Τμήμα Β2

Εργασίες στο μάθημα της Ιστορίας:

Στα πλαίσια του εορτασμού - απόδοσης φόρου τιμής στους ήρωες του 1821, οι μαθητές διάβασαν το βιβλίο «Παντέρμη Κρήτη» του Παντελή Πρεβελάκη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πεζογραφίας της Γενιάς του ΄30 και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.

Το μυθιστόρημα «Παντέρμη Κρήτη» δημοσιεύτηκε το 1945 και αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της κρητικής επανάστασης του 1866 για την λογοτεχνική ανασύνθεση των οποίων ο συγγραφέας βασίστηκε σε ιστορικές πηγές που παραθέτει στο τέλος του έργου.

Η ανυπότακτη, αδούλωτη, ανυποχώρητη και πάντα λεύτερη κρητική ψυχή καθρεφτίζεται στα γεγονότα, όπως τα αφηγείται η λογοτεχνική πένα του μεγάλου συγγραφέα. Ο συγγραφέας, αίμα από το αίμα και σάρκα από τη σάρκα της κρητικής γης, αποτυπώνει την κρητική ψυχή και τον αγώνα της για λευτεριά.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν αισθητικά το κείμενο μέσα από την ανάγνωση μέρους του στην τάξη. Το βιβλίο αποτέλεσε αφορμή για γνωριμία με σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας, όπως ο ήρωας Δασκαλογιάννης, πρωταγωνιστής της επανάστασης του 1770 στην Κρήτη. Αποτέλεσε επίσης αφορμή για έρευνα σε ιστορικά γεγονότα, καθώς ομάδες μαθητών εργάστηκαναι παρουσίασαν τις εργασίες τους στα θέματα «η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη» και «οι κρητικές επαναστάσεις». Τέλος, το κείμενο προσεγγίστηκε βιωματικά μέσα από δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Παραθέτουμε κάποιες από τις εργασίες των μαθητών.

ΑΣΚΥΦΟΥ, ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 21, 1866

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ

ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΟ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΜΟΥΝΕ ΝΑΛΗΘΕΨΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, Ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Η ΦΙΛΕΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΘΕΟΥ.

(από το βιβλίο Παντέρμη Κρήτη του Παντελή Πρεβελάκη)

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Ιωάννα Γεωργιλάκη

Δρυμούση Ναταλία.pdf
Θεοδωρόπουλος Περσέας.pdf
Καμπόλη Χριστίνα.pdf
Κρητικές επαναστάσεις.pdf
Η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.pdf

Εργασίες στο μάθημα των Καλλιτεχνικών:

Οι μαθητές της α’ και β’ τάξης του σχολείου μας έφτιαξαν στεφάνια πολύχρωμα για να τιμήσουν τους πρωταγωνιστές του αγώνα. Χρησιμοποίησαν μικτή τεχνική. Ζωγράφισαν ή κατασκεύασαν με χρωματιστά χαρτιά στεφάνια ανοιξιάτικα και στο μέσον τοποθέτησαν το πορτραίτο του ήρωα της επιλογής τους. Στεφάνια τιμής. Στεφάνια ανοιξιάτικα που συμβολίζουν την χαρά της φύσης αλλά και την μεγάλη ιδέα που άνθισε και απλώθηκε σε κάμπους και βουνά.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βίκυ Χατζηλάκου

Δανιόλος Νικόλαος

Δρυμούση Ναταλία

Θεοδωρόπουλος Περσέας

Θεοδώρου Χρήστος

Καραμουσλή Άριελ

Καρμανιόλα Ραφαέλλα