Little Seekers

Η Δ'2 τάξη του 4ου Δ.Σ Πεύκης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό eTwinning έργο "Little Seekers" 2019-2020 με συμμετοχές σχολείων από την Πολωνία, την Μάλτα, την Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η δράση αυτή εντάσσεται στα eTwinning έργα, και πιο συγκεκριμένα στα Stem eTwinning. Ως σχολείο eTwinning το 4o Δ.Σ Πεύκης είχε τύχη φέτος να παραλάβει από το eTwinning Greece ένα σετ ρομποτικής Lego WeDo2. Αξιοποίησε αυτό το σετ μέσα από ποικίλες δράσεις STEM που στόχο είχαν την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες κατασκευές ( ρομποτική, ηλεκτρικά κυκλώματα, 3D εκτυπώσεις) , στον προγραμματισμό (Scratch 3, Code Week), στην χρήση διάφορων λογισμικών και Web2 εργαλείων (scratch3.0, Tinkercad, Canva, StoryJumper, Revelation Natural Art) και βέβαια στην ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε δράσεις Ασφάλειας στο διαδίκτυο. Οι πολλές συνεργατικές δράσεις μεταξύ των διάφορων σχολείων είχαν ως αποτέλεσμα το έντονο ενδιαφέρον και την μεγάλη συμμετοχή των μαθητών κατά όλη τη διάρκεια του έργο.


Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το έργο μας!!!

eTwinning Stem Επιμόρφωση, δια ζώσης και Webinars (video). Ένα θερμό ευχαριστώ στον κ. Άρη Λούβρη και στον κ.Φώτη Φωτεινάκη για την οργάνωση, υποστήριξη και βοήθεια που μας πρόσφεραν απλόχερα κατ' όλη την διάρκεια της επιμόρφωσης.

Διάχυση Έργου:

Διάχυση του έργου μας μέσα από την παρουσίαση eTwinning Day 2020

Διάχυση του έργου μας μέσα από συμμετοχή μας στο 2020 STEM Discovery Campaign

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΕΩΝ

Κοινά Αποτελέσματα 'Εργου

ΔΡΑΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Συνεργαρτικές δράσεις των σχολείων σχετικά με την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δημιουργία Συνεργατικών δράσεων για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Δράση 1: Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων δημιουργούν διεθνείς ομάδες οι οποίες θα συνεργαστούν μεταξύ τους δημιουργώντας συλλογικά έργα. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί των σχολείων δημιουργούν/μοιράζονται και συνεργάζονται στην δημιουργία κοινών πόρων και καλών πρακτικών.

Συνεργατικό έγγραφο δημιουργίας διεθνών ομάδων.

Διαμοιρασμός μαθητών σε 5 ομάδες

Συνεργατική Συλλογή Βίντεο από τους εκπαιδευτικούς πάνω στην Ασφάλεια του Διαδικτύου:

Δράση 2: Οι μαθητές, συνεργαζόμενοι ανά ομάδες δημιουργούν ερωτήσεις quiz σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις μοιράζονται με τις υπόλοιπες ομάδες.

Οι μαθητές παρακολουθούν ενημερωτικά βίντεο και συμμετέχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια από την συλλογή που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί του έργου (δείτε παραπάνω) και στην συνέχεια, σε ομάδες, γράφουν από 2με 3 ερωτήσεις/απαντήσεις ανάλογα με το θέμα που τους έχει ανατεθεί. Όλες οι ερωτήσεις/απαντήσεις τους μεταφέρονται στο κοινό έγγραφο που μοιράζονται με τις υπόλοιπες ομάδες των συνεργαζόμενων σχολείων (δείτε παρακάτω to Collaborative SiD2020 Activity1))

Δράση 3: Ζωντανή σύνδεση με 2 σχολεία από την Πολωνία μέσα από το ασφαλές περιβάλλον του eTwinning για ανταλλαγή απόψεων και δράσεων σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου!


Δράση 4: Οι μαθητές, χωρισμένοι στις διεθνείς ομάδες τους, συνεργάζονται στην δημιουργία ψηφιακών ιστοριών στην οπτική γλώσσα προγραμματισμού Scratch. Κάθε ομάδα από κάθε σχολείο θα κάνει remix το αντίστοιχο Scratch πρόγραμμα και θα προσθέσει και έναν από τους κανόνες του διαδικτύου που δημιούργησαν συνεργατικά στην προηγούμενη δράση τους.

Δράση 5:

Οι μαθητές (βασιζόμενοι στους κανόνες/ερωτήσεις) που δημιούργησαν συνεργατικά με τους εταίρους, χωρίζονται σε ομάδες και Ζωγραφίζουν τους κανόνες τους με σκοπό την δημιουργία ενός α) ενημερωτικού συνεργατικού Infographic πόστερ με τα υπόλοιπα σχολεία με το Web2.0 εργαλείο CANVA β) ενός ψηφιακού Βιβλίου με το WEb2.0 εργαλείο StoryJumper

Ζωγραφίζουμε στο Natural Revelation Art τους κανόνες του διαδικτύου

Συνεργατικό Comic με το Storyjumper WEB2.0 εργαλείο

Συνεργατικό Infographic με το Web2.0 εργαλείο Canva (ΕΔΩ) και Συνεργατικό Comic με το StoryJumper (ΕΔΩ). Η κύρια πρόκληση των μαθητών ήταν να μπορέσουν να ενσωματώσουν τις δικές τους εργασίες στα συλλογικά έργα δίχως να δημιουργήσουν κατά λάθος πρόβλημα στα έργα των υπόλοιπων σχολείων-εταίρων αναπτύσσοντας με αυτόν τον τρόπο στάσεις ευθύνης και σεβασμού στις δημιουργίες τρίτων.

Simple Steps to internet Safety.pdf

Δράση 6:

  1. Δημιουργούν ένα παιχνίδι στο Scratch , τύπου Quiz όπου για κάθε σωστή απάντηση το ρομπότ legoWedo προχωράει, ενώ για κάθε λάθος απάντηση οπισθοχωρεί.

  2. Προσπαθούν να κατασκευάσουν το βέλτιστο ρομπότ που θα χρησιμοποιήσουν με το παιχνίδι τύπου Quiz που δημιουργούν στο Scratch.

Δημιουργία ρομπότ με τα LegoWEDO τα οποία θα ανταποκρίνονται σε ένα Internet Safety QUIZ το οποίο έχουν φτιάξει οι μαθητές βασισμένο στις ερωτήσεις του συνεργατικού τους Google DoC. Σε κάθε σωστή απάντηση το ρομπότ θα προχωράει μπροστά ενώ σε κάθε λάθος απάντηση θα πηγαίνει πίσω. Οι μαθητές, σε διάφορες ομάδες, δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές και έκαναν τις απαραίτητες δοκιμές ώστε να καταλήξουν στην βέλτιστη επιλογή του ρομπότ που θα συνεργαστεί με το Scratch Quiz.

Πρώτες δοκιμές με το ρομπότ τύπου R2D2 αλλά τελικά αποδείχθηκε αρκετά αργό

Κατασκευή του Ρομποτ "Πάπια". Η ιδέα της "Πάπιας" από το βιβλίο "Η μεγάλη απόφαση του @Παπάκι"

Δημιουργία και τεστ στο Scratch3.0 του παιχνιδιού Ερωτήσεων πάνω στην ασφάλεια του Διαδικτύου (ΕΔΩ)

( https://scratch.mit.edu/projects/364968957 )

Σύνδεση του Lego Wedo 2.0 Παπάκι με το Quiz στο Scratch3.0. Σε κάθε σωστή απάντηση του Quiz, το παπάκι προχωράει ενώ σε κάθε λάθος απάντηση οπισθοχωρεί !

Δράση 7: 3D (τρισδιάστατη) συνεργασία σχολείων!! . Οι μαθητές από την Πολωνία, μέσα από την πλατφόρμα 3διάστατης σχεδίασης TinkerCad, σχεδίασαν και μοιράστηκαν (share) τα σχέδια τους με τους μαθητές από την Ελλάδα. Στην συνέχεια, οι μαθητές από την Ελλάδα τροποποιήσαν κατάλληλα τα 3D σχέδια ώστε να μπορέσουν να τα εκτυπώσουν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του εργαστηρίου. Μόλις τα σχολεία ανοίξουν έπειτα από το κλείσιμο λόγου του κορωνοϊου, θα τα στείλουμε ταχυδρομικώς στους φίλους μας στην Πολωνία.

Δείτε παρακάτω την παρουσίαση της δράσης "3D Collaboration"

ΔΡΑΣΕΙΣ NOEMBRIOY-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Δράση1: Κατασκευή ηλεκτρικού κυκλώματος για την δημιουργία Χριστουγεννιάτικων Καρτών

Εισαγωγή στον ηλεκτρισμό και στα ηλεκτρικά κυκλώματα με την παρακάτω δράση. Οι μαθητές θα κατασκευάσουν το πρώτο τους ηλεκτρικό κύκλωμα για να φωτίσουν τις Χριστουγεννιάτικες τους κάρτες, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως Copper tape (Ηλεκτρικά αγώγιμη ταινία χαλκού), led φωτάκια και μπαταρίες.

Δράση 2: Σχεδιάζουμε Τρισδιάστατα Χριστουγεννιάτικα Στολίδια με το Tinkercad , φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες καρτούλες και τις στέλνουμε στους φίλους μας !

Πρώτες προσπάθεις ...


Εκτυπώσαμε τα πρώτα μας τρισδιάστατα αστέρια! Οι μαθητές με βάση συγκεκριμένα tutorials άρχισαν να δημιουργούν τα δικά τους Χριστουγεννιάτικα στολίδια στο Tinkercad. Κατασκεύασαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες με 3D Stars για να τις στείλουν ✈️✉️📭 στους αγαπητούς φίλους μας!

Οι φίλοι μας, μας ανταπέδωσαν την κίνηση και 5 σχολεία από την Πολωνία μας έστειλαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες και ευχές! Σας ευχαριστούμε πολύ!

Δημιουργία πιο πολύπλοκων τρισδιάστατων σχεδίων και εκτύπωση τους! Οι μαθητές πήραν όλοι σπίτι τους τα τρισδιάστατα χριστουγεννιάτικα στολίδια που σχεδίασαν και εκτύπωσαν!

Δράση 3: Η ΩΡΑ του Κώδικα 2019 (Hour of Code) με 2 δράσεις: Τεχνητή Νοημοσύνη και προγραμματισμό Ρομπότ Lego WeDo2 Σπειρογράφου.

Συμμετοχή του Δ'2 στην 'Ωρα του Κώδικα (Hour of code) μαζί με τα σχολεία-εταίρους. H επιστήμη των υπολογιστών δεν είναι μόνο ο κώδικας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν στις βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και πιο ειδικά στην Μηχανική Μάθησης (Machine Learning) μέσο του παιχνιδιού-εκμάθησης από το Code.org "AI for Oceans".

Οι μαθητές εκπαίδευσαν μια Τ.Ν να αναγνωρίζει τα απορρίμματα από το βυθό της θάλασσας αποκτώντας γνώση για θέματα όπως ποιοτικά δεδομένα, προκαταλήψεις, ηθικά ζητήματα και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Τ.Ν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προβλημάτων

Βίντεο με όλες τις δράσεις "Η 'Ωρα του Κώδικα"


a.i FOR oCEANS

Έπειτα από πολλές προσπάθειες, οι μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν το μοντέλο Lego WeDo 2.0 Spirograph! Παρόλο τις οδηγίες κατασκευής, έπρεπε να πειραματιστούν, να υποθέσουν, να δοκιμάσουν και να ξαναδοκιμάσουν διάφορες εναλλακτικές. Θα το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν Χριστουγεννιάτικα σχέδια και θα ανακαλύψουν με διαισθητικό και βιωματικό τρόπο τα μαθηματικά μοτίβα (κύκλοι, ακτίνα, εργαλεία) και την Γεωμετρία!

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-OKTΩBRIOY 2019

Κατασκευές Lego weDo για την συμμετοχή στον διαγωνισμό του έργου μας

Οι μαθητές, ακολουθώντας σε πρώτη φάση οδηγίες (tutorials-building instructions) και στην συνέχεια τις γνώσεις και την φαντασία τους , κατασκεύασαν διάφορα ρομπότ με το set WEDO της LEGO. To τελευταίο ρομπότ που κατασκεύασαν ήταν ένα οικολογικό ρομπότ για να γιορτάσουμε την "Ευρωπαϊκή εβδομάδα για τη μείωση των αποβλήτων 2019" που είχε ως αποστολή να εντοπίζει και να μαζεύει τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα που έβρισκε μπροστά του. Όλα τα ρομπότ είχαν την δυνατότητα κίνησης και σε αρκετά μοντέλα οι μαθητές χρησιμοποίησαν και τον αισθητήρα της απόστασης. Το προγραμματιστικό περιβάλλον που χρησιμοποιούν είναι το Scratch.

Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα του Κώδικα 2019 και στο CodeWeek4All Challenge


Διάκριση με το Golden Challenge Awards για την οργάνωση δράσεων με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους Avatar για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων. Προσέχω πάντα τα προσωπικά μου δεδομένα στο διαδίκτυο.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε την συλλογή βίντεο (Χρήση συνεργατικού online εργαλείου Web2.0 Wakelet)

Παρουσίαση του σχολείου μας


Πανόραμα Δράσεων : Πατήστε στις τελείες για να δείτε όλες τις εικόνες