Ann Van Hecke
Praktijk voor psychotherapie en persoonlijke groei

ann van hecke

Inayat Khan, de Indiase wijze die het soefisme naar het Westen bracht, werd op een keer geprovoceerd door een nuchtere leerling met de vraag of hij echt geloofde dat woorden geneeskracht hadden. Inayat Khan, zeer tegen soefigewoonte in, stelde een botte wedervraag: ‘Wie bent u om zo’n domme vraag te stellen? De leerling voelde zich beledigd en zei terecht: ‘Hoe kan een soefi zo grof zijn?’ Khan antwoordde: ‘Als grove woorden u zo’n pijn kunnen doen, waarom twijfelt u dan aan de mogelijkheid dat er ook woorden zijn die genezen?’ 

“Aandacht hebben betekent echt contact hebben. Met onszelf, met de ander, met het leven. Als iemand echt contact met jou heeft, als iemand jou echt begrijpt, in hoe het nu met je is, misschien in je pijn en je moeite, in je streven en je diepste verlangen, dan ervaar je iets bijzonders. Echt verstaan worden maakt gelukkig. Het is een cadeau. Andersom geldt hetzelfde. Echt contact met een ander vraagt om de kunst van het luisteren, van het diep luisteren, de kunst om het verhaal van de ander te proberen vanuit die ander te begrijpen en aan te voelen. Als dat gebeurt, gebeurt er iets helend.” Uit ‘Mededogen is zonder grenzen’, een boek van Ton Kamphof over Thich Nhat Hanh.

Visie

Onze huidige manier van leven is er een van 'snel, veel en meer'. Ons drukke bestaan verhindert niet zelden het contact met ons eigen innerlijk, onze gevoelens, onze wezenlijke behoeftes. We zijn veel bezig met problemen en projecten aan de buitenkant, weinig met onze eigen binnenkant. We willen anderen niet belasten met onze vragen, angsten, moeilijkheden. En dus doen we maar door; we houden vol, zo goed als het gaat. Dan kan een gevoel van leegte ontstaan, van onvervuld zijn; we zijn ahw ‘uit verbinding’. In therapeutische context geven we aandacht aan wat er zich aan de binnenkant afspeelt. Via benoemen, voelen en ervaren kunnen angsten, pijn of verdriet worden losgelaten, kunnen ingeslapen kwaliteiten opnieuw worden ervaren. Door die weg van buiten naar binnen af te leggen, ontstaat genezing, verbinding en vervulling.


Bekijk het uitgebreide aanbod aan CURSUSSEN en VORMINGEN in de zomer en het najaar van 2024 - de coronacrisis heeft ons (o.a.) geleerd dat online werken ook voordelen kent, daarom bieden we vanaf nu een mix aan van live cursussen en online vormingen .


VAN HARTE WELKOM !!