Onderzoek doen

5W vragen:

Wie?

Artcadia.

Wat?

Te kort aan ruimte en bouwmaterialen, toenemende warmte.

Hoogte in bouwen, groene daken en muren, onder de grond, aluminium kozijnen en deuren, isolatie van kapotte kleding, papier en gordijnen, muren van plastic.

Toevoegingen: zonnepanelen, water opslaan, lego-systeem.

Waar?

De stad Artcadia.

Wanneer?

In het jaar 2080.

Waarom?

  • Omdat de wereldbevolking steeds groter wordt en er hierdoor niet genoeg ruimte is.
  • Omdat de bouwmaterialen opraken.
  • Omdat er zo minder dikke muren nodig zijn voor de gebouwen.
  • Omdat planten te planten zijn en niet zomaar opraken.
  • Omdat zonne energie duurzaam is.

Energiebronnen in de toekomst

Bijna iedereen weet inmiddels dat de fossiele brandstoffen binnenkort op zullen raken. Maar de vraag is. Door welke energiebronnen zullen ze vervangen worden? Het antwoord is volgens ´het Howstuffworks team´ vernieuwbare bronnen. Dat houdt in: waterkracht, zonne energie, geothermie en kernenergie.

Zonne energie

Zonne energie is één van de 4 de meest veelbelovende energiebronnen. Maar waarom? Het komt doordat zonlicht de meest overvloedige krachtbron op aarde is. In één uur valt er genoeg energie op het aardoppervlak in de vorm van zonlicht om een ​​hele moderne beschaving een jaar van stroom te voorzien. Hierdoor werken onderzoekers extra hard om te de efficiëntie van de zonnepanelen te verbeteren, de teruggekeerde energie te verbeteren en om ze goedkoper te produceren. Maar waarom hebben we dit niet al eerder aangepast? Dat komt alleen maar door de prijs. De prijs van zonnepanelen zorgden ervoor dat ze alleen weggelegd waren voor rijkere mensen. Maar dat is in de laatste paar jaren wel verandert. De prijs is in 2013-2018 50% gedaalt. En onderzoekers verwachten dat het nog wel 40% meer zal dalen. Ook wordt er verwacht dat in 2027 zonne energie 20% van ons energieverbruik zal zijn. Sommigen landen die het belang van zonnepanelen erkennen, promoten die in hun eigen land. In Duitsland worden bijvoorbeeld mensen beloond die hun individuele panelen hebben aangesloten op het netwerk. Er wordt verwacht dat tegen het eind van 2011 5000 MW (Miljoen Watt) aan nieuwe projecten worden geïnstalleerd. Ergens anders is een grootschalig zonnepaneel gepland voor de Sahara-woestijn op weg om nu te bouwen - in 2050 zou het alleen al 15% van de totale vraag van Europa kunnen dekken.

bronnen:

https://science.howstuffworks.com/environmental/energy/energy-source-future.htm

https://www.conserve-energy-future.com/future-solar-energy.php


Windenergie

Windenergie zal in de toekomst een bijna net zo belangrijke energiebron zijn als zonne energie. Het is misschien wel de meest gevestigde hernieuwbare energiebron (naast hydro) , die bovendien net zo goedkoop is als fossiele brandstoffen. De reden dat het niet de meest belangrijkste bron is, is dat het nu maar slechts voldoet aan ongeveer 2,5% van de wereldwijde vraag naar energie. Maar dat is aan het veranderen. Windmolens worden overal op de wereld geplaatst. Voornamelijk in de Great Plains en Texas in Amerika.

Hergebruik van materialen

Als we zo doorgaan met plastic op straat gooien en papier verspillen zullen deze materialen ooit opraken. Dit probleem is er met veel meer materialen, dus moeten we materialen gaan recyclen.

Belangrijke materialen om te recyclen

Aluminium kan zonder kwaliteitsverlies gerecycled worden, wat ook nog eens meerdere keren kan. En dat is uniek, niet alle grondstoffen behouden namelijk hun oorspronkelijke eigenschappen, kwaliteit en waarde.

Plastic is heel schadelijk voor het milieu en omdat iedereen plastic flessen en verpakkingen koopt is het belangrijk om deze te recyclen.

Papier en karton is, nu we zoveel online bestellen, belangrijk om in de papierbak te doen. 1.000 kg papiergewicht bespaart 3 tot 4 bomen

Stalen blikken kunnen ook worden gerecycled. Dit kost weinig energie en is duurzaam.

HDPE-flessen zijn flessen die worden gebruikt voor shampoo, gel etc. dit materiaal is dik en stevig. Als in het logo van een HDPE-fles (vorm van driehoek) een 1 of 2 staat kun je het recyclen.

Glas kan net als aluminium zonder kwaliteitsverlies gerecycled worden.


Wikkelhouse

24 lagen golfkarton worden rond een grote mal gewikkeld en aan elkaar geplakt met milieuvriendelijke lijm. Dit vormt samen een stevige en isolerende structuur. Het huis beschermd met een waterdichte folie en het geheel wordt afgewerkt met houten panelen. Voor elk Wikkelhouse worden er een aantal nieuwe bomen aangeplant.

Door te bouwen met verschillende modules kan je het huis zo klein of groot maken als je zelf wilt. Elke module is 1,2 meter breed en je kunt zoveel modules aan elkaar schuiven als je nodig hebt of mooi vindt. Zo groei je niet meer uit je woning maar groeit je woning mee met jouw behoeften en wensen. Als je het huis wilt verplaatsen, kan dit op een trailer en is het huis in één dag op te bouwen.

Een Wikkelhouse gaat minstens 50 jaar mee. Alle materialen en modules zijn recyclebaar dus het huis kan volledig worden hergebruikt. Het huis weegt maar 6.000 kilo waardoor er geen fundering nodig is.


bronnen: https://www.reynaers.nl/nl-NL/jouw-restafval-helpt-bij-de-recycling-van-aluminium-hoe

http://papierenkarton.nl/duurzaamheid-mvo/duurzaamheid/duurzaam-gebruik/recycling/

https://www.hetkanwel.net/2016/05/06/wikkelhouse/

Functies van gebouw

  1. Wonen
  2. Warmte buiten houden, isoleren (planten op de daken en muren)
  3. Energie opwekken (zonnepanelen op de daken)

Welke materialen

Huizen nu:

Vlakke ondergrond met zand - Fundering met Beton (zand, cement, grind en wapeningsstaal) - Begane grondvloer van Beton - Binnenmuren kunnen zijn van kalkzandsteen, hout stijl en regelwerk met daartussen minerale wol of baksteen (mortel) - Isolatiemateriaal voor de spouwmuur - Ventilatieroosters voor de kruipruimte - Dpc folie voor de waterkering en optrekkend vocht - Smeervloer bestaat uit zand en cement - Kozijnen kunnen zijn van hout, kunststof of aluminium - Het dak bestaat uit of traditioneel van balkhout met daarop houten geschaafde delen en daarop weer tengels folie en panlatten of een sandwich plaat samengesteld uit een binnen afwerking met daartussen isolatie en tengels - Dakpannen van beton of keramisch. Je zou ook bitumen kunnen gebruiken maar dat is meestal alleen voor een platdak - Dakgoten: zink - Hemelwaterafvoeren: pvc - Waterdichte afwerking dak: Lood - Rioleringen: pvc - Leidingwerk (water en gas) : koper - Glas: Ramen - Binnendeuren en buitendeuren met scharnieren of paumelles -Deurbeslag: Sloten, Cilinders, deurkrukken, deurschildjes,sluitkommen en sluitplaatjes - Verder heb je nog het electra met: een meterkast, schakelaars, wandcontactdozen, pvc buizen, koperdraad en verdeeldozen.

Ons gebouw:

  • Aluminium deuren en kozijnen
  • Isolatie van kapotte kleding, gordijnen en papier
  • Muren van plastic

Omgaan met toenemende warmte

Het groen op daken absorbeert regenwater en bevordert de verdamping, de temperatuur van de lucht in de omgeving lager is hierdoor veel lager dan bijv. een zwart dak. In de zomer kan de temperatuur op zo’n zwart dak wel oplopen tot de 85°C, terwijl de temperatuur van groene daken maar tot de 35°C komt.

Alternatieven voor grondstoffen

Biobased bouwmaterialen zijn materialen op basis van natuurlijke bronnen.

bronnnen: https://mvonederland.nl/grondstoffen/duurzame-alternatieven

Bouwen met planten

Gebouwen met groene daken (daken bezaaid met planten) hebben verschillende voordelen.

Minder warm

In de zomer kan de temperatuur op bijv. een zwart dak wel oplopen tussen de 65°C en 85°C, terwijl de temperatuur van groene daken maar tot de 35°C komt.

Effect van zonnepanelen op een groen dak

Het groen op daken absorbeert regenwater en bevordert de verdamping, de temperatuur van de lucht in de omgeving lager is hierdoor veel lager dan bijv. een zwart dak. Zonnecellen functioneren beter bij temperaturen onder de 25°C, hun efficiëntie wordt dus hoger met een groen dak.

De plantengroei op de daken filtert verontreinigende deeltjes en stof uit de lucht die het proces kunnen verstoren. De opbrengst van zonnepanelen kan verhoogd worden met maar liefst zestien procent door ze te plaatsen op een groen dak (gebleken uit onderzoek van American Solar Energy Society).

Opvangen van regenbuien

De substraatlaag kan uit verschillende materialen bestaan, zoals minerale gesteenten gerecyclede materialen of organische stoffen. De waterdoorlatendheid van deze laag is afhankelijk van de opbouw. Ook moet de keuze van de vegetatie (beplanting) worden afgestemd op de keuze van de substraatlaag.

Onder de substraatlaag bevindt zich een filtermat, deze zorgt ervoor dat alleen het water en bijv. geen wortels naar de drainagelaag komen. De drainagelaag (ook wel drainagesysteem) vangt het overtollige water uit de substraatlaag op en voert het vertraagd af richting de dakgoot en regenpijp. De wortels van de planten blijven zo niet te nat. Bij elementen met holle ruimtes of een hoger gelegen dakuitlaat kan de drainagelaag water vasthouden voor de planten.

Onder de drainagelaag ligt dan de dakconstructie en isolatie.


bronnen: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bouwen-verbouwen/subsidies-groen/

https://www.rainproof.nl/toolbox/maatregelen/intensieve-groene-daken

https://www.groendak.info/zonnepanelen-en-groene-daken/

http://www.solarsedum.nl/onzeproducten/