Διδάσκοντες & Μαθήματα

Το θερινό σχολείο θα περιλαμβάνει τρία βασικά μαθήματα (περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα θα ανακοινωθούν σύντομα):

  • Πειραματικές μέθοδοι στην Ψυχογλωσσολογία: θα καλυφθούν βασικές μέθοδοι σχεδιασμού πειραμάτων στη γλωσσική κατάκτηση με έμφαση σε συγκεκριμένα γλωσσικά φαινόμενα. Διδάσκουσες: Σπυριδούλα Βαρλοκώστα και Maria Teresa Guasti.
  • Εισαγωγή στην οφθαλμοκίνηση: θα γίνει μια εντατική εισαγωγή στον σχεδιασμό πειραμάτων οφθαλμοκίνησης και στην ανάλυση δεδομένων οφθαλμοκίνησης. Διδάσκοντες: Κατερίνα Κανδυλάκη και Βασίλειος Κρασανάκης.
  • Στατιστική για ψυχογλωσσολογικά πειράματα: θα γίνει μια εντατική εισαγωγή στη στατιστική για γλωσσολόγους και ψυχογλωσσολόγους. Διδάσκοντες: Γιώργος Μικρός και Δημήτρης Κατσιμπόκης.

Πειραματικές μέθοδοι στην Ψυχογλωσσολογία (Σπυριδούλα Βαρλοκώστα και Maria Teresa Guasti)

Στο μάθημα θα εξεταστούν βασικές μέθοδοι σχεδιασμού πειραμάτων στη γλωσσική κατάκτηση με έμφαση σε συγκεκριμένα γλωσσικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν τα πλεονεκτήματα της μεθόδου εκμαίευσης (elicitation task) στο πλαίσιο ερευνών για την παραγωγή ασθενών τύπων της προσωπικής αντωνυμίας (κλιτικών αντωνυμιών) και η επίδραση τoυ τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται μια δοκιμασία εκμαίευσης (task effects) στα ευρήματα της έρευνας. Επιπλέον, θα συζητηθεί η μέθοδος κρίσης τιμών αληθείας (truth value judgment task) στο πλαίσιο ερευνών για την κατανόηση της αναφοράς και αναφορικής δέσμευσης των αντωνυμιών και της λογικής και συναγόμενης σημασίας των ποσοδεικτών. Θα συζητηθεί και σε αυτό το πλαίσιο η επίδραση τoυ τρόπου με τον οποίο σχεδιάζεται μια δοκιμασία κρίσης τιμών αληθείας (task effects) στα ευρήματα της έρευνας.

Εισαγωγή στην Οφθαλμοκίνηση (Κατερίνα Κανδυλάκη)

Το μάθημα Εισαγωγή στην Οφθαλμοκίνηση είναι ένα εντατικό μάθημα, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το καθημερινό τρίωρο θα περιέχει και τα δύο μέρη, πρώτα θεωρητική παράδοση και συζήτηση και στη συνέχεια πρακτική εφαρμογή δουλεύοντας σε ομάδες.

Στο θεωρητικό μέρος θα περιγράψω την μέθοδο της οφθαλμοκίνησης (eye-tracking) και θα εξηγήσω πώς ξεκινάμε από τη θεωρία και φθάνουμε στον σχεδιασμό ενός πειράματος (operationalisation). Επίσης, θα παρουσιάσω υπάρχουσες μελέτες της επεξεργασίας γλώσσας, οι οποίες χρησιμοποιούν την οφθαλμοκίνηση σε ανάγνωση κειμένου καθώς και στο παράδειγμα του εικονικού κόσμου (visual world paradigm). Θα συζητήσουμε το θεωρητικό πλαίσιο, τις υποθέσεις, τον πειραματικό χειρισμό και τα αποτελέσματα των πειραμάτων.

Μέσα από τη συζήτηση θα αναπτύξουμε την κριτική μας ικανότητα για το πώς προσεγγίζουμε ένα γλωσσολογικό φαινόμενο και πώς να το εξετάσουμε σωστά.

Στο πρακτικό μέρος θα δημιουργήσουμε ομάδες ανάλογα με τα κοινά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων και θα σχεδιάσουμε πειράματα πάνω στα θέματα που μας ενδιαφέρουν. Σε αυτό το κομμάτι θα περιλαμβάνεται εισαγωγή στο πρόγραμμα Open Sesame, το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για τον σχεδιασμό του πειράματος. Αυτό το κομμάτι του μαθήματος προϋποθέτει και εργασία στο σπίτι, καθώς δεν θα έχουμε αρκετό χρόνο να ολοκληρώσουμε το πείραμα στην ώρα του μαθήματος. Στόχος μας είναι στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε ένα έτοιμο πείραμα ανά ομάδα, το οποίο, αν θέλει η ομάδα, να μπορεί να το διεκπεραιώσει στην συνέχεια με την επίβλεψη των αρμόδιων.

Στατιστική για Ψυχογλωσσολογικά Πειράματα (Γιώργος Μικρός)

Το μάθημα Στατιστική για Ψυχογλωσσολογικά Πειράματα προσφέρει μια εισαγωγή στην ποσοτική μεθοδολογία για την ανάλυση γλωσσολογικών δεδομένων από ψυχογλωσσολογικά πειράματα. Οι φοιτητές θα εισαχθούν σε βασικές και προχωρημένες ποσοτικές τεχνικές. Το μάθημα θα ξεκινήσει από μια επισκόπηση μεθόδων οπτικοποίησης των ποσοτικών δεδομένων και στη συνέχεια θα εισάγει τους φοιτητές στην έννοια της πιθανότητας και του ελέγχου υποθέσεων. Τα βασικά στατιστικά μοντέλα (t-test, ANOVA, παλινδρόμηση) καθώς και γενικεύσεις τους θα συζητηθούν με εύληπτο τρόπο και θα συνδεθούν με παραδείγματα από την έρευνα στην ψυχογλωσσολογία. Μετά το πέρας των διαλέξεων, θα ακολουθούν πρακτικές εφαρμογές της θεωρίας με τη γλώσσα στατιστικού προγραμματισμού R.