Βιογραφικά εισηγητών

Δρ Ν.Σ. Θωμαϊδης
Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Καθηγητής Νικόλαος Σ. Θωμαΐδης είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ιχνοανάλυσης και φασματομετρίας μάζας (http://trams.chem.uoa.gr/) στο Εργαστήριο Αναλυτικής στο ΕΚΠΑ και ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεθόδων για την ανίχνευση και ταυτοποίηση νέων ενώσεων με φασματομετρία μαζών με εφαρμογές στη χημεία τροφίμων και χημεία περιβάλλοντος. Ο Καθ. Ν. Θωμαΐδης, με συνεχή ερευνητική δραστηριότητα τα τελευταία 25 χρόνια, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο με περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, με περισσότερες από 300 διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και με μεγάλη διεθνή αναγνώριση του έργου του με περισσότερες από 11000 ετεροαναφορές και h-index 58. Η πολυετής εμπειρία και τεχνογνωσία της ερευνητικής ομάδας TrAMS σε συνδυασμό με τον σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό που διαθέτει, καθιστούν ικανή την εφαρμογή πολυάριθμων μεθόδων προσδιορισμού οργανικών ενώσεων σε περιβαλλοντικά δείγματα και τρόφιμα και την χρήση τους σε πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Μια σημαντική ερευνητική προσπάθεια του κ. Θωμαΐδη τα τελευταία 15 έτη εστιάζεται στην επιδημιολογία λυμάτων και στη συστηματική παρακολούθηση χιλιάδων ενώσεων στα λύματα η οποία συσχετίζεται με την υγεία και τη συμπεριφορά του πληθυσμού του λεκανοπεδίου της Αττικής μέσα από την ανάλυση λυμάτων.


Δρ Ελένη Κύζα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφορίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Δρ Ελένη Α. Κύζα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφορίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών από το πρόγραμμα Learning Sciences του Northwestern University, με επιπρόσθετη ειδίκευση στη γνωστική επιστήμη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Ed.M.) από το πρόγραμμα «Τεχνολογία και Εκπαίδευση» από το Harvard Graduate School of Education, Πτυχίου στην Εκπαίδευση (B.Sc. in Εducation, summa cum laude) με ειδίκευση στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Boston University, και Δίπλωμα Δασκάλας από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου. Η Δρ Κύζα συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Νέα Μέσα, Νόηση και Μάθηση» ((http://mcl.cut.ac.cy) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνά της επικεντρώνεται στην κατανόηση της συνεισφοράς των ψηφιακών τεχνολογιών σε θέματα μάθησης και διδασκαλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις Φυσικές και Περιβαλλοντικές Επιστήμες, την αναστοχαστική διερώτηση, και τον ψηφιακό και επιστημονικό γραμματισμό. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Aπό το 2012 είναι Επιμελήτρια του επιστημονικού περιοδικού Instructional Science. Είναι εκλελεγμένη Πρόεδρος του οργανισμού European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI) ενώ διετέλεσε πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού International Society of the Learning Sciences (ISLS), στον οποίο έχει τιμηθεί ως Inaugural Fellow. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ψηφιακή Τεχνολογία στην εκπαίδευση του ΥΠΠΑΝ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και την προώθηση του ψηφιακού γραμματισμού μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.


Δρ Παναγιώτα Μάμα-Αγαπίου

Παιδοψυχίατρος, Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Η Δρ Παναγιώτα Μάμα Αγαπίου είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με βαθμό «λίαν καλώς». Έχει διετή Εκπαίδευση στην Παιδονευρολογία στο Γ.Ν.Π. Πεντέλης, καθώς και στη Ψυχιατρική ενηλίκων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά στα πλαίσια της προαπαιτούμενης εκπαίδευσης της πρακτικής κλινικής άσκησης για την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής. Εκπαίδευση στην Παιδοψυχιατρική στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Π. «Η Αγία Σοφία». Εκπαίδευση στην Υπαρξιακή Συστημική Προσέγγιση στη θεραπεία Οικογένειας και Ομάδας στο Εκπαιδευτικό και Θεραπευτικό Κέντρο «Αντίστιξη». Εργασία ως παιδοψυχίατρος στο Κέντρο Ημέρας Εφήβων «Ωρίωνας» της ΕΨΥΠΕ στο Χαλάνδρι, στη Μονάδα εφήβων του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγινητείου Νοσοκομείου, καθώς και Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού στην Αθήνα. Εξωτερικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Π. «Η Αγία Σοφία» στις μονάδες αυτισμού και ψυχοθεραπείας. Από τον Οκτώβριο του 2010, εργασία στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων του Μακάριου Νοσοκομείου Λευκωσίας για 6 χρόνια, καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία της επαρχίας Λευκωσίας και Λάρνακας. Συντονισμός σεμιναρίων με θέμα την πρόληψη και την προστασία στις σχέσεις γονιών παιδιών σε διάφορα επιστημονικά και κοινοτικά πλαίσια, καθώς συμμετοχή σε σχολές γονέων ανά το Παγκύπριο. Συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με εργασίες και παρουσιάσεις.


Έλενα Χ΄Γέρου

Β.Δ. Α΄ στο Λύκειο Λατσιών

Η Έλενα Χατζηγέρου είναι κάτοχος BA English Literature, από το Rutgers University, USA, MEd School Administration and Supervision, Rutgers University, USA και Med School Counseling, Arizona State University, USA. Από το 1993 εργάζεται ως Καθηγήτρια Συμβουλευτικής στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Εργάστηκε στην ΥΣΕΑ του ΥΠΠΑΝ από το 1993-1998, στα σχολεία από το 1998-2009, ως Συντονίστρια της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης από το 2009-2019, ενώ τώρα είναι Β.Δ. Α΄ στο Λύκειο Λατσιών. Πέρα από το αντικείμενό της, ασχολείται ιδιαίτερα με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής παραβατικότητας, το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης, την ενδυνάμωση εκπαιδευτικών και μαθητών, την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και τη διαχείριση στην τάξη.


Δρ Μαρία Κογιώνη

Ερευνητική συνεργάτης, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Η Δρ Μαρία Κογιώνη έχει αποκτήσει Πτυχίο Χημείας καθώς και Διδακτορικό, στην οργανική συνθετική χημεία, από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μετέπειτα σε ερευνητικό ινστιτούτο στη πόλη Łódź της Πολωνίας. Στη παρούσα φάση εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε ερευνητικό πρόγραμμα επιχορηγημένο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, με θέμα την σύνθεση μικρών φυσικών προϊόντων και μελέτη της βιολογικής του δραστικότητας.


Δρ Θεοδώρα Κακουρή

Καθηγήτρια ΗΥ & Πληροφορικής, Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Η Δρ Θεοδώρα Κακουρή είναι εκπαιδευτικός ΗΥ & Πληροφορικής με απόσπαση στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Ανώτατο Τσέχικο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης από το MIM όπως και διδακτορικό τίτλο στο Curriculum & Instruction από το Πανεπιστήμιο του St. Louis των ΗΠΑ. Έχει συνεργαστεί και συμμετάσχει σε διάφορα Ευρωπαϊκά έργα και ομάδες εργασίες με θεματικές που εστιάζονται στην προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων.


Δρ Νικόλας Κανάρης

Καθηγητής Φυσικής, Τομέας Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Ο Δρ Νικόλας Κανάρης εργάζεται στον Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Έχει πτυχίο δασκάλου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπλέον, έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα στην Υπολογιστική Ρευστοδυναμική από το Τμήμα Μηχανολόγων και Μηχανικών Κατασκευής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα έργα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ινστιτούτο Κύπρου.


Δρ Ειρήνη Δρυμιώτου
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Δρ Ειρήνη Δρυμιώτου εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ερευνητικό πρόγραμμα επιχορηγημένο από το ΗΟΡΙΖΟΝ 2020. Έχει πτυχίο εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακά διπλώματα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το University of Manchester και στη ‘Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες’ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το University of Groningen στο πρόγραμμα ‘Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες’. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη θεωρητική και εμπειρική διερεύνηση των απόψεων των νέων για τον εαυτό τους σε σχέση με την επιστήμη (self-view in relation to science), εστιάζοντας στις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και στην ενίσχυση του ενδιαφέροντός τους για τους κλάδους STEM μέσω διδακτικών επινοήσεων. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στον χώρο των Φυσικών Επιστημών και μέρος αυτής έχει δημοσιευθεί σε διεθνή αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά. Είναι επίσης ενεργό μέλος στο Institute for Science Education and Communication (University of Groningen), στο Special Interest Group of Science Identity του European Science Education Research Association (ESERA), και υπηρετεί ως μέλος της διεθνούς επιτροπής του National Association of Research in Science Teaching (NARST). Εκτός του ακαδημαϊκού χώρου, η Δρ Δρυμιώτου έχει εργαστεί ως Comenius Teaching Assistant στην πόλη της Bologna στην Ιταλία, ως δασκάλα στον θεσμό του ολοήμερου και του καλοκαιρινού σχολείου του Υπ. Παιδείας, και ως ερευνήτρια σε θέματα εκπαίδευσης στο Centre for the Advancement of Research and Development in Educational Technology (CARDET) στη Λευκωσία.


κ. Καλλιόπη Παρίδη
Ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Παρίδη Καλλιόπη εργάζεται ως επόπτρια των Φυσικών Επιστημών στο πρόγραμμα σχολικής εμπειρίας για προπτυχιακούς φοιτητές στο τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι επίσης υποψήφια διδάκτορας στο πρόγραμμα ‘Μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες’ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην έρευνα της επιδιώκει να μελετήσει μορφές ενσώματης νόησης (embodied cognition) και τη σχέση τους με την εννοιολογική κατανόηση σε συγκείμενα Φυσικής. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει σπουδάσει Φυσική (BSc), και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακό (MA) στη Μάθηση των Φυσικών Επιστημών. Τα τελευταία 4 χρόνια εργάζεται ως Ειδική Επιστήμονας για τις ανάγκες ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Μ.Sc) στον Σχεδιασμό Αναλυτικών Προγραμμάτων με έμφαση στα περιβάλλοντα μη-τυπικής μάθησης στο Πανεπιστήμιο Frederick, όπου έχει εργαστεί για την ανάπτυξη και τον συντονισμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μουσειακών εκθέσεων/εκθεμάτων επιστήμης (Έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας , Sci-fun, Funtasia) για παιδιά εντός και εκτός του χώρου του πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει επίσης M.Ed. στη Διδακτική Ηγεσία από το Πανεπιστήμιο του Hull διενεργώντας συγκριτική έρευνα για τη διδακτική της Φυσικής μεταξύ Κύπρου και Αγγλίας. Η επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει εκπαιδευτική εμπειρία ως καθηγήτρια φυσικής στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 8 έτη. Φιλοδοξεί να αναπτύξει ενεργός δράση για την επικοινωνία της επιστήμης και την ενίσχυση της επιστημονικής δημιουργικότητας των νέων ως ένα κινητήριο μοχλό για προσωπική και συλλογική εκπαιδευτική αλλαγή.


Δρ Γιώργος Τσαλακός

Καθηγητής Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις Φυσικές Επιστήμες

Ο Δρ Γιώργος Τσαλακός γεννήθηκε στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1990 αποφοίτησε από τη Φυσικομαθηματική σχολή του Ρωσικού Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών στη Μόσχα λαμβάνοντας τον τίτλο M. Sc. in Physics. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο πήρε το διδακτορικό του το 1994 στη θεωρητική Φυσική με εξειδίκευση στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας. Από το 2002 μέχρι το 2020 εργάστηκε ως καθηγητής Φυσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 2009 εργαζόταν με μερική απόσπαση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, συμμετέχοντας σε διάφορα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Εργάστηκε, επίσης, ως σύμβουλος της Επιθεώρησης Φυσικής. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 αποτελεί μόνιμο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου στη θέση του Καθηγητή Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις Φυσικές Επιστήμες. Ασχολείται με θέματα αξιολόγησης της μάθησης με έμφαση στη διαμορφωτική αξιολόγηση, με τη μάθηση μέσω project και με την αξιοποίηση του πειράματος στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών. Τον Οκτώβριο του 2020 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για περίοδο τριών χρόνων ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.


Δρ Ελένη Παπαγεωργίου

Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για τα Μαθηματικά

Η Δρ Ελένη Παπαγεωργίου είναι Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου (Π.Ι.Κ.) για τα Μαθηματικά. Έκανε βασικές σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου (πτυχίο δασκάλου) και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πτυχίο Μαθηματικών) και μεταπτυχιακές σπουδές Πανεπιστήμιο Κύπρου (Μάστερ και Διδακτορικό στη Μαθηματική Παιδεία). Έχει εργαστεί ως δασκάλα σε Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου και στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου (1993-1995) για τη συγγραφή των διδακτικών εγχειριδίων των Μαθηματικών. Έχει διδάξει θέματα περιεχομένου και διδακτικής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό (1995-2001) και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως Επισκέπτρια Λέκτορας (2009-2011). Επίσης, δίδαξε στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών (2008-2009). Από το 2002, όπου εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του Π.Ι.Κ., ασχολείται με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα αποτελεσματικής διδασκαλίας και αξιολόγησης στα μαθηματικά, σε θέματα διερευνητικής διδασκαλίας και διδασκαλίας μέσω έργων τύπου project, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με τη διδασκαλία των μαθηματικών σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Επίσης, συμμετέχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και συντονίζει προγράμματα επιμόρφωσης του Π.Ι.Κ. που αφορούν στην επαγγελματική μάθηση εκπαιδευτικών.