Sosiaalityöntekijöiden seuran asiantuntijapankki

Asiantuntijapankki on Sosiaalityöntekijöiden seuran jäsenrekisterin yhteydessä toimiva rekisteri, johon seuran jäsenet voivat halutessaan ilmoittautua, jos haluavat olla käytettävissä vaikuttamistyöhön. Asiantuntijapankin toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Sosiaalityöntekijöiden seuran tavoitteena on nostaa sosiaalityön asiantuntijuutta esiin. Asiantuntijapankin avulla helpotetaan seuran jäsenten tekemää vaikuttamistyötä ja edesautetaan sosiaalityöntekijöiden osallistumista julkiseen keskusteluun sosiaalityön asiantuntijoina. Asiantuntijapankin avulla voidaan esimerkiksi koota asiantuntijaryhmä jäsenten keskuudesta, kun jokin teema nousee tai halutaan nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun tai kun seuralle avautuu vaikuttamisen mahdollisuus.

Asiantuntijapankki rakentuu ilmiöpohjaisesti sosiaalityön eri asiantuntija-alueiden mukaan ja asiantuntijapankkiin ilmoittautuva voi valita, minkä sosiaalityön asiantuntija-alan tai -alojen edustaja on. Asiantuntijapankin ryhmätyöskentelyalustana voi hyödyntää Slack-alustaa, mutta asiantuntijaryhmä voi halutessaan hyödyntää myös muita työskentelytapoja tai tavata toisiaan kasvotusten. Alustana Slack on helppo, ja keskustelut käydään omalla nimellä. Slack on suljettu ympäristö, jonne on pääsy vain seuran jäsenillä.

Asiantuntijapankkia, asiantuntijapankin työskentelyalustaa ja asiantuntijoiden työskentelyä fasilitoivat ja koordinoivat Sosiaalityöntekijöiden seuran hallituksen jäsenet. Tavoitteena on, että aktiiviset jäsenet pääsevät itse vaikuttamaan, mutta hallitus voi tukea toimintaa siten, kuin tapauskohtaisesti sovitaan.

Vaikuttamistyö voi liittyä sosiaalityöhön monella tapaa: rakenteellisiin muutos- tai uudistustarpeisiin, kuten sosiaalityön kehittämiseen ja palvelujärjestelmän tai lainsäädännön muutoksiin. Vaikuttamistyö voi tarkoittaa myös yhteiskunnallista mielipide- ja asennevaikuttamista sosiaalityön eettisiin arvoihin nojaten tai osallistumista sellaiseen julkiseen keskusteluun, jossa sosiaalityön asiantuntijuus voisi tarjota arvokkaita näkökulmia. Vaikuttamisen keinot voivat olla esimerkiksi mielipidekirjoituksia, kannanottoja, päättäjien tapaamisia (esimerkiksi pyöreän pöydän keskustelut), julkisia puheenvuoroja, mediavaikuttamista, blogikirjoituksia, erilaisia tempauksia tai tapahtumia, joiden tarkoituksena on nostaa tietoisuutta jostakin ilmiöstä tai seuran omia keskustelu- ja koulutustilaisuuksia.

Julkisessa viestinnässä jokainen sosiaalityön asiantuntija toimii aina omalla nimellään ja vastaa itse näkemyksistään. Asiantuntija toimii sosiaalityön asiantuntijana, ei esimerkiksi työnantajansa edustajana. Toisinaan asiantuntijapankin kautta tapahtuva toiminta linkittyy kuitenkin Sosiaalityöntekijöiden seuraan tavalla tai toisella: mielipideteksti saattaa olla esimerkiksi asiantuntijan ja seuran nimissä yhteisesti kirjoitettu tai asiantuntijan esiintyminen liitetään selkeästi Sosiaalityöntekijöiden seuraan. Tarkoituksena on, että Sosiaalityöntekijöiden seuraan yhdistettävät julkiset ulostulot ovat Sosiaalityöntekijöiden seuran arvojen mukaisia sekä poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomia. Tätä varten olemme koostaneet seuran vaikuttamistyön periaatteet, jotka nojaavat vahvasti seuran strategiaan. Löydät seuran vaikuttamistyön ja viestinnän periaatteet tämän sivuston toiselta välilehdeltä.


Miten voin liittyä asiantuntijapankkiin?

  1. Varsinaisena asiantuntijapankkina toimii seuran jäsenrekisteri. Seuran jäsenyys ei tarkoita automaattisesti sitä, että olisit myös asiantuntijapankin jäsen. Asiantuntijapankkiin liittyminen on vapaaehtoista.
  2. Asiantuntijapankin jäseneksi pääset täyttämällä seuraavan lomakkeen: https://forms.gle/JbYRzeiVVsvf6hXdA

Täyttämällä lomakkeen voit liittyä niihin kaikkiin asiantuntijaryhmiin, joihin koet samastuvasi.


Mistä tiedän, milloin omaa asiantuntijuuttani tarvitaan?

Saat sähköpostiisi aina viestin siitä, kun juuri sinun asiantuntijuudellesi olisi käyttöä. Sähköpostissa on lyhyt kuvaus siitä, millaisesta vaikuttamistyön projektista milloinkin on kyse. Sähköpostissa on suora linkki Slack-alustalle, sekä tieto projektin aikataulusta sekä siitä, kuka sosiaalityöntekijöiden seuran hallituksen jäsenistä fasilitoi projektia. Vaikka olisit asiantuntijapankin jäsen, on vaikuttamistyöhön osallistuminen aina vapaaehtoista.


Mikä ihmeen Slack?

  1. Slack-ympäristöön voit rekisteröityä ilmaiseksi luomalla Slack-tunnuksen. Tähän tarvitset henkilökohtaisen sähköpostin.
  2. Kirjauduttuasi Slack-ympäristöön, näet vasemmalla olevassa valikossa aktiiviset kanavat (channels). Kanavat on nimikoitu sen mukaan, mikä on kirjoitettavan lausunnon, vastineen tai projektin nimi (esimerkiksi #aikuissosiaalityönpyöreäpöytä). Sähköpostin kautta lähetettävässä kutsussa on aina suora linkki oikeaan kanavaan.
  3. Kanavan alussa on lyhyt alustus siitä, mitä asiaa kannanotto, vastine tai mielipidekirjoitus koskee. Jokaiseen prosessiin on nimetty yksi Sosiaalityöntekijöiden seuran hallituksen jäsen. Ko. henkilö on vastuussa siitä, että mielipidekirjoitukset ja kannanotot ovat seuran arvomaailman mukaisia. Hallituksen jäsen lähettää mielipidekirjoitukset, vastineet ja kannanotot hyväksyttäväksi hallitukselle.
  4. Slack kokoaa asiantuntijarymän jäsenet yhteen. Jos Slack tuntuu työskentelympäristönä kinkkiseltä, on projektiin osallistuvien asiantuntijoiden mahdollista luoda projektia varten esimerkiksi oma Facebook-ryhmä tai Google Forms- alusta.
  5. Haluatko ehdottaa vaikuttamistyötä? Voit lähettää oman ehdotukseksi seuran hallituksen sähköpostiin, sosiaalityontekija@gmail.com. Pyrimme reagoimaan ehdotuksiin mahdollisimman pian. Mikäli asia edellyttää hallituksen laajempaa keskustelua ja päätöstä, asia käsitellään kerran kuussa kokoontuvassa hallituksen kokouksessa.