Decàleg

Oh! Jo també vull programar de forma paritària!

Aquí tens 10 idees per seguir quan vulguis programar un espectacle:


  1. Posa una adventícia al grup de programació de Festa Major i fes-li cas.
  2. Si has programat un grup només format només per homes, ara busca'n un format només per dones.
  3. Si ets dels que dona subvencions per programar concerts i espectacles, posa a les bases que només es donaran subvencions als espectacles paritaris o que estiguin compensats.
  4. Si programes espais oberts, on els grups es poden apuntar voluntàriament, fomenta la participació dels grups de dones, fins i tot els pots reservar espais a la graella, perquè no s'ocupin només amb grups d'homes.
  5. Si programes grups musicals tingues en compte que les dones també saben tocar instruments, no només cantar.
  6. Fomenta la participació de les dones també a baix dels escenaris, en llocs de tècniques de so i llums. Si ets dels que contracta, contracta empreses on es tinguin en compte temes de gènere. Les managers fan una feina molt bona, però és un sector feminitzat, no el facis servir com a paritat. La paritat s'ha de conquerir en els espais on ara mateix no es dona.
  7. De què parlen els espectacles? Quines temàtiques tenen? Estereotipen a les dones? Si creus que fomenten els rols de gènere millor que programis un altre espectacle.
  8. Dona visibilitat a les dones dalt dels escenaris programant-les en els dies i hores forts de la Festa Major i a les places principals.
  9. Fomenta la presència d'homes i dones racialitzades a la programació. Fes dels escenaris espais inclusius per a tothom, independentment del seu origen.
  10. Recorda que el moment de comunicar els espectacles és molt important tenir en compte la comunicació inclusiva: la nostra societat patriarcal té una visió del món i de la cultura que considera tot allò masculí com universal i per sobre de la resta de gèneres i això fomenta la desigualtat.