GIMNAZIJA NOVA GORICA                               ŠOLA AMBASADORKA                              EVROPSKEGA PARLAMENTA
    

InstagramFacebookLinkLink

BILI SMO DRUGI!!!

V hudi konkurenci smo bili 2. šola ambasadorka Evropskega parlamenta Slovenije! Čestitke vodji mentoric Suzani Černe in vsem udeleženim dijakinjam in dijakom!

DAN EVROPE

Dan Evrope 2024.m4v

avtorica: Maja Mamič

avtor: Matic Grmek 

MESTO MLADIH, PRAZNOVANJE DNEVA EVROPE 

9. maja 2024 so se novogoriški ambasadorji EP povezali s slovenskimi in z italijanskimi dijaki iz sosednje Gorice in skupaj obeležili dan Evrope. Na Bevkovem trgu so na tržnici aktivnosti v različnih igrah in delavnici najdene poezije preverjali znanje o EU in EPK in pripravili pester kulturni program. Zanimiv je bil tudi pogled na likovno ustvarjanje podob našega mladega mesta. Dan so zaključili v Xcentru  Nova Gorica, kjer so sodelovali na delavnici Oblikuj somestje Nove Gorice in Gorice – kaj si želiš prav ti? #goborderlessyouth, in v prostorih šole, kjer so prisluhnili predavanju o zgodovini EU, 20. obletnici vstopa Slovenije v EU ter pomenu volitev.

Mladi so obeležili  dan Evrope, praznik miru, strpnosti, sožitja evropskih narodov, praznik medsebojnega spoštovanja in povezovanja.

Simulacija Evropskega parlamenta »Soodločaj za boljšo prihodnost!« 

Mladi ambasadorji EP novogoriške gimnazije smo skupaj z vrstniki iz slovenskih in italijanskih šol v Gorici razpravljali o štirih ciljih trajnostnega razvoja: o zdravju in dobrem počutju, cenovno dostopni in čisti energiji, enakosti spolov in trajnostnih mestih in skupnostih. Potekala je v slovenskem in italijanskem jeziku. Simulacija je bila odlična priložnost, da mladi izrazijo svoje mnenje, prisluhnejo drugim, preizkusijo svoje sposobnosti sodelovanja in dela v skupini ter se zavejo pomena aktivnega iskanja rešitev za bolj zeleno, varno in demokratično Evropo.

EVROPSKE VOLITVE- PROMO VIDEO

Mladi ambasadorji EP pozivamo, da se v čim večjem številu udeležimo prihajajočih evropskih volitev, saj so volitve temelj vsake zrele demokracije. Moč odločanja je tudi, oziroma predvsem v rokah mladih. 

Ambasadorji%3A%20Evropske%20volitve%202024%20(Slovenska%20verzija).MP4

v slovenščini

Ambasadorji%3A%20European%20elections%202024%20(English%20version)%20SOUND.MP4

in v angleščini

WORLD POETRY DAY 2024 – SVETOVNI DAN POEZIJE 2024 

Mentorja Sara Remžgar in Miha Hlede ter dijaki 1.e razreda Gimnazije Nova Gorica in dijaki 4. letnika smeri kmetijsko-podjetniški tehnik in naravovarstveni tehnik #biotehniškašolašempeter, smo se za namen obeležbe svetovnega dneva poezije, 21.3.2024, na daljavo povezali v skupni EPAS projekt kot obe šoli ambasadorki evropskega parlamenta. Izvedli smo literarno-likovno delavnico ustvarjanja poezije v angleščini in slovenščini. Ob navdihu angleških in slovenskih pomladnih pesmi uveljavljenih avtorjev, glasbenih vzgibov in podob, kreiranih s pomočjo umetne inteligence, smo v skupinah sestavljali svoje pesniške stvaritve in tako odgovarjali na vprašanje »Kaj ti pomeni pomlad?«. Končne izdelke smo fotografirali in objavili na spletni platformi Padlet. Ogledate si jih lahko na sledeči spletni povezavi: https://padlet.com/s_remzgar/svetovni-dan-poezije-2024-world-poetry-day-2024-xvfk50p0y6sau9zx The Spring Has Many Silences pravi naslov ene izmed angleških izhodiščnih pesmi, a vendarle se tu sliši NAŠ glas!

BELI ZAJEC, RDEČI ZAJEC

Vsako leto 13. marca po vsem svetu praznujemo trdoživost živega gledališča s predstavami

najuspešnejšega besedila iranskega gledališkega ustvarjalca Nassima Solimanpourja Beli zajec, rdeči

zajec. Brez vaj, brez režiserja, na različnih lokacijah, ob isti uri, vsakič z drugim igralcem, z zapečateno

ovojnico z besedilom, ki ga igralec še nikoli ni videl.

Besedilo Beli zajec, rdeči zajec je bilo prevedeno v več kot 30 jezikov in več kot 3000-krat izvedeno. V

tem drznem gledališkem eksperimentu, ki je bil o premierno izveden na odru novogoriške gimnazije z

igralcem Petrom Harlom, so sodelovali tudi mladi ambasadorji EP. Pisatelj je z različnimi nalogami v igro vključil tudi nas, gledalce. V tekstu so bile izbrane naključne, številke, ki jih je predstavljal nekdo iz med nas. Dijaki smo hodili na oder in po navodilih iz teksta  vzpoztavili dialog z igralcem.

Gledališki eksperiment na absurdno-grotesken način razkriva osebno doživljanje bližnjevzhodne krize.

Ob isti uri smo se pridružili 55 predstavam v 18 jezikih v 25 državah sveta.

POETS OF TODAY – VOICES OF TOMORROW (POT-VOT)

V sklopu Evropskega mednarodnega literarnega projekta POETS OF TODAY – VOICES OF TOMORROW (POT-VOT) oziroma PESNIKI SEDANJOSTI - GLASOVI PRIHODNOSTI smo na Gimnaziji Nova Gorica v petek, 2. 2. 2024, gostili sodobno slovensko

pesnico Katarino Gomboc Čeh.  Pesnica je z dijaki, med katerimi so kandidati za mlade ambasadorje EP sooblikovala pesniške učne ure, ki so se odvile v zelo intimnem prostoru na odru gimnazijske gledališke dvorane, spremljala pa jih je nežna glasba izpod prstov treh naših dijakov. Katarina je z vsemi sodelujočimi delila svoje pesmi in notranji proces ustvarjanja na zelo tenkočuten način,

preko pogovora z dijaki pa so se porajala še druga vprašanja o pesništvu, življenju, ljubezni. Dijaki likovne smeri so se na obisk pripravili tudi z lastnim poustvarjanjem Katarinine poezije preko platna in čopiča. Nastali so čudoviti akvareli, v katere so ujeti najslajši verzi njenih

pesmi, in ki sedaj krasijo razstavo pred gledališko dvorano


DAN AKTIVNEGA DRŽAVLJANSTVA: Temni pokrov sveta 

Dijaki 3. letnikov so si pri aktivnem državljanstvu ogledali dokumentarni film Temni pokrov sveta, nato pa sta sledili diskusija in vprašanja dijakov z ustvarjalci dokumentarnega filma. Družili in razpravljali smo z izjemni posamezniki, katerih prizadevanja za boljšo okoljsko ozaveščenost so izredno pomembna, saj nas vodijo k rešitvam izzivov, kot jih predstavlja črni ogljik in njegov vpliv na naš planet. Naši gostje so bili letalec in fotograf Matevž Lenarčič, režiser in scenarist Amir Muratović, producent in snemalec Rado Likon ter znanstvenik z Univerze v Novi Gorici, Griša Močnik.

Dijaki so z ogledom dokumentarnega filma ter skozi razpravo z gosti spoznali, da je črni ogljik, stranski produkt nepopolnega zgorevanja fosilnih goriv in biomase, pomemben faktor v spreminjanju podnebja. Vpliv ima tako na regionalni kot na svetovni ravni. Edinstveni dogodek ni bil namenjen zgolj spoznavanju vplivov črnega ogljika, temveč je bil poglavitni namen povzročiti razmislek o naši skupni odgovornosti in biti poziv k ukrepanju,

da začrtamo trajnostno pot za prihodnost.

SIMULACIJA EVROPSKEGA PARLAMENTA NA NOVOGORIŠKI GIMNAZIJI

 Dijaki Gimnazije Nova Gorica, ki se potegujemo za naslov mladi ambasador EP, smo pod mentorstvom mentoric EPAS v okviru projektnih dni pripravili in vodili delavnico za devetošolce različnih osnovnih šol Goriške regije. Pridružilo se nam je 65 učencev iz 12 šol.       

 V pripravi na dogodek smo med 17 cilji trajnostnega razvoja podrobno spoznali štiri: zdravje in dobro počutje, cenovno dostopna in čista energija, enakost spolov in trajnostna mesta in skupnosti. Razdelili smo se v skupine, vsaka se je posvetila enemu cilju. Izpostavili smo problem in poiskali rešitve, s katerimi bi kot skupina prispevali k uresničitvi izbranega cilja. To je bila naloga prvega dne. Drugi dan smo svoje predloge za rešitve predstavili drugim skupinam. Člani ostalih skupin so nam poskušali argumentirano predstaviti nasprotna stališča. V sredo smo medse sprejeli osnovnošolce. Po uvodnem delu in spoznavni igri smo se razdelili v skupine. V vsaki smo se dijaki učencem predstavili, vodja pa je pripravil kratko predstavitev cilja. Skupaj smo iskali rešitve in predloge, s katerim bi dosegli zastavljeni cilj. Delo smo zastavili tako, da bi s predstavitvijo na simulaciji ostale sodelujoče nagovorili s pravimi argumenti in jih prepričali, da glasujejo za naš predlog. Čez dobro uro smo se ponovno zbrali v gledališki dvorani naše gimnazije, kjer so skupine najprej predstavile pobude in rešitve trajnostnega cilja, nato pa v pestri razpravi z argumenti odgovarjale na vprašanja udeležencev. Odziv je bil navdušujoč. Postavili so številna vprašanja, s katerimi so želeli dodatna pojasnila, ali pa so pobudo pohvalili. Vsaki razpravi je sledilo glasovanje. Osnovnošolci niso pripravili le zanimivih predstavitev, temveč so tudi pokazali dobro poznavanje teme. Najbolj so nas prepričali argumenti skupine, ki je predstavljala rešitve in pobude za cenovno dostopno in čisto energijo. 

 Zmagovalcem smo razdelili praktične nagrade. Etično in trajnostno razmišljanje, argumentirano zagovarjanje svojih idej, timsko delo, medvrstniška solidarnost, delo z viri so le nekatere kompetence, ki smo jih razvijali. Simulacija EP je potekala v sproščenem vzdušju in je bila odlična priložnost, da izrazimo svoje mnenje, prisluhnemo drugim, preizkusimo svoje sposobnosti sodelovanja in dela v skupini ter se zavemo pomena aktivnega iskanja rešitev za bolj zeleno, pravično, varno in demokratično Evropo.

NAŠ OGLJIČNI ODTIS

Na delavnici Naš ogljični odtis smo dijaki tretjega letnika in kandidati za mlade ambasadorje EP raziskovali dejavnike in vzroke za podnebno krizo. Presenetila nas je ugotovitev, da velik delež emisij prispevata kmetijstvo in pridelava hrane. Ker nas je zanimal tudi naš ogljični odtis, smo ga izračunali s pomočjo ogljičnega kalkulatorja in pripravili grafični prikaz odtisov, ki jih puščamo v okolju. Rezultati so presenetljivi in kažejo, da imamo zelo različne življenjske navade. V zaključnem dnevu smo se pripravili na ogled dokumentarnega filma Temni pokrov sveta ter raziskovali delo ustvarjalcev filma, ti nas bodo obiskali v prihodnjem tednu.

OBISK CARLOSA PALME

Dijaki gimnazije Nova Gorica smo imeli v ponedeljek, 15. januarja 2024, edinstveno priložnost ob kateri smo spoznali ustanovitelja in direktorja organizacije Living Peace International. Gre za organizacijo, ki se zavzema za vzgojo in izobraževanje na področju kulture miru po celem svetu. Dijaki smo za gospoda Palmo pripravili kratke predstavitve v angleščini in španščini o projektih, ki jih izvajamo na šoli z namenom ozaveščanja o kulturi miru in nenasilja, globalnega državljanstva, strpnosti in medkulturne raznolikosti. Gospod Palma nas je seznanil z osebnimi izkušnjami učiteljevanja na kriznih in vojnih območjih Bližnjega vzhoda. Poudaril je, da lahko vsak posameznik s svojimi dejanji prispeva h kulturi miru.

SOLIDARNA POMOČ BREZDOMCEM

Pri predmetu aktivno državljanstvo so dijaki spoznavali odnos do človekovih pravic na primeru brezdomstva. Spoznavali so negativne posledice stereotipov, predsodkov, nestrpnosti, izključevanja in diskriminacije. Ozaveščali so pomen prizadevanj za skupno dobro.

Mladi ambasadorji EP so se odločili, da vse povabijo k uresničitvi načrta solidarnostne pomoči za brezdomce. Zbirali so darila, s katerimi jim bodo polepšali bližajoče se praznike. Dijaki so zbrana darila dostavili na Mirenski grad. To so kapljice dobrote za ljudi, ki pomoč potrebujejo.


    "Z ljubeznijo in dobroto ne moremo biti razsipni. Z njima vedno ustvarimo spremembe. Vedno  predstavljata blagoslov tistega, ki ju                                                                 sprejme in tistega, ki ju daje.” (Barbara De Angelis)

DAN ODPRTIH VRAT

Kandidati za mlade ambasadorje EP novogoriške gimnazije so na dnevu odprtih vrat pripravili dva zanimiva dogodka. Osnovnošolce in njihove starše so povabili na krajšo debato o energetski varnosti v državah EU, iskali so rešitve za večjo zanesljivost oskrbe EU z energijo in se pogovarjali o pomenu zelenega prehoda. Gostom so kot primer aktivnega učenja predstavili debato z naslovom        Preusmeritev na zelene vire energije bo za EU rešitev.

Zagovorniki so z argumenti podprli tezo, da nas v zeleni prehod prepričujejo podnebne spremembe in degradacija okolja. Prehod bo EU preoblikoval v sodobno, močno gospodarskoin konkurenčno gospodarstvo. 

Nasprotniki so te argumente zavrnili, saj so menili, da zeleni prehod skriva precej pasti.

Predstavili so se tudi neodločeni, ki so trdili, da je zeleni prehod izziv in velika priložnost, nikakor pa se niso strinjali, da bi to moral biti obveza.

Gostje so z zanimanjem prisluhnili debati in argumentom vseh treh debatnih skupin.Debato je zaključila skupina, ki je poudarila, da se moramo pri zelenam prehodu odločati preudarno, biti moramo zagovorniki sodelovalnega in evolucijskega prehoda, zavrnili so vsakršen revolucionarni pristop. Sklenili so, da nas nasilni pristopi niso nikoli pripeljali do boljših rešitev. Mladi kandidati EP so poudarili, da moramo opazovati spremembe v okolju in natančno presoditi vse pozitivne in negativne vplive vsakega obnovljivega vira posebej. Zaključili so z mislijo, da si mladi želijo trajnostno prihodnost. V šolski knjižnici pa so dijaki bodočim dijakom predstavili življenje na Gimnaziji Nova Gorica, dejavnosti in naloge ambasadorjev. Povabili so jih na simulacijo Evropskega parlamenta, ki bo konec januarja na naši šoli in bo namenjena prav njim. Pripravili so igro Kahoot z vprašanji, s katerimi so preverjali znanje o Evropski uniji. Pripravili so tudi zanimiva darilca, s katerimi so nagradili najboljše med njimi.

JUVENES TRANSLATORES - Tekmovanje mladih prevajalcev v Evropski uniji

Znanje jezikov nas povezuje in omogoča boljše razumevanje drugih kultur. Opremljeni z znanjem jezikov lahko mladi, jutrišnji odrasli, laže odidejo na študij ali delo v druge evropske države.

Tekmovanje Juvenes Translatores dviguje ozaveščenost glede pomena prevajalskega znanja in potrebe po drugačnem videnju prevajanja – kot sredstva posredovanja med jeziki – v okviru učenja jezikov. V četrtek, 23. novembra je tudi na naši šoli potekalo prevajalsko tekmovanje Juvenes

Translatores, ki se ga je udeležilo pet dijakinj:

Sara Farsure, Ema Modrijan, Zala Bremec, Leja Gril in Zarja Poljanec Purg

STROKOVNA EKSKURZIJA V STRASBOURG


8.11. smo se kandidati za mlade ambasadorje EP v zgodnjih urah odpeljali na strokovno ekskurzijo v Strasbourg. Prvi cilj tega dne je bil 

Basel, mesto na tromeji med Nemčijo, Francijo in Švico. V mestu, v katerem je deloval Erazem Rotterdamski, smo se mimo mestne hiše sprehodili do gotske stolnice, nato pa še do mostu, s katerega smo imeli čudovit pogled na reko Ren. Zvečer smo prispeli v alzaško mesto Strasbourg. 


Osrednji dogodek naše ekskurzije je bil obisk Evropskega parlamenta, ki poleg bruseljskega predstavlja glavno ustanovo Evropske unije. Zjutraj smo se srečali z najmlajšo nemško evropsko poslanko Delaro Burkhardt, ki smo ji postavili različna vprašanja o Uniji in njeni službi v     Evropskem parlamentu. Sledil je pogovor z Aleydo Hernandez Laviades, skrbnico parlamentarnega telesa; odbora za industrijo, raziskave in energijo. Spregovorila nam je o globalnih spremembah in načinih za doseganje trajnostne prihodnosti. V popoldanskih urah smo imeli še simulacijo evropskega parlamenta; preobrazili smo se v evropske poslance in razpravljali o obnovljivih virih energije v EU. Srečanje smo zaključili z evropsko himno in se poslovili od parlamenta, ki nas je prijazno gostil ves dan. Čakal nas je le še večerni ogled Strasbourga.


Tretji dan je bil namenjen ogledu treh prečudovitih alzaških mest. Na poti do Colmarja nam je vodič predstavil zgodovinei Alzacije, v kateri se pozna vpliv nemške arhitekture. V mestu smo najprej obiskali muzej Unterlinden. Ogledali smo si eno najznamenitejših umetniških del 16. stoletja,

Isenheimski oltar, ki je delo Matthiasa Grünewalda in velja za glavno mojstrovino nemškega renesančnega slikarstva. Sledil je sprehod skozi mestno jedro, nato pa smo se podali v slikoviti Riquewih, ki je pritegnil našo pozornost s sredneveškimi ulicami, predalčasto grajenimi hišami in

vinogradi v neposredni bližini. Nazadnje smo si ogledali sosednji Ribeauville, ki nas je prav tako očaral.


Zadnji dan je bil namenjen ogledu dveh nemških mest. Naš prvi cilj je bilo mesto Freiburg, v katerem smo obiskali mogočno stolnico, nato pa smo se še za kratek čas ustavili v Konstanzi ob Bodenskem jezeru.

Polni novega znanja, spoznanj in izkušenj smo se v nedeljo zgodaj zjutraj vrnili domov.

NIČ O NAS, BREZ NAS

Dijaki tretjega letnika, kandidati za mlade ambasadorje EP, smo sodelovali na 17. nacionalni konferenci ob mesecu preprečevanja zasvojenosti, potekala je 9. novembra 2023 v Novi Gorici. Na konferenci smo spregovorili o varovalnih dejavnikih, ki lahko pripomorejo h krepitvi

mladostnikove odpornosti proti vedenjem, ki vodijo v zasvojenost, in o temeljih blagostanja mladostnikov v vzgoji in izobraževanju.

Dijaki smo sodelovali že pri pripravi videa, ki so ga prikazali v uvodnem delu konference. V nadaljevanju smo se po vsakem predavanju vključili v razpravo, kako prekiniti zasvojenost, kako pomembna je družina pri krepitvi psihične odpornosti mladostnikov in o tem, kako psihično

blagostanje vpliva na uspešno delo v šoli. Zanimiva so bila tudi naša razmišljanja o tem, ali je šola prostor za razvijanje ključnih življenjskih veščin za dolgoročno blagostanje, kot so optimizem, vztrajnost, odgovornost, pogum in hvaležnost. Konferenco smo zaključili z mislijo, da prav spodbujanje aktivnosti in interesov kot varovalnih dejavnikov na ravni posameznika, družine, šole in lokalnega okolja lahko bistveno pripomorejo k krepitvi mladostnikove odpornosti proti vedenjem, ki vodijo v zasvojenost. Torej, skupaj zmoremo več.

Vabljeni k ogledu videa! :)

DVA KORAKA OD BALTIKA DO JADRANA

Mladi ambasadorji EP smo z ogledom dokumentarnega filma in pogovorom z ustvarjalci spoznavali zgodbe štirih osebnosti, ki so oživele kulturno krajino Litve, Poljske, Madžarske in slovensko- italijanskega Primorja, v obdobju med zaključkom devetnajstega stoletja in začetkom dvajsetega. Večkulturen, presenetljiv in tragičen svet, ki nam govori tudi o današnjem času. V delavnicah smo razmišljali o lastni identiteti, njenih razsežnostih in prepletu raznolikih identitet, o večplastnosti procesov oblikovanja identitet. Izdelali smo tudi  kalejdoskop vrednot razreda.

BEGUNCI, ŽRTVE VOJN IN KONFLIKTOV V SODOBNEM SVETU                                                                             Mladi ambasadorji Ep smo skupaj z ostalimi dijaki tretjih letnikov spoznavali problematiko begunstva v sodobnem svetu. Najprej smo pri uri geografije spoznali vzroke za migracije in aktualna begunska taborišča v Evropi, 

nato smo si ogledali dokumentarni film Videti El Aaiún. Po ogledu filma smo se pogovarjali z ustvarjalcem filma, režiserjem in vojnim novinarjem Erikom Valenčičem. V razpravi smo se dotaknili problematike kršitev človekovih in otrokovih pravic v begunskih centrih, razpravljali o pomenu demokracije in demokratičnih institucij pri preprečevanju in razreševanju konfliktov v begunskih centrih ter o vlogi medijev in družbenih omrežjih pri poročanju s konfliktnih in vojnih področij ter begunskih centrih.

» Spoznala sem moč človeškega duha. Kljub soočanju z nepredstavljivimi stiskami, so begunci pokazali izjemen pogum in odločnost v iskanju varnosti in boljšega    življenja.«

» Film sem videl kot opomnik, da reševanje takšnih humanitarnih izzivov zahteva skupna

prizadevanja vlad, različnih organizacij in tudi nas, posameznikov.«

DAN MIRU NA CERJU   2023

V petek, 22. 9. 2023, smo dijaki tretjega letnika na Cerju obeležili mednarodni dan miru.

Osrednja misel našega srečanja je bila Mir se začne s tabo in z mano

Dogodek je potekal v okviru mednarodnega Unesco projekta Meja – naša preteklost in naša skupna evropska prihodnost, pri izvedbi pa so pomagali Občina Miren-Kostanjevica, 

Javni zavod Miren Kras in Društvo žena Miren-Orehovlje.Kandidati za ambasadorje EP 

smo se v pogovoru s predstavnikoma Slovenske vojske in predstavnikoma 

Zveze brigadirjev Slovenije dotaknili tem, kot so mirovne akcije, pomoč ob naravnih nesrečah, 

položaj žensk v vojski ter pomen sodelovanja pri dobrodelnih akcijah. 

Po pogovoru smo najprej izdelali plakate, na katere smo zapisali svoje misli o prostovoljstvu 

in svetovnem miru, nato pa smo se udeležili krajše prireditve. Na njej sta nas nagovorila ravnatelj Gimnazije Nova Gorica Andrej Šušmelj in župan občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar.

Ob koncu smo tako kot v preteklih letih posadili lipo miru in tako pokazali, da si bomo prizadevali za

mir, solidarnost, strpnost in s tem za boljši svet.EVROPSKI DAN JEZIKOV!

26. septembra praznujemo na pobudo Sveta Evrope evropski dan jezikov. Cilji so ozaveščanje javnosti o bogati jezikovni raznolikosti Evrope, spodbujanje učenja več jezikov za razvoj raznojezičnosti posameznikov ter za aktivno soudeležbo državljanov v demokratični družbi.

Letos smo se udeležili dogodka v Hiši EU v Ljubljani, kjet smo lahko prisluhnili najnovejšim ugotovitvam o pouku tujih jezikov v šoli v Evropi, odkrivali zanimivosti in lepote tolmaškega poklica, preverili, kdo zmaguje v spopadu med človeško in umetno inteligenco ter spoznali izviren nacionalni projekt za srednješolce ‘Zavižaj vizijo’. Dogodek smo zaključili z zanimivo delavnico po sledeh latinščine v slovenščini, začinjeno z izdatno mero čarobnosti.

POSVET O ZDRAVSTVU , SOCIALI IN MEDGENERACIJSKEM SOŽITJU

V četrtek, 14.9, sta dijakinji Ana Čebron iz 3.a in Sara Farsure iz 3.c, kandidatki za mladi ambasadorki EP, sodelovali na posvetu o zdravstvu, sociali in medgeneracijskem sožitju v prostorih stavbe Državnega zbora Republike Slovenije. Pripravila ga je Medgenaracijska koalicija Slovenije, ki povezuje DOS, ŠOS, MSS in ZDUS. Na dogodku sta dijakinji prisluhnili razpravi o aktualnih družbenih problemih, se seznanili z načrti odločevalcev in mnenjem strokovnjakov ter tudi sami sodelovali v pogovoru.

#EPSLOambasador

#EPambassadorSchool

#ambassadorschools

#EPAS_slovenija


OBISK EVROPSKEGA PARLAMENTA V BRUSLJU IN DRŽAV  BENELUKSA

Kandidati za mlade ambasadorje EP smo se 8. junija odpravili v države Beneluksa. Najprej smo se ustavili v prvi evropski prestolnici, v Luksemburgu. Naš glavni cilj pa je bil obisk Evropskega parlamenta v Bruslju, kjer nas je pozdravil evropski poslanec Matjaž Nemec, ki nam je obisk tudi omogočil. V zanimivi predstavitvi smo izvedeli veliko novega o delovanju te pomembne institucije. Gospod Nemec nam je odgovoril na številna vprašanja in predstavil delo in življenje evropskega poslanca. Sledil je ogled muzeja EU in mesta. V večernih urah smo se srečali z nekdanjim dijakom naše šole Gregom Jugom, ki je zaposlen v Evropski komisiji. Z veseljem nam je posredoval veliko informacij o svojem delu, življenju v Bruslju in možnostih mladih za doseganje delovnih mest, kakršno je njegovo. Pred povratkom v hotel smo si ogledali Atomium. V naslednjih dneh smo obiskali še belgijsko mesto Brugge. V spominu nam je ostalo po izjemno slikoviti srednjeveški arhitekturi in številnih čokoladnicah. Obiskali smo eno in se s čokolado tudi posladkali. Pot smo nadaljevali na Nizozemsko, kjer smo si ogledali veliko delto, kjer se izlivajo reke Ren, Maas in Šelda. Ustja teh rek so stoletja omogočile vdiranje viharnega morja v nižinsko notranjost. S projektom Delta so estuarje spremenili v sladkovodna jezera in tako preprečili možnost poplav. Dan smo zaključili z ogledom največjega evropskega pristanišča Rotterdam. Zadnji dan smo najprej spoznavali nizozemsko podeželje s številnimi polderji in mlini na veter, nato pa obiskali še glavno mesto Amsterdam. Na poti domov smo se ustavili v nemškem mestu Kӧln ob reki Ren in občudovali veličastno stolnico.  

Za nami je izjemno lepa izkušnja. Domov smo se vrnili bogatejši za nova spoznavanja o delovanju EU in državah Beneluksa.

Regionalni dogodek EPAS na Madžarskem

V četrtek 1.6.2023 smo se dijaki ambasadorji EP odpravili v letošnjo Evropsko prestolnico kulture Veszprém na Madžarskem, da bi se udeležili mednarodne regionalne konference Šol ambasadork Evropskega parlamenta. V štirih dneh smo dijaki skupaj s svojimi vrstniki iz Madžarske, Hrvaške, Slovaške in Avstrije spoznavali vrednote Evropske unije, razpravljali o položaju mladih in sestavljali pobude, ki bi naše glasove ponesle do odločevalcev, ki krojijo naša življenja. V popoldnevih, po končanem uradnem delu programa pa smo skupaj raziskovali butično mestece Veszprém in odkrivali njegove skrivnosti. Domov smo se vrnili v nedeljo, 4.6.2023 opremljeni z novim znanjem, zavedanjem, da lahko tudi mi pripomoremo k izboljšanju razmer v svetu, predvsem pa navdušeni nad novimi prijateljstvi in poznanstvi, ki smo jih stkali s svojimi vrstniki.

Vse najboljše, Evropa!

Dan Evrope, dan spomina na rojstvo predhodnice EU, a hkrati praznik miru, strpnosti, sožitja evropskih narodov, praznik medsebojnega spoštovanja, sprejemanja drugačnosti in povezovanja. Praznovali smo  na Trgu Evrope, na stičišču dveh Goric, ki ju povezujejo vse vrednote, skupne državam EU. Pridružili so se nam učenci iz OŠ Frana Erjavca in vrstniki iz Rima. Skupaj smo se preizkusili v različnih zabavnih igrah in delavnicah na temo spoznavanja Evrope in Evropske unije (jezikovna kavarna, delavnica poezije, likovna delavnica, tekmovanje poznaš Evropo in evropska mesta, kolo sreče).  Družili smo se na meji in z obiskom muzejev pokukali v zgodovinsko dogajanje na tem prostoru. Navdušila nas je likovna instalacija razglednic in s kredo zapisani verzi. Praznovanje smo zaključili z glasbo, univerzalnim jezikom, ki ne razdvaja ljudi, ampak jih druži. Z avtorskimi skladbami nas je razveselil šolski bend The 5th season. 

Hvala RRA Severna Primorska d.d.,  MONG in Goriškemu muzeju za sodelovanje pri organizaciji dogodka.

Projekt  »MEJA«

Kandidati za mlade ambasadorje EP smo med 16. in 22. aprilom sodelovali v projektu Erasmus+ z delovnim naslovom »Meja«. Skupaj z vrstniki iz Italije, Avstrije in Nemčije smo v različnih delavnicah in aktivnostih spoznavali življenje na Goriškem, ta enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila. 

V nedeljo je v prostorih Ljudske univerze Nova Gorica potekala prva delavnica, namenjena predvsem spoznavanju projekta ter vseh njegovih udeležencev. Odkrivali smo interese drug drugega ter lastnosti, ki so nam skupne kljub življenju v različnih okoljih. Naslednje jutro smo dan začeli s predstavitvijo projekta GO Borderless in fotografskimi delavnicami, v katerih smo se naučili, da nam vsaka dobra fotografija lahko pove svojo zgodbo. Popoldan smo se sprehodili čez Trg Evrope do poslopja Kulturhaus Gorizia in prisluhnili zgodbam, ki nam jih je ob sprehodu po Gorici pripovedovalo mesto. Dan smo zaključili z ogledom lokalnega filma »Spovednica tihotapcev. Pogledi skozi železno zaveso«. V torek smo se z avtobusom odpravili po Soški dolini do Kobarida. Tam smo si ogledali Kobariški muzej in kostnico ter sledi, ki jih je tu pustila 1. svetovna vojna. Med delavnico fundacije Pot miru smo si izmenjali misli o miru ter njegovem pomenu. Raziskovanje pokrajine smo nadaljevali v Trstu, kjer smo sledili stopinjam petih tržaških judov in spoznali pomembnost skupnosti. Nazadnje smo si ogledali še koncentracijsko taborišče Rižarna, tu nam je vodič razkril bolečo zgodovino, ki so jo  doživeli nasprotniki fašizma. Naslednji dan nas je pot najprej vodila do muzeja Kolodvor na novogoriški železniški postaji, nato pa do obmejnih muzejov Pristava in Prepustnica, nastalih v prostorih nekdanjih mejnih prehodih. Po končanem ogledu smo pričeli pripravljali zaključne izdelke, v katerih smo združili nova spoznanja in občutke celotnega tedna, ter krepili naše sposobnosti sodelovanja. Dan smo zaključili z ogledom dobrodelne prireditve Podarimo vam pesem. Šesti dan so s sprehodom po Novi Gorici naši gostje imeli izvrstno priložnost spoznati nastanek mladega mesta ter njegove okolice. Sprehodili smo se od ruskih blokov pa vse do treh mostov čez Sočo ter Mizarskega muzeja v Solkanu. Zadnji skupni večer smo ob dobri glasbi preživeli z druženjem in zabavanjem. V sobotnem dopoldnevu smo predstavili svoje končne izdelke ter se poslovili od svojih novih prijateljev.

Pomen skupnosti in sobivanja je pomembna vrednota naše družbe, lahko jo dosežemo samo z medsebojnim sodelovanjem. Prav temna in boleča zgodovina, ki je še posebej zaznamovala naše kraje, nam mora biti v opomin in poduk, ki ga ne smemo pozabiti. To so spoznanja, do katerih smo prišli v sklopu našega malega, a nič manj pomembnega projekta »Meja«. 

DAN ZEMLJE

Na dan Zemlje, 20. aprila 2023, je društvo GLOBE Italija organiziralo Znanstveno učno Ekspedicijo. Dogodek je povezal strokovnjake z različnih področij, ki so z udeleženci delili svoje znanje in izkušnje. Študentom, učiteljem in raziskovalcem je omogočila sodelovanje pri znanstvenih projektih, zbiranje podatkov in njihovo analizo za boljše razumevanje lokalnega okolja. Ta dogodek je bil namenjen spodbujanju ozaveščenosti o okoljskih vprašanjih in navduševanju mladih za znanost. Udeležile smo se ga tudi štiri ambasadorke iz Gimnazije Nova Gorica. Naša skupina je raziskovala koncentracijo dušikovih oksidov v zraku na Sabotinu. Sodelovali smo z dijaki italijanskih srednjih šol in s strokovnjaki s tega področja. Zapisovali smo si meritve, ki smo jih uspeli pridobiti med poskusom ter nato izračunali dejansko koncentracijo. Ta dogodek je bil dobra priložnost za udeležence, da pridobijo praktično znanje o raziskovanju okolja, njegov cilj pa je bil navdihniti mlade, da razvijejo strast do znanosti. Vsi smo na njem zelo uživali. Ta izkušnja nam je pomagala razumeti vpliv človekovih dejavnosti na okolje in kako lahko onesnažen zrak vpliva na naše zdravje. Spoznali smo tudi pomen znanstvenih raziskav pri obravnavi okoljskih vprašanj in vlogo znanosti pri sprejemanju političnih odločitev.

ODKRITO Z ODLOČEVALCI

Na novogoriški gimnaziji želimo s spodbujanjem strukturiranih razprav med mladimi in odločevalci prispevati k aktivnejšemu državljanstvu in višji stopnji demokratične participacije.

 

Odlično priložnost za razpravljanje o perečih vprašanjih nam ponujata predmet aktivno državljanstvo in sodelovanje v projektu Šola ambasadorka EP. Omogočata nam, da med šolanjem pridobimo znanje in veščine, ki nas bodo opolnomočile, da bomo postali aktivni državljani in s svojim družbenim in političnim angažmajem vplivamo na svet, v katerem živimo.

Znanje usvajamo na različne načine, s predavanji, pogovori in z aktivnim sodelovanjem v različnih delavnicah. Tako smo se v marcu seznanili z osnovnimi koncepti demokracije in aktivnega državljanstva ter spoznali cilje, definirane v Strategiji EU za mlade 2019-2027. Ko smo se pogovarjali  o slednjih, so se nas najbolj dotaknile naslednje teme: kakovostna zaposlitev za vse, mentalno zdravje in dobro počutje, povezanost Evropske unije z mladimi in enakost spolov. Svoje predloge, kako uresničiti cilje na teh štirih področjih, ki so se nam zdela še posebej aktualna, smo predstavili odločevalcem: ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateju Arčonu, evropski poslanki Ireni Jovevi, državni svetnici magistri Eleni Zavadlav Ušaj in županu MONG Samu Turelu. Sledila je zanimiva razprava. Mladi ambasadorji smo ponovno dokazali, da s svojimi pobudami na področju družbeno izredno pomembnih tem aktivno iščemo rešitve in smo tako pomemben del družbe, ki že danes kroji našo prihodnost.

Odkrito z odločevalci 2022-23_1.2.mp4

SREČANJE Z DIREKTORJEM DIREKTORATA EP STEPHENOM CLARKOM

V sredo, 1. marca, so Pia, Kartika in Dana, ambasadorke EP v Hiši Evropske unije prisluhnile Stephenu Clarku, direktorju iz direktorata Evropskega parlamenta za komuniciranje. V svoji dolgoletni karieri je oblikoval številne komunikacijske strategije in evropske kampanje, naredil preboj pri komuniciranju institucij na družbenih omrežij ter zasnoval številne evropske obarvane dogodke in aktivnosti za širšo javnost. V zanimivem pogovoru so se podale na pot spoznavanja načinov komuniciranja evropskih institucij z državljani ter poteka snovanja uspešnih evropskih komunikacijskih kampanij in dogodkov. Po pogovoru je sledilo praktično delo v skupinah po metodi World cafe.

ČE BI JAZ ODLOČAL(-A) O PRIHODNOSTI ZAPOSLOVANJA

V petek, 17. marca 2023, smo na naši šoli gostili razpravo Če bi jaz odločal(-a) o prihodnosti zaposlovanja z evropskima poslancema Romano Tomc in Matjažem Nemcem ter Vesno Miloševič Zupančič, strokovnjakinjo  za mlade in trg dela z e-Študentskega Servisa. Med razpravo so ambasadorke in ambasadorji Evropskega parlamenta iz dvanajstih šol predlagali, kako bi si olajšali vstopanje na trg dela. Poslanka Tomčeva je poudarila, da je pomembno najti pravo ravnovesje med tem, kar si mladi želijo početi in v čem so dobri, ter tem, kaj trg dela potrebuje. Poslanec Nemec pa je opozoril, da morajo mladi zaupati sebi in trdno vztrajati na začrtani poti.

ONESNAŽEVANJE NAŠEGA OKOLJA

Na šoli so v ponedeljek, 20. 2.,  potekale delavnice po metodi sodelovalnega učenja: premisli – primerjaj – posreduj. Vsak dijak je najprej sam razmislil o problematiki onesnaževanja, nato je ugotovitve delil v paru in potem pred razredom. Sledila je razprava, v kateri so dijaki dobili vpogled v predznanje razumevanja onesnaževanja, kdo je odgovoren zanj in kaj lahko naredi sam, lokalna skupnost ali država za njegovo preprečevanje. Naše aktivnosti so se zaključili s predavanjem in razgovorom z okoljsko aktivistko Matejo Sattler iz nevladne organizacije EKO Anhovo in dolina Soče. 

Obeležitev mednarodnega dne v spomin na žrtve Holokavsta

Na gimnaziji v Novi Gorici smo prisluhnili zgodovinarju dr. Renatu Podbersiču,  odličnemu poznavalcu judovske zgodovine. Ugotavljamo namreč, da so dostojanstvo, univerzalne človekove pravice in temeljne svoboščine vseh ljudi prepogosto še dandanes le mrtve črke na papirju, nespoštovanje človekovih pravic pa vsakdanja praksa v nedemokratičnih državah oz. na kriznih žariščih. Mednarodni dan v spomin na žrtve holokavsta je torej treba razumeti v širokem smislu, ne samo kot dan spomina na množično uničenje rodu oz. spomina na grozote v obdobju druge svetovne vojne. 

Simulacija Evropskega parlamenta 2022/23: Priprave (3.del)

3del.mp4

Vabilo na simulacijo Evropskega parlamenta

vabilo.mp4

Simulacija Evropskega parlamenta 2022/23: Priprave (2.del)

2del.mp4

Simulacija Evropskega parlamenta 2022/23: Priprave (1.del)

1del.mp4

Informacijska točka in dan odprtih vrat

Gimnazija Nova Gorica se lahko pohvali s kar dvema informacijskima točkama. Stalni v šolski čitalnici se je pridružila nova, ki bo z različnimi vsebinami popestrila dogajanje v šoli. Zaživela je 15. decembra na dnevu odprtih vrat in z njo so se letošnji kandidati za ambasadorje EP predstavili bodočim dijakom. Nova informacijska točka  je z različnimi odtenki modre obarvana lesena hišica, polepljena je z zastavami držav Evropske unije, ki so tudi na vrvici, razpeti nad njo. V notranjosti so ob zastavah na stenah sličice slavnih oseb, značilnih predmetov, znanih znamk, literarnih junakov držav EU. Tako je poleg zastave države Danske literarna junakinja Mala morska deklica, Pika Nogavička je ob zastavi Švedske, znani nogometaš Cristiano Ronaldo predstavlja Portugalsko, logotip laboda znamke Swarovski pa leži ob zastavi Avstrije. Ob vhodu v hiško so sličice logotipa Šole ambasadorke EP, na zemljevidu pa so označene države EU.

Informacijska točka je živa, v njej se bodo neprestano odvijale aktivnosti. Tako smo ob dnevu odprtih vrat v bodočim dijakom v hiški na zabaven način predstavili države Evropske unije in stereotipe, značilne za narode le-teh. Slednje so dijaki uprizorili, spregovorili pa so tudi v kar deset različnih jezikih EU in na ta način pritegnili k poslušanju veliko devetošolcev.

V šolski knjižnici so dijaki bodočim dijakom predstavili življenje na Gimnaziji Nova Gorica, dejavnosti in naloge ambasadorjev. Povabili so jih na simulacijo Evropskega parlamenta, ki bo konec januarja na naši šoli in bo namenjena prav njim. Pripravili so Kahoot igro z vprašanji, s katerimi so preverjali znanje o Evropski uniji, in darilca za navdušene bodoče dijake.

STROKOVNA EKSKURZIJA V ALZACIJO IN OBISK EVROŠOLE

SKOZI OČI KANDIDATKE ZA MLADO AMBASADORKO EP

VABLJENI K OGLEDU.

file.mp4

Novogoriški mladi ambasadorji EP na Evrošoli v Strasbourgu

OBISK ALZACIJE IN SODELOVANJE NA EVROŠOLI


Mladi ambasadorji EP smo se 13. novembra odpravili na strokovno ekskurzijo v Francijo – v mesto Strasbourg in pokrajino Alzacijo. V zgodnjih nedeljskih jutranjih urah smo se peljali mimo Benetk in Milana proti Švici. V deželi  v osrčju Alp smo se najprej ustavili v Baslu, ki ga zaznamuje specifična lega ob reki Ren tik ob tromeji med Švico, Nemčijo in Francijo.

V ponedeljek smo se odpeljali proti jugu v verjetno najlepše alzaško meto Colmar. V tamkajšnjem muzeju Unterlinden smo si ogledali eno najznamenitejših umetniških del 16. stoletja, Isenheimski oltar, ki je delo Matthiasa Grünewalda in velja za glavno mojstrovino nemškega renesančnega slikarstva. Sprehodili smo se tudi skozi mestno jedro s številnimi umetelnimi predalčasto grajenimi meščanskimi hišami. Nato smo se podali v bližnje mesto Riquewihr. Sprehodili smo se skozi skoraj pravljično mestece, v katerem smo občudovali v celoti ohranjeno obzidje; predalčasta gradnja, srednjeveške ulice in trg prispevajo k izjemni slikovitosti, ki jo dopolnjujejo vinogradi okrog in okrog. Podobno velja tudi za sosednji kraj Ribeauville.

V torek smo obiskali Evropski parlament, ki poleg bruseljskega predstavlja temeljno ustanovo EU. Dopoldne smo najprej prisluhnili, nato pa postavljali vprašanja  podpredsednici EP Katarini Barley, predstavnici direktorata za industrijo, raziskovanje in energetiko Aleydi Hernandez Laviades ter predstavniku direktorja direktorata za komunikacijo Jaumu Duchu Guillotu. Po zasluženem kosilu smo srečanje v EP nadaljevali z interaktivnim kvizom. Delovni dan smo zaključili z obiskom katedrale in sprehodom po Strasbourgu.

V sredo smo se odpravili proti jugu, do mesta Freiburg. Sprehodili smo se po živahnem mestnem središču, ki ga obvladuje mogočna srednjeveška stolnica. S postankom v mestu Konstanz in vožnjo s trajektom preko Bodenskega jezera smo zaključili oglede, čakala nas je še pot proti Novi Gorici.

Za nami je izjemno lepa izkušnja. Domov smo se vrnili bogatejši za nova  spoznavanja srednjeevropskih dežel in njihove pestre zgodovine. Posebej smo hvaležni za izkušnjo spoznavanja delovanja Evropskega parlamenta, v njem smo za en dan lahko stopili v čevlje evropskih poslancev in skupaj z dijaki drugih države EU razpravljali in glasovali o perečih temah EU.

»SIMBOLI MEJE«

Na mednarodni dan miru je v Pomniku miru na Cerju potekala mednarodna okrogla miza z naslovom Simboli meje. Dogodek se je odvil kot medgeneracijska razprava, v kateri so poleg predstavnikov stroke sodelovali tudi dijaki, kandidati za mlade ambasadorje EP Gimnazije Nova Gorica. Skupaj z učenci Instituta L. Verni iz Fogliana Redipuglia so predstavili vizijo in ideje, kako v bodoče približati takšna obeležja mladim generacijam.

»Curtains and Walls«

Eva Žnidarčič, Liza Zavrtanik, Žan Perat in Kemal Asanoski, dijaki Gimnazije Nova Gorica, so se na povabilo  Ljudske univerze Nova Gorica in s sodelovanjem Goriškega muzeja pridružili Erasmusovemu projektu Mobilnost mladih »Curtains and Walls. Obiskali so Berlin, kjer so mladi prek krajev spomina spoznavali ozadje razdeljene Nemčije po drugi svetovni vojni, zgodovino berlinskega zidu in napore za njegovo premagovanje. Prisluhnili so pričevalcu  Joachimu Neumannu, ki je prebegnil  iz Vzhodnega v Zahodni Berlin ter sodeloval pri izkopavanju šestih podzemnih rovov in tako kar 89 ljudem omogočil boljše in predvsem varnejše življenje.

Nato so se preselili na sever Nemčije, kjer je Adolf Hitler, preden je sprožil drugo svetovno vojno, med drugim načrtoval počitniško letovišče Prora . Zasnovano je bilo z idejo, da bo 20.000 delavcem nudilo dopustniške nastanitve, ki bi bile namenjene  tudi  izobraževanju o nacistični ideologiji. Do začetka 2. svetovne vojne je 9 tisoč delavcev vzdolž peščene obale gradilo več kot 4 km dolg kompleks. Gradnjo je nadzorovala propagandna institucija KdF (Kraft durch Freude – »moč skozi veselje«), ki se je med drugim zavzemala za vzpostavitev sistema množičnega turizma. Zaradi začetka vojne je gradnja letovišča obstala. Nedokončan objekt je začel propadati, še preden je imel možnost služiti svojemu namenu. Po vojni ga je v strogi tajnosti uporabljala vzhodnonemška vojska. Dijaki so se vključili v delavnice, ki so potekale v prostorih  Dokumnetationszentrum

Prora e.V., ki  danes ponuja izobraževalne programe in razstave, osredotočene na zgodovino stavbe in njeno ozadje.

Vabimo vas k ogledu videa, ki skozi oči dijakov odraža skupno zgodovino in vključuje različne zgodovinske izkušnje in perspektive, medkulturno izmenjavo, spomin, obmejnost, evropsko identiteto ter vprašanja diskriminacije, predsodkov in inkluzije.

YouPart

Ana Čebron, Sara Farsure in Tai Žnidarčič so se med 29. septembrom in 3. oktobrom udeležili 2. mednarodne konference v Pragi, ki je potekala v okviru mednarodnega projekta YouPart. Ugotovili so, da mladi pogrešajo večjo vključenost v politiki. Imajo veliko idej, ki bi pripomogle k reševanju številnih problematik, a jih ne morejo deliti v družbi ali se aktivno vključiti v politiko, saj imajo občutek, da niso ne slišani, ne upoštevani. V evropskem letu mladih je priložnost, da izrazijo svoj glas in svoje ideje, dobilo 10 aktivnih mladih iz Slovenije, ki so zaznali največ težav na področju okolja, izobraževanja in (duševnega) zdravja. To so tri glavna področja, ki so bila najbolj izpostavljena tudi na številnih regijskih dogodkih, izvedenih v evropskem letu mladih. Na njih so mladi dobili priložnost za dialog z nacionalnimi odločevalci.

Tokrat so izzive in rešitve iskali širše – na evropski ravni. Skupaj z mladimi iz Avstrije, Češke, Grčije, Italije in Srbije so na podlagi težav, ki jih mladi zaznavajo v svojih državah, oblikovali predloge in pozive, ki jih bodo v sklopu projekta decembra predstavili v Evropskem parlamentu. Pozive so oblikovali na desetih področjih:

MLADI AMBASADORJI SODELOVALI NA 8. NACIONALNI SEJI EVROPSKEGA MLADINSKEGA PARLAMENTA

Sara Farsure, Brina Pavlica Zorn, Amra Garič, Marko Čadež Mačkić in Žak Župan Galunič so skupaj z mladimi iz kar šestnajstih držav iskali rešitve na številne aktualne težave, kot so problem nasilja med mladimi, problemi otrok zapornikov  in o pasteh in širjenju lažnih novic na spletu in o njih debatirali.  Bila je zanimiva izkušnja, pridobili so veliko novih znanj in se predvsem zelo zabavali. 

PRAZNOVANJE MEDNARODNEGA DNEVA

V petek, 23. septembra 2022,  smo ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju počastili  mednarodni dan miru in 95. obletnice ustanovitve protifašistične organizacije TIGR. Spomnili smo se tigrovcev, predanih primorskih domoljubov, ki so se pogumno uprli nasilni in krivični oblasti. Počastili smo spomin na vse, ki so med prvo svetovno vojno izgubili svoje življenje na goriškem krasu, ob besedi velikega rodoljuba, borca za mir in pravično družbo pa razmišljali o miru kot vrednoti,  za katero se moramo vedno boriti. Družili se bomo na Cerju, ki ga je ponovno prizadel hud požar. Prav slednje nas sili tudi v razmislek o našem odnosu do narave. V družbi več kot 400 mladih sta bila tudi veleposlanika gospod Juraj Chmiel in Krzysztof Olendzki. 

Zmagovalci natečaja »Porte d’Europa«

V šolskem letu 2021/22 je naša šola skupaj s šolama iz Italije in Turčije sodelovala v eTwinning projektu The Travels of Memories. V okviru projekta so se šole prijavile na natečaj »Porte d’Europa«. ki sta ga razpisala italijansko Ministrstvo za izobraževanje in organizacija Comitato 3 Ottobre, in zmagale. Z natečajem so želeli obeležiti eno od najhujših tragedij z begunci v Sredozemskem morju, ki se je zgodila 3. oktobra 2013 pred Lampeduso in je zahtevala 368 smrtnih žrtev.

Naši dijaki so skupaj z italijanskimi in turškimi vrstniki izdelali spletno stran z ganljivimi zgodbami migrantov. Zgodbe so napisane v slovenskem, angleškem, italijanskem in turškem jeziku.

Spletna stran ter potovanje skozi čas skozi fotografije in spomine sta navdušila žirijo. Zaključna slovesnost in podelitev nagrad bo 3. oktobra na Lampedusi.

https://thetravelsofmemories.netsons.org/TTOM/client/index.php

Username: Traveler

Password: bYk3YvgpMhh6

SPOZNALI SMO DEŽELE BENELUKSA IN SE V EP V BRUSLJU SREČALI Z EVROPSKIM POSLANCEM

Mladi ambasadorji EP smo spoznavali dežele Beneluksa in se v EP v Bruslju srečali z evropskim poslancem Matjažem Nemcem. 

beneluks.mp4

                                                                                                                             SLEDI NAM TUDI NA INSTAGRAMU IN FACEBOOKU :) :

InstagramFacebook