקט מחאתי חסר משמעות. אבצע זאת על ידי הצגת יצירות אומנות מחאתיות של אמנים מרחבי העולם וכן אציג את יצירות האמנות של תלמידי מגמת תקשורת בבית הספר "זיו" בהקשר זה.


מהי מטרתם של לימודי הספרות?

עידן קרקו

בפרויקט זה אדון בשאלת מעמדה של הספרות, כתחום דעת של האמנויות, במסגרת לימודי הספרות בבית-הספר: האם ההתמצאות במרחב הספרותי היא המטרה הממשית של לימודי הספרות, או שמא היא מהווה אמצעי, גשר שעליו מובלים התלמידים ושבקצהו הם מיועדים לפגוש במסר, ערך או השקפת עולם שעוצבו או הוצבו עבורם על-ידי הממסד החינוכי?

חרף המיקום השולי הניתן להעמקת זיקתם של התלמידים "למורשת התרבותית ולזהות היהודית והישראלית" במסגרת מסמך תוכנית הלימודים בספרות, מצאתי במהלך העבודה סימוכין, המגובה גם בניסיוני האישי כתלמיד במערכת החינוך, לכך שליעד זה של לימודי הספרות יתכן מקום מרכזי יותר מן המוצהר. באסיף זה ביקשתי לטעון שלספרות, ולאמנות בכלל, ישנה חשיבות קריטית בהתפתחותו של האדם, בייחוד בשלב ההתבגרות. לפיכך, אני סבור כי אין מקום לעשות שימוש הזר לספרות בלימודי הספרות.

"מה זה זקיק?"

הוראת מיניות האדם בבית הספר

שלו פלר

בגיל 12 אבי הסתכל על רגליו ואמר "שלו, אנחנו צריכים לדבר", "על מה אבא?" עניתי בסקרנות. "על... משהו". מספר דקות אחר כך גם עיניי הופנו כלפי הקרקע. "הבנת מה אני מנסה להגיד לך?" לא הבנתי מילה. "כן אבא, הבנתי" אמרתי, ורצתי לשחק כדורגל… ולבכות... ממבוכה.

אחד הנושאים המשפיעים ביותר על ההתפתחות הפיזית, הזהותית והחברתית של האדם הוא מיניות. אך יחד עם ההשפעה והמשמעות הרבה של מיניות עבור כל מתבגר, יש גם קושי רב של החברה, המשפחה ומערכת החינוך לדון בו ברצינות. באסיף זה אטען שבמרחב הבית ספרי דרושה התייחסות רבה יותר לנושא ואדון בדרכים הנכונות ללמד מיניות בכיתה. בתור מורה למדעים אני מאמין שההתמקדות בפן הביולוגי של מיניות נזנחת אף יותר, ולכן דורשת התייחסות מיוחדת. בשנה האחרונה לימדתי ב'תיכון הניסויי' בירושלים. ללא ידיעתם, תלמידי כיתה ח' לקחו חלק בניסוי 'הוראת מיניות האדם' שערכתי. אציג את הנושא דרך חוויות אישיות ומסקנות מהניסוי.

מושב מס. 15

יום רביעי, 17.6, כ"ה בסיון, 17:00-17:30

מנחת המושב: רחל וולפיש מצטרפת: תמר קריגר-ערמוני

שינוי מול שמרנות בתפיסות המורים:

ההכתבה כמקרה מבחן

אסתהר קסלסי

שאלה שמעסיקה אותי רבות במהלך לימודיי בכרם היא; כיצד עדיין מלמדים בשיטת ההכתבה בכיתות? כיצד תלמידים אינם מעורבים מחשבתית בתהליכי הלמידה? לעתים נדמה לי שהזמן עמד מלכת מאז שאני סיימתי תיכון ובעולם שבו תהליכי החשיבה מתקדמים ומתפתחים, נדמה ששיטות הלימוד בבתי-הספר נותרו הרחק מאחור.

על פניו נראה כי מורים שמשתלבים במערכת החינוך בשנים האחרונות הם צעירים ובעלי מוטיבציה גבוהה ללמד. עם זאת כאשר נכנסים לכיתות רואים גם אצל מורים צעירים דפוסי למידה של מורים שכבר סיימו את עבודתם במערכת החינוך.

מה גורם למורים צעירים לאמץ שיטות הוראה מיושנות? מה מעכב אותם מלהביא לכתות גישות חדשות ומעודכנות יותר להוראה משמעותית? מה מעכב את השינוי וכיצד בכל זאת ניתן לקדם אותו?