Το παρόν σχέδιο έχει σημασία τόσο για την ευρύτερη κοινότητα της περιοχής μας όσο και για όλη την Ελλάδα. Είναι γνωστό ότι η λειψυδρία είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα των ημερών μας. Αυτό άλλωστε έδειξε και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας είναι γνωστές.
Οι υγρότοποι καταστρέφονται.
Χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από έλλειψη καθαρού νερού, ενώ ολοένα και μεγαλώνουν οι εκτιμήσεις των ασθενειών που είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας νερού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ένας στους τρεις κατοίκους της γης ζει σε καθεστώς ανυδρίας, που σημαίνει ότι η έλλειψη του νερού είναι σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για τη συντήρηση της ζωής και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ άλλο ένα τρίτο του πληθυσμού είναι στα πρόθυρα της ανυδρίας.
Επίσης, το νερό θα αποτελέσει και πάλι αιτία συγκρούσεων μεταξύ γειτονικών χωρών, δεδομένου ότι περίπου το 40% των κατοίκων της γης ζουν σε περισσότερες από 200 διακρατικές υδρολογικές λεκάνες (ήδη υπάρχουν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας-Ιράκ, Πακιστάν-Ινδίας κλπ).
Αποτελεί λοιπόν ανάγκη η εστίαση πάνω σε θέματα λειψυδρίας και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα αυτό σε παιδαγωγικό - μαθησιακό, επαγγελματικό κι διοικητικό επίπεδο. Ειδικότερα για την κοινότητά μας ο περιορισμός της σπατάλης του νερού σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέσα από την ενσωμάτωση συνηθειών που μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε νερό στην καθημερινή μας ζωή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στόχος του σχεδίου είναι η βελτίωση της ψηφιακής επικοινωνιακής ικανότητας των συμμετεχόντων μέσα από τον σχεδιασμό εκπαιδευτικού ερευνητικού προγράμματος για το νερό και την λειψυδρία με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών για την ευαισθητοποίηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα με βάση τη νομοθεσία. Αναμένεται η πλήρης εναρμόνιση με αυτήν.
Κριτήριο επιτυχίας πρόκειται να αποτελέσει η δημοσίευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προγράμματος και των συμπερασμάτων της σε πανελλήνιο συνέδριο ή περιοδικό με σκοπό να υπάρξει διάχυση σε πανελλήνιο-διεθνές επίπεδο, ώστε τα ευρήματα να μπορούν να αξιοποιηθούν από το εκπαιδευτικό σύστημα για την εξασφάλιση καλύτερου αποτελέσματος.