Een pup en zijn lijf
Niet alleen die minuten!
In de meeste gevallen ontvangen puppy-eigenaren advies van de fokker over de hoeveelheid beweging die geschikt is voor hun pup. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze aanbevelingen niet standaard passen voor alle rassen en individuele pup-eigenschappen. Bijvoorbeeld, het idee dat een levendige Border Collie van 4 maanden tevreden is met slechts 20 minuten beweging is onrealistisch, terwijl dit voldoende kan zijn voor honden met minder temperament of een andere lichaamsbouw.
Het is belangrijk dat jij, als eigenaar, leert inschatten wat jouw pup aankan, zowel fysiek als mentaal. Hierdoor kun je voorkomen dat je pup oververmoeid raakt. Het is een evenwicht tussen de fysieke gezondheid van je pup en zijn mentale behoeften. Houd in gedachten dat rust zorgt voor herstel. Op deze manier help jij je pup om zowel mentaal als fysiek stabiel te worden en te leren wanneer hij rust moet nemen.
Tekenen van Vermoeidheid bij een Pup
Het herkennen van tekenen van vermoeidheid bij je pup is van superbelangrijk. Als je pup moe is, zal hijĀ anders gaan bewegen, zoals met een hangende rug, slofferige, struikelend, hoorbaar hijgen, achter je blijven lopen en meteen gaan liggen wanneer je stopt met lopen. Wees alert op deze signalen om oververmoeidheid te voorkomen.
Mentale vermoeidheid kan zich uiten in hyperactief gedrag, waarbij je pup zich overal in laat meeslepen. Vaak heeft de pup al geprobeerd rust te vinden, maar is dit niet opgemerkt door zijn omgeving.
Bij het laten bewegen van je pup is het belangrijk om enkele regels in gedachten te houden:
Stappen en Draven: Stappen en draven is beter voor de ontwikkeling van het skelet dan galopperen of rennen.
Spelen met Soortgenoten: Vermijd spelen met honden die veel groter of sterker zijn dan je pup om pijn, angst, gewrichtsproblemen en blessures te voorkomen.
Zoek naar een evenwicht tussen sociale ontwikkeling(plezier) en risicovol spelgedrag(gezondheid).
Vermijd Hoogtes: Laat je pup niet van hoge plaatsen springen, zoals uit de auto of van de bank, om gewrichtsproblemen en blessures te voorkomen.
Explosieve Bewegingen: Wees voorzichtig met explosieve sprint- en stopbewegingen, zoals bij apporteerspelletjes, omdat deze belastend zijn voor het groeiende skelet.
Ondervloeren en Ondergronden: Laat je pup niet op gladde vloeren, zoals laminaat lopen, en vermijd oneffen ondergronden zoals rul zand of paden met veel boomwortels om verdraaiingen en glijpartijen te voorkomen.
Traplopen: Laat je pup pas trappen lopen als hij de treden goed kan nemen zonder te springen of te forceren.
Los Laten Lopen: Laat je pup regelmatig loslopen tijdens het uitlaten, dit zorgt voor een gezonde fysieke en mentale ontwikkeling en maakt de band met je hond hechter. Zorg er wel voor dat de locatie veilig is wat betreft verkeer, andere honden, ondergrond, en waterpartijen.
Voeding: Geef je hond de juiste voeding. Voorkom overgewicht of ondergewicht.Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat jouw pup een gezond en gelukkig leven heeft en zich ontwikkelt tot een stabiele volwassen hond.