144 СУ "Народни будители"

Добре дошли в обновения сайт на 144 СУ „Народни будители“! 

Добре дошли в училището, в което духовната памет на миналото е настояще за учениците,    открили корените на българското в „гласа“ на опазената традиция. Тя е в грейналите шевици на народната носия, в звуковата хармония на песента и в буйния ритъм на танца.

Настоящето, опазило миналото, обръща поглед към бъдещето, проектирано от художниците дизайнери с новата визия за човека и света. Добре дошли в 144 СУ „Народни будители“ – училището на духа, на родовото минало и модерното настояще! Научете повече за историята и развитието на училището.

Бързи връзки

Нашите профили и професии

27.02.2024 г.

Гости от НМА "Панчо Владигеров" в 144 СУНа 27 февруари 2024 г. като част от вече утвърдена традиция гости по покана на ръководството  на 144 СУ „Народни будители“ г-жа Камелия Дилова - директор и Величка Николова- зам. директор по учебно-творческа дейност,  бяха преподаватели и  студенти от  НМА „П. Владигеров“. Академичният екип включваше водещ  гл. ас. д-р Димитър Христов и асистентите д-р Ваня Монева, д-р Дарина Славова  и преподавателите Христина Белева,  Петьо Костадинов, Недялко Недялков, Ивелина Димова и Нели Андреева.

Те представиха пред учениците и учителите новите специалности фолклорно пеене и фолклорни инструменти, възможностите за обучение в НМА и перспективите за подготовка и бъдеща реализация на завършилите музиканти.  Вълнуващият им разказ беше придружен с концертно изпълнение пред учениците и учителите. Особено въздействащо за всички беше изпълнението  от студенти - възпитаници на 144. СУ и на новосъздаден ученически ансамбъл „Балканци“, под ръководството на Недялко Недялков.

Накрая домакините се включиха с трите състава на вокални фолклорни ансамбли под диригентското на учителите по музика Ева Христова, Тима Недялкова и Илиян Михов в съвместна изява заедно с гостите  като изпълниха с много ентусиазъм и автентично звучене „Пиринска китка“.

Това е една ползотворна среща, която показва плавния преход между училищна и академична подготовка и трайните връзки между музика и образование в областта на фолклорното изкуство.


2_film_27_02_24g.mp4

21.02.2024 г.

Златни медали, завоювани от Мария Георгиева


Мария Георгиева, ученичка от 8Б клас в 144 СУ, завоюва два златни медала на провелата се Европейска Купа по Кикбокс в град Загреб, Хърватска.

Състезанието се проведе в периода 15-18 февруари.

В надпреварата се включиха общо 3066 състезатели от 270 клуба от 30 различни държави. Състезанието е част от календара на “Световната Асоциация по Кикбокс“ и се нарежда като едно от най-силните състезания през годината.

Мария се състезава за столичния отбор “Стар Тийм“ с личен треньор Иван Кръстанов. “Стар Тийм” се наредиха на

2-ро място в общото класиране от 270 клуба.

Поздравления!

Полезни връзки към свързани стариници