ANTROPOSCENES

Narracions sobre la vida a l'Antropocè



ARTISTES: DIANE DRUBAY (FR), CLAUDIA LARCHER (AT), KELLY RICHARDSON (CA), THERESA SCHUBERT (DE), YUGE ZHOU (CN/US), MARINA ZURKOW (US)


COMISSARI: PAU WAELDER

Theresa Schubert
A synthetic archive (AI glaciers), 2023
00:07:29

Theresa Schubert ha creat una projecció de vídeo audiovisual basada en la intel·ligència artificial que mostra paisatges de muntanya sintètics emergents i en dissolució amb glaceres. Les dades recollides per l'artista es van emprar per alimentar tres models d'aprenentatge automàtic. Els algorismes d'aprenentatge automàtic van transformar les dades en un collage estètic obert, sempre canviant. Van assignar formes visuals als significats de les paraules, revelant les glaceres d'una nova manera poètica, alhora que proporcionaven una visió crítica de l'estat d'aquestes formacions efímeres.

La Dra. Theresa Schubert és una artista, investigadora i comissària amb seu a Berlín que explora visions no convencionals de la natura, la tecnologia i el jo. És doctora en art multimèdia per la Universitat Bauhaus de Weimar. La seva pràctica combina mitjans audiovisuals i híbrids amb instal·lacions o performances conceptuals i immersives. L'obra de Schubert s'ha exposat internacionalment. Els espais inclouen: Ars Electronica, Linz, Art Laboratory Berlin, BOZAR Brussel·les, KW Institute for Contemporary Art Berlin, Newcastle Region Art Gallery, Electro Fringe Festival Australia, Futurium Berlin, Istanbul Biennial, European Media Art Festival, Kapelica Gallery, Museum Villa Rot, MMOMA Moscou, Museu d'Art Contemporani de Perm i Zebrastraat Gent.

Sobre “Antroposcenes”

El terme “Antropocè,” proposat al 2000 per l'ecologista Eugene Stoermer i el premi Nobel de química Paul Crutzen per indicar la decisiva influència de l'activitat humana en el nostre planeta, comporta el perill d'acceptar que les nostres accions són irreparables, però alhora ens atorga un sentit de responsabilitat en la nostra relació amb el medi ambient. Entendre les conseqüències dels nostres hàbits de consum i les nostres activitats quotidianes en un ecosistema portat al límit per l'abús dels recursos naturals, la producció de residus i la pol·lució és tant una necessitat com un deure.

Les artistes que participen en aquesta selecció han elaborat obres audiovisuals que ens ofereixen, des de diferentes perspectives, escenes de la vida a l'Antropocè, particularment d'aquells entorns i sistemes que ignorem però que tenen un paper determinant en la vida a la Terra. Des del fons oceànic a les mines de les que s'extreuen els materials que faciliten la nostra vida digital, dels glaciars als fenòmens atmosfèrics, dels incendis forestals a les ciutats massificades, aquestes obres ens porten a reflexionar sobre el nostre planeta, el món en el que volem viure i volem deixar a les properes generacions.


Video de mostra de l'obra per cortesia de l'artista i de Niio.