Ingen rök ingen eld

Hem: 2013, 2014, 2015, 2016

När ljussensor får ljus tänder den en lysdiod som sedan ger ljus till ljus-sensorn och håller lysdioden lysande.

Hela kretsen blir en god cirkel. När ljuset från lysdioden till ljus-sensorn blockeras bryts den goda cirkel.

Ljus-sensorn har en digital utgång som går låg när den får tillräckligt med ljus. Känsligheten kan justeras på sensorn. Den kan vara svårt att justera i en ljus miljö, men det går lättare om sensorn inte är riktad mot någon annan ljuskälla.

Lysdioden långa ben (Anod) är kopplad till motståndet, och motståndets andra ben till plus. Lysdioden andra ben (Katod) är kopplad till sensorns digitala utgång, och tänder lysdioden när utgången på sensorn går låg. Inget kretskort är med i kitet som jag säljer, men du hittar nog din egna lösning.

Röret som lysdioden sitter i är en förpackning från C-vitamin blåbär. Har gjort ett hål för trimpotensiometern så att den kan lätt kan justeras.

Hela sensorn är limmad med smältlim, och sitter vid rörets mynning. Jag ångrar lite att jag inte satte den högre upp, tror att det är lättare att släcka med en ljussläckare (ett kaffemått) då.

Burken är en förpackning från en räksallad. Batteripaketet och alla andra delar sitter fast med smältlim.

Kablar är lödade och ändarna säkrade med med smältlim mot burkens väggar.

Ja, till och med strömsbrytaren sitter med smältlim. Det kan vara lite knepigt med strömbrytaren att hitta rätt ben. Funkar det inte, så flytta en tråd till nästa ben.

Batteripaketet är 3 st AAA batterier och det blir ca 4.8 Volt när batterierna är nya. Motståndet är anpassat till 3 batterier.

4.8 Volt minus 3.1 Volt framspänning på lysdioden gör att vi behöver ett spänningsfall på 1.7 Volt.

1.7 Volt delat med 0.020 Ampere (som är max ström som lysdioden klarar) blir det 85 Ohm och med lite marginal, väjer jag ett 100 Ohms motstånd.

Om du har en annan spänning så måste motståndet anpassas.

Inköpslista