In de kloostertuin in Nuenen komen in de toekomst 115 woningen. Hier is de achterkant van dorpshuis Het Klooster zichtbaar. © Sem Wijnhoven/DCI Media
In de Kloostertuin in Nuenen mag straks één woongebouw 5 hoog zijn, totaal aantal woningen blijft 115
NUENEN - In de Kloostertuin in hartje Nuenen mag het hoogste woongebouw in de toekomst vijf verdiepingen tellen. Die moet dan wel in het midden van het gebied staan. Mede daardoor is het mogelijk om 115 nieuwe huizen te bouwen.
Simon Rood 17-10-2023, Bron: ED
De contouren van het ‘laatste grote woningbouwproject in het centrum van Nuenen’ krijgen steeds meer vorm. In een bijgewerkt voorstel heeft de gemeente nu bepaald dat - zoals eerder verwacht - plek is voor 115 woningen achter dorpshuis Het Klooster. Daarvan vallen minimaal 34 stuks in de categorie sociale woningbouw.
Om dit grote aantal te realiseren, moeten de huizen wel de hoogte in. In totaal denkt de gemeente nu aan vier óf vijf woonblokken van elk drie of vier verdiepingen. Een blok mag zelfs vijf hoog worden, zolang dat in het midden van de Kloostertuin staat.
Schuine kap
In Nuenen ligt hoogbouw gevoelig, omdat dit volgens menigeen afbreuk doet aan het dorpse karakter van de gemeente. Om de ‘woontoren’ van vijf hoog in de Kloostertuin acceptabel te maken voor de omgeving, moet de hoogste verdieping daarom wat terugwijken ten opzichte van de gevel óf deel uitmaken van een schuine kap.
Komende maand praat de gemeenteraad verder over het grove ontwerp voor de huizen in de Kloostertuin. Op voorhand lijkt daar wel een meerderheid voor te zijn, al staat ook vast dat de politieke partijen hierover stevig gaan discussiëren. Vooral De Combinatie en W70 hebben eerder bezwaren geuit tegen hoog bouwen.
140 parkeerplaatsen
Intussen is er ook meer duidelijkheid over het parkeren in en rondom de Kloostertuin. De bedoeling is dat voor de 115 woningen bijna 140 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. In principe komen die in kelders, maar als dat te duur uitpakt, zijn er alternatieven.
Zo kunnen auto’s eventueel ‘half verdiept’ onder de gebouwen een plekje krijgen. Desnoods laat de gemeente parkeerplaatsen aanleggen op de begane grond voor de woningen die in de categorie sociale woningbouw vallen. In dat geval komen er groene heggen omheen, om de auto's aan het zicht te onttrekken.
7 miljoen euro
De woningbouw in de Kloostertuin gaat de gemeente in principe niets kosten. De bedoeling is dat zij de grond (1,78 hectare) aan ontwikkelaars verkoopt, die vervolgens de bouwkosten op zich nemen. De mogelijke opbrengst voor de gemeente ligt rond de 7 miljoen euro.
Als alles volgens planning verloopt, krijgen de eerste bewoners vanaf 2026 hun sleutels. Het terrein in hartje Nuenen ligt dan al zo’n veertien jaar braak. Nu bestaat het onder meer uit grasvelden en bomen, waarvan de meeste behouden blijven in het nieuwe wijkje. De gymzaal met ingang aan de Monseigneur Cuytenlaan gaat op termijn tegen de vlakte.
20220725 Open briefaan kloostertuin@nuenen.nl | s.brouwer@nuenen.nl | r.vangeffen@nuenen.nl | m.arents@nuenen.nl | J.vanderHeijden@nuenen.nl
Geacht gemeentebestuur en belanghebbenden. Met het principe van kostenhuur kan betaalbare woonruimte behouden blijven. Zelfs visies moeten soms worden heroverwogen en onderhandeld. De levende discussiecultuur en de wil om te veranderen maken het mogelijk. Sociale mix criteria sturen de toewijzing van onze appartementen,beschermen ons tegen vooroordelen en dragen bij aan een goed en levendig samenleven. Graag stel ik aan u voor: Wooncoöperatie Kloostertuin (io) Kloosterstraat 2-144; 216 toekomstige bewoners, 72 appartementen en 2 gebouwen complexen. Per complex een bouwoppervlak van 762m2 en een keldervlak van 15 bij 61 m.
18 familie woningen met 3-4-5 kamers en 18 single appartementen met 2 kamers, voor starters, mantelzorgers, begeleid wonen of alleenstaanden. Betaalbaar, zorgeloos en met je gezin midden in het dorp wonen? Het kan! SWHHiN werkte enkele jaren aan een nieuw Woonconcept in onze gemeente. Zodat de middengroepen in het dorp kunnen blijven wonen. Zodat de architectuur van het wonen diverser en rijker kan worden. Zodat duurzaamheid niet alleen iets technisch,maar vooral ook economisch en sociaal is: Wooncoöperatie Kloostertuin. Welkom thuis!